Пояснення щодо підтвердження бачення молодого півмісяця Шавваль

Звернення
Друкарня

Пояснення аміра Хізб ут-Тахрір, вченого Ати ібн Халіль Абу ар-Рашти відносно підтвердження бачення молодого півмісяця Шаваль у цьому році (1441 р.х. / 2020 р)

Перше:

Я відправляв вам (прим. пер. - в Центральний Інформаційний офіс Хізб ут-Тахрір) приблизно у 22:00 по мединському часу у минулу ніч (ніч суботи) повідомлення про те, що молодий півмісяць у цю ніч так і не був виявлений, опираючись на заяви людей, які спостерігали за ним.

Ми зазвичай не відтягуємо наше рішення пізніше 22:00 чи 22:30 по мединському часу у ніч спостереження, щоб не запізнитися з об’явленням про нього для наших братів, які живуть на Сході, таким чином, щоб об’явлення дійшло до них до азана на фаджр-намаз, як,наприклад, в Індонезії і т. д.

Згідно цієї традиції ми заявили, що субота 23.05.2020 є останнім днем місяця Рамадану, а свято наступає 24.05.2020.

Друге:

Після того, як до нас надійшла інформація про те, що молодий півмісяць був усе ж таки побачений трьома мусульманами в Танзанії, а також іншими спостерігачами із Африки, ми відправили нашому уповноваженому представнику у цій країні розпорядження направити двох чоловіків до тих людей, які бачили молодий півмісяць, щоб підтвердити їх свідчення. Він виконав розпорядження і відповів нам наступним повідомленням:

«Троє людей засвідчили, що бачили крайне молодий півмісяць, кінці якого були направлені вверх, а лук півмісяця – до сонця, яке на ту мить закотилось. Вони принесли клятви у підтвердження своїм словам і проголосили шахаду у присутності 3 хлопців із Хізб ут-Тахрір».

Третє:

Ми отримали відповідь від нашого представника приблизно 13:00 по мединському часу, згідно якому бачення молодого півмісяця було дійсним. Лук півмісяця був направлений до сонця, яке на ту мить закотилось, а отож, мало місце бачення саме півмісяця Шавваля, з підтвердженням свідченнями трьох мусульман.

Четверте:

Після вивчення питання, ми опираємось на хадіс Посланця Аллаха ﷺ, переданий імамом Ахмадом від Абу Умейри ібн Анаса, у якому він сказав:

حَدَّثَنِي عُمُومَةٌ لِي مِنَ الْأَنْصَارِ مِنْ أَصْحَابِ رَسُولِ اللَّهِ صلى الله عليه وسلم قَالَ «غُمَّ عَلَيْنَا هِلَالُ شَوَّالٍ فَأَصْبَحْنَا صِيَامًا فَجَاءَ رَكْبٌ مِنْ آخِرِ النَّهَارِ فَشَهِدُوا عِنْدَ رَسُولِ اللَّهِ (صلى الله عليه وسلم) أَنَّهُمْ رَأَوْا الْهِلَالَ بِالْأَمْسِ فَأَمَرَ رَسُولُ اللَّهِ (صلى الله عليه وسلم) أَنْ يُفْطِرُوا مِنْ يَوْمِهِمْ وَأَنْ يَخْرُجُوا لِعِيدِهِمْ مِنْ الْغَدِ»

«Мені розповіли дяді з боку батька,які були ансарами, із числа сподвижників Посланця Аллаха ﷺ:

«Хмари закрили від нас півмісяць Шавваля. І ми залишились поститись, після чого прискакали вершники під кінець дня і засвідчили перед Посланцем Аллаха ﷺ, що вони учора вночі бачили молодий півмісяць і тоді Посланець Аллаха ﷺ наказав розговлятись у цей день і виходити завтра на свято».

Також вивів Байхакі у книзі «Сунан аль-Кубра» від Рібій ібн Хіраса від чоловіка із числа сподвижників Пророка ﷺ, який сказав:

اخْتَلَفَ النَّاسُ فِى آخِرِ يَوْمٍ مِنْ رَمَضَانَ فَقَدِمَ أَعْرَابِيَّانِ فَشَهِدَا عِنْدَ النَّبِىِّ (صلى الله عليه وسلم) بِاللَّهِ لأَهَلاَّ الْهِلاَلَ أَمْسِ عَشِيَّةً فَأَمَرَ رَسُولُ اللَّهِ صلى الله عليه وسلم النَّاسَ أَنْ يُفْطِرُوا وَأَنْ يَغْدُوا إِلَى مُصَلاَّهُمْ

«Люди розійшлись у думках щодо останнього дня Рамадану. Прийшли два бедуїна і засвідчили перед Пророком ﷺ, поклявшись Аллахом, що бачили молодий півмісяць Шавваля учора вночі. Тоді Посланець Аллаха ﷺ наказав людям розговлятись і прийти завтра на молитву».

Опираючись на це, слідуючи прикладу Посланця Аллаха ﷺ, ми вважаємо цей день — суботу 23.05.2020 — першим днем свята Ід аль-Фітр…

Тому мусульмани повинні розговлятись. Святкова молитва повинна буди здійсненною завтра, бо сонце до цього часу вже відхилилось від зеніту.

Ми просимо Аллаха Всевишнього прийняти від нас пости і молитви, зробити цей благословенний місяць початком блага і бараката для усіх мусульман.

Нехай Аллах допоможе мусульманам встановити Халіфат, зцілить їх від усіх епідемій і звеличить як у цьому світі, так і у наступному. Аллах Великий, Володар милості!

Нехай Аллах прийме ваше поклоніння Йому. Хвала Аллаху, Господу світів!

Мир вам, милість Аллаха і Його благословення!

Ваш брат, Ата ібн Халіль Абу ар-Рашта

 

День Ід аль-Фітр, 01 Шавваль 1441 р.х.
23.05.2020 р.

Головне меню