Наймана праця за відсоток без обумовленої платні

Відповіді Аміра
Друкарня

Питання від Мухаммада Наваджа:

Мир вам, милість Аллаха та Його благословення...

У наш час багато хто використовує слово “відсоток”, тобто ти продав у цьому році на 120 тис. дінарів, от тобі за це 25% прибутку, наприклад, а якщо не продав, то нічого. Чи дозволено таке?

Нехай Аллах благословить вас, вбереже вас від ваших помилок, та відкриє вам перед вашими руками.

Відповідь:

І вам мир, милість Аллаха і Його благословення.

Найманець, який працює у торгівця в торговому місці. Обов’язково повинний мати певну заробітну плану і дозволено додати до цього відсоток від виторгу. Наприклад його зарплатня буде 100 в місяць і додатково 10% від суми виторгу, який він наторгує.

Але що стосується його зарплатні лише від відсотку виторгу, тобто якщо продав на 10%, а якщо не продав, то нічого не бере, то щодо цього думки розійшлися.

Є думка, що робота найманця тим, що він продає в торговому місці і його зарплатнею є відсоток з того, що він наторгував, тобто якщо продав, то отримав відсоток, а якщо не продав, то не отримує нічого. Це не дозволене на мою думку, оскільки найманець обов’язково повинний мати певну зарплатню… і дозволено додати до цього відсоток від виторгу, але не дозволено, щоб для найманця платою був відсоток від виторгу, коли він якщо продав, то отримав зарплатню «відсотком», а якщо не продав, то не отримав зарплатню. Це за наступними доказами:

Вивів Ибн Абу Шайба у своєму «муснафі» від Абу Хурейри і Ібн Саїда, які передали: «Хто найняв найманця, то нехай скаже йому про його зарплатню»
Вивів Байхакій в «сунані сагір» від Абу Хурейри, який сказав: «Говорив Посланець Аллаха ﷺ:

أَعْطِ الْأَجِيرَ أَجْرَهُ قَبْلَ أَنْ يَجِفَّ عَرَقُهُ

"Дай найманцю його плату, перш ніж висохне його піт."

Тому у найманця повинна бути зарплатня за зроблену роботу, і не дійсна його робота на іншого без оплати. Це моя думка в даному питанні. Аллах більш Знаючий і Мудрий.


Ваш брат Ата бін Халіл Абу Рашта
18 Джумада аль-уля 1435 р.х.
19.03.2014 р.

Низка відповідей шейха Ата бін Халіл Абу Рашта, аміра Хізб ут-Тахрір, на питання, взяті з його сторінки у facebook

Головне меню