Чи обмежується праця над встановленням Ісламської держави лише арабськими країнами?

Відповіді Аміра
Друкарня

Питання:

Ас-саляму алейкум ва рахматуллахі ва баракятух!

Я прошу Аллаха посприяти вам і вшанувати нас перемогою вашими руками, о наш аміре, у скорому майбутньому з волі Аллаха, адже Він єдиний Помічник у цій справі. Прошу Аллаха засвідчити, що ви кращий спадкоємець для кращих попередників!

У книзі «Концепції Хізб ут-Тахрір» на стор. 79 (у російському перекладі стор. 78) приводиться:  «Розповсюдження ісламського заклику і політична боротьба на цьому шляху здійснюється в суспільстві, визначеному Хізбом у якості сфери його діяльності. Хізб ут-Тахрір вважає усі суспільства в ісламському світі одним суспільством, оскільки усі вони стоять перед єдиною для них усіх проблемою - проблемою Ісламу. «Початковим пунктом» Хізб визначає арабський регіон, як частини ісламських земель. Хізб вважає, що утворення Ісламської держави у цьому регіоні як ядра для великої Ісламської держави, є природним кроком у цьому».

І приводиться у книзі «Партійне згуртування» на стор. 7 (у російському перекладі стор. 6): «Тому виникнення ісламської держави в арабських країнах є природною справою, щоб потім вже стати ядром тієї великої ісламської держави, яка охопить усі землі Ісламу. Хоча розповсюдження заклику до Ісламу в арабських країнах є обов’язковим, перенести діяльність із розповсюдження цього заклику в інші ісламські країни також є обов’язковою справою. Початок цієї роботи в арабських країнах не означає те, що в інших країнах праця із заклику не буде вестися допоки не завершиться об’єднання арабських країн в ісламській державі. Праця в арабських країнах ведеться для встановлення ісламської держави, яка потім, збільшуючись у масштабі, буде вбирати в себе сусідні країни, незважаючи на те, арабська це країна або неарабська».

Чи розуміється з цих текстів, що держави, в яких ми ведемо свою діяльність для встановлення Халіфату – це лише арабські країни, що ж стосується інших неарабських країн, то в них ведеться лише діяльність із заклику, але не для встановлення в них Ісламської держави? Зокрема згадано, що ядро майбутньої Ісламської держави, з волі Аллаха, неодмінно повинно бути в одній з арабських країн, яка потім стане охоплювати усі інші Ісламські країни.

Прошу вас роз’яснити нам, що саме мається на увазі під цим, оскільки у мене склалася певна неясність. Хай благословить вас Аллах, о наш амір, дасть нам перемогу за допомогою вас і вашими руками! Питання від Маліка Мурад (مالك مراد).

Відповідь:

Ва алейкум ас-салям ва рахматуллахі ва баракятух!

З текстів цих двох книг «Концепції Хізб ут-Тахрір» та «Партійне згуртування» не розуміється, що праця зі встановлення держави обмежена лише арабськими країнами. У текстах згадується лише, що це є природною справою, оскільки в основі держава повинна встановитися в арабських країнах, а не в інших. Це тому, що арабська мова є мовою Ісламу, що є необхідністю для розуміння Ісламу та іджтіхаду, тому у першу чергу і найбільш ймовірним буде встановлення держави в арабських країнах, які розмовляють арабською. Однак цього може не статися, і держава може встановитися у неарабській країні, оскільки увесь Ісламський світ придатний для встановлення у ньому Ісламської держави, хоча і встановлення в арабських країнах більш ймовірне. Хізб не обмежує свою діяльність зі встановлення держави арабськими країнами, він також працює і в неарабських країнах для встановлення у них держави.

Хізб розвинувся в арабських країнах і працював у них, тому і сфера його діяльності спочатку була в арабських країнах, тобто там, де він утворився і проводив свою діяльність. Однак після того як його заклик вийшов за межі арабських країн і зміцнився в них, тоді й Хізб розширив сферу своєї діяльності і став працювати для встановлення Халіфату в Ісламських країнах, арабських і неарабських. І якщо здійсниться природна справа, і держава встановиться в арабських країнах, то хвала Аллаху. Якщо ж встановиться у якійсь іншій Ісламській країні, то також – хвала Аллаху!

وَرَبُّكَ يَخْلُقُ مَا يَشَاءُ وَيَخْتَارُ

«Твій Господь створює, що побажає, і обирає» (28:68)


Ваш брат Ата ібн Халіль Абу ар-Рашта
20 Зуль-хіджа 1435х.
14/10/2014

http://www.hizb-ut-tahrir.info/info/index.php/contents/entry_40540
Серія відповідей аміра Хізб ут-Тахрір Ата ібн Халіля Абу ар-Рашти на питання відвідувачів його сторінки у фейсбук

Головне меню