Що стоїть за кризою у відносинах КСА (Саудівською Аравією) та Катаром

Відповіді на питання
Друкарня

Питання: На спільній прес-конференції зі своїм румунським колегою у Білому Домі 09.06.2017 президент США Дональд Трамп заявив:

«Усі згодні з тим,що треба зупинити тероризм, усе одно, на військовому, фінансовому або моральному рівні. Ми усі знаємо, що у Катара, на жаль, довга історія фінансування тероризму на дуже високому рівні. На останньому саміті при зібранні представників держав ми стали обговорювати питання протидії Катару, тому що повинні припинити фінансування терористів. Порадившись з держсекретарем та генералами американської армії, я вирішив закликати Катар припинити фінансування тероризму»(«Аль-Еум ас-Сабі», 09.06.2017).

Чи означає ця заява, зо збудником кризи між Катаром та КСА є Трамп? Якщо так, то чому Трамп висловлюється подібним чином при тому, що відомо, що найбільша американська база у регіоні розташована саме у Катарі? Відомо , що в останній час ЗМІ розпалювали політичний конфлікт між КСА та Катаром через позиції Катару до Ірану та до організацій «Брати-мусульмани» та «ХАМАС». Як розуміти заяви Трампа у зв’язку з пропагандою у ЗМІ? До чого ця криза, власне кажучи, направляється? Чи приведе вона до виходу або вигнанню Катара із Ради співпраці арабських держав у Перській затоці (РСАДПС)? Велике Вам спасибі.

Відповідь:

Перше: так, збудником кризи, про яку говориться у питанні, є Америка або сам Трамп. Але перш ніж роз’яснити це, ми приступимо до відповіді з кінця питання. Дехто вважає, що причина регіональної кризи у Перській затоці,як про це заявили ЗМІ, полягає у допомозі Катара організації «Брати-мусульмани» або його стратегічних відносинах з Іраном... У той же самий час інші вважали, що істинною причиною є даний конфлікт між династією Хамда та династією Зейда,що почався іще у 70-х роках ХХ ст. під час заснування ОАЕ, через що у КСА з’явилась причина протидіяти Катару разом зі своїм союзником ОАЕ... Також журналісти, які вважають, що криза бойкоту Катара пов’язана з «Ізраїлем». Так, наприклад, Джейк Новак заявив агентству «CNBC»:

«Ззовні здається очевидним, що розрив відносин між Саудівською Аравією та Катаром пов’язаний з Іраном, тому що саудійці стали одержимими ідеєю обмеження впливу Ірану на Близькому Сході. Але якщо ми придивимось набагато глибше, то побачимо, що на катарців ведуть нападки саме зараз через їх зв’язок з іншою державою: «Ізраїль» («Arab 21», 07.06.2017).

Якщо ж ретельно проаналізувати те, що відбулось, то можна побачити, що усі вищеперелічені причини не є новими, а тягнуться с давніх пор. Зближення Катара з Іраном усім відомо, зв’язок Катара з «ХАМАС» теж відомий, наслідки відносин між Катаром та КСА, а також з країною іудеїв, які окупували Палестину, цієї ж країни з с КСА, КСА с ОАЕ — усі ці відносини не викликають у даних сторін побоювання. Навіть міждинастійні відносини не дотягують до тієї кризи, що сталася. Усе вищеперелічене було іще до кризи і буде після неї, а тому не у них криється істинна причина.

Друге: істинна причина кризи, як ми вже сказали раніше, — це Америка або Трамп, що можна зрозуміти із наступних аспектів:

1. З початку цього сторіччя маленька країна Катар сталі головною політичною кухнею Британії у регіоні, у зв’язку з чим канал «Аль-Джазіра» став крупною інформаційною трибуною, мета якої — заважати американській політиці на інформаційному рівні та залякувати американських агентів у регіоні... Також Катар використовує політичні гроші , які нібито сильний магніт притягують політичні сили. Катар успішно використав ці два важелі, зокрема — для підвищення статусу ісламських рухів, називаємих «поміркованими», у таких країнах, як Палестина, Єгипет, Лівія, Туніс та інші. Таким чином, Доха (столиця Катару) стала притулком для лідерів цих рухів та центром планування протидії американській політиці та її агентам...

Британія, як завжди, ззовні демонструє себе союзником Америки, але при цьому всіляко намагається сплутати її карти. Катар добре влився у цю гру і одним із перших запросив Америку створити на своїй території декілька військових баз США, які разом розцінюються як центральне військове управління Америки у регіоні, на додачу до стратегічної авіабази, розташованій там же, з якої американські літаки бомбардують мусульман в Іраку, Афганістані, Сирії та Ємені . З часом роль Катара у служінні Британії змінилась згідно з новими реаліями. Америка звужувала роль Катара раз за разом і дійшла до того, що у часи правління Джорджа Буша- молодшого стала міркувати про нанесення авіаудару по будівлі «Аль-Джазіри», як про це заявило агентство «DW» 22.11.2005.

«Британська газета «DailyMirror» о понеділка передала новину з поміткою «секретно» від голови британського уряду, що президент Америки Джордж Буш у 2004 р. міркував про нанесення авіаудару по штаб-квартирі каналу «Аль-Джазіра» у Катарі» («DW», 22.11.2005).

Після того, як у КСА до влади прийшов король Сальман, ця держава перейшла на бік Америки. Тоді адміністрація Обами надала своєму агенту Сальману дуже важливу роль у регіоні, згідно якій ззовні КСА повинно встати проти Катару, з одного боку, а з іншого боку — іти нога у ногу з новими планами Америки... Силова позиція американських агентів та розпалення конфлікту між КСА та Катаром загрожує самому Катару. Після того, як на початку цього року президентом США став Дональд Трамп, американська політика стала більш гострою та хамською у методі вирішення міжнародних проблем, у тому числі — і у відношеннях з Катаром.

2. Під час візиту Трампа в Ер-Ріяд 20–21.05.2017 та зібрання п’ятдесяти правителів країн регіону навколо нього, поруч з Сальманом, пролунали натяки, які вказують на допомогу Катара тероризму, звідки Катар і усвідомив що Америка почала компанію по піднесенню КСА та приниженню Катара, а за ним — і Британії, у регіоні Перської затоки. Через два дні по поверненні катарського еміра із Ер-Ріяда «Інформаційне агентство Катара» (QNA) процитувало заяву еміра Таміма Аль Тані 23.05.2017:

«Несправедлива кампанія, якій протистоїть Катар, співпала по часу з візитом американського президента у регіон. Мета кампанії — звинуватити Tamim bin Hamad al ThaniКатар у тероризмі... Ми протестуємо проти звинуваченні нас у тероризмі... Ані у кого нема права звинувачувати нас у тероризмі тільки за те, що він назвав такими організацію «Брати-мусульмани». Єгипет, ОАЕ та Бахрейн попросили Катар переглянути свою позицію відносно «Братів-мусульман»... Сильний та міцний зв’язок з Америкою, незважаючи на безвідповідне ставлення нинішньої американської адміністрації, дає нам упевненість у тому, що нинішня ситуація не триватиме довго, коли буле розглянуте питання про порушення та перегиби з боку американського президента. Також варто враховувати, що військові бази США у Катарі, які надають йому захист від сусідніх держав, є єдиною можливістю Америки взагалі мати вплив у регіоні. Катар не знає тероризму та екстремізму , навпаки, прагне до підтримання миру між «ХАМАС», як законним представником палестинського народу, та «Ізраїлем» шляхом постійного діалогу між сторонами... Катар набув успіху у побудові міцних відносин з Америкою та Іраном одночасно, адже дивлячись на те, яку ісламську та регіональну вагу має Іран, неможна його ігнорувати, як і неможна нагнітати дурні відносини з ним».

Такими заявами Катар звинуватив Трампа у тому, що його кампанія проти Катару та звинувачення на його адресу почались одразу ж після проведення саміту в Ер-Ріяді разом з представниками правлячих режимів ісламського світу, які поквапились своїм приходом проявити Трампу свою покору, показати йому те, який він успішний лідер цих режимів і як він веде їх назустріч американським цілям. Трамп згадав, що деякі країни, які взяли участь у цьому саміті, також вказали на Катар як на спонсора тероризму. Таким чином, заяви Катару є відповіддю Трампу та натяком на бажання проведення судового розслідування проти нього.

3. У КСА були зібрані королі, президенти та керівники 55 режимів Перської затоки, арабського та, у цілому, ісламського світу. Згідно американському плану, такий жест повинен був продемонструвати усім лідерський статус КСА у регіоні. Вашингтон не помилився з вибором стратегії , бажаючи підім’яти під себе усі сировинні бази регіону під приводом іранської загрози, з одного боку, а з іншого боку — бажаючи погасити вплив Британії серед країн Перської затоки. Для цієї цілі Вашингтон хоче виділити КСА та піднести його у статус лідера серед інших держав затоки, що вони послідували його політиці, а отож — і політиці Америки. Отож, КСА не може дозволити того, щоб залишилась у регіоні хоча б одна сила, яка суперечить йому, що і звертало його погляди на Катар. КСА очікувало слушної нагоди, щоб почати тиснути на Катар.

SA Trump

Саме тому КСА дуже різко відреагувало на заяви Катару, сказані 23.05.2017 на його адресу та адресу Америки, навіть незважаючи на принесені Катаром вибачення та його заяви про те, що сайт катарського агентства «QNA» був зламаний. КСА не прийняло вибачень Катару і не визнало піратської атаки, а навпаки — побачило у цій заяві протиборство Катара політиці КСА та тій ролі, яку намалювали для короля Сальмана США. Після цього і почалась криза у їх стосунках, КСА пустило у хід свої підступи та об’явило про припинення відносин з Катаром, тобто проявило рішучість проти Катару як проти бунтівника перед обличчям лідерства КСА серед інших держав Перської затоки. Згідно вимогам адміністрації Трампа, КСА підняло рівень напруженості відносин з Катаром, відкликавши послів, тим самим нав’язавши Катару на кшталт блокади. Просуваючись далі у нагнітанні кризи, КСА розпорядилось про те, щоб дипломати Катара покинули територію КСА протягом останніх 48 годин згідно планам Америки, яка одночасно з КСА наказала Єгипту розгорнути назад громадянські літаки, які летіли із Катару, не дозволивши їм приземлитися на території Єгипту. Те ж саме зробили і інші держави, солідарні з КСА проти Катару.

qatar row map

Офіційно Катар виразив здивування рішенням відносно бойкоту на свою адресу, бо не очікував подібного до себе ставлення. Міністр закордонних справ Катара Мухаммад ібн Абд ар-Рахман АльТані в інтерв’ю каналу «BBC» 06.06.2017 заявив про те, що

«заходи, прийняті проти його країни, шокували його, і, по суті, вони є колективною помстою з боку трьох держав регіону, які намагаються нав’язати блокаду Катару та його народу...».

Сам по собі Катар не може вирішитись кинути виклик Америці і таким її агентам, як КСА, окрім як якщо позаду Катара буде стояти крупна держава, яка надає йому допомогу, якою, звичайно ж, є Британія, що приховано керує усіма справами Катара. Мета Британії полягає у тому, щоб наводити плутанину у справи Америки та зривати її плани по встановленню контролю над Перською затокою. Цю роботу вона доручила своїм агентам у Катарі. Британія не очікувала того, що реакція КСА буде настільки сильною, неначе припускала, нібито усе обійдеться наслідками 2014 р. Тоді КСА відкликало своїх послів, на чому усе і скінчилось, особливо якщо врахувати, що Катар розташував у себе велику військову базу США, про що було сказано у заяві еміра Катару, поширеній агентством «QNA» 23.05.2017, стертою, врешті решт, під приводом того, що за цією заявою стоїть піратський злом: «Також варто враховувати, що військові бази США у Катарі, які надають йому захист від сусідніх держав, в Катаре, є єдиною можливістю Америки взагалі мати вплив у регіоні». Такими заявами Катар намагається створити поміхи Америці та її агентам у регіоні за допомогою каналу «Аль-Джазіра». Також Катар нагадує про те, що вшанував Америку розташуванням у себе її найбільшої військової бази у регіоні, а тому Америка взагалі повинна мовчати! Тому Катар і проявив своє здивування тому, що відбувається.

4. Таким чином, істинна причина кризи полягає у новій ролі, обмальованій Трампом королю Сальману, який повинен тепер стати султаном Перської затоки та просувати там американську політику, не дозволяючи агентам Британії носити у неї плутанину або заважати. Через те, що Британія розпорядилась, щоб Катар і був тією стороною, яка вносить плутанину та поміхи у політику Америки у регіоні і одночасно з цим реалізовує британські плани, — через це і почалась безпрецедентна кампанія проти Катара. Саме Америка стоїть за Сальманом і штовхає його нагнітати кризу, що Америка, по суті, навіть не приховує, а навпаки — відкрито демонструє раз за разом:

Сайт «Alarabiya.net» передав 06.06.2017 новину від високопосадової особи із американської адміністрації, що заявила агентству «Reuters»: «Численні заяви Катара викликають стурбованість його сусідів у Перській затоці та стурбованість США». О понеділка агентство процитувало слова американського чиновника, який сказав, що США не бажають бачити «постійні розриви» у відносинах між державами Перської затоки. Заява чиновника пролунала після того, як деякі держави затоки а (і у цілому — арабського світу) обірвали свої зв’язки з Катаром з причини звинувачення останнього у зв’язках з ісламістами та Іраном. Разом з тим, чиновник заявив:

«Варто визнати, що численні заяви Катара викликають занепокоєння не лише у країн Перської затоки, але і у Сполучених Штатів теж», — додавши: «Ми хочемо повернути їх у правильний напрямок».

«BBC» написало 06.06.2017: «Президент США Дональд Трамп під час свого останнього візиту у регіон Перської затоки натякнув про своє рішення розірвати відносини з Катаром. Трамп заявив, що під час візиту він отримав інформацію про те, що Доха спонсорує організації з «радикальною ідеологією». На своїй офіційній сторінці у Твиттері Дональд Трамп написав: «Під час моєї останньої поїздки на Близький Схід я заявив про неприпустимість фінансування радикальної ідеології», — вказуючи на Катар. Після цього Трамп додав: «Під час свого останнього візиту у Саудівську Аравію я був радий зустрітись з 50 королями та лідерами. Це дасть свої плоди. Усі вони заявили про те, що займуть рішучу позицію проти екстремізму. Усе вказувало на Катар. Можливо, це стане початком кінця тому страху, який сіє тероризм».

Наступні заяви Трампа, зроблені 09.06.2017, вказують і підтверджують, що за діями КСА стоїть Америка:

a) «Президент Америки Дональд Трамп заявив о п’ятниці, що Катар повинен негайно припинити спонсорувати тероризм, і виразив надію на те, що саміт, проведений в Ер-Ріяде, стане початком кінця для тероризму. Під час спільної прес-конференції, проведеної зі своїм румунським колегою у Білому Домі, Дональд Трамп заявив про те, що Катар історично є державою, яка спонсорує тероризм» («SkyNewsArab», 09.06.2017).

b) «Усі згодні з тим, що треба зупинити тероризм, усе одно, на військовому, фінансовому або моральному рівні. Ми усі знаємо, що у Катара, на жаль, дога історія фінансування тероризму на дуже високому рівні. На останньому саміті при зібранні представників держав ми почали обговорювати питання протидії Катару, тому що повинні припинити фінансування терористів. Порадившись з держсекретарем та генералами американської армії, я вирішив закликати Катар припинити фінансування тероризму» («Аль-Еум ас-Сабі», 09.06.2017).

5. Що стосується того, до чого йде «катарська криза», то можна сказати, що проти Катару ведуться підсилені дії з боку американських агентів в КСА та Єгипті, до яких примкнули деякі британські агенти, такі як ОАЕ, Бахрейн та інші, за допомогою яких Британія хоче втрутитись зсередини у сили, які тиснуть на Катар, як ми про це сказали вже у відповіді на питання за 09.04.2017:

«Очевидно, що Британія розподіляє ролі серед своїх агентів, які ззовні можуть показатися суперечливими один одному, але врешті решт вони будуть працювати на інтереси Британії , яка не розставляє усіх своїх агентів по одну сторону барикад, особливо у тих країнах, де вона веде роботу з декількох сторін...».

Як ми і сказали, Катар не очікував, що ескалація кризи досягне такого рівня напруженості, коли КСА будуть підсилено спричиняти на Катар тиск і стане виганяти катарських дипломатів, даючи їм на збори 48 годин. Також до цього варто додати політику тиску з боку США, синхронну з КСА, що виразилось у забороні Єгиптом приземлятися катарським громадянським судам на своїй території без усілякого попереднього оповіщення про це. Потім так само ж вчинили і решта усіх держав, солідарних з КСА проти Катара.

6. Стосовно можливості Катара із РСАДПС, то це припустимо лише у якості крайньої міри . Тим не менш, ми вважаємо, щодо цього не дійде, адже міжнародні сили , які вирішують ці справи, тобто Америка та Британія, не бажають виходу Катара із РСАДПС, незважаючи на розбіжність цілей цих держав відносно Катара. Як ми сказали вище, Америка бажає, щоб Катар перейшов під керівництво КСА, тобто слугував інтересам Америки і не будував перепон її політиці та інтересам. Америка хоче, щоб за нею у Катарі залишилась сильна база, із якої вона може вести свої справи без усілякого утискання. Америка знає, що за Катаром стоїть Британія, яка може своїми різноманітними огидними способами влаштувати американській базі багато проблем у випадку,якщо Катар вийде із РСАДПС. Таким чином образом, Америка хоче, щоб Катар реалізовував її плани, йшов по колії, що прокладає КСА, і у той же самий час залишався в РСАДПС... Британія теж хоче, щоб Катар залишися в РСАДПС, тому що за допомогою його членства вона може втручатись в РСАДПС зсередини, втілюючи свої плани, стоячи позаду Катара, як це зажди і робить Британія, політичний метод якої зажди лицемірний: вона може посміхатись і той же самий час наносити удари у спину. Згідно цьому, вихід Катара із РСАДПС можливий лише у випадку, якщо не залишиться ніякого іншого виходу. Але у найближчому майбутньому такий сценарій розвитку кризи малоймовірний по наступним причинам:

Промова Трампа 09.06.2017, згадана вище, не залишає Катару можливості добиватись компромісу, тому що Трамп сказав:

«Ми усі знаємо, що у Катара, на даль, довга історія фінансування тероризму на дуже високому рівні. На останньому саміті при зібранні представників держав ми почали обговорювати питання протидії Катару, тому що повинні припинити фінансування терористів. Порадившись з держсекретарем та генералами американської армії, я вирішив закликати Катар припинити фінансування тероризму» («Аль-Еум ас-Сабі», 09.06.2017).

Відомо, що Катар не веде самостійної політики, а замість цього слідує вказівкам Британії. Сучасна Британія не може протистояти Америці відкрито, особливо зараз, коли вона переживає етап наближення до виходу із ЄС, принаймні — офіційно.

Нутро Трампа — це нутро бізнесмена, яке, відповідно, відкладає свій відбиток на його політику. А тому, якщо Катар запропонує Трампу хорошу угоду, то Трамп накаже Сальману піти на компроміс з Катаром! Американський дослідник Джонатан Крістол, співробітник Інституту Глобальної Політики (WorldPolicyInstitute), заяви:

«Гроші з наявністю Дональда Трампа у Білому Домі — це основна вісь впливу на кризу розриву стосунків ОАЕ, КСА та Бахрейна з Катаром». Пояснюючи свої слова,Крістол сказа, що єдиний шлях для Катара здолати дипломатичний та економічний тиск КСА — це дозволити Америці та її союзникам у КСА втручатись у його справи через фінанси, як про це передає «CNN» («Arab 21», 06.06.2017).

Ми схильні вважати, що Катар або буде жити під тиском, або вирішить питання грошима! Ми говоримо, що схильні так вважати, адже Катар не веде самостійної політики . Ним керує Британія, і якщо вона побачить, що вихід Катара із РСАДПЗ послугує її інтересам, то вона накаже йому і це!

GCC

7. На завершення ми хочемо сказати, що не очікується блага від агентів Америки у КСА, Єгипті та тих, хто разом з ними, тому що вони зраджують мусульман та їх землі, віддаючи їх ворогам Ісламу в обмін на займаємі ними крісла, які тріснуть навпіл, якщо не сьогодні, так завтра... Також не очікується блага від Катара з його проанглійськими проектами, які шкодять мусульманам. Катар надав Америці можливість розташувати на своїй території авіабазу, з якої злітають літаки, що вбивають мусульман та руйнують їх дома у Сирії та Іраку ... Катар уклав перемир’я з єврейським утворенням, спонукавши «ХАМАС» піти на зближення з ФАТХ та вдатись до компромісів ... Також Катар отруїв деякі повстанські угрупування у Сирії своїми отруйними політичними грошима, схиливши їх піти на переговори зі злочинним режимом Асада... Катар займається тим, що спокушає ісламські рухи грошима, після чого примушує їх відмовитись від своєї думки та змінити вектор своїх дій та ідей. Усе це Катар робить згідно тій огидній ролі, яку йому позначила Британія. А тому наївним буде схилятись до однієї зі сторін під приводом вибору меншого зла, адже рішення проблем Умми не важиться на вагах порочності та меншої шкоди, а важиться на вагах істини та брехні. Мусульмани повинні відкинути ці режими, які зрадили Аллаха, Його Посланця ﷺ та віруючих, і повинні почати працювати зі щирими братами над їх скиненням та встановленням держави, про яку сповістив Благородний Посланець ﷺ, — держави Праведного Халіфату, яка стане піклуватись про справи мусульман, забезпечуючи їм спокій та безпеку. Цією державою Аллах звеличить Іслам та мусульман і принизить невірних колонізаторів, після чого на Трампа, його друзів та агентів випаде велике лихо, яке і вирішить їх участь.

وَاللَّهُغَالِبٌعَلَىٰأَمْرِهِوَلَـٰكِنَّأَكْثَرَالنَّاسِلَايَعْلَمُونَ

«Аллах владний вершити Свої справи, проте більшість людей не знає про це» (12:21).

16 Рамадана 1438 р.х.
11.06.2017 р.

 

Головне меню