Президентські вибори в Лівані та ірано-саудійські конфлікти

Відповіді на питання
Друкарня

Питання: Президентські вибори в республіці Ліван призупинилися, а вибори в парламент ніяк не можуть завершитися. Таке відбувається вже не перший раз, хоча відомо, що дієвими силами на виборах є «Хізбалла» з її прибічниками та організація «Мустакабаль» («Майбутнє») з її прибічниками, а також те, що за ними обома стоять, відповідно, Іран і Саудівська Аравія. Як витлумачити відсутність кворуму (достатньої кількості депутатів) при тому, що сили, які допомагають обом цим сторонам, Іран і Саудівська Аравія, є послідовниками Америки?

Чому вони діють з метою недопущення кворуму? Далі, є і другий аспект – це гостра напруженість між Іраном і Саудівською Аравією в Лівані при тому, що обидві сторони перебувають під впливом Америки. Як це зрозуміти? Хай Аллах віддасть Вам благом.

Відповідь: Відповідь стає зрозумілою після розгляду таких обставин:

1. Питання з президентськими виборами в Лівані і стабілізації ситуації в ньому не стоїть на порядку денному для Америки як дещо важливе, тому що вона пов’язує ситуацію в Лівані з ситуацією в Сирії, а оскільки вона не знайшла заміну своєму агенту Башару Асаду в Сирії, то залишила питання про президентські вибори в Лівані на поталу у марних суперечках між лідерами різноманітних релігійних груп. Сьогодні, після того як Америка досягла успіху у встановленні перемир’я і початку переговорного процесу, особливо після того, як вона змогла долучити до цього процесу деякі угрупування, що називають себе ісламськими, - після цього успіху у зборах двох сторін для переговорів зі створення спільного уряду між режимом і опозицією стає очевидним, що якщо події і далі будуть розвиватися у такому ключі, тобто перемир’я і далі буде зберігатися, а переговори триватимуть, то президентські вибори в Лівані наближатимуться, тому що вони рухаються синхронно з успіхами Америк у виконанні світського проекту у Сирії. Щоразу коли цей американський проект наближатиметься до виконання, наближатиметься і час президентських виборів у Лівані. Усе це вже заздалегідь сплановано Америкою.

Висновок такий, що успіх Америки у продовженні перемир’я і переговорів приводить до наближення рішення для президентських виборів у Ліані. А до цієї години абсурдні суперечки між цими групами у Лівані залишаться для того, щоб розігрувати занепокоєння. Це видно зі спостереження за подіями у Лівані. Так наприклад, аль-Харірі підписує договір з Франж’є, а його соратник Джа-Джа йде і домовляється з Ауном при тому, що «Хізбалла» - друг кожного, хто є прибічником Франж’є або Ауна. Це відбувається тому, що «Хізбалла» знає, що якщо вона домовиться з одним з них, то він стане балотуватися у президенти, використовуючи вплив «Хізбалли». Усе це вказує на те, що ці ігри початково не призначені для вирішення питання щодо президента.

2. Що стосується конфлікту між Саудівською Аравією та Іраном з урахуванням того, що обидві ці держави дотримуються у своїй політиці США, то він відбувається у Лівані лише з огляду на те, що Америка дозволила йому бути. Зараз Америка не бажає стабілізації положення в Лівані, і тому вона залишила саудійцям та іранцям можливість конкурувати і боротися у ньому відповідно до їх внутрішніх інтересів. Можливо, Ви навіть чули або читали інтерв’ю Обами американському журналу «Атлантік» за 10.03.2016, у якому він порекомендував Саудівській Аравії та Ірану мирно співіснувати у регіоні. Тоді президент Барак Обама заявив: «Саудійці та іранці повинні осягнути принцип співіснування разом і знайти шлях до досягнення певного миру…». У цьому інтерв’ю Обама додав, що «конкуренція між саудійцями та іранцями, яка привела до розпалення війн і хаосу у Сирії, Іраку та Ємені, вимагає від нас сказати нашим партнерам у Саудівській Аравії та Ірані, що вони повинні виробити ефективний спосіб спільного співіснування» (джерело: «ВВС», «Рейтер» від 10.03.2016). Як Ви бачите, Обама виступає наче відповідальний за обидві країни і систематизує для них їх же справи, роздаючи їм поради у тому, як їм вести між собою відносини у регіоні, а це вказує на те, що домовленості і суперечності між ними є всього лише частиною їх гри, позначеної для них американцями з Білого Дому! Якщо справа вимагає договору, то вони домовляються відповідно до політичної думки Америки…

З політичного спостереження за подіями видно, що для Америки сьогодні в пріоритеті знаходиться положення справ у Сирії, а тому вона зосередилася на сирійській проблемі і проштовхує ідею перемир’я і переговорів, а Іран, Саудівська Аравія і Туреччина підтримують її у цьому без усіляких суперечностей. Усі ці сторони погодилися з перемир’ям і переговорами. Коли Америка почне вживати посилені кроки з вирішення питання з Ліваном, то Іран і Саудівська Аравія одразу ж будуть згодні з планом Америки. Ви без сумніву, побачили, як Туреччина та Іран прийшли до домовленості після взаємних зустрічей, яким раніше передували гострі перепалки між ними. Вони домовилися одразу ж після того, як Америка захотіла об’єднати їх сили, зі своїми для просунення операції перемир’я і переговорів у Сирії.
Сподіваюся, моя відповідь була достатньою, з волі Аллаха.

28 Джумада ас-сані 1437 р.х.
06.04.2016 р.

Головне меню