Про утвердження думки Усмана халіфом для мусульман (р.а.)

Відповіді Аміра
Друкарня

بسم الله الرحمن الرحيم

Питання:

Мир вам, наш благородний шейху!

У книзі “Держапарати Халіфату” у розділі “Обмеженість кандидатур” на 31-й сторінці говориться: «Після чого Абдуррахман Ібн Ауф дискутував з рештою п'ятьма кандидатами, і обмежив кількість кандидатур двома: Алі і Усманом.   Потім він дізнався думку людей, яка утвердилася на Усмані, як халіфі”. А на 33-й сторінці говориться: «Іди і поклич до мене Алі і Усмана»... Абдуррахман, взявши за руку Алі (р.а.)...». Чому (спочатку) Алі, якщо він вже визначився з халіфом, і ним став Усман?

Ваш брат Боуазізі.

Відповідь:

І вам мир, милість Аллаха і Його благословення!

Для Абдуррахмана ібн Ауфа прояснилося, що люди хочуть Алі, якщо його рішення з будь-якого питання, яке він прийме, буде відповідати рішенню Абу Бакра і Умара, якщо встане питання, яке мало місце раніше у часи Абу Бакра і Умара. Але Алі не погодився на це, а Усман погодився, після чого його було вибрано халіфом.

Умар висунув шість кандидатур і обмежив їх кількість двома, щоб вони вибрали з них халіфа. Після чого Абдуррахман Ібн Ауф дискутував з рештою п'ятьма кандидатами, і обмежив кількість кандидатур двома: Алі і Усманом. Потім він дізнався думку людей, яка утвердилася на Усмані, як халіфі. Тому це не вказує на те, що Усмана було визначено кандидатом на посаду Халіфа під час консультацій, а було визначено халіфом після того, як Алі висловив свою відмову, а Усман погодився.

Можливо ти заплутався через припущення про сполучний прийменник між “Потім він дізнався думку людей” і “яка утвердилася на Усмані, як халіфі”. Ти припустив, що «уау» (و) між ними несе в собі сенс послідовності і негайності, але насправді це не так. Сполучний прийменник «уау» несе в собі тільки з'єднання, як наприклад «прийшов Умар і (уа/و) Халід» не означає що вони обидва прийшли разом одночасно один за одним,навпаки між ними допустимий час, як наприклад «Прийшов цей до півдня і (уа/و) прийшов той після півдня».

Також дія вказана у реченні “Потім він дізнався думку людей” могла завершитися вночі, а “яка утвердилась на Усмані, як халіфі” була після ранкового намазу, і після питання з Алі і Усманом.

Щоб роз'яснити сказане, говоримо:

1. «Потім він дізнався думку людей», і побачив, що вони хочуть Алі, якщо він погодиться з їх умовами, а якщо ні, то Усмана, якщо він погодиться з їх умовами.
2. Після слів Абдурахмана: «Іди і поклич до мене Алі і Усмана», він запропонував Алі умови і той відмовився, потім запропонував їх Усману і той погодився.
3. Після цього було результатом «яка утвердилась на Усмані, как халіфі»

Я сподіваюсь, що дане положення роз'яснене.


Ваш брат, Ата бін Халіль Абу Рашта

Серія відповідей Шейха Ата бін Халіля Абу Рашти, аміра Хізб ут-Тахрір на нові питання на його сторінці у Facebook
17  Рабі ус-сані 1435 р.х.
17.02.2014 р.

Головне меню