Компанія по автомобілю — це компанія по об’єктам

Відповіді Аміра
Друкарня

Адресований Алі Гайсу Абу аль-Хасану

Питання: Іменем Аллаха, Милостивого та Милосердного.

Асcаляму алейкум, шановний вчений Ата Ібн Халіль Абу ар-Рашта!

Якщо два партнери у компанії володінь «Шарікатуль-Амляк» куплять один і той же самий транспортний засіб (автомобіль) з метою отримання прибутку, то:

1 — Чи дозволяється цим двом компаньйонам продати цей автомобіль і прибуток розділити між собою по домовленості, а збиток — в залежності від відсотку вкладеного майна?

2 — Чи дозволяється одному із компаньйонів брати в оренду долю компаньйона для того, щоб працювати на цьому автомобілі?

3 — Чи дозволяється цим двом компаньйонам наймати водія для роботи на цьому автомобілі і прибуток ділити між собою по домовленості , а збиток — в залежності від відсотку вкладеного майна? І чи буде тоді це компанія по об’єкту — «Шарікат-уль-Айян»?

4 — Чи дозволяється цим двом компаньйонам домовитись, що один із них буде працювати на цьому автомобілі та ділити прибуток між собою по домовленості, а збиток — в залежності від вкладеного майна? Або тоді це буде компанія по об’єкту та роботі — «Шарікат-уль-Мудараба»?

5 — Чи дозволяється цим двом компаньйонам домовитись, що кожен із них буде працювати на цьому автомобілі, кожен по добі, і ділити прибуток між собою по домовленості, а збиток — в залежності від відсотку вкладеного майна?І чи буде тоді це компанія по об’єкту — «Шарікат-уль-Айян».

6 — Чи дозволяється цим двом компаньйонам наймати одного із них двох для роботи на цьому автомобілі за певну плату,а прибуток ділити між собою після вирахування певної плати, витрат на паливо, техобслуговування автомобіля і так далі?

Якщо відповідь буде позитивною, тобто «так», то до якого виду компаній можна віднести дане взаємовідношення? Іншими словами, чи може бути компаньйон як партнером, тай і найманим робітником , одночасно? Тим більше, якщо врахувати, що дозволяється бути компаньйоном по майну та найманим робітником одночасно, як, наприклад, якщо людина працює найманим робітником у магазині, який відкрив його компаньйон по спільній справі (мударіб)?

Відповідь: Ва алейкум ассалям ва рахматуллахі ва баракятуху!

Що стосується спільної справи, пов’язаної з автомобілем, то дана дія входить у категорію компанії по об’єкту — «Шарікат-уль-Айян», і неможна його вносити у категорію компаній по домовленостям, як і неможна називати його компанією по майну та праці — «Шарікат-уль-Мудараба», або компанією по праці — «Шарікат-уль-Інан»,оскільки предметом спільної справи , тобто компанії, є конкретний об’єкт — автомобіль, а не праця. І тому дозволяється одному із двох компаньйонів бути водієм даного автомобіля та брати заробітну плату на додаток до своєї долі від прибутку (після оплати його заробітної плати). Іншими словами, увесь прибуток збирається, потім з нього вираховується заробітна плата водія-компаньйона, а решта суми прибутку розподіляється між компаньйонами по їх домовленості.

У зв’язку з цим хотілось би відзначити, що деякі згадані Вами тезиси не є точними. Ви спитали:

а) «Чи дозволяється одному із компаньйонів брати в оренду долю свого компаньйона для того, щоб працювати на цьому автомобілі?». Дане висловлювання не є точним з тієї причини, що вираз «брати в оренду долю свого компаньйона» не має реальності. Він є компаньйоном по автомобілю та найманим робітником на цьому автомобілі у якості водія. Це ніяк неможна назвати тим, що він бере в оренду долю свого компаньйона.

б) «Чи дозволяється цим двом компаньйонам домовитись, що один із них буде працювати на цьому автомобілі та ділити прибуток між собою по домовленості, а збиток — в залежності від вкладеного майна?Або тоді це буде компанія по об’єкту та роботі — «Шарікат-уль-Мудараба»?». Дане висловлювання є помилковим з тієї причини, що працююча на цьому автомобілі людина є найманим робітком, який отримає заробітну платню до розподілу прибутку. Отож, дана компанія не змінюється, а залишається бути компанією по об’єкту — «Шарікат-уль-Айян»,оскільки предметом компанії виступає робота автомобіля та угода компанії укладена на автомобіль.

Як підсумок, компанія по автомобілю є компанією по об’єктам — «Шарікат-уль-Айян». Компанії дозволяється наймати водія для автомобіля не із числа компаньйонів. Як і дозволяється одному із компаньйонів працювати водієм автомобіля за певну плату, яку він отримує із прибутку до розподілу цього прибутку між компаньйонами.

Ваш брат Ата ібн Халиль Абу ар-Рашта
19 Раджаба 1438р.х.
16.04.2017 р.

Головне меню