Зростання долара відносно євро

Відповіді на питання
Друкарня
Питання перше: всі ми знаємо, що на початку економічної кризи в Америці долар по відношенню до євро значно впав, проте останнім часом ми спостерігаємо зростання долара відносно євро, незважаючи на те, що економічна криза в Америці продовжує вирувати. Що вплинуло на ситуацію, що склалася?


Відповідь: всі ми знаємо, що сучасна паперова валюта не має під собою опори, вона спирається тільки на економіку тієї держави, яка її видає.

Всесвітня економічна криза почалася саме в Америці, після чого долар упав відносно  інших цінних паперів. Коли ж криза дісталася Європи, він почав загрожувати європейській економіці. Таким чином, слабкість вдарила і по паперовій валюті в європейських країнах. Що стало причиною відносного зростання долара, тому що спад торкнувся і охопив європейську валюту в тому числі.

Щоб детальніше прояснити картину можна навести приклад. Припустимо один долар рівноцінний одному євро. Коли народилася економічна криза в Америці американська економіка ослабла і, як наслідок, впав в ціні і долар, наприклад на 20%. Таким чином, долар став дорівнювати по відношенню до євро 80% = 100%. Тобто один євро почав рівнятися 1.25 долара. Коли ж криза добралася і до Європи, європейська економіка так само почала слабшати. Як наслідок це спричинило зниження ціни євро, наприклад, на 10%, тобто він почав дорівнювати 90% * 1.25 долара. Отже, євро почав рівнятися до долара 1.125, тобто долар 1/1.125 = 88% євро. Тобто здається, що долар піднявся з 80% до 88%, тоді як насправді він впав. Однак по відношенню до євро він піднявся з причини того, що криза дійшла до Європи. Очікується, що долар повернеться на своє місце і знизиться в ціні по відношенню до євро, зокрема після того, як пройдуть наслідки кризи в Європі, а так само після того, як Європа зробить кроки боротьби з кризою. Враховуючи, що європейська економіка більш здатна протистояти кризі і уживатися з нею, ніж американська ...

Таким чином, зростання долара відносне згідно слабкості економік ряду інших країн. Кожного разу як будуть збільшуватися наслідки кризи на економіці країни, все більше буде знижуватися її валюта. А значить, буде відбуватися підвищення або зниження її валюти. Криза вплинула на багато країн світу і, загалом, відбулося зниження вартості паперової валюти. Однак по відношенню один до одного вартість валют знизилися або підвищилися, в залежності від впливу кризи на економіці тієї чи іншої країни. Що буде продовжуватися, тобто існування нестабільності, до тих пір, поки триватиме нинішня криза.

18.02.2009

Питання друге: економічна криза продовжує втягувати в проблеми весь світ. Америка має величезні борги деяким країнам в світі, зокрема Китаю. Чи може Америка додатково надрукувати долари і покрити свої борги перед Китаєм, чи ж норми МВФ забороняють це?

Відповідь: Америка в змозі надрукувати паперову валюту за згодою МВФ, або приховано від нього, «якщо навіть і відкрито» і без його згоди. Бо саме вона має фактичний вплив на МВФ. Вона може показати перед МВФ надумані причини і приховати справжній стан справ, а МВФ всього лише підтримає її в цьому! Однак видання паперової валюти у такий спосіб призведе до зниження цінності долара і, отже, до інфляції. Тому Америка не йде на такий крок, якщо тільки в цьому вона не побачить для себе вигідніший інтерес.

Наприклад, ЗМІ передавали, що Америка надрукувала «від 2 до 4 трильйони» доларів в період спекуляції на нафті, яка стала причиною зростання цін. На той період ціна виросла приблизно до 150 доларів за барель, і «Америка не далеко була від цих спекуляцій». Після чого вона надрукувала ці гроші, щоб мати можливість придбати найбільшу кількість нафти безпосередньо, або через посередників. Для того, щоб поповнити свої сховища. Америка в цьому побачила для себе більший інтерес, ніж зростання цін на ринку і зниження цінності долара. Однак вона припинила цю програму з початком загострення світової економічної кризи, тому що американські ринки не витримали б інфляції, до того ж такої, що виникла через банкрутство багатьох компаній, зростання заборгованостей, занепаду виробництва і споживання ...

Америка не може в даний час почати додатково друкувати паперову валюту без того, щоб мати зустрічний більш вигідний економічний інтерес, так далі буде продовжуватися і в майбутньому.

Однак, як тільки Америка у будь-який для себе відповідний час виявить більш вигідний інтерес надрукувати валюту, вона це зробить. Америка - єдина держава, валюта якої займає величезну частку фінансових резервів інших країн, до того ж до її фактичного впливу в МВФ.

Грунтуючись на вищесказаному, Америка в нинішніх умовах якщо візьметься надрукувати валюту для того, щоб покрити свій борг, то це не принесе істотної користі з двох причин.

Перша полягає в тому, що її валюта впаде в ціні. Кожного разу як буде збільшуватися кількість викинутих на ринок грошей, зменшуватиметься їх цінність. Отже, народиться нова економічна проблема між боржником і кредитором. А якщо кредитор до того ж є велика держава, така як Китай, наприклад, тоді це позначиться на економічних відносинах між двома країнами і ще більше посилить наслідки економічної кризи в Америці. Зокрема, з огляду на те, що Америка і Європа хочуть від Китаю вкладень у питанні виходу з кризи, а не того, щоб Китай залишався осторонь.

Друга: збільшення викинутої на ринок паперової валюти без зустрічного економічно більш вигідного інтересу, призведе до зростання цін на товари всередині американського ринку, що в свою чергу не витримають американські фінансові ринки ...

З огляду на все це, не очікується, щоб Америка почала друкувати додаткову кількість паперової валюти без зустрічного економічно більш вигідного інтересу, про що як мінімум можна говорити в близькому майбутньому.

Однак, як ми вже про це говорили, імовірність продовжує мати місце. Якщо Америка знайде більш вигідний інтерес, політичний чи економічний, то вона зробить це, мотивуючи поширенням її долара у фінансових резервах багатьох країн світу, а так само свого дієвого впливу на МВФ.

16.05.2009

Головне меню