Продаж готівкових грошей за готівкові гроші

Відповіді Аміра
Друкарня

Питання: Яким є хукм продажу готівкових грошей за готівкові гроші?

Відповідь:

Доки предметом торгівлі є «гроші за гроші», це буде відноситися до хукмів обміну валют (ас-сарф). Щоб обмін валют у різних випадках був правильним, необхідно:

— У першому випадку:наявність грошей на руках у сторін, які домовляються. Якщо мова іде про один вид валют, то розрахунок повинен бути на місці і у рівні кількості. Якщо мова йде про два різних види валют, то розрахунок — на місці, а співвідношення — на ваш розсуд. Докази на це відомі, ось один із них:

— Муслім передав від Убади ібн ас-Саміта, що Посланець Аллаха ﷺ сказав:

اَلذَّهَبُ بِالذَّهَبِ وَالْفِضَّةُ بِالْفِضَّةِ وَالْبُرُّ بِالْبُرِّ وَالشَّعِيرُ بِالشَّعِيرِ وَالتَّمْرُ بِالتَّمْرِ وَالْمِلْحُ بِالْمِلْحِ مِثْلًا بِمِثْلٍ سَوَاءً بِسَوَاءٍ يَدًا بِيَدٍ فَإِذَا اخْتَلَفَتْ هَذِهِ الْأَصْنَافُ فَبِيعُوا كَيْفَ شِئْتُمْ إِذَا كَانَ يَدًا بِيَدٍ

«Обмінювати золото на золото, срібло на срібло, пшеницю на пшеницю, ячмінь на ячмінь, фініки на фініки і сіль на сіль треба у рівній кількості і з розрахунком на місці. Якщо види товару відрізняються , то купуйте так, як ви побажаєте , але з розрахунком на місці».

— У другому:оплата наявними грошима замість відсутніх. Дозволяється оплатити в іншій валюті, аніж та, що озвучена в угоді, але при цьому повинна бути врахована ціна першої валюти на той день;і також розрахунок повинен бути на місці.

فَأَبِيعُ بِالدَّنَانِيرِ وَآخُذُ الدَّرَاهِمَ وَأَبِيعُ بِالدَّرَاهِمِ وَآخُذُ الدَّنَانِيرَ آخُذُ هَذِهِ مِنْ هَذِهِ وَأُعْطِي هَذِهِ مِنْ هَذِهِ فَقَالَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّم لَا بَأْسَ أَنْ تَأْخُذَهَا بِسَعْرِ يَوْمِهَا مَا لَمْ تَفْتَرِقَا وَبَيْنَكُمَا شَيْءٌ

«Я називав ціну у динарах, а зі мною розраховувались дирхамами , і навпаки. Тобто я беру одне замість іншого і даю у якості здачі одне замість другого. Посланець Аллаха ﷺ сказав: «Немає нічого поганого, якщо ти вважаєш їх по ціні того дня (тобто дня торгової угоди), і коли ви розійдетесь після угоди, між вами не повинен залишатись розрахунок на потім» (Абу Дауд).

Цей хадіс вказує на дозволеність оплати іншою валютою, аніж та, що була озвучена при угоді у ціні. Це і буде називатись «оплата наявними грошима замість відсутніх», проте розрахунок безпосередньо повинне здійснюватись на місці.

— У третьому:обмін заборгованостями. Якщо один має заборгованість другому золотом, а другий має до нього заборгованість сріблом, і вони здійснили обмін золота та срібла. Іншими словами, вони вирішили обмінятись своїми заборгованостями, тобто нібито один повернув золото, а інший срібло. Подібна схема дозволяється, тому що наявна заборгованість рівносильна наявним на руках грошам, що дозволяє робити обмін, але при цьому питання остаточно повинно бути закрито на місці. Подібну річ у фікху називають «обмін заборгованостями».


25 Зуль-хіджа 1424 р.х.
16.02.2004 р.

Головне меню