Чому Індія скасувала автономію Кашміру?

Відповіді на питання
Друкарня

Питання: «Президент США Трамп у ході телефонної розмови сказав прем’єр-міністру Пакистану Імрану Хану про важливість того, щоб Індія і Пакистан прагнули знизити напруженість у Джамму і Кашмірі за допомогою двобічного діалогу, говориться у заяві Білого дому» («Hespress», «Reuters», 17.08.2019).

Трамп говорить це у той час, як Моді хизується офіційною анексією Кашміру, вважаючи, що тепер усі суперечки між Індією і Пакистаном закриті. «Прем’єр-міністр Індії Моді у своїй промові 15.08.2019 з нагоди Дня незалежності заявив, що його уряду вдалось добитися того, чого не вдавалось зробити усім попереднім індійським урядам» («AsharqAl-Awsat», 16.08.2019).

Яка користь від діалогу, коли Індія офіційно анексувала Кашмір? Чому Пакистан не вжив необхідних заходів, щоб звільнити Кашмір за допомогою військових дій, тим більше, що він здатен зробити це зі своєю могутньою армією? Якою є роль Америки у цій проблемі?

Відповідь:

1 — Із усіх регіонів світу Євразія є найбільш важливою для зовнішньої політики США. Америка намагається забезпечити відсутність якої-небудь конкуренції у цьому регіоні, але у неї є чотири потенційних конкуренти: Росія, Китай, Німеччина і Халіфат. Проте вона розуміє, що зараз найбільш реальна конкуренція може походити від Китаю. Після розпаду Радянського Союзу американські стратеги розглядають Китай як найбільшу загрозу інтересам США. Вони використовують країни Азіатсько-Тихоокеанського регіону, щоб завадити Китаю стати військово-морською державою. Також американці використовують індійський субконтинент у протистоянні росту Китаю як домінуючої держави в Євразії. У той же час Америка зміцнює свій потенціал в Азіатсько-Тихоокеанському регіоні через велику кількість альянсів з Тайванем, Таїландом, В’єтнамом, Філіппінами, Японією, Індонезією та Австралією.

На індійському субконтиненті у Америки не було крупних альянсів, особливо з Індією поки індійський уряд наприкінці 1990-х рр. не очолив Ваджпаі. Апогей експлуатації Індії прийшовся на короткий відрізок часу після візиту президента Клинтона у 2000 році і після подій 11 вересня 2001 року. Адміністрація Буша-молодшого зосередилась на Індії, і більша частина дій США була направлена на скорочення військового розриву між Індією та Китаєм згідно з американськими програмами. У цьому контексті між США та Індією була укладена ядерна угода.

2 — Америка розуміє, що напруженість навколо Кашміру між Індією та Пакистаном послаблює протистояння індійського субконтиненту Китаю. Щоб зняти цю напруженість, Сполучені Штати почали процес нормалізації відносин між Індією і Пакистаном. Мета нормалізації полягала у тому щоб не допустити індійсько-пакистанських зіткнень у боротьбі за Кашмір і направити їх зусилля на співпрацю зі Сполученими Штатами у протистоянні росту Китаю. Америка вважає, що, приєднавши Кашмір до Індії і спричинивши тиск на режим у Пакистані, щоб запобігти військовому сценарію, направивши проблему у русло діалогу, вона зможе закрити питання і запобігти військовому конфлікту між двома країнами.

Подібним чином вона діє у відношенні уряду Аббаса у Палестині та арабських країн навколо неї, які не вступають у військовий конфлікт з сіоністським утворенням, тоді як сіоністи продовжують приєднувати будь-які території Палестини, які захочуть. Таким чином, Моді почав з плану анексії Джамму і Кашміру і змінення там демографічної ситуації. Першою справою Моді прийняв рішення 05.08.2019 про скасування 370-ої статті індійської конституції про статус Кашміру.

Ця стаття гарантувала штату Джамму і Кашмір автономію, що дозволяло мати власну конституцію, окремий прапор і незалежність у багатьох питаннях, окрім іноземних справ, оборони і зв’язку. Постанова про скасування статті була видана під назвою «Закон про реорганізацію», згідно якої окупований Кашмір був поділений на дві частини — штат Джамму і Кашмір і провінція Ладакх, і тепер обидві частини напряму управляються федеральним урядом у Нью-Делі. Наступного дня, 6 серпня 2019 року, Верховна палата парламенту Індії підтримала цей закон 125 голосами «за»,а 61 голос був відданий «проти».

Також була скасована 35 стаття конституції, яка забороняла усім, окрім кашмірців, купувати нерухомість і землю у Кашмірі. Скасування статті дозволяє індійцям з решти штатів приїжджати у Кашмір, купувати нерухомість і землю і претендувати на державні посади, викликаючи тим самим демографічні та культурні змінення у регіоні з мусульманською більшістю. Усе це аналогічно діям єврейського утворення по анексії палестинських територій. Як Нетаньяху діє зі схвалення Америки, так само Моді кожного разу чекає схвалення Сполучених Штатів. Таким чином Моді повторив палестинський сценарій зі схвалення і при підтримці США.

3 — Коли Індія об’явила про своє рішення позбавити Кашмір особливого статусу, позиція Пакистану була слабкою і не переходила рамки обговорень, щоб зняти з себе відповідальність перед власним народом.

«Пакистан рішуче засуджує заяву уряду Індії про штат Джамму і Кашмір. Як слідує із резолюцій Ради Безпеки ООН, ніякі дії Делі не можуть змінити статус даного суперечливого регіону. Ісламабад вживе усі можливі заходи, щоб зупинити ці незаконні дії», — заявили у МЗС Пакистану («France-Presse», 05.08.2019).

«Влада Пакистану у справжній час зосереджена на підготовці дипломатичних, політичних та правових відповідних реакцій на нещодавні дії Індії у Кашмірі. Був створений спеціальний комітет, який буде давати рекомендації уряду по цьому питанню», — сказав посол Пакистану у Москві Казі Халілулла.

Так само уряд Аббаса та арабські країни, які оточують Палестину, засуджують і протестують проти злочинів єврейського утворення на благословенних землях, але не використовують свої армії для вирішення проблеми. На додаток до усього, вони вдаються до ООН та Америки для вирішення своїх проблем, хоча вони є явними ворогами.

4 — Це підтверджується публікаціями прем’єр-міністра Пакистану Імрана Хана у «Twitter» 11.08.2019, в яких говориться, що цей крок Індії «призведе до утискання мусульман в Індії, і, врешті решт, до нападу на Пакистан», і що це є «спробою змінити демографію Кашміру шляхом етнічної чистки». Хан закликав «міжнародну спільноту» втрутитись, вважаючи, що вона здатна утримати Індію, але забуваючи, що Пакистан володіє достатньою силою для захисту своїх територій.

Не варто забувати те, що трапилось декілька місяців назад. Індія заявила 26 лютого 2019 року, що нанесла повітряний удар по таборам кашмірських угрупувань, зазначивши, що їм вдалось «знищити велику кількість бійців». Це сталось після того, як кашмірські угрупування провели операцію проти індійської армії, яка окупувала Кашмір, вбивши 41 індійського солдата 14.02.2019. Наступного дня після індійської атаки Пакистан об’явив, що збив два індійських літаки, захопивши одного пілота і вбивши іще двох. Це показує здатність пакистанських військових протистояти Індії, але пакистанський режим не вживе яких-небудь кроків для стримування індійських військових. Замість цього пакистанський режим підкоряється наказам Америки, яка просить не загострювати ситуацію.

Як повідомлялось, держсекретар США Помпео говорив по телефону зі своїми індійським і пакистанським колегами після нальоту індійських літаків на табір воєнізованого руху «Джейш Мухаммад» і виступив з заявою, закликаючи сторони заспокоїтись і уникнути будь-яких кроків по ескалації напруженості. Він навіть підтримав Індію, заявивши, що «індійські удари з повітря були кроками у боротьбі з тероризмом», і закликав Пакистан «вжити серйозні дії проти терористичних груп, діючих на його території» («France-Presse», «Reuters», 28.02.2019).

Ця заява показує ступінь підтримки Сполученими Штатами Індії в усьому, що вона робить. Таким же чином Америка діє у Палестині, завжди підтримуючи єврейське утворення в усьому, що воно робить проти мусульман, які захищають свою країну і прагнуть її звільнити. Тим не менш, Пакистан, як і уряд Аббаса і арабські режими, завжди звертається до Америки і очікує, що вона втрутиться і вирішить проблему, при цьому не розуміючи, що США стоять на боці Індії.  

Посол Пакистану у Вашингтоні Маджід Хан заявив 27.02.2019, що заява держсекретаря США була розтлумачена і сприйнята як схвалення позиції Індії, підкресливши, що це надихає індійців іще більше. Він також зазначив, що «жодна інша країна не може зіграти свою роль у цьому питанні краще, аніж Сполучені Штати» («France-Presse», 28.02.2019). Тобто, визнаючи, що заява Держдепартаменту США є підтримкою позиції Індії, Пакистан вважає, що Америка повинна «зіграти свою роль». А ця роль, як зазвичай, буде виражатись у заклопотаності Ради Безпеки і ООН. Так і трапилось.

Пакистанський режим заявив, що не хоче напруженості та ескалації конфлікту з Індією і що він подасть офіційний протест в ООН проти Нью-Делі. Також будо об’явлено, що Пакистан передасть Індії схопленого пілота як жест миру. Після рішення Індії про скасування автономії Кашміру Пакистан закликав «провести надзвичайне засідання Ради Безпеки ООН за зачиненим дверима». Постійний представник Пакистану при ООН Маліха Лодхі привітала рішення ради Безпеки обговорити питання про Кашмір у ході надзвичайного засідання, заявивши, що кашмірська проблема піднімається в усьому світі і що вони готові до спільного рішення з Індією за допомогою діалогу («Al-ArabyAl-Jadeed», 16.08.2019).

5 — Ця позиція вказує на те, що пакистанський режим не вживе військових кроків, щоб утримати Індію, і не зробить ніяких серйозних дій проти неї, що закріплює рішення Індії про скасування особливого статусу Кашміру і закріплює окупацію. Імран Хан, перебуваючий з візитом у США 21.07.2019 у супроводі голови пакистанської армії генерала Джаведа Баджви і голови служби розвідки і безпеки Фаіза Хаміда, зустрівся з Трампом, який попросив його зіграти роль на користь Америки в Афганістані, сказавши: «Я сподіваюсь, що Пакистан допоможе добитися політичного врегулювання, щоб покласти край 18-річній війні в Афганістані». Імран Хан негайно підкорився наказу Трампа, сказавши: «Я зустрінусь з талібами і зроблю усе можливе,щоб переконати їх вступити у переговори з афганським урядом».

Потім Хан похизувався зрадництвом пакистанського уряду і наданням послуг Америці, сказавши: «Міжвідомча розвідка Пакистану надала інформацію,яка дозволила американцям знайти Усаму бен Ладена» («Reuters», 28.09.2019). Увесь це пакистанський уряд пропонує американцям, коли ті підтримують Індію проти Пакистану. Коли Індія об’явила про скасування особливого статусу Кашміру, Державний департамент США виступив з заявою: «Ми продовжуємо підтримувати прямий діалог між Індією і Пакистаном по Кашміру та іншим проблемним питанням» («Reuters», 07.08.2019).

Америка не засуджує дії Індії, а лише заявляє, що та порушує міжнародні резолюції по Кашміру, і говорить про діалог, принижуючи Імрана Хана і його режим. Про який діалог може бути йти мова, коли Індія офіційно об’являє про анексію Кашміру?!Це вказує на те, що Америка схвалює подібний крок, і вказує на те, що вона заздалегідь знала про нього, тому що Індія не може зробити такий крок, не порадившись з Вашингтоном і не отримавши його схвалення.

6 — У нашій книзі «Політичні проблеми (окуповані країни мусульман)», випущеної 21.05.2004, у темі «Кашмір» пишеться: «Таким чином, встановивши в Індії та Пакистані свій вплив, Америка підсилено взялась за створення взаєморозуміння між ними у питані Кашміру. З самого початку Америка хотіла інтернаціоналізувати цю проблему, але вона змінила своє бачення і почала спонукати сторони до двобічного рішення. У справжній час Америка вважає, що рішення можливо шляхом розділення Кашміру, надавши райони Кашміру, які звільнились, Пакистану, а Індії — ті, що залишились під її пануванням». Те, що відбувається зараз, відповідає тому, що було написано у нашій книзі. Індія зробила цей крок і створила новий здійснений факт, закріплюючи індійську окупацію Кашміру.

7 — Китай засудив дії Індії. Постанова про скасування 370-ї статті конституції була видана під назвою «Закон про реорганізацію», згідно якому окупований Кашмір був поділений на дві частини — штат Джамму і Кашмір і провінція Ладакх, і обидві частини тепер напряму управляються федеральним урядом у Нью-Делі. Тим більше, що Ладакх лежить на Тібетському нагір’ї поблизу Китаю, а Індія не консультувалась з Китаєм до прийняття цього закону. Тому представник МЗС КНР Хуа Чуньін нещодавно заявила, що «індійська сторона продовжує замахуватись на суверенітет Китаю, змінюючи свої закони про кордони, не консультуючись з Пекіном, і Китай не може погодитись з такою практикою».

Ця заява була зроблена у відповідь на рішення Нью-Делі виділити Ладакх в окрему територію, яка управляється напряму із столиці і включає в себе західну частину китайсько-індійського кордону. Чуньін підкреслила, що її країна «завжди виступає проти спроб Індії включити частину земель Китаю, які лежать біля західної ділянки китайсько-індійського кордону, у межі адміністративної юрисдикції Індії» («AlBayan», 08.08.2019).

8 — Із усього вищесказаного слідує:

а) Скасування 370-ї статті індійської конституції, а потім — процедура анексії, здійсненні Моді, відбувались зі схвалення і при підтримці Америки. Вони вважають, що анексія примусить мусульман забути про Кашмір, а усі проблеми між Індією Пакистаном зникнуть, враховуючи те, що два режими у справжній час слідують американському порядку денному. Проте Америка та Індія забувають, що Кашмір займає особливе місце у серцях мусульман, як і будь-яка інша окупована мусульманська країна.

б) Згода пакистанського режиму чи його мовчанка з приводу анексії Кашміру не означає мовчанку самих мусульман Пакистану чи мовчанку їх армії. Індія обізнана про силу цієї армії, і підтвердженням тому служать нещодавні події, коли були збиті два індійських літаки. Пакистанська армія повна рішучості завдавати удари по Індії, але режим Імрана запобігає операції по звільненню Кашміру; він лише дозволяє захищатись, і навіть у цьому ставить обмеження. Що ж трапиться, коли уся армія буде мобілізована для звільнення окупованих територій? Тоді вороги побачать міць мусульман.

в) Китай засудив дії Індії, заявивши, що «рішення є однобічним, негативно відбивається на територіальному суверенітеті Китаю і порушує міжнародні угоди». У МЗС КНР зазначили, що «Пекін не прийме однобічного рішення Індії змінити правовий статус Кашміру, і це рішення неприйнятне» («Anadolu», 06.08.2019). Китай усвідомлює, що це змінює позиції Індії у регіоні і дозволяє їй конкурувати з Китаєм у регіональному масштабі. Таким чином Америка протистоїть регіональній міці Китаю.

Ладакх лежить на Тібетському нагір’ї поблизу Китаю, а його населення складає усього лише біля 270 тис. людей, але рішення кашмірського питання таким чином і зачіпання регіону Ладакх на китайсько-індійському кордоні без консультацій з Пекіном викликало критику з боку Китаю. Якщо Китай буде діяти обдумано, то може повернути ситуацію у Ладакху на свою користь, заплутавши плани Америки. Замість того, щоб Ладакх став передовою оперативною базою для сил США проти Китаю, як це планує Америка, він міг би стати болотом, у якому застрягнуть будь-які сили, які увійдуть туди.

9 — Наше лихо полягає у правителях мусульманських країн. У нас досить сил, і навіть більше аніж досить, щоб відстояти свої права і надати ворогу урок. Але правителі, які зрадили Аллаха, Його Посланця ﷺ та усіх віруючих, кланяються своїм господам-колонізаторам замість того, щоб кланятись Аллаху — Владиці світів. Вони не дають арміям битися проти своїх ворогів, щоб звільнити окуповані території. Потім ці правителі принижено повзають на колінах у коридорах ООН та РБ, вимолюючи крихти зі столу. Іноді їм не дають навіть крихт. Але, незважаючи на усі ці трагедії, окуповані землі мусульман, такі як Палестина, Кашмір, Бірма, Східний Туркестан, Кавказ, Крим та усі інші землі, де колись лунав азан — усі вони повернуться під правління Ісламу, і над ними буде майоріти прапор з шахадою. Ці землі поверне Імам, який буде як щит мусульман, халіф, який буде з армією муджахідів. Хто бажає величі Умми у цьому світі та Садів Фірдаусу у Наступному житті, нехай допоможе процесу встановлення Халіфату, заклопотавшись проблемами ісламського світу.

إِنَّ هَذَا لَهُوَ الْفَوْزُ الْعَظِيمُ * لِمِثْلِ هَذَا فَلْيَعْمَلِ الْعَامِلُونَ

«Це і є великий успіх!Заради такого нехай трудяться трудівники!» (37:60,61).

 

17 Зуль-хіджа 1440 р.х.17
18.08.2019 р.

Головне меню