Чому Міжнародний суд висуває звинувачення проти Вільяма Руто і Ухуру Кеніатта?

Відповіді на питання
Друкарня

 بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيمِ

Запитання складається з двох частин:

а) Передвиборча гонка у Кенії почала відчутно набирати обертів, враховуючи те, що Вища Рада країни прийняла рішення про перенесення дати виборів з серпня 2012 року до березня 2013 року. При цьому, Уільяму Руто будує свою передвиборчу кампанію у консолідації з Ухуру Кєніатта проти Раіли Одінгі, тоді як на виборах у 2007 році вони були суперниками. А Руто був у команді Раіли Одінги. У чому причина змінення позиції Уільяму Руто?

б) Міжнародний Кримінальний Суд у Гаазі висунув звинувачення Уільяму Руто та Ухуру Кєніатта проти людяності через криваві події, які відбулися за виборами 2007 року, організаторами яких, за словами звинувачення, вони були. Дане звинувачення може значно збільшити шанси Одінги. Нам відомо, що Міжнародний Кримінальний Суд є проєвропейською організацією. Враховуючи те, що Уільяму Руто та Ухуру Кєніатта активно підтримуються з боку Європи, а особливо Кєніатта, постає питання: чому Міжнародний суд висуває звинувачення проти даних кандидатів, бо це підсилить шанси Одінга, проамериканського кандидата, на перемогу?
 
Відповідь:

Перш ніж відповісти на першу частину запитання, необхідно згадати низку подій, які мають відношення до запитання.

1. Мваі  Кібакі був кандидатом від правлячої коаліції на президентських виборах 27/12/2007. Він є вихідцем з одного із найбільших та найвпливовіших племен Кенії кікуйю, яке з часів незалежності країни домінує у громадському житті, політиці та бізнесі Кенії. У Мваі Кібакі вже є досвід участі у виборах. На посаду президента він балотувався двічі у 1992 та 1997. Але обидва рази закінчились його поразкою перед іншим кандидатом Даніелом Арап Муі, який займав президентське крісло у 1978- 2002 рр. Сам же Кібакі, будучи крупним інвестором у галузі сільського господарства, обіймав посади віце-президента правлячої партії Африканської національної ради Кенії, яка перебувала при владі з 1963 року, а у 2002 році він отримав перемогу на президентських виборах.
 
2. Раіла Одінга, виходець з третього по важливості племені луі, був членом парламенту від округу Лангата (Нейробі), який включав до себе одне із найбільших міст Африки. У ході своєї кар’єри Одінга брав активну участь в утворенні різноманітних політичних інтриг та союзів. Він викладач в університеті, бізнесмен та відомий своїми здібностями та майстерністю в утворенні передвиборчих коаліцій та союзів.
 
Про себе, як про кандидата у президенти, він заявив у 1997 році, але вибори програв. Другу спробу добитися вищої посади у країні Одінга здійснив у 2007 році. Балотується на посаду президента він вже від імені опозиційної Помаранчевої Демократичної Партії для боротьби з Мваі  Кібакі.
 
3. Кєніатта ( 1961р.н.) – заступник голови уряду з 2008 року, син відомого політика, що прославився своєю лояльністю  до Британії, Джомо Кєніатта,  який очолював країну у 1964- 1978 рр. Ухуру Кєніатта був одним із найвпливовіших людей, які підтримали Кібакі на виборах  2007 року. Він також стоїть за актами насильства, які відбулися після виборів, проти груп Одінга та Руто. Ухуру Кєніатта   також звинувачують в утворенні злочинного угрупування із племені кікійю для здійснення атак помсти проти племен калінджін та луі, які виразили свою підтримку Одінга та Руто.

4. Руто (1966 р. н.) – родом з їх села Самбу, провінції Уасін Гішу. Відомий своїм прагненням стати  президентом країни. Ця нав’язлива думка і примушує його бігати стрімголов туди-сюди поміж центрами сил. Він активно підтримував Одінга на виборах у 2007 році. Очолював озброєну групу із племені калінджін в атаках на плем’я кікуйю та лояльну племені Партію Національної Єдності. Кібакі та Кєніатта, нагадаємо, є вихідцями з племені кікуйю. Руто, допомагаючи Одінга, розраховував як мінімум на крісло прем’єр-міністра. Але, на жаль для Руто, за домовленістю, досягнутої поміж Одінга та Кібакі, останній став президентом країни, а Одінга отримав крісло прем’єр-міністра. Руто отримав портфель міністра сільського господарства, але це його не влаштовувало.
    
5. Мваі Кібакі, відомий своїми політичними «поглинаннями», не прогавив шансу скористатися станом, що склався, та запросив Руто до своєї команди, розраховуючи при  цьому на підтримку племені калінджін, лідером якого і є Руто.
 
Швидше за все, знаючи прагнення Руто, Кібакі запропонував йому угоду: у випадку перемоги Кібакі, Руто стане прем’єр-міністром, що доволі вдовольнило самого Руто.
 
Подібний союз привабить плем’я калінджін а це, на додаток до його рідного племені, гарантувало б для Кібакі перемогу на очікуваних президентських виборах.  
 

6. Подібна пропозиція сподобалась Руто. Це був перший крок у дружбі Кібакі, Кєніатта та Руто!

Тому і відбулося це рукостискання, що здивувало усіх, поміж міністром сільського господарства Уільяму Руто та Мваі Кібакі на виставці "Eldoret Ask Showground" . Далі відбувся іще один знак, що вказував на налагодження стосунків поміж колишніми ворогами, а саме: Уільяму Руто сів до машини головнокомандуючого озброєними силами  під час одного із святкувань, яке відбулося на півночі країни.
 
7. Подібний розвиток подій не міг не відбитися на стосунках поміж Одінга та Руто. У 2010 році Уільяму Руто був зміщений на посаду міністра вищої освіти. Далі, під тиском Одінга, Руто пішов у відставку, і залишився простим членом парламенту. Можна сказати, що саме з цього часу Руто став активно співпрацювати з Кібакі та Кєніатта проти Одінга.
 
Стосовно ж Британії, то, судячи з її дій, очевидно, що на посаді президента після Кібакі, вони бажають бачити Кєніатта. І доволі може бути, що нові «дружні» стосунки з Руто є нічим іншим як політичними хитрощами, зміст яких у тому, щоб привабити плем’я калінджін до британського плану.  
 
Це доволі пояснює причини змінення позіцій Руто

б) Для відповіді на другу частину запитання необхідно зачепити події, які відбулися після виборів 2007 року:

1. Після останніх президентських виборів у 2007 році, у Кенії відбулися жахливі злочини, які призвели до загибелі більше ніж 1500 осіб, іще приблизно 250 тис. осіб буди вимушені покинути місця свого проживання. Це тривало доти, доки Кібакі та Одінга не прийшли до обопільної згоди, згідно до якої перший, не зважаючи на усі висунуті йому звинувачення у фальсифікації виборів, залишився на посаді президента, а Одінга обійняв би посаду прем’єр-міністра.
 
Не зважаючи на критичний  стан Кенії на той період, Міжнародний Кримінальний Суд не здійснив жодних дій задля вирішення конфлікту. Лише у березні 2010 року, під час свого візиту до Нейробі, Кофі Аннан заявив, що очікується початок робіт МКС (Міжнародний Кримінальний Суд) по розслідуванню злочинів, скоєних після виборів 2007 року. Тим часом, колишній генсек ООН Кофі Аннан зіграв значну роль в урегулюванні конфлікту, запропонувавши сторонам «розділити» владу, що і поклало край кривавим зіткненням.
 
Далі відбулася угода поміж кенійським урядом та МКС, яка була підписана 06/09/2010, згідно з якою МКС було дозволено відкрити у Кенії своє представництво для подальшого розслідування фактів насильства, які відбулися у 2008 році. Тобто через три роки після подій. Досягнення угоди по цьому питанню відбулося після візиту суданського президента Омара Башира до Нейробі по запрошенню Мваі Кібакі, для участі в урочистих заходах з приводу прийняття нової конституції країни, яка була прийнята на всенародному референдумі у серпні 2010 року. МКС розцінив даний візит як виклик та провокацію з боку Кібакі, який прийняв Омара Башира, у той час як міжнародний суд звинувачував суданського президента у військових злочинах, у злочинах проти людяності та масових вбивствах у Дарфурі.
     
2. Прокуратура направила 15/12/2010 до МКС звинувачення у вбивстві та переслідуваннях після виборів у 2007 році у Кенії. У справі фігурували 6 осіб відомих високопосадовців Кенії: заступник прем’єр-міністра Ухуру Кєніатта, колишній міністр освіти Уільяму Руто, міністр промисловості Генрі Кіброно Кусджі, колишній голова поліції Мухаммад Хусейн Алі , відповідальна особа по ЗМІ Джошуа Арап Сандж, генеральний секретар кабінету міністрів Франсес Мусаура.

Далі, МКС (Міжнародний Кримінальний Суд) направив повістки чотирьом високопосадовцям Кенії для давання  показань по звинуваченням у злочинах проти людства після виборів 2007 року. МКС заявив, що доказів для суду доволі досить. Зокрема, звинувачення направлені: двом можливим кандидатам у президенти, заступнику нинішнього прем’єр-міністра, старшому синові першого президента країни, міністру фінансів Ухуру Кєніатта та колишньому міністру освіти, який користується підтримкою виборців племені калінджін, Уільяму Руто, диктору на кенійському радіо Джошуа Арап Сандж і голові союзу співробітників уряду Франсес Мусаура. Стосовно ж міністра промисловості, члена у партії лідера опозиції Раіла Одінга, Генрі Косджі, а також колишнього голови поліції Алі Хусейна, то головний суддя МКСу Катерина Тріндафілова заявила, що доказів задля притягнення їх до суду недостатньо.
     
3. По ситуації, що склалася:

а) Президент Кенії Мваі Кібакі заявив, що «не є можливим судити звинувачуваних, допоки суд не прийняв рішення по пред’явленим їм звинуваченням». Далі він додав: «Уряд буде уважно слідкувати за розвитком подій для охорони честі та гідності громадян та Батьківщини», закликавши кенійців «залишатися спокійними».
 
б) Американський президент Барак Обама закликав кенійців до співпраці з МКС, заявивши: «Усі кенійські лідери, а також народ, якому вони слугують, повинній у повній мірі співпрацювати з МКС, та акцентувати увагу на реформах та турботі про народ».

в) Головний суддя МКС заявила, що звинувачувані не винні, допоки їх причетність до вбивств не буде доведеною.

г) Два головних відповідача по справі заявили, що вони будуть брати участь у майбутніх виборах, не зважаючи на рішення суду. Про свій намір прийняти участь заявив також і прем’єр-міністр Кенії Одінга. Стосовно ж нинішнього президента країни Кібакі, то згідно до законів країни він не зможе балотуватися на третій строк. Відносно строків проведення виборів, то, як і було відзначено раніше, згідно до рішення суду від   13/01/2012   строки виборів переносяться з серпня 2012 року на березень 2013 року.

Варто відзначити, що один із видатніших політичних лідерів найбільшого та найвпливовішого племені кікуйю Кєніатта звинувачують в утворенні злочинної групи монджікі – озброєного військового осередку у племені – для нанесення ударів по племенах калінджін та луі, які підтримують Одінга.
 
Одного із прибічників Одінга, Руто також звинувачують по справі щодо масових вбивств прихильників кікуйю у Партії Національної Єдності, який знаходиться під патронажем цього ж племені.

На тлі представленої інформації відповідь на другу частину запитання буде наступною:

а) Міжнародний Кримінальний Суд є проєвропейською організацією. Він навмисно відклав своє втручання, оскільки одним із найголовніших учасників кривавих подій, які відбулися після виборів 2007 року, був Кібакі та його команда. Кєніатта звинувачують в утворенні озброєного угрупування з вихідців племені кікуйю, найбільшого племені країни, очолюваного Кєніатта. Призначенням цього «спецзагону» було нанесення бойових ударів по племенам калінджін та луі, які підтримують Одінга. І, незважаючи на те, що Руто, один із колишніх союзників Одінга, керував бойовими операціями проти прихильників кікуйю та перебуваючої під його патронажем Партії Національної Єдності, все-таки більшу роль у подіях відіграв саме Кєніатта та прихильники Кібакі. Саме у тому, що Кібакі та Кєніатта є давніми прибічниками британської політики у регіоні, і полягає причина того чому МКС відкладав судові розгляди по фактах насильства.
 
б) Америка була не проти суду, але лише при гарантуванні того, що рішення МКС не будуть категоричними по відношенню до Одінга та його групі. І це їй вдалося після двох подій:

Перше: коли Кофі Аннан, відомий своїм проамериканським курсом, прийнявши участь у прес-конференції, заявив, що МКС розпочне розслідування справи у найближчий час, що поставило генерального прокурора та суд у незручне становище. За ним і послідувало рішення про початок розслідувань та розгляду справи, чому також передувала угода з Кенією за  06/09/2010.

Друге: коли президент Судану Омар Башир, також відомий своєю лояльністю Америці, відвідав Кенію з візитом по запрошенню його кенійського колеги Кібакі, у той час як сам Башир був притягнутий МКС,  що розцінювалося як виклик суду.

Америці в обох випадках вдалося досягти бажаного. Заяви Кофі Аннана прискорили початок судового процесу,  а візит Омара Башира вніс прохолоду у стосунки поміж Європою та Кібакі.  Це позначилося і на рішеннях суду, які, незважаючи на зв'язок поміж Європою, Кібакі та Кєніатта, були більш збалансованими та не захищали Кібакі та його прибічників, як це передбачалося раніше. Більше того, подібними рішеннями МКС збільшив шанси Одінги. Оскільки із чотирьох звинувачуваних двоє обіймали доволі високе становище: прибічник Кібакі Кєніатта та колишній прибічник Одінги Руто, далі, як було вказано вище, у 2010 році Руто відвернувся від свого колишнього соратника.  І, враховуючи той факт, що Кібакі не зможе балотуватися на третій строк, Британія  активно співпрацювала з сином колишнього її агента Кєніатта для того, щоб привести його до влади. І, якщо судові рішення негативно вплинуть на участь Кєніатта та Руто у виборах, це дасть більшу перевагу Одінга. Основним питанням для Америки є не допущення участі Кєніатта у виборах. Стосовно ж Руто, то якщо він і виставить свою кандидатуру , його легко можна буде привабити вагомою посадою в уряді з тієї причини, що це є його єдиною найзаповітнішою мрією. Тому, у випадку перемоги Одінги, з Руто можна буде домовитися!
    
Тому рішення МКС збентежили Кібакі, а Обама та Одінга виразили своє задоволення. Саме у цьому контексті и пролунали заяви Кібакі та Обами, які були згадані вище.
 
Отож, доволі зрозумілим буде той факт, що МКС, висунувши звинувачення та почавши розслідування по справі масових вбивств, не доведе справу до реальних судових рішень. Очікується, що Кєніатта та Руто продовжать свою передвиборчу кампанію, як про це кажуть вони самі, а також Кібакі, якщо на політичній арені не відбудуться які-небудь нові зміни.
   
У будь-якому випадку, Америка набула успіху у тому, що рішення МКС зачепили обидві опозиційні групи і, можна сказати, що Кібакі та його прихильники понесли більші втрати, аніж Одінга та його команда, у той час як були прогнози, що проєвропейський МКС докладе зусиль, щоб захистити команду Кібакі від будь-яких звинувачень.
 
20 Рабиъ ас-Сани 1433 р.х.
13/03/2012

Головне меню