Чи псується намаз у випадку коли перед тим, хто молиться проходить жінка?

Відповіді Аміра
Друкарня

Питання:

Ассаляму алейкум ва рахматуллахі ва баракятух! Я знаходжуся у лікарні з моїми двома хворими дітьми. Підчас виконання мною намазу у кімнаті огляду переді мною пройшла медсестра (вона не мусульманка), чи псується мій намаз? Також слід врахувати ту обставину, що я не можу залишити кімнату. Від Зіяда Абу Таріка.

Відповідь:

Ва алейкум ассалям ва рахматуллахі ва баракятух!

Вчені розійшлися у думках відносно питання, чи псується намаз тим, що перед виконуючою його людиною проходить жінка. Дане питання відноситься до сфери поклоніння і, отже, не хотілося б приймати табанні. Я приведу думки різних визнаних вчених фікху у даному питанні і обмежуся цим, зі свого ж боку запитуючий може слідувати тій із думок вчених, до іджтіхаду якого він більш схильний.

* Абу Ханіфа стверджує, що намаз не псується тим, що перед виконуючою його людиною проходить жінка (та інші у тому числі). У книзі «аль-Мабсут», автором якої є Мухаммад ібн Ахмад Абу Сахль ас-Сархасій, помер у 483 р.х., говориться: «Якщо перед людиною, яка молиться пройде чоловік або жінка, віслюк або собака, то згідно з нашою думкою, його намаз не псується… У нас є хадіс Абу Саїда аль-Худрій (р.а.), де говориться, що Пророк Аллаха ﷺ сказав:

لا يَقْطَعُ الصَّلاةَ مُرُورُ شَيْءٍ، وَادْرَءُوا مَا اسْتَطَعْتُمْ

«Намаз не псує усе те, що проходить повз, (але) робіть від себе залежне, щоб не допустити цього…».

* Малікіти стверджують наступне. У книзі «аз-Захіра», автором якої є Абу Аббас Шихабуддін Ахмад ібн Ідрис ібн Абдуррахман аль-Малікій, відомий під прізвиськом аль-Карафій, помер в 684 р.х., говориться: «Шостим пунктом говориться у книзі, що не псується намаз тим, що перед здійснюючою його людиною проходить хтось».

* Шафіїти стверджують наступне. У книзі «аль-Маджму Шарх аль-Мазхаб», автором якої є Абу Закарія Мухіддін Яхья ібн Шарафуддин, помер у 676 р.х., говориться: «Третє питання: згідно з нашою думкою, якщо здійснююча намаз людина поставила перед собою сутру і між нею та встановленою сутрою пройшов чоловік, жінка, дитина, невіруючий, чорна собака, віслюк або інші тварини, то намаз такої людини не псується…».

* Ханбаліти стверджують наступне. У книзі «аль-Мугні», автором якої є Абу Мухаммад Мувафікуддін Абдуллах ібн Ахмад ібн Мухаммад ібн Кудама аль-Джамаілій аль-Макдісій ад-Дімашкій аль-Ханбалій, відомий як ібн Кудама аль-Макдісій, помер у 620 р.х., говориться: «Тема «Ніщо не перериває намаз, окрім чорного собаки» означає – у випадку, коли хтось проходить перед тим, хто молиться. Дана думка відома від Ахмада, нехай Аллах змилується над ним, яку передала група людей. Аль-Асрам говорить: «Одного разу спитали Абу Абдуллаха: «Що перериває намаз?». Він відповів: «Я думаю, що окрім чорного собаки ніщо більше намаз не псує»». Коли говориться «чорного», мається на увазі що він повинен бути цілком чорним, ніякого іншого кольору на ньому немає. Від Ахмада приводиться й інша думка, що намаз переривається з причини чорного собаки, жінки, коли вона проходить перед тим, хто молиться, віслюка...».

* Як видно, за думкою ханафітів, малікітів і шафіїтів намаз не псується, згідно же з одною з думок ханбалітів – намаз переривається. Прошу Аллах відкрити Ваше серце перед тим, де більше міститься блага. Вассаляму алейкум ва рахматуллахі ва баракятух!


Ваш брат Ата ібн Халіль Абу ар-Рашта
03 Раджаб 1435р.х.
02.05.2014р.

Серія відповідей аміра Хізб ут-Тахрір, шейха Ата ібн Халіля Абу ар-Рашти на питання відвідувачів його сторінки у Facebook.

Головне меню