Який є хукм намазу жінки у штанах дома та за його межами

Відповіді Аміра
Друкарня

 

(Відповіді Шейха Ата ібн Халіль Абу Рашта аміра Хізб ут-Тахрір на запитання відвідувачів у Фейсбук)
Чи дозволено жінці робити намаз та виходити із дому у перуці?

Відповідь:

Ва алейкум ассалям ва рахматуллахі ва баракятух!

1-жінці не дозволено виходити у громадське життя, окрім як у шаріатському одязі, який складається із:

Укриття аврату, не виставляння себе (табаррудж), джильбаб.

Тому не достатньо укрити аврат для виходу із дому, навпаки, необхідно одягти джильбаб поверх звичайного одягу, і щоб він не виставляв напоказ (табаррудж). Табаррудж – означає прикраси, які приваблюють погляд. Так, брюки (штани) укривають аврат, проте це із табаррудж,тому що поверх них не одягнутий джильбаб. Перука також укриває волосся, проте це із табаррудж, тому що приваблює погляд. Тому не дозволено одягати перуку відкрито у громадських місцях, навіть, якщо одягне зверху джильбаб, окрім як якщо вона закриє перуку хусткою так, що той, хто дивиться, не зможе нічого побачити. Тобто прикраса, якщо вона прихована, якщо приваблює погляд – це буде табаррудж, як про це сказав Всевишній стосовно браслетів на ногах прихованих під сукнею, які при ході видають звук. Якщо жінка вдарила ногою об землю і при цьому було чути звук браслету – то це табаррудж, навіть, якщо він прихований від одягом, тому що через звук він став приваблювати погляд:


وَلا يَضْرِبْنَ بِأَرْجُلِهِنَّ لِيُعْلَمَ مَا يُخْفِينَ مِنْ زِينَتِهِنَّ وَتُوبُوا


і нехай вони не стукають своїми ногами, даючи знати про прикраси, які вони приховують. (24:31)

2 – що ж стосується намаза жінки у її домі, то умовою є укриття аврату, і не є умовою одягати джильбаб.

Проте при виході до мечеті або на святкову площу – у цьому випадку не досить лише укриття аврату, але необхідний одяг, які включає три складника:

Одяг, що укриває аврат, не приваблюючий погляди (табаррудж), джильбаб.

Тому для намазу за межами будинку у її одязі повинні бути три вищезгадані речі, тобто їй не дозволено робити намаз за межами дому, наприклад, у мечеті, у штанах або у перуці, тому що штани та перука підпадають під категорію табаррудж, тобто прикраса, яка приваблює погляд, навіть, якщо приховує те, що під ними. Намаз у цьому не дійсний, і вона стає грішницею з миті виходу її у громадське життя без шаріатського одягу, який включає три вищезгадані речі.


Ваш брат Ата ібн Халіль Абу Рашта
18 раджаба 1434
28/05/2013
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=169331173234968&;set=a.154439224724163.1073741827.154433208058098&type=1&relevant_count=1

Головне меню