Чи є дозволеним одному з компаньйонів у майновій компанії бути робочим за певну платню, на додаток до його долі від прибутку?

Відповіді Аміра
Друкарня

Питання:

Ассаляму алейкум, наш шановний шейху! Хай Аллах сприяє вам у тому, що є любимим Йому і Його Посланцю ﷺ!

У мене питання: двоє уклали компанію на робочій машині, де одна сторона бере дві третини, а друга – третину. Також у договорі прийнято, що він же, тобто друга сторона, працює на цій машині. Договір уклався в розділенні прибутку наступним чином: з усього, що заробила машина, друга сторона бере платню водія на додаток до третини прибутку, а перша сторона бере дві третини. Чи дозволено це за шаріатом? Хай благословить вас Аллах! Ahmad Maqdesy.

Відповідь:

Ва алейкум ас-салям ва рахматуллахі ва баракятух!

Компанії бувають двох видів: майнова компанія та договірна.

Майнова компанія – це, наприклад, подібно до компанії по авто.

Що стосується договірної компанії, то це подібно до торговельних компаній, як аль-мудараба і аль-інан.

1 –У договірній компанії труд є предметом договору, за яким і укладається компанія, і кожному з компаньйонів належить доля прибутку, а його праця належить компанії. Тому йому недозволено брати заробітну платню в обмін за свою працю, оскільки його праця належить компанії в обмін на долю договірного прибутку, а збитки будуть згідно з його долею вкладених грошей.

2 –У майновій компанії предметом договору виступає річ, тобто якесь майно, і це є предметом того, на чому і була укладена компанія, але не праця. Тому у цій компанії дозволено одному з компаньйонів продавати свою працю цій компанії, тобто найнятися водієм за певну плату, якщо компанія укладалася на авто.

Однак у даному випадку зарплатня водія не буде з прибутку, оскільки найманий робітник бере свою обговорену платню за виконання роботи. Якщо ж його платня пов’язана з прибутком, то може статися, що прибутку не буде і в такому випадку не буде і зарплатні, що не дозволено за Шаріатом, оскільки найманець повинен отримати свою зарплатню, якщо виконав роботу, і неважливо - є в компанії прибуток або ні. Більше того, його платня йде з капіталу компанії, неважливо – має вона прибуток або зазнає збитків.

Вивів Ібн Маджа в «Сунан» від Абдурахмана ібн Зайда ібн Асляма, від його батька, від Абдуллаха ібн Умара, який сказав: «Посланець Аллаха ﷺ сказав: «Віддавайте робітнику зароблене їм, перш ніж висохне його піт».
Тому дозволено одному з компаньйонів у майновій компанії бути найманим робітником за певну платню на додаток до його ролі від прибутку згідно з договором, а збиток – згідно з долею грошей кожного з них.


Ваш брат Ата ібн Халіль Абу ар-Рашта
22 Джумада ас-сані 1435 р.х.
22.04.2014

Серія відповідей аміра Хізб ут-Тахрір, шейха Ата ібн Халіля Абу ар-Рашти, на питання відвідувачів його сторінки у Facebook.

Головне меню