Реальне положення сепаратистського руху на півдні Ємену і за ким він слідує

Відповіді на питання
Друкарня

Питання: Скажіть, будь ласка, чи є сепаратистський рух Ємену проамериканським? Або ж діяльність Вищої Ради спільно з ОАЕ вплинула на те, щоб він став проанглійським?

Іншими словами, чи зазнала Америка невдачу у збереженні свого впливу на цей сепаратистський рух, або ж Англія змогла за допомогою ОАЕ переманити його на свою сторону?

Відповідь:

1) Англія була сильно збентежена, коли зрозуміла, що Америка змогла переманити на свою сторону Алі Салема аль-Бейда та Алі Насера Мухаммеда, використовуючи прямі та опосередковані способи через Єгипет та Саудівську Аравію. На початку 90-х років ХХ сторіччя Америка зі своїм агентом Фахдом ібн Абдуль-Азізом змогла переманити Алі аль-Бейда та Алі Насера на свою сторону,хоча саме Англія після виводу своїх військ сформувала «Національний визвольний фронт» (НВФ) на півдні Ємену та 20.11.1976 закликала його на переговори у Женеву для підписання угоди про незалежність. Підписання даної угоди відбулось 30.11.1967, у результаті чого південь Ємену набув самостійності. Правити на півдні країни став Алі аль-Бейд, і у цьому йому допомагала Англія, тому будь-які його спільні дії з Америкою сприймались нею як зрадництво. У зв’язку з цим у подальшому Англія вирішила відібрати у нього та Алі Насера владу. У цьому їм допоміг її агент Алі Салех, з силою якого не рахуватись було неможна. У 1994 р. розгорілась війна між півднем та північчю Ємену, що тривала 4 роки, по завершенні якої Ємен став єдиною державою. Після поразки півдня Алі аль-Бейд та Алі Насер втікли із країни.

Потім уряд Алі Салеха почав гоніння та переслідування військових на півдні країни, які тривали на протязі декількох років. Ці гоніння призвели до формування південної асоціації відставних військових. Оскілки подібна несправедливість тривала довгий час, то ідея сепаратизму засіла у головах членів цієї асоціації. Саме дана асоціація стала центром та ядром для тих, хто бажає відокремлення півдня від півночі. Сьогодні ця група відома як південний сепаратистський рух. У 2007 р. вона офіційно заявила про себе, і хоча окрім неї існує іще низка інших рухів півдня, але вони не такі впливові, тому ми не будемо на них зупинятись.

2) Америка, природно, скористалась цією ситуацією, щоб закріпитись на півдні Ємену, як вона зробила це на півночі за допомогою хоусітів, підтримка яких перейшла до Ірану. Таким чином, з точки зору міжнародного конфлікту південний сепаратистський рух перетворився у новий американський інструмент для втручання у справи Ємену, де «легітимний» уряд АбдРаббоХаді лояльний Англії. Великі західні держави завжди використовували нестабільність та напруженість всередині будь-якої держави для набуття впливу. У свій час Америка через розвідку короля Фахда ібн Абдуль-Азіза намагалась зв’язатись з військовими півдня Ємену після громадянської війни 1994 р. Незважаючи на те, що Алі аль-Бейд і був проамериканським, проте після його вигнання Америка не стала розглядати його у ролі того, хто зможе отримати перемогу в одиночку, тому вона почала шукати тих, хто зайняв би жорстку політичну позицію та згуртував би навколо себе людей на півдні країни, а також спричиняв би сильний тиск на правління Алі Салеха. Америка знайшла таку силу в особі активіста Хасана Баума, який вимагав негайного відокремлення півдня країни.

Його активність була на лице, він швидкими темпами, об’їжджав племена, активно закликаючи їх надати йому підтримку у відокремленні півдня. Проте його дії принесли лише страждання та маргіналізацію жителям Ємену. Хасан Баум вів вельми активну діяльність заради збільшення прагнення у суспільстві країни по відокремленню півдня від півночі. Його підхід був мирним, без застосування насильства, але варто відзначити, що рух Хасана Баума знайшов неймовірний відгук у південних регіонах, де глибоко засіла ідея, що маргіналізація — це систематична політика держави,у зв’язку з чим уряд Алі Салеха з 2007 по 2008 рр. декілька разів його арештовував; у 2010 р. його знов заарештували, але звільнили через 2 місяці, у 2011 р. він знов був підданий арешту. Таким чином, він перетворився у символ південного сепаратистського руху, став стимулом для відставних військових, племен, активістів ведення діяльності проти центрального уряду у Сані. Так рух Хасана Баума зміг зміцнити в народі ідею відокремлення та налагодити зв’язок з Америкою. Внаслідок цього Ірану було доручено надавати йому підтримку, у результаті його кроки у цьому напрямку прискорились. Хасан Баум сформував Вищу Раду для південного руху, яку сам і очолив. «Вища Рада представляє собою основне угрупування по звільненню півдня країни.

У неї увійшли угрупування «Вище національне управління», «Вища національна рада по звільненню та відновленню держави півдня», «Південне демократичне об’єднання», «Союз молоді та студентів півдня». Мухафаза Ед-Далі вважається одним із районів, де зосередились найбільш активні та гарячі сепаратистські угрупування» (aljazeera.net, 03.03.2011). Деякі Інтернет - видання, такі як «hunaaden.net» (13.09.2016), назвали Хасана Баума агентом Ірану. Таким чином, південний рух під керівництвом Хасана Баума є політичним рухом, і він пов’язаний з Америкою. Він став ядром, через яке Америка може вести свою діяльність в Ємені. А плацдармом для рухів, активності, страйків цього південного руху стало місто Ед-Далі, хоча Хасан Баум — із міста Ель-Мукалла, але це не завадило Ед-Далі стати центром для його поличної роботи. З самого початку уряд Алі Салеха не вбачив у цьому русі небезпеки, тому що видимі його кроки були політичного характеру, у зв’язку з чим влада обмежилась лише арештами Хасана Баума, Ахмеда ібн Фаріда, Алі аль-Гаріба та Алі Манасира, і то лише на короткі строки.

3) Послідовники Америки у сепаратистських руху півдня загострили ідею відокремлення, яка стала їх ідеологією. Інші ж дрейфували з тими, хто бажав маргіналізації населення півдня. Деякі із місцевих активістів піддались впливу Англії та її агентів в Ємені. Тому сепаратисти виступали іноді разом, а іноді — окремо, проте їх роздробленість відбувалась не через ідеологію. Тому уряд у Сані використовує їх шляхом «розрідження» ідеї про відокремлення, запроваджуючи у їх оточення своїх людей. Ми вже згадували, що уряд у Сані на початку не бачив в них небезпеки, проте, коли йому стало ясно, що усе це стало набувати серйозних обертів та з’явився ризик, а агенти Америки вже стоять у передових рядах південного сепаратистського руху, тоді центральний уряд, Англія та її агенти стали серйозно відноситись до цього руху та вести діяльність по його поглинанню. Більше того, це стало актуальним, коли хвилювання серед населення підсилились через зростаючі почуття маргіналізації на півдні країни. Тому план по поглинанню Англією цієї організації почав розвиватись згідно з розвитком самого руху.

Арешти та насильство тривали доти, доки не сталось військового вторгнення ОАЕ як члена арабської коаліції. Дії по поглинанню південного руху підсилились з вбивством Алі Салеха та послабленням позицій Англії на півночі країни; вона злякалась, що втратить вплив, якщо хоусіти набудуть успіху у своїх справах. Тому Англія стала серйозно міркувати над тим, як сформувати підконтрольну собі впливову силу на півдні, щоб у подальшому вона змогла розділити владу у країні, але якщо їй це не вдасться, то хоча б охопити частину влади на півдні. Тому Англія всерйоз зосередила свої сили на півдні, повністю не опираючись на АбдРаббоХаді, тому що Саудія має впив на нього. Використовуючи ОАЕ, англійці приділили особливу увагу переміщенню на південь країни сил вбитого екс-президента Алі Салеха, щоб вони поруч з силами ОАЕ брали участь у бойових операціях проти хоусітів.

«Урядове джерело підтвердило, що ТарекСалех (племінник Алі Салеха) зараз знаходиться в Адені під опікою сил ОАЕ.  Дипломатичні джерела згадують, що ОАЕ докладають великі зусилля для скасування введених проти Ахмеда Алі Салеха (сина Алі Салеха) санкцій, щоб у майбутньому він зіграв свою політичну роль» «nasstimes.com», 05.02.2018

«Голова «Південної Перехідної Ради» Айдарус аль-Зубайді заявив: «Ми надамо підтримку Тареку Салеху, встанемо поруч з ним на півночі країни та на інших територіях, доки не звільнимо Сану повністю» «France 24», 30.01.2018

Усе це означає, що Англія грає певну роль на півдні, зміцнюючи свій вплив через агентів із числа наближених Алі Салеха у Республіканській гвардії та «Всезагальному народному конгресі». Сили сепаратистів підтримуються ОАЕ як на суші, так і на морі, у той час як Саудівська Аравія бере участь в операціях лише на суші.

4) Саме та Англія почала діяти на півдні країни, через ОАЕ, щоб проникнути у сепаратистський рух та маргіналізувати його шляхом створення нового підконтрольного собі руху, здатного стати провідною силою на півдні. ОАЕ почали спроби у цьому напрямку з крила Алі аль-Бейда, незважаючи на те, що Англія була обізнана про масштаби підтримки американцями його та Алі Насера. Підтримка їм надавалась через Іран та сприяння Єгипту у виді проведення зібрання південного сепаратистського руху у 2014 р. під головуванням Алі Насера. Також сприяння цьому надав Ліван, надавши Алі аль-Бейду притулок та медіаплатформу, яку він втратив в Аммані з миті його прибуття туди у 1994 р. Після початку операції «Буря рішучості » у 2014 р. Алі аль-Бейд переїжджає в Ер-Ріяд, де його осипають подарунками. Ми вже упоминали, що ОАЕ почали намагатись впливати на крило Алі аль-Бейда та Алі Насера. Проте виникає питання: чому ж вони почали з крила Алі аль-Бейда? Причина цього полягала у двох речах:

— його рух прийняв насильницький метод діяльності,

— у минулому він був під впливом англійців, які сформували для нього «Національний визвольний фронт» (НВФ), привівши його до влади, тому вони побажали нагадати йому про ті часи та повернути їх.

Після початку операції арабської коаліції в Ємені у 2015 р. Алі аль-Бейд переїхав із Саудівської Аравії у ОАЕ (Абу-Дабі), де і знаходиться по сей день. У проамериканських країнах він прожив з 2012 по 2013 рр. Спочатку він був Лівані, що підтримувався Іраном, під охороною його партії потім переїхав у Саудівську Аравію, потім його прийняли в ОАЕ, тому що вони є т членом коаліції, і там він оточений ореолом поваги та пошани. Відомо, що Алі аль-Бейд вкрай мінливий у своїх позиціях. Коли він був при владі на півдні країни, то був лояльний до англійців, потім, на початку 90-х, американці переманили його до себе, а після вигнання він скитався по країнам із числа агентів Америки. Лише тепер він знаходиться в ОАЕ, де Англія усілякими можливими способами намагається переманити його до себе, при цьому не виключаючи, що він може знов змінити свою думку. Якщо ж подібне станеться, то ним та ОАЕ загостряться відносини в усіх галузях. В основі його позиція ближче до «Південної Перехідної Ради», яку він високо оцінив.

«Віце-президент Алі аль-Бейд заявив про свою підтримку та благословення заклику про формування «Південного політичного утворення». Це сталося наступного дня після того, як три губернатори південних мухафаз підтримали ідею Айдаруса аль-Зубайді про створення «політичного утворення» на півдні країни. У заяві Алі аль-Бейда підтверджується його підтримка цього заклику способами. Він також закликав різноманітні політичні сили півдня та незалежні фігури до позитивної взаємодії у цьому питанні,закликаючи їх вийти із стану очікування, байдужості та ледарства перед новим етапом. Ця заява з’явилась через три дні після приєднання до заклику Айдаруса аль-Зубайді таких людей, як Аль-Хадер аль-Саіді (губернатор муха фази Абья), Насер аль-Хубаджи (губернатор мухафази Лахдж), Фадль аль-Джаді (губернатор мухафазы Ед-Далі)» («Al-ArabyAl-Jadeed», 16.09.2016).

Треба не забувати що Алі Насер також не стійкий у своїх позиціях, іноді він підтримує відокремлення півдня, а іноді бажає єдиної влади в усьому Ємені, але під своїм кутом. 04.10.2017, відповідаючи на питання про рішення проблеми Ємену (це сталося до початку конфлікту між Алі Салехом та хоусітами), він сказав:

«Необхідно у перехідний період сформувати єдиний національний уряд із будь-яких офіційних посад, у склад якого не повинні входити основні елементи, що викликають озброєний конфлікт з обох сторін (хоусіти та уряд АбдРаббоХаді). Також умовою є вилучення зброї у сторін конфлікту та його передача міністерству оборони. Причина цього у тому, що Ємен має потребу в одному президенті, в одному уряді, в одному міністерстві оборони. Після цього варто вдатися до етапу підготовки до виборів» «arabi.ahram.org.eg», 04.10.2017

Із цього стає ясно, що Англія набула успіху через ОАЕ у впливі на Алі аль-Бейда, Алі Насера та їх прибічників. Проте питання відокремлення півдня англійці не стали робити ідеологічним, хоча в основі південні рухи зародились на цій ідеї. Англія вирішили вчиняти з урахуванням обставин що оточують обох лідерів.

5) Що стосується сепаратистського крила Хасана Баума, то воно — політичне та ідеологічне. Англійці усвідомили, що будь-які взаємовигідні рішення, спокушення або спроби підкорити його — марні. Тому вони спробували заблокувати його в Омані, посадивши під домашній арешт без якого-небудь офіційного рішення. Складається відчуття, що він не знав про відведену для Омана ролі, а побачив у ньому нейтральність, мігрував туди. Використовуючи своїх агентів в Омані, Англія закрутила гайки у відношенні Хасана Баума та посадила його під домашній арешт у місті Салала. Через цю довгу відсутність проамериканської людини у південному сепаратистському русі у якійсь мірі ослабла позиція проамериканських сил. Тому Англія через ОАЕ скористалась цієї можливістю, зосередивши свої зусилля на створення нового сепаратистського руху у противагу силам Хасана Баума. Вихід знайшли в особі Айдаруса аль-Зубайді, адже він — один із відомих лідерів південного опору. Також він є засновником сепаратистського руху «Хатм» у 1966 р. та мав близькість до англійців. 07.12.2015 президент АбдРаббоХади призначив його губернатором Адена. І це сталося після початку операції «Буря рішучості », що вказує на сильну довіру йому з боку агентів Англії. В Адені він був оточений великою увагою та турботою. Він має якості, здатні просунути його як політичного лідера півдня:

— він проявив себе як успішний губернатор, провівши світло у місто Аден,

— він вигнав звідти банди,

— він вів боротьбу проти хоусітів,

— він вийшов проти пропозицій американського посланця Ульда Шейха Ахмеда (причиною послужила тому фінансова та військова підтримка ОАЕ),

— він володіє бійцівськими якостями, що проявились у громадянській війні 1994 р.,

— він — лідер у сепаратистських рухах,

— він переслідувався режимом Алі Салеха, що піднесло його,

— він — уродженець мухафази Ед-Дал, яка є центром сепаратистських рухів півдня,

— він має вагу серед сепаратистів як успішний губернатор Адена,

— він став помітною політичною фігурою, здатною конкурувати з Хасаном Баумом,

— у військовому відношенні він опирається на сили Хані ібн Брейка («Південний пояс»), який вважається людиною ОАЕ на підвідні країни.

02.11.2017 Інтернет - видання «sasapost.com» опублікувало наступне: «Хані ібн Брейк з’явився на арені Ємену як борець проти хоусітів, а потім засіяв на поличні арені у якості міністра при підтримці сил ОАЕ через його вплив серед людей. Також він заснував сили, відомі як «Безпечний пояс»; це були народні ополченці, підтримувані ОАЕ на півдні країни». Айдарус аль-Зубайді та Хані ібн Брейк мають своє значення на півдні країни, але через те, що вони були в уряді АбдРаббоХаді і в них відкрито проявилась лояльність до Англії, вони не користуються популярністю настільки, щоб повністю вплинути на сепаратистські. Тому першим кроком перед Англією стоїть їх офіційне виключення із уряду АбдРаббоХаді, особливо Айдаруса аль-Зубайді;його треба зобразити у якості противаги табору Хаді, щоб жителі почали згуртовуватись навколо нього, а потім він зміг би сформувати новий сепаратистський рух півдня юга.

6) 27.04.2017 президент АбдРаббоХаді прийняв рішення про зміщення з постів Айдаруса аль-Зубайді та Хані ібн Брейка; у відношенні останнього проводиться розслідування. У зв’язку з цим тисячі єменців вийшли на вулиці Адена на знак протесту проти рішення АбдРаббоХаді. 04.05.2017 рухи південних сепаратистів прийняли «документ Адена», у якому вони уповноважують Айдаруса аль-Зубайді у формуванні та лідерстві над політичним згуртуванням, яке буде керувати півднем та представляти його інтереси. Також вони повністю уповноважують його у прийнятті заходів для виконання усіх пунктів документу. 11.05.2017, після свого призначення,Айдарус аль-Зубайді об’являє про сформоване політичне керівництво, яке буде керувати півднем та представляти його інтереси.

Також він заявив про своє головування у президії «Перехідної ради по управлінню півднем Ємену» в Адені і призначив своїм заступником Хані ібн Брейка. Окрім цього, 26 людей були обрані представниками різноманітних регіонів півдня. «У четвер у своєму телевізійному виступі Айдарус аль-Зубайді (встановивши поруч з собою прапор НДРЄ) заявив, що згідно прийнятому документу в Адені, який з його слів є історичним, завершилось формування політичного керівництва «Перехідної ради по управлінню півднем Ємену»,додавши, що Хані ібн Брейк призначений заступником голови ради, а 26 людей були обрані представниками різноманітних регіонів півдня Ємену. Президія ради звершить усі необхідні процедури для «Перехідної ради по управлінню півднем Ємену», який буде представляти внутрішні та зовнішні інтереси півдня» («CNN Arabic», 11.05.2017). Таким чином,Айдарус аль-Зубайді та Хані ібн Брейк, за якими стоїть агент Англії ОАЕ, набули повноваження для формування політичного керівництва на півдні країни. Тепер губернатори південних мухафаз будуть призначати президента півдня, іншими словами,це будуть робити проанглійські люди. Так само в інших же відділах «Перехідної ради по управлінню Півднем Ємену» будуть стоять люди із їх числа. У раду можуть бути введені деякі представники крила Хасана Баума, так як Аль-Хадер аль-Саіді, Насер аль-Хубаджи, навіть якщо це трапиться на деякий час. Адже якщо щось піде не так, вони або вийдуть самостійно, або їх виключать, а це — іще один спосіб зібрати їх навколо себе. Насер аль-Хубаджи у зв’язку з «відсутністю» Хасана Баума на політичній арені швидко став прибічником Айдаруса аль-Зубайді.

Англія у врегулюванні питання південного сепаратизму шляхом згуртування людей навколо свого Айдаруса аль-Зубайдиі вирішила використати:

— «Перехідна рада по управлінню півднем Ємену», на чолі якого стоїть Айдарус аль-Зубайді,

— крупні військові сили на чолі Хані ібн Брейком в інших південних мухафазах та у Марібі,

— підтримку колишніх державних діячів НДРЄ із числа соціалістів, таких як Алі аль-Бейд, який одразу об’явив про підтримку Айдаруса аль-Зубайді,

— підтримку Таріка аль-Фадлі та його руху з ісламським відтінком, поруч з його сильним племінним положенням в Абьяні,

— ОАЕ з усією їх фінансовою, політичною а військовою підтримкою.

Якщо політичні обставини збережуться такими, як вони зараз є, особливо — присутність ОАЕ, то цей контроль, швидше усього, продовжиться.

7) Що стосується Америки, то вона усвідомила свою затримку, проявивши обурення відносно «Перехідної ради п управлінню півднем Ємену». На це вказує протидія цьому спецпосланця ООН по Ємену Ульда Шейха Ахмеда. «Він скерував грізне послання Айдарусу аль-Зубайди на тлі об’явлення про формування «Перехідної ради по управлінню півднем Ємену», — повідомляється зі слів джерела. Інформаційне джерело повідомляє, що Ульд Шейх Ахмед зустрівся з Айдарусом аль-Зубайді та передав йому грізне послання, у якому у випадку його упертості у намірі дотримуватись Перехідної ради (яку не визнали уряд АбдРаббоХаді, Рада співробітництва арабських держав Перської затоки, хоусіти та багато інших сепаратистських рухів півдня) його внесуть у список тих, хто перешкоджає мирному процесу в Ємені, і у відношенні нього застосується резолюція ООН № 2216. Врешті решт з ним будуть взаємодіяти як з хоусітами та Алі Салехом, які вважаються заколотниками» («RT Arabic», 14.05.2017).

Тому Америка вирішила вжити заходи, у результаті яких був спричинений тиск на Оман для звільнення Хасана Баума. Після свого звільнення Баум взявся активно протидіяти Перехідній раді. У цьому його відкрито підтримала Саудівська Аравія. 17.08.2018 була проведена перша конференція «Ради революційного руху» під головуванням Хасана Баума в Адені, у якій взяли участь 600 його послідовників. На ній ОАЕ були звинувачені в окупації південного Ємену.
«У підсумковій заяві конференції було заявлено:

«Ми заперечуємо експлуатацію ентузіазму нашого народу, спроби нагнітати брехню та емоційно впливати на нього з метою отримання народної підтримки, а потім — піти шляхом, який суперечить волі народу півдня. Ми підтверджуємо, що лідером Верховної ради революційного руху є Хасан Баум. Він — символ та лідер революції півдня, ми дорожимо та пишаємось ним. Те, що сьогодні відбувається на Півдні — це шалена гонка між зовнішніми силами, одними із яких є ОАЕ. Саме останні почали контролювати простри півдня, його блага, розпоряджатись долею нашого народу, його прагненнями, даючи свої жалюгідні крихти тим, хто послідував за ними» «adengd.net», 17.08.2017

Іншими словами, оточення Хасана Баума налаштовано вороже по відношенню до ОАЕ, вимагаючи від них негайно покинути Ємен. А оточення Айдаруса аль-Зубайді назвали слугами ОАЕ, які продались за малі крихти.

11.11.2017 відбулась друга конференція «Ради революційного руху». У підсумковій заяві конференції було заявлено: «Ми закликаємо держави арабської коаліції до прямого діалогу з Радою південного руху, але лише після виводу своїх військ з наших земель, що вказує на наше прагнення до соціальних та релігійних зв’язків між собою». Ця Рада під керівництвом Хасана Баума охарактеризувала сили коаліції «окупаційними». Далі говорилось:

«Ми підтверджуємо наше повне право використовувати проти окупації будь-які законні способи та методи у потрібний час та у потрібному місці згідно з нашими національними інтересами. Буд-які переговори або політичне рішення, що виключає південну проблему, не принесуть успіху «законному» представнику, тому що законними представниками південного руху є ті, хто з перших днів керував усім цим. І вони з’явились не випадково і не за рахунок чиїхось фінансів або іноземної окупації» «Al-ArabyAl-Jadeed», 11.11.2017

У заяві говорилось про арабську коаліцію, проте вона була скерована проти ОАЕ, тому що конференція проходила під опікою Саудівської Аравії.

8) Підсумок:

Після поразки Алі аль-Бейда та Алі Насера у 1994 р., після захоплення влади Алі Салехом на півдні Ємену, маргіналізація жителів півдня, гоніння на військових півдня — усе це призвело до появи опозиційних рухів, починаючи з того часу і до наших днів. Тому на сьогодні серед них є три найбільш впливових напрямки:

— південний сепаратистський рух соратників Алі аль-Бейда, який непостійний у своїх позиціях: то він з Америкою, то він з Англією,

— південний сепаратистський рух соратників Хасана Баума, що підтримується Америкою, зокрема — через Іран,

— південний сепаратистський рух соратників Айдаруса аль-Зубайді, що підтримується Англією, зокрема — через ОАЕ.

Проте викликає біль те, що наші проблеми пов’язані з колонізаторами, які свої інтереси здійснюють через людей із нашого народу. Наша кров в Ємені та інших регіонах проливається заради Заходу. І якщо ю агенти Заходу із числа нашого народу усвідомили плачевність свого положення, то вони б плакали кров’ю, адже Всемогутній Аллах категорично заборонив покладатись у чомусь на невірних:

وَلَا تَرۡكَنُوٓاْ إِلَى ٱلَّذِينَ ظَلَمُواْ فَتَمَسَّكُمُ ٱلنَّارُ وَمَا لَكُم مِّن دُونِ ٱللَّهِ مِنۡ أَوۡلِيَآءَ ثُمَّ لَا تُنصَرُونَ

«Не схиляйтесь на сторону беззаконників, щоб вас не торкнувся Вогонь. Немає у вас покровителів та помічників, окрім Аллаха, і тоді ніхто вам не надасть підтримки» (11:113).

Посланець ﷺ сказав, що вбити мусульманина без наявності на те права більш гріховно, аніж знищення цього світу:

لَزَوَالُ الدُّنْيَا أَهْوَنُ عِنْدَ اللَّهِ مِنْ قَتْلِ رَجُلٍ مُسْلِمٍ

«Знищення усього цього світу для Аллаха означає менше, аніж смерть мусульманина» (Ібн Асакір, сказав: «Хороший хадіс»).

То що тоді говорити про вбивство заради інтересів колоніалістів!

سَيُصِيبُ ٱلَّذِينَ أَجۡرَمُواْ صَغَارٌ عِندَ ٱللَّهِ وَعَذَابٞ شَدِيدُۢ بِمَا كَانُواْ يَمۡكُرُونَ

«Грішників ж спіткає приниження перед Аллахом та тяжкі муки за те, що вони плели підступи» (6:124).

Але, незважаючи на це, Пророк ﷺ описав Ємену країною віри та мудрості, де є віруючі чоловіки; вони — правдиві та щирі, вони — проти тих, хто служить колонізаторам. З дозволу Аллаха, ці чоловіки повернуть Ємен у Дар уль-Іслям, де буде майоріти прапор Посланця Аллаха ﷺ. За допомогою Аллаха, під затишком Халіфату повернуться Ємену його колишня велич та ті якості, про які згадав Пророк ﷺ:

أَتَاكُمْ أَهْلُ الْيَمَنِ هُمْ أَرَقُّ أَفْئِدَةً وَأَلْيَنُ قُلُوبًا ، الْإِيمَانُ يَمَانٍ وَالْحِكْمَةُ يَمَانِيَةٌ

«Прибули до вас люди із Ємену, серця яких є більш тонкими та м’якими, у них — єменська віра та єменська мудрість» (Бухарі).

8 Джумада аль-ахіра1439 р.х.
24.02.2018 р.

Головне меню