Що відбувається в Адені?

Відповіді на питання
Друкарня

Питання: Що відбувалось і відбувається в Адені? Чому розгорівся конфлікт між Радою аз-Зубайді та урядом Хаді, враховуючи те, що саме Хаді призначив аз-Зубайді губернатором Адена, і те, що після звільнення він залишився в Адені, а уряд Хаді не вживав проти нього ніяких дій, дозволивши йому збирати свої сили прямо на виду в уряду? Що очікується тепер, коли Південна перехідна рада (ППС) захопила Аден?

Відповідь:

По-перше, з самого початку військової операції «Буря рішучості» Британія усвідомлювала, що у цій операції Саудівська Аравія не ставила мету покінчити з хоусітами, інакше, поруч з повітряними силами, вона ввела б наземні війська. Єдина мета КСА була у тому, щоб показати хоусітів захисниками Ємену від ворожих літаків, пригнобленими і у той же час героями. Таким чином, хоусіти змогли б завоювати симпатії народу і схилити на свою сторону громадську думку. Потім вони легко зайняли б більшу частину уряду. Раніше вони були племенем із провінції Саада, а сьогодні вони вже претендують на тотальну владу у країні. Знаючи усе це, Британія підключила ОАЕ до арабської коаліції під командуванням Саудії, щоб мати можливість воювати проти хоусітів насправді, а не формально. Британія намагалась за допомогою ОАЕ досягти двох цілей:

Перша мета: знайти альтернативу Хаді, який став безпорадним полоненим Саудівської Аравії. Британія бажала знайти Мансуру Хаді в Адені альтернативу, яка буде вірно служити їй, а не сидіти у полоні у Саудії. Тому Об’єднані Арабські Емірати крок за кроком просувались до виконання цієї задачі. Варто відзначити, що іще у 2007 році в Ємені офіційно був заснований Південний рух під керівництвом опозиціонера Хасана Баума, пов’язаного з Америкою і підтриманого Іраном. Британія боялась дій цього руху, але цей страх досяг свого апогею після вбивства Салеха, оскільки вплив Британії на півночі зменшився, а вплив хоусітів розширився. Тому вона серйозно замислилась про наявність своєї сили на півдні, яка була б важелем тиску, що дозволить їй брати участь у правлінні Єменом.

Так Британія почала замислюватись про те, щоб сконцентрувати вплив на півдні, тим більше, що вона тепер не може повністю покладатись на Хаді, який перебуває у руках Саудівської Аравії. Вона за допомогою ОАЕ намагалась проникнути у Південний рух чи ізолювати його, створивши новий рух, який зайняв би його місце. А потім Британія зосередила увагу на створенні через ОАЕ та інших послідовників другого Південного руху паралельно крилу Баума. На цю роль вона підібрала Айдаруса аз-Зубайди, одного із лідерів Південного руху і соратника проанглійських сил. Таким чином, після запуску саудівської операції «Буря рішучості» у березні 2015 року, 7 грудня того ж року Хаді призначив його губернатором провінції Аден.

Це свідчило про довіру з боку усіх англійських агентів. Аз-Зубайді зібрав навколо себе великі сили в Адені і став успішним губернатором провінції — він відновив електропостачання міста, вигнав озброєні угрупування і став протистояти хоусітам. Отож, він привабив увагу на півдні як провідний політичний діяч, який кинув виклик історичному лідерству Хасана Баума у Південному русі. У військовому відношенні Айдарус аль-Зубайди опирається на Хані ібн Брейка, засновника «Південного поясу», який широко відомий на півдні як людина Арабських Еміратів. Хані ібн Брейк заснував сили «Паска безпеки»» — ополчення, яке підтримується ОАЕ («SasaPost», 02.11.2017).

Таким чином, аз-Зубайді і Брейк набули впливу на півдні. Проте вони знаходились в уряді Хаді, який відомий своєю вірністю англійцям, а це не дозволяло їм завоювати народну підтримку у заклику до Південного руху. Першим кроком став ефективний вихід із уряду, особливо вихід аз-Зубайді, який увійшов у конфронтацію з силами Хаді, і це дозволило йому завоювати довіру мас для подальшого формування нового руху. 27 квітня 2017 року президент Ємену відправив у відставку губернатора Адена Айдаруса аль-Зубайді і державного міністра Хані ібн Брейка, причому у відношенні останнього було розпочало розслідування.

Услід за цим тисячі єменців пройшли маршем в Адені, засуджуючи рішення Хаді. Потім 11 травня 2017 року аз-Зубайді об’явив про своє головування у Південній перехідній раді в Адені і про те, що Хані ибн Брейк стане віце-президентом Ради, яка складається із 26 членів. Таким чином, через ОАЕ Британія сформувала альтернативу уряду Хаді — Перехідну раду, яку можна використати у потрібну мить. Аз-Зубайди залишився в Адені, і тепер він має значну силу, захищену армією ОАЕ.

Друга мета: звільнення Ходейди від хоусітів.

1. ОАЕ увійшли в Ємен по суші і по повітрю, тому що лише повітряні бої без наземного втручання не вирішать кінець битви. Тому Емірати направили свої війська і прибічників до Ходейди і практично відібрали місто у хоусітів, але зустріли на своєму шляху Сполучені Штати, які зуміли зупинити наступ під приводом гуманітарної допомоги. Такий інтерес до Ходейди з боку Британії проявляється через те, що в основі хоусітів лежить підтримка Ірану, а після зачинення аеропорту Сани і втрати південних портів Ходейда стала єдиною артерією, по якій до хоусітів надходить іранська підтримка. Тому ОАЕ вирушили захоплювати Ходейду. Хоусіти опинились перед обличчям величезної небезпеки, оскільки усе йшло до неминучого захоплення Ходейди та її порту силами, підтримуваними ОАЕ.

Бої у Ходейді, а також перспективи ОАЕ та їх ополченців у захопленні контролю над портом міста стали найбільшою загрозою для влади хоусітів в Ємені. Тому хоусіти мобілізували усі свої сили для захисту міста, а американські чиновники почали оплакувати гуманітарну ситуацію в Ємені, примовляючи, що порт Ходейди є артерією, яка запобігає голоду у країні. Емірати та їх місцеві союзники почали вичікувати підходящої міжнародної обстановки для проведення нових атак і повного захоплення Ходейди після того, як вони досягли його околиць. Отож, припинення наступу ОАЕ на Ходейду стало дуже важливим питанням для Америки, оскільки з втратою міста хоусіти опинились би у складній ситуації.

2. У цей же час трапилось жорстоке вбивство саудівського журналіста Хашоггі у Стамбулі. Це створило напружену міжнародну атмосферу навколо Саудівської Аравії і Трампа, який з усіх сил намагався захистити її. Америка зрозуміла, що необхідно перенаправити зусилля на те, щоб погасити у деякій мірі полеміку навколо Хашоггі і заспокоїти нападки на Саудівську Аравію та адміністрацію Трампа. Тому Сенат США проголосував за припинення військової підтримки Арабської коаліції в єменській війні. «Сенатори зробили «історичний крок», проголосувавши більшістю у 56 голосів (41 член палати проголосував «проти») за припинення військової підтримки кампанії під керівництвом Саудівської Аравії в Ємені» («Reuters», 14.12.2018).

Відповідно, щоб зняти міжнародний тиск з Саудівської Аравії і приховати проблему саудівського журналіста, Америка закликала на протязі тридцяти днів припинити військові дії в Ємені. «Міністр оборони США Джеймс Меттіс закликав сторони єменського конфлікту припинити вогонь на протязі 30 днів і вступити у серйозні переговори, щоб покласти край війні у країні. Він підкреслив, що воюючі сторони в Ємені повинні просуватись до мирного процесу. Він також заявив, що це необхідно зробити на протязі наступних 30 днів, виражаючи надію, що Саудівська Аравія та ОАЕ підтримають цей крок» («AlkhaleejOnline», 31.10.2018).

3. За цим відбулась угода у Швеції по вирішенню єменської проблеми. Британія знала, що угода була укладена при підтримці Сполучених Штатів на користь хоусітів і що сторонами угоди виступають хоусіти і Хаді, який опинився запертим у КСА. Повідомлялось, що урядова делегація не хотіла підписувати угоду, оскільки вона не передбачає виходу хоусітів із Ходейди, але під тиском Саудівської Аравії Хаді погодився. «Джерела повідомили, що урядова делегація передала Хаді, який перебував в Ер-Ріяді, документ з рекомендацією не підписувати угоду, оскілки в ній не передбачений однозначний вихід хоусітів із Ходейди та її порту, але президент Ємену дав вказівку підписати угоду, опинившись під сильним тиском з боку Саудівської Аравії» («AlJazeera», 13.12.2018).

Звичайно ж, Америка публічно привітала угоду. «Держсекретар США Помпео привітав угоду, заявивши, що мир в Ємені став можливим» («BBC», 14.12.2018). Америка була зацікавлена у реалізації угоди без виходу хоусітів із Ходейди, думаючи, що це можливо, тому що сторони переговорів, хоусіти і запертий в Ер-Ріяді Хаді, перебувають у її підкоренні.

По-друге, тут Британія виявила, що настав час альтернативи. Якщо Америці вдасться стабілізувати хоусітів на півночі, на той час англійська альтернатива вже буде більш сталою на півдні. Це зробить Америку та Саудівську Аравію нездатними знайти рішення навіть разом з хоусітами та англійським агентом Хаді, який опинився у капкані Ер-Ріяду, оскільки усі вони зіткнуться з сильним проанглійським рухом на півдні, вільним від оков Саудії. Таким чином, Британія забезпечить собі місце у будь-якому вирішенні єменської проблеми, і таким чином вона використала альтернативу, тобто Раду аз-Зубайді, щоб почати те, що відбувається зараз в Адені:

1. В останній час події в Адені примітно прискорились. З’явилась напруженість між Південною перехідною радою і легітимним урядом в Адені, а потім почались зіткнення між «Паском безпеки» та урядовими силами. Усе це почалось 7 серпня 2019 року, але вже 10 серпня «Південна перехідна рада Ємену об’явила, що після чотирьох днів зіткнень вона узяла під свій контроль президентський палац «Маашик» в Адені» («France 24», 10.08.2019). Таким же чином пали і інші сили в Адені.

2. У розвитку цих подій з такою швидкістю, а саме — «на протязі чотирьох днів», допомогло те, що уряд Хаді та його органи, а також президент і віце-президент республіки лояльні Британії, і вони допомогли раді у здійснення поставленої задачі. Таким чином, Південна перехідна рада змогла швидко вирішити це питання, на що вказує наступне:

а) «Ми отримали палац «Маашік» від урядових сил без будь-яких зіткнень», — заявила відповідальна особа у «Паску безпеки» («France 24», 10.08.2019).

б) «Мовчання президента Ємену про те, що трапилось в Адені, є підозрілим», — сказав міністр внутрішніх справ Ахмад аль-Майсарі («AlJazeera», 11.08.2019).

в) У суботу 10.08.2019 командуючий спецназом в уряді Ємену генерал-майор Фадль Баіш об’явив про своє приєднання до сил Південної перехідної ради, записавши відеоролик, який транслювався каналами Ради. На ролику Баіш об’являє про своє відокремлення разом з військами від легітимного уряду і приєднанні до Південної перехідної ради під керівництвом Айдаруса аз-Зубайді («MiddleEastOnline», 10.08.2019).

г) Це відбувалось на додаток до величезної ролі ОАЕ, яка обманює подібно своїй хазяйці. Емірати є головним прибічником аз-Зубайді. Після усіх заходів проти планів Саудівської Аравії вони знов об’являють себе членом Коаліції, очолюваної Саудівською Аравією, і стверджують, що вони разом працюють заради стабільності в Ємені.

По-третє, здається, що Саудівська Аравія не очікувала такої швидкості розвитку подій, особливо у період паломництва, оскілки вже у суботу ввечері (10.08.2019) Південна перехідна рада захопила Аден. Одразу ж після цього Саудівська Аравія почала вживати певні заходи:

1. «У той же день пізно ввечері Арабська коаліція закликала усі військові об’єднання в Адені, включаючи Південну перехідну раду (ЮПС) і сили «Паску безпеки», які взяли під контроль ситуацію у місті, негайно повернутись на свої позиції, покинувши місця, які вони захопили в останні дні, а також утриматись від завдання шкоди державній і приватній власності. Коаліція також закликала до негайного припинення вогню у тимчасовій столиці Адені, починаючи з часу ночі, підкресливши, що її підрозділи «застосують силу проти будь-кого, хто порушить цю вимогу». Через декілька хвилин після спливання крайнього строку Південна перехідна рада погодилась на припинення вогню і високо оцінила заклики Ер-Ріяду до діалогу» («AsharqAl-Awsat», 11.08.2019).

Поруч з цим «віце-президент Перехідної ради Хані ібн Брейк написав на своїй сторінці у мережі «Twitter», що рада як і раніше схильна Коаліції, але підкреслив, що «не варто вести переговори за допомогою тиску». Офіційне джерело в Арабській коаліції назвало заяву Ради про припинення вогню хорошою, але недостатньою, підкресливши необхідність покинути позиції, захоплені за допомогою озброєних дій. Джерело повідомило, що зустріч єменських сторін у Саудівській Аравії відбудеться, «як тільки Перехідна рада виведе свої сили з захоплених позицій, повернувши їх у вихідне положення» («IndependentArabia», 11.08.2019).

2. Щоб надати серйозності своїм заявам, Коаліція атакувала одну із захоплених позицій. «Арабська коаліція атакувала район, який становив сепаратистську загрозу проти законного уряду Ємену у тимчасовій столиці Адені. У Коаліції заявили, що це була перша операція у цьому контексті, і за ній послідують інші операції з застосуванням сили проти порушників, якщо не будуть виконані вимоги про припинення вогню в Адені» («AlArabiya», 11.08.2019).

3. Згідно заяві офіційного джерела в Арабській коаліції, «сили Південної перехідної ради почали виводити війська із деяких захоплених районів в Адені після того, як сили Коаліції нанесли удар по одній із позицій Ради. Ця атака трапилась після попереджень, зроблених керівництвом Коаліції у суботу ввечері (10.08.2019) з вимогою негайного припинення вогню в Адені» (11.08.2019).

По-четверте, далі очікується одно із двох:

1. Саудівська Аравія, запросивши обидві сторони до діалогу у себе, намагатиметься взяти головування над аз-Зубайді та його радою, як вона це зробила з Хаді та його урядом. Але це буде нелегко, тому що Британія вдалась до формування цієї ради через потрапляння Хаді у тенета Саудівської Аравії. І малоймовірно, що Британія знов наступить на ті ж граблі, що і у випадку з Хаді. Швидше усього, Саудівська Аравія буде використовувати проти аз-Зубайди та його ради політику батога і пряника. Вона почне спокушати його можливістю брати участь в уряді Хаді, отримавши широкі повноваження, у той час як сам Хаді отримає менше повноважень, але залишиться президентом країни у якості символу.

З іншого боку, Саудівська Аравія буде погрожувати аз-Зубайди військовими атаками, якщо той відмовиться співпрацювати. Не виключено, що зустріч короля Сальмана з наслідним принцом Абу-Дабі 12.08.2019 була проведена саме з метою просунути цей план, оскільки Саудівській Аравії відомо, що саме ОАЕ стоїть за створенням Перехідної ради на чолі з аз-Зубайді.

2. Якщо Перехідна рада відмовиться співпрацювати і зусилля Саудівської Аравії проваляться, тоді Британія втрутиться напряму і проведе переговори з США, обіцяючи посадити Раду за стіл переговорів з хоусітами, щоб знайти рішення, у якому хоусіти будуть мати значну частку влади. Можливо, не випадково, одразу після того, як Перехідна рада взяла під свій контроль Аден, а КСА закликала до діалогу, Мухаммад аль-Бухайті, член політичного бюро хоусітів, опублікував на своїй сторінці у «Facebook» 11.08.2019: «Ми закликаємо усі політичні об’єднання, особливо так, як рух «Ансар Аллах», «Всезагальний народний конгрес», партія «аль-Іслах» і Перехідна рада, сісти за стіл переговорів, щоб покласти край війні і домовитись про формування нового перехідного органу, у який увійдуть усі сили, а потім домовитись про проект примирення».

Таке рішення здається зрілим. Америка хоче покласти край єменській проблемі, як це було видно із її заяв перед переговорами у Швеції. Саудівська Аравія теж хоче вийти із цього болота. Британія знайшла того, хто буде підкорятись їй, не знаходячись у залежності від КСА, тому вона згодна на переговори, і вона не зійде з цього шляху як раніше, коли провалився Хаді. Якщо Сполучені Штати і Британія домовляться про спільне рішення, воно буде виконано, Перехідною радою та Саудівською Аравією. Але перешкодою перед будь-яким спільним рішенням капіталістів є їх прагнення лише до експлуатації та вилученню своїх вигод. Пріоритетом для кожного із них є нав’язування власного рішення і вилучення із цієї угоди максимальних вигод. Тому переговори затягнуться, а хоусіти, Саудівська Аравія, Хаді і Рада почекають.

По-п’яте, єменський народ сам у змозі вирішити проблему, якщо тільки буде щирим з Аллахом та Його Посланцем ﷺ. Як же єменці можуть залишати вирішення проблеми своїм ворогам?! Колонізатори обговорюють та вивчають рішення, проливаючи кров мусульман, а потім сідають на стіл переговорів, щоб за допомогою цієї крові обрати рішення, яке відповідає їх інтересам. Правителі та їх помічники у мусульманських країнах блукають у своїх прагненнях, як нібито усе це відбувається не на землях мусульман. Вручати наші справи невірним колонізаторам, щоб вони вирішили їх, і покладатись на них у цьому є великим злочином, і той, хто скоїв це, заслуговує на ганьбу у цьому світі і болісні страждання у майбутньому житті.

سَيُصِيبُ الَّذِينَ أَجْرَمُوا صَغَارٌ عِنْدَ اللَّهِ وَعَذَابٌ شَدِيدٌ بِمَا كَانُوا يَمْكُرُونَ

«Грішників же спіткає приниження перед Аллахом і тяжкі муки за те, що вони плели підступи» (6:124).

 

12 Зуль-хіджа 1440 р.х.
13.08.2019 р.

Головне меню