Відповідь на питання відносно шахідів битви при Мута

Відповіді Аміра
Друкарня

Адресован Саади ЗейбАуд

Питання: Ассаляму алейкум ва рахматуллахі ва баракятуху!

Дорогий наш брат та амір, шейх Ата ібн Халіль Абу ар-Рашта, нехай береже Вас Аллах та дарує нам перемогу через Ваші руки! Нехай віддалить Він від Вас ненависть ненависників та зрадництво зрадників! Нехай зробить Він нас покірними Йому та Його Посланцю ﷺ під Вашим керівництвом! Нехай утримає нас Аллах від помилок та віроломства! У мене є питання, на яке я прошу Вас відповісти у слушний час:

У книзі «Ісламська держава» у темі «Завоювання Мекки» пишеться: «Коли у битві при Мута мусульмани втратили багато людей…».

Моє питання стосується виразу «втратили багато людей». У різноманітних джерелах я не знайшов підтвердження цьому, навпаки, деякі ріваяти говорять, що кількість вбитих досягала 8, 12, 13 або 15 воїнів. Також є ріваяти, де Посланець Аллаха ﷺ назвав Халіда ібн аль-Валіда мечем Аллаха, а його воїнів — стійкими, а не втікачами. По деяким повідомленням, у руках Халіда зламалось дев’ять мечів. Із цього ми можемо зробити висновок, що мусульмани були стійкими та терплячими у бою, а після перемоги над візантійцями страх перед мусульманами охопив усі племена. Також передається, що на тілах шахідів нараховувалось до 50 або 70 ран від мечів. З іншого боку, згідно багатої кількості ріваятів, у битві при Ухуді кращих сподвижників та хафізів Корану загинуло більше, аніж при Мута, але ми не говоримо,що у цій битві мусульмани «втратили багато людей».

Я прошу Вас роз’яснити це питання. Нехай благословить Вас Аллах. Ассаляму алейкум ва рахматуллахі ва баракятуху!

Відповідь:

Ва алейкум ассалям ва рахматуллахі ва баракятуху.

Раніше ми відповідали на це питання. Я повторю те, що було пов’язано з Вашим питанням:

У книзі «Ісламська держава» пишеться:

«Коли у битві при Мута мусульмани втратили багато людей, курайшити порахували, що їх дні полічені, і, забезпечивши зброєю своїх союзників із племені БануБакр, спонукали їх до нападу на плем’я Хузаа, яке було союзником мусульман. Плем’я БануБакр напало на плем’я Хузаа вбило їх воїнів. Решта члені племені втекли у Мекку. Амр ібн Салім аль-Хузаі спішно прибув у Медину і, розповівши про те, що трапилось, Пророку ﷺ, попросив у нього допомоги...».

Є ріваяти про те, що число шахидов при Мута складало дванадцять, а також є інші ріваяти про те, що число шахідів складало сімдесят людей. Це означає, що згадана у книзі «Ісламська держава» має місце, тим більше логічним буде ствердження про те, що шахідів було багато, тому чисельність ісламської армії досягала трьох тисяч воїнів, а ворогів — двохсот тисяч. До того ж, в ісламські армії лише амірів, що несли стяг, було троє. У ті часи зазвичай армія зосереджувалась та билась навколо стягу. Це вказує, згідно з реальністю колишніх війн, на те, що багато хто з воїнів пали шахідами.

1 — Докази того, кількість шахідів досягло сімдесяти:

— У книзі «Даляіль ан-нубувва» Байхаки пише:

«Повідомив нам Абу аль-Хусейн ібн Бішран аль-Адль із Багдада від Абу Амра ібн ас-Саммака, від Ханбала ібн Ісхака, від Аффана, від Хаммада ібн Салами, від Сабіта, що Анас сказав: «О мій Господь! Сімдесят із числа ансар: сімдесят — при Ухуді, сімдесят — біля колодязя Мауна, сімдесят — при Мута та сімдесят — при Ямамі».

— Ібн Касир у книзі «Ас-Сира ан-набавія» пише:

«Хаммад ібн Салама передає від Сабіта, що Анас говорив: «Біля сімдесяти при Ухуді, біля колодязя Мауна, при Мута та при Ямамі».

2 — Докази того, що при Мута кількість шахідів досягла дванадцяти:

— У книзі «Ас-Сіра ан-набавія» Ібн Касір пише:

«Глава відносно мусульман, які стали шахідами у битві при Мута. Із числа мухаджирів шахідами пали… їх четверо. Із числа ансар шахідами пали… їх четверо. У сукупній кількості загинуло вісім мусульман згідно слів Ібн Исхака. Проте Ібн Хішам сказав: «Серед тих, хто став шахідом у битві при Мута, були Шихаб аз-Зухрі… ці четверо — також із числа ансар. Таким чином, об’єднавши слова обох, з’ясовується, що загиблих було дванадцять».

— У книзі «Ас-Сира ан-набавіяаля дау-іль-Курані вас-Сунна» пишеться:

«Рідко в історії буває таке, що один воїн стоїть перед сімдесятьма озброєними солдатами. Але віра перетворює боягузів у сміливців, а сміливців — у героїв. Дивно те, що мусульман, які стали шахідами у битві при Мута, усього лише вісім (по деяким повідомленням — дванадцять)».

— Оскільки одні ріваяти не відрізняються від інших з точки зору достовірності, треба приймати ті із них, де мова йде про сімдесят шахідів, тому що дванадцять шахідів входять у сімдесят. Так об’єднуються два види ріваятів. Деякі знали лише про дванадцять загиблих, і не знали про решту інших, а інші знали про більшу кількість загиблих. Оскільки загинуло сімдесят воїнів, то можна сказати, що мусульмани «втратили багато людей».

Тому те, що написано у книзі «Ісламська держава», має місце. Отож, немає приводу змінювати те, що написано у цій книзі.

Сподіваюсь, цієї відповіді буде досить.


Ваш брат Ата ібн Халіль Абу ар-Рашта
12 Шабана 1439 р.х.
28.04.2018 р.

Низка відповідей вченого, шейха Ати ібн Халіля Абу ар-Рашти, аміра Хізб ут-Тахрір, на питання відвідувачів його сторінки у Facebook» «Фікхій»

Головне меню