Зростаюча напруженість між Америкою та Північною Кореєю

Відповіді на питання
Друкарня

Питання: Підсилюється напруженість між Америкою та Північною Кореєю. Америка проводить масштабні військові вчення у Південній Кореї.

Під приводом цієї напруженості Америка скерувала до берегів Кореї велику групу військових кораблів, у тому числі — авіаносець. Між тим, Північна Корея застерігає США від ядерної війни. Агентство «BBC» за 15.04.2017 повідомило, що «Північна Корея застерегла Сполучені Штати від скоєння яких-небудь провокаційних дій у регіоні, заявивши, що вона готова відповісти на ядерні атаки». Якою є реальність даного загострення? Чи може це привести до ядерної війни між ними? І якою є позиція Китаю у відношенні цієї ескалації у своїх кордонів, особливо — у Північній Кореї, яка вважається прокитайською державою?

Відповідь: Вірно, напруженість між Північною Кореєю та Америкою різко почала загострюватись після приходу Трампа на пост президента США. Ракетні випробування Північної Кореї були розцінені як загроза для США. Стало помітним, що загострення напруженості прийняло більш серйозний оборот після того, як адміністрація Трампа приступила до управління Америкою,нібито у списку першочергових задач у цієї нової адміністрації стоїть питання усунення так званої «північнокорейської загрози» інтересам Америки та її союзників в Азії. На це вказує наступне:

1— Питання щодо Північної Кореї у стратегії США є не тільки проблемою ворожої військової сили, що знаходиться у розпорядженні соціалістичного режиму, який не підкоряється глобальному світопорядку Америки. Невелика площина та військовій сили Північної Кореї не можуть становити загрозу та займати місце у списку першочергових задач США, за винятком того, якщо розглядати їх у якості частини одного цілого на ім’я Китай. Америка насторожено дивиться на підйом Китаю та розглядає усі варіанти скорочення китайської потужності.

Одним із цих варіантів є напруженість на кордонах Китаю, у тому числі — у Північній Кореї. Це підтверджується тим, що Америка у період президентства Обами активно брала участь у створенні союзі навколо Китаю. Було помітним зміцнення американських відносин з Індією, Японією, В’єтнамом та Філіппінами на додаток до Південної Кореї. Цими союзами Америка бажає утворити кільце навколо Китаю, яке обмежить натиск інвестиційної політики Китаю у басейні Південно-Китайського моря і поставить під контроль шляхи гігантської торгівлі Китаю зі світом. Нагнітання атмосфери з Північною Кореєю є одним ланцюгом цілої мережі напруженості, яку Америка провокує навколо Китаю, як, наприклад, кордони між Китаєм та Індією, проблема островів між Китаєм, з одного боку, та Японією, Філіппінами, В’єтнамом та Малайзією — з іншого.

Для того, щоб натиснути на Китай, Америка зняла багато обмежень з озброєних сил Японії, щоб протиставити останню Китаю. І тому сьогоднішнє ствердження про те, що питання «північнокорейської загрози» входить у главу першочергових задач США, має на увазі той факт, що дана проблема є частиною американської стратегії проти Китаю. Американський тиск на Північну Корею не є чимось новим, навіть якщо в останній час воно помітно підсилилось. Реалізація даної стратегії почалась шляхом спричиняючих тиск переговорів. Так, переговори між Америкою та Північною Кореєю у 1994 році привели до заморожування ядерної програми Пхеньяну.

У 2008 році у результаті шестибічних переговорів був закритий атомний реактор в Йонбені. А переговори у 2012 році привели до призупинення ядерної програми Північної Кореї та дозволили міжнародним інспекторам та спостерігачам відвідати ядерні об’єкти Північної Кореї. І кожного разу Північна Корея відновляла свою ядерну програму з причини того, що Америка не виконувала прийняті на себе зобов’язання, а саме — забезпечення країни легководними реакторами у якості альтернативи або поставки палива, або принижувала північнокорейців у надаваємій їй допомозі. Іншими словами, Америка сама підштовхувала Пхеньян повернутись у квадрат напруженості. У 2012 році Америка прийняла новий підхід, який передбачав передислокацію 60% своєї військово-морської мощіни Дальній Схід. Америка робить це не проти маленької Північної Кореї, а, швидше, проти Китаю з метою приборкання китайської потужності. І тому сьогоднішня напруженість є нічим іншим, як продовженням цього плану по приборканню Китаю.

2 — Держсекретар США Рекс Тіллерсон у ході азіатського турне заявив, що політика «стратегічного терпіння» США по відношенню до ядерних пусків у Північній Кореї закінчилась. На спільній прес-конференції з південнокорейським міністром закордонних справ Юном Бенсе Тіллерсон зазначив: «Дозвольте мені бути вкрай ясним: політика стратегічного терпіння у відношенні КНДР закінчилась. Ми розглядаємо комплекс нових дипломатичних та безпечних заходів. У нинішніх умовах для США актуальні усі варіанти» (див. «Reuters» за 17.03.2017). Це також підтверджується тим, що Америка у якійсь мірі заспокоїлась у відношенні Сирії після того, як Туреччині вдалось продемонструвати свою здатність примусити повстанців здати місто Алеппо.

Іншими словами, зниження рівня небезпеки сирійської революції, на думку Америки, дозволив останній перейти до проблеми Північної Кореї та зосередитись на ній. Як результат, північнокорейська проблема стала проблемою №1 на столі президента Трампа, хоча у період адміністрації Обами першочерговою задачею було регулювання сирійської кризи. І по усій видимості Америка не до кінця розробила плани по оточенню Китаю. Вона усе іще розглядає свої варіанти та готує свої союзи. І тому розмови про ескалацію з Північною Кореєю почастішали у Вашингтоні. Заява про завершення політики стратегічного терпіння вказує на ймовірності того, що США можуть вдатися до військового варіанту рішення північнокорейської проблеми. У зв’язку з цим Америка провокаційно відреагувала на військові випробування Північної Кореї. Згадаємо низку провокаційних заяв та кроків Америки:

а) Держсекретар США Рекс Тіллерсон пригрозив Північній Кореї ядерною зброєю. За словами американського держсекретаря,США не виключають варіант використання «ядерного стримування» з метою захисту Південної Кореї та Японії. Дана заява розцінюється як найбільш жорстка форма відповіді на останні ракетні випробування Пхеньяна. Тіллерсон зроби спільну заяву зі своїми південнокорейським та японським колегами, в якій він підкреслив, що Сполучені Штати «рішуче» готові захищати Токіо та Сеул, навіть якщо треба буде активізувати програму «ядерного стримування»(див. «Sputnik» за 17.02.2017).

б) Америка пригрозила оснащенням ядерними засобами союзників у Східній Азії (Південної Кореї та Японії) для стримування КНДР. Держсекретар США Рекс Тіллерсон о п’ятниці 17 березня заявив в ексклюзивному інтерв’ю «FoxNews», що не виключає рішень, які можуть привести до появи ядерної зброї у Південної Кореї та Японії. При цьому він не уточнив, чи йде можливість про розташування американської ядерної зброї на території цих країн або про розробку ними власної зброї (див.«Sputnik»за 18.03.2017).

в) Крайньою межею провокаційних випадів стало перерахування Трампом тих видів американського озброєння,які можуть нанести удар по Північній Кореї. Президент США відзначив, що 11 квітня зателефонував Сі Цзіньпіну та під час годинної бесіди попросив, щоб той довів до відому лідера Північної Кореї Кім Ченина, що у США є не лише авіаносці, але й атомні підводні човни. Трамп підкреслив, що важливо не дозолити КНДР мати ядерне озброєння — він вважає, що Північна Корея доки хоча і не володіє засобами доставки такої зброї, але у майбутньому «вони там з’являться » (див.«RT» за 14.03.2017 з посиланням на американську газету «WallStreetJournal»).

г) У зв’язку з нещодавнім наростанням напруженості між Сполученими Шатами та Північною Кореєю після проголошення Пхеньяном проведення нового ракетного випробування та з причини загроз, викликаних північнокорейською підготовкою до шостих ядерних випробувань, Сполучені Штати скерували потужну армаду у бік Корейського півострову. Прес-секретар командування Тихоокеанського флоту США Девід Бєнхем підтвердив, що ударна група військово-морських сил США відправилась у район Корейського півострову. В склад групи входить атомний авіаносець «Carl Vinson», крейсер та два есмінці, озброєних керуємими ракетами. Ескадра знаходилась у районі Сінгапуру по дорозі в Австралію, але отримала наказ змінити курс під приводом запобіжних заходів. «Загрозою номер один у регіоні залишається Північна Корея через її нерозумну, безвідповідальну та дестабілізуючу ракетну програму, а також прагнення до ядерної зброї», — заявив прес-секретар Девід Бєнхем (див.«France 24» за 09.04.2017).

Віце-президент США Майк Пенс о суботі 22 квітня 2017 року повідомив журналістам у Сіднеї, що група американських ПМС на чолі з авіаносцем «Carl Vinson» увійде у Японське море у найближчі дні. «Ми очікуємо, що вони будуть в Японському морі вже через декілька днів, до кінця цього місяця», — сказав Пенс.«У чому режим в КНДР не повинен помилятись, так це у тому, що у США є ресурси, люди та присутність у регіоні для того, щоб слідкувати за нашими інтересами, їх безпекою та безпекою наших союзників», — додав віце-президент. Пенс пригрозив у випадку необхідності нанести дієву нищівну відповідь на будь-яку агресію, яку Північна Корея замислює здійснити, а також підкреслив, що вона є найбільшою загрозою миру та безпеці у Тихоокеанському регіону (див.«AgenceFrance-Presse» за 22.04.2017).

д) Американськими військовими у Південній Кореї були проведені масштабні військові вчення. Озброєні сили Південної Кореї та США провели щорічні повномасштабні військові вчення з метою перевірки оборонної готовності перед загрозами Північної Кореї. Дані вчення проходять на тлі зростаючої напруженості після того, як Північна Корея провела випробувальний запуск балістичної ракети 12 лютого 2017 року (див. «Reuters» за 01.03.2017). Варто відзначити, що США мають величезні військові бази у Південній Кореї, де дислокується більше 28500 американських військовослужбовців, які є частиною військової системи у країнах басейну Китаю та островів Тихого океану, що включає у себе більше чверті мільйону солдатів, не говорячи вже про військово-морських силах, які патрулюють води регіону.

3 — Президент США Трамп заявляє, що війна — вже на порозі. Проте видимі передумови вказують на те, що Америка не хоче війни у справжній час. Згадаємо низку цих передумов:

а) Америка пригрозила та показала свою готовність нанести сильну відповідь на нові випробування Північної Кореї. У відповідь на це Північна Корея провела 15 квітня 2017 року великий військовий парад, який транслювався по офіційному телебаченню Пхеньяна, щоб показати здатність Північної Кореї запускати балістичні ракети з підводних човнів, а також володіння нею міжконтинентальними ракетами, які можуть досягти території США. Така демонстрація реальних сил Північної Кореї поставила США у незручний стан. США планують таку війну, яка не повинна причинити Америці будь-якої шкоди та зачепити її територію. Проте коли Північна Корея показала реальність своєї військової потужності, американські погрози виявились у складному положенні з точки зору їх чесності.

Пхеньян не обмежився лише військовим парадом та трансляцією його по усім телеканалам країни, а саме — демонстрацією можливостей своїх підводних човнів нести та запускати балістичні ракети. Окрім усього цього, 16 квітня 2017 року Пхеньян провів нове випробування міжконтинентальних ракет, яке, незважаючи на свою поразку, підсилило напруженість та кинуло черговий та відкритий виклик Америці. Врешті решт, стало ясно, що американські погрози були висловлені недоречно і не у той час, оскільки Америка не у силах зараз реалізувати свій план. Іншими словами, у справжній час США не готові вступити у відкриту війну.

б) Досі у Південній Кореї не встановлена американська протиракетна система THAAD, а іде лише підготовка до цього, хоча минув рік з підписання американсько-південнокорейської угоди. «США та Південна Корея по графіку проводять установку протиракетної системи THAAD»,— про це повідомила виконуюча обов’язки керівника бюро Державного департаменту США з питань Азіатсько-Тихоокеанського регіону Сьюзан Торнтон. Варто відзначити, що американська протиракетна система повинна була бути розташована у Південній Кореї у червні або липні цього року, але, по усій видимості, Сполучені Штати та Південна Корея вирішили прискорити цей процес на тлі ракетних випробувань Північної Кореї. Також варто відзначити, що угода між Вашингтоном та Сеулом щодо розташування протиракетної системи THAAD у Південній Кореї було досягнуто у липні 2016 року. Свої хвилювання відносно цих планів по розміщенню протиракетної системи THAAD на Корейському півострові висловили Росія та Китай. У свою чергу, Японія заявила, що дана система лише підсилить безпеку у регіоні (див. агентство «Sputnik» за 17.04.2017).

в) Навряд чи Америка почне війну з Північною Кореєю до завершення ста днів, оговорених з китайським лідером для реалізації великої торгової угоди, яка переглядає усі торгові відносини між двома країнами. Америка хоче показати деяку гнучкість у торгових відносинах з Китаєм протилежно тому, що обіцяв президент Трамп під час своєї передвиборчої кампанії — ввести 45%-е мито на імпорт із Китаю, тобто Америка намагається схилити Китай на свою сторону і простимулювати його до спричинення тиску на Пхеньян. Це може внести розлад між Китаєм та Північною Кореєю і дати привід китайцям відмовитись від Північної Кореї. У результаті Північна Корея залишиться одна у протистоянні з Америкою та її союзниками. Такий розклад справ допоможе Америці добитися реалізації двох цілей:

По-перше, якщо цей план вдасться реалізувати, то це знизить статус Китаю, виставивши його як такого, що кидає своїх союзників. Іще одним проявом зменшення статусу Китаю став наказ президента Трампа щодо нанесення ракетних ударів по Сирії 7 квітня 2017 року. Америка навмисно обрала цю ату під час дводенного візиту голови КНР Сі Цзіньпіна у США та двобічної зустрічі у Флориді, що деякі розцінили як ображання Китаю (агентство «ArabNews» за 8 квітня 2017 року). Генерал та військовий аналітик «FoxNews» Джек Кін прокоментував наказ Трампа наступним чином: «Він робить те, що говорить. Він дає посил китайцям», — тобто демонструє реалістичність своєї рішучості почати війну проти Північної Кореї, щоб Китай спричинив тиск на цю країну та відмовився від неї. І якщо Китай послухається та зробить це,тоді можна буде спокійно укладати з ним торгові відносини.

По-друге, Америка намагається використати китайську карту проти Північної Кореї. Вашингтон дуже часто заявляє про двобічну домовленість між двома країнами відносно вибухонебезпечної ситуації у Північній Кореї, сподіваючись прискорити підписання російсько-американської угоди, що дозволить Америці влаштувати за допомогою корейської карти бігову доріжку для конкуренції між Росією та Китаєм! Збільшення числа подібних заяв стало досить промітним. Віце-президент США Майкл Пенс на спільній прес-конференції з прем’єр-міністром Австралії Малкольмом Тернбуллом після переговорів, що відбулись о суботі у Сіднеї, заявив,що США надихають кроки, які вже здійснив Китай. На минулому тижні президент Трамп високо оцінив зусилля Китаю по приборканню північнокорейської загрози. І це відбулось після того, як Північна Корея пригрозила нанесенням по США превентивного удару, якщо Вашингтон піде на політичну, економічну або військову провокацію, скеровану проти Пхеньяну (див. газету «Al-Hayat» та «Reuters» за 22.04.2017).

г) Америка хоче протистояти Північній Кореї з позиції сили, яка зможе розслабити Пхеньян. І ця позиція виражається у висуненні Росії у якості військової сили, на стороні Америки проти Пхеньяну. Можливо, Росія стане наконечником списа Америки, як це обстоїть у Сирії. Це може заплутати багато які розрахунки Північної Кореї, яка вважає, що Росія — рівня Америці. Це — новий або добре забутий старий план Кіссінджера, який передбачає послаблення американських санкцій у відношенні Росії з боку адміністрації Обами. Говорячи про спокусливі пропозиції для Росії, варто відзначити, що, по усій видимості, адміністрація Трампа запізнилась з ними,адже найважливішою проблемою на порядку денному держсекретаря США Тіллерсона під час його візиту у Москву 11 квітня 2017 року було утворення союзу проти Північної Кореї. Це підтверджується повідомленням агентства «RT» за 16 квітня 2017 року з посиланням на російську газету «Комерсант».

Якщо взяти до уваги результати московських переговорів,то можна вважати, що обговорення корейської проблеми є успіхом для США. Згідно джерелам газети, дане питання виступало першочерговою задачею Тіллерсона у ході його візиту у Москву,оскільки якщо корейська війна спалахне до підписання американсько-російської угоди, то Сполучені Штати можуть понести значні збитки. Більше того, Сполучені Штати хочуть, щоб загострення загрози вплинуло на Китай та примусило його втрутитись у конфлікт проти Північної Кореї в уникнення загоряння ядерної війни.

4 — Отож, враховуючи вищеперелічене, можна сміливо сказати, що Америка зараз не готова до війни у Північній Кореї і не має ніяких інших відповідних рішень. Як видно, Америка чекає, що Китай спричинить тиск на Північну Корею, і намагається прискорити це. Перші особи Америки знов і знов заявляють, що Сполучені Штати готові вирішити цю проблему наодинці, тобто без Китаю, нібито натякаючи Китаю на необхідність підкоритись Америці та спричинити тиск на Пхеньян, щоб останній знешкодив свою ядерну зброю. Поруч з цим, Америка чекає підписання угоди з Росією, щоб втягти останню у рішення корейської проблеми. Стикнувшись з цими незавершеними умовами війни, Сполучені Штати почали відступати від своїх погроз, незважаючи на те, що Північна Корея не відступилась від своїх ракетних та ядерних випробувань і як і колись погрожує тотальною війною, яка може дійти до земель Америки, і демонструє свою безстрашність перед ядерною війною.

Пом’якшення риторики США підтверджується нещодавніми заявами американських високопосадових осіб. Інформаційне агентство «AssociatedPress» з посиланням на чиновника із міністерства оборони, що побажав залишитись анонімним, повідомляє, що на дану мить Вашингтон не має ніякого реального наміру напасти на Північну Корею, навіть якщо остання продовжить свої ракетні та ядерні випробування. Втім, він додав, що плани Вашингтону можуть змінитись, якщо КНДР вирішить нанести удар по Південній Кореї, Японії або США. За словами джерела, керівництво США та інші відповідальні особи зійшлись на тому, що на дану мить необхідно слідувати політиці здорового глузду та деескалації (див.«RT» за 15.04.2017).У зв’язку з цим Америка приступила до зниження тієї напруженості, яку сама ж і спровокувала своєю необдуманістю.

Помічник держсекретаря США з питань Азіатсько-Тихоокеанського регіону Сьюзан Торнтон заявила, що її країна не шукає конфлікту з КНДР або зміни режиму. У ході своєї прес-конференції вона сказала: «США с крайньою ясністю заявили, що прагнуть вирішити північнокорейську проблему шляхом мирного знешкодження ядерної зброї на Корейському півострові. З усією впевненістю заявляємо, що ми не шукаємо конфлікту або зміни режиму» (див. «RT» за 17.04.2017). Віце-президент США Майк Пенс, у свою чергу, заявив, що без’ядерного статусу Корейського півострову можна добитися мирним шляхом. «Ми щиро віримо, оскільки наші союзники у регіоні та Китай спричиняють тиск, що є шанс, що ми зможемо досягти історичної мети — вільного від ядерної зброї Корейського півострову — мирним шляхом», — заявив Пенс на прес-конференції у Сіднеї, повідомляє агентство «Reuters» (див. газету «Аль-Хаят» за 22.04.2017).

5 — Таким є істинне положення справ та реальність напруженості на Корейському півострові,спровокованою необдуманим плануванням Америки. І вищезгадані держави є сторонами, втягнутими у дану проблему. Це і є спільна лінія конфлікту. Тим не менш, не варто виключати загострення ситуації у будь-яку мить. Загроза та початок війни залежать від повної реалізації американських умов шляхом очікуваної угоди між Америкою та Росією. Якщо сторони не домовляться, то ймовірність ескалації буде збільшуватись, а якщо вони будуть відкладати підписання угоди на великі строки або не будуть добиватись її підписання, то ситуація на Корейському півострові буде залишатись напруженою у деякій мірі з метою підтримання тиску на Пхеньян, щоб останній відмовився від своєї ядерної зброї. Проте якщо адміністрація Трампа необдумано поведе себе з Північною Кореєю, то це може обернутись для Америки печально.

Нинішня адміністрація США не має досвіду, достатнього для виконання масштабних стратегій. Колишній міністр оборони США та екс-директор Центрального розвідувального управління (ЦРУ) Леон Панетта заявив, що президенту США варто бути обережнішим у рішеннях та у виборі слів, щоб не спровокувати керівництво КНДР і не розв’язати ядерний конфлікт.«Нам не варто робити необачні дії. Жоден із колишніх президентів США у сучасній історії не натискав на спусковий гачок, коли мова йшла про КНДР. І цьому є своє пояснення», — сказав колишній шеф Пентагону. «Потенційно ми здатні спровокувати ядерну війну, яка унесе мільйони життів, нам варто проявляти обачність », — застеріг Панетта. «Ми надали Китаю можливість підключитись (до мирного врегулювання ситуації на Корейському півострові). Треба подивитись, що їм (у Пекіні) вдасться зробити», — запропонував він (див. «RT» за 15.04.2017).

6 — Що стосується позиції Китаю, то китайці чудово розуміють, що вони є опосередкованою мішенню сьогоднішнього загострення напруженості, викликаного Америкою, не говорячи вже про можливу війну. І тому вони докладають усіх зусиль, щоб погасити загоряння, закликають до мирного врегулювання конфлікту та відкидають військові рішення, відкрито заперечуючи мілітаризацію Корейського півострову. Китай також категорично відкидає розташування американської протиракетної системи THAAD у Південній Кореї. Голова МЗС Китаю виразив обурення Пекіну у зв’язку з розташуванням американської протиракетної системи THAAD, і у той же час почав вимагати від Північної Кореї та сусідніх держав утриматися від будь-яких провокаційних дій (див. «Al-JazeeraNet» за 17.04.2017).

Тим не меш, Китай не виключає гірший сценарій та готується до війни, застерігаючи від наслідків цієї війни. Міністр закордонних справ Китаю Ван І попередив про те, що ніхто не виграє, якщо на Корейському півострові спалахне війна. Він також виступив проти будь-яких висловлювань та дій, які зможуть загострити ситуацію. «Якщо війна насправді відбудеться, вона призведе лише до численних втрат. У ній не буде переможців», — цитує голову китайського МЗС «AssociatedPress» (див. «BBC» за 15.04.2017). Що стосується військової готовності Китаю, то американське агентство «UnitedPressInternational» повідомило, що китайські озброєні сили отримали наказ безпосередньо від головного командування армії бути у повній готовності у п’яти військових зонах.

За даними агентства,з посиланням на неурядову організацію «Центр по правам людини та демократії» у Гонконзі, артилерійські підрозділи, розташовані у військових зонах Гуанчжоу (Гуандун), на базі Гуанчжоуського військового округу, Цзінань, на базі колишнього Цзінаньского військового округу, та Юньнань отримали наказ на пересування та дислокування впродовж кордонів з Північною Кореєю. За даними центру, біля 25 тисяч військовослужбовців, дислокованих на заході країни, отримали наказ бути готовими до пересуванню з усією своєю військовою технікою на дальні відстані у напрямку військово-морської бази, розташованої недалеко від кордону Північної Кореї. Японське інформаційне агентство повідомило, що причиною приведення китайської військової сили до руху по напрямку до Північнокорейського кордону слугує стурбованість Пекіну тим, що Вашингтон може нанести попереджуючий удар по Пхеньяну, подібно американській ракетній атаці, яку США влаштували зі своїх кораблів у Сирії.

Це — найбільш вірний висновок у даному питанні, який можна зробити на підставі поточних подій, принаймні, у найближчому майбутньому. Більше того, ми доходимо такого висновку тому, що світом сьогодні керують звірі у людській постаті, які не надають жодного значення пролиттю невинної крові людей. Якщо їх кровожерливі інтереси вимагають того, вони не замислюючись проливають ріки невинної крої своїми ядерними та іншими видами зброї, як вони вже неодноразово робили та роблять. Світ не буде почувати себе у безпеці, доки капіталізм та інші вигадані людством режими не облишать керувати світом. Світ не набуде безпеки, доки не восторжествує система правосуддя та справедливості — Праведний Халіфат,— яка є ниспосланою від Господа світів божественною системою. І коли ця божественна система займе своє гідне лідерство на міжнародній арені, світ знов засяє благом, безпекою та спокоєм. Адже Творець краще за усіх знає, що іде у благо, а що — на шкоду Його створінням.

أَلَايَعْلَمُمَنْخَلَقَوَهُوَاللَّطِيفُالْخَبِيرُ

«Невже цього не буде знати Той, Хто створив, якщо Він — Проникливий (або Добрий), Відаючий?» (67:14).


26 Раджаба 1438 р.х.
23.04.2017 р.

 

Головне меню