Що стоїть за дивним та екстреним візитом Нетаньяху у Лондон?

Відповіді на питання
Друкарня

Питання: Нетаньяху відвідав Москву 12.09.2019 у критичний період часу — за два тижні до початку виборів, а іще раніше, 05.09.2019, він прибув зі спішним візитом у Британію, де зустрівся з прем’єр-міністром Борисом Джонсоном, і без того обтяженим проблемою «Брексіту».

Цей візит був здійснений у той час, коли Борис Джонсон терпів одну поразку за іншою у британському парламенті у зв’язку з виходом Британії із ЄС без згоди парламенту. Дивлячись на ці візити, видно, що Нетаньяху дуже квапився! Але що ж стоїть за його дивними і терміновими візитами? З якої причини вони відбулись: виборча гонка в «Ізраїлі» чи щось інше?

Відповідь:

Обставини візитів, про які було згадано, вказують на те, що вони не були пов’язані з виборами, навіть якщо міжнародні тури і надають ваги Нетаньяху на виборах. Не вибори були причиною візитів, враховуючи міжнародні і регіональні умови, при яких вони відбулись. Щоб картина того, що трапилось, стала ясною, розглянемо наступне:

По-перше. Цілком вірно було сказано, що ці візити, особливо візит у Лондон, були квапливими і дивними. Прем’єр-міністр єврейського утворення зустрічається з прем’єр-міністром Британії Борисом Джонсоном, який переслідується невдачами у британському парламенті з причини його бажання вивести Британію із ЄС до 31.10.2019 зі згоди чи без згоди парламенту так, що Борис Джонсон взагалі не може зосередитись на якихось інших міжнародних ділах, доки не завершиться «Брексіт».

До того ж, деякі парламентарі із його ж партії протестують проти його рішення, парламент кричить про необхідність узгодити це рішення з Брюсселем і вимагає відкласти дату виходу Британії із ЄС на 3 місяці, британська Палата лордів виражає солідарність з квапливими рішеннями Палати общин, лунають заклики до імпічменту Джонсона... і посеред такого напруження пристрастей прибуває Нетаньяху!

Відповідно, його візит однозначно буде вважатись дивним і квапливим, а отож, у нього були на те дуже важливі і термінові причини... Двозначності цьому візиту додала іще одна обставина, а саме — його зустріч з офіційними представниками США у Лондоні. Взагалі-то, візит віце-президента США Майка Пенса був з самого початку запланований на 14.08.2019 для обговорення питань, пов’язаних з майбутніми американсько-британськими відносинам після «Брексіту» і обговорення «небезпек китайського впливу» за допомогою зв’язку 5G, який китайська компанія «Huawei» має намір встановити у Британії.

Тому міністр оборони США позапланово супроводжував віце-президента Пенса під час його візиту, адже візит Нетаньяху у Британію так само був не запланований. Усе це було обнародувано у статі газети «Аль-Ватан» 14.08.2019 з посиланням на джерела у Білому домі...  Нетаньяху зустрівся з міністрами оборони США і Британії, про що передало агентство «BBC» 06.09.2019.

Проте, незважаючи на те, що зустріч Нетаньяху з міністром оборони США була висвітлена у новинних ЗМІ, про його зустріч з віце-президентом США взагалі нічого не говорилось, хоча і міністр оборони, і віце-президент були присутні на тій зустрічі у Лондоні разом, а отож, зустріч Нетаньяху з Пенсом була проведена потайки ! Швидше усього, тайні спільні засідання з Пенсом були проведені з метою застерегти обидві сторони (Британію та «Ізраїль») від розробки ними будь-яких планів поза політикою США!

По-друге. Раптові візити трапились на тлі наступних подій, які перегукуються між собою та мають спільний зв’язок:

1. Америка відмовилась захищати які б то не було іноземні морські судна. Президент США Дональд Трамп виразив жалкування щодо того, що «надаючи роками захист морським шляхам, США не зустріли компенсації», зокрема — в Ормузській протоці, так що тепер Трамп почав вимагати від решти держав, зокрема — від Китаю та Японії, самим захищати свої судна» («TRT» (AR), 29.07.2019). Також і державний секретар США Майк Помпео заявив, що Британія повинна «сама нести відповідальність по захисту своїх судів»... («Агентство Анадолу», 22.07.2019). Тим самим Америка знижує тиск на Іран з причини арештів морських судів інших держав.

2. Незважаючи на невизначеність, яка охопила політику Британії у  дні народного голосування за «Брексіт» у 2016 р., і широко поширені сумніви у зв’язку з цим, британські політичні кола намагаються балансувати між спалахами бажання англійців звільнитися з-під оков ЄС. Тому англійці використали напруженість відносин між Америкою та Іраном,відмову Америки від ядерної угоди, а також низку атак на торгові кораблі у Перські затоці. У порушення директив ЄС Британія заарештувала іранський нафтовий танкер у Гібралтара 04.07.2019. Словом, у той час як держави-члени ЄС намагаються пом’якшити атмосферу відносин з Іраном і покази, що вони слідують політиці Америки у відношенні ядерної угоди і намагаються знайти механізми налагодження торгово-фінансових відносин з Іраном, Британія робить усе навпаки і нагнітає відносини з Іраном.

Швидше за усе, Британія спробувала зіштовхнути Америку у провалля війни з Іраном, особливо після того, як британського-іранські відносини погіршились через арешт Британією іранського танкера «Грація-1». Тоді отримавши від Ірану запевняння, що танкер не направиться у Сирію, Британія відпустила «Грацію-1» 15.08.2019, пригрозивши за невиконання обіцянок санкціями ЄС. Довго приховуючись у берегів Греції, а потім Туреччини, іранський танкер усе ж таки прибув до берегів Сирії, перейменувавшись у «Адріан Дарья-1», як про це повідомило джерело «RT» від 06.09.2019 з посиланням на «MiddleEastEye» у Лондоні.

Відправивши танкер у Сирію, до цього упевнюючи Британію у протилежному, Іран наніс їй ляпаса. Окрім того, Іран по сьогоднішній день тримає під арештом британський танкер «StenaImpero» і не відпускає його! Це вже другий ляпас Британії. Також і HMS «Montrose», британський військовий фрегат, неодноразово наражався на нападки з боку іранського КСІР згідно заяви Уіллі Кінга, командира корабля: «Корабель майже щоденно наражається на нападки з боку КСІР в водах Перської затоки»... («Independent» (AR), 03.09.2019).

3. Єврейське утворення нанесло удари по іранським об’єктам, зокрема — у Сирії та Іраку:

За роки революції у Сирії єврейське утворення багато разів наносило авіаудари по іранським об’єктам у Сирії, не зустрічаючи ніяких відповідних реакцій на свою адресу від «осі опору». Потім єврейське утворення почало наносити удари по базам «Хізбдари, через які помирають прибічники Ірану сирійського та ліванського походження, зовсім не хвилюють Іран, а хвилює Іран лише заперечення жертв серед самих іранців. І ось нещодавно єврейське утворення заявило про те, що нанесло удар по крупному скупченню іранських солдатів у Сирії. «Офіційний представник «ізраїльської» армії заявив, що «ізраїльський» літак наніс авіаудар 24 серпня 2019 р. по скупченню іранських військ поруч з Дамаском, які готуються запустити безпілотники по «ізраїльским» цілям».

Далі представник армії заявив: «Цілями удару стали сили бригади «Аль-Кудс» та шиїтських найманців, нещодавно планувавших зміцнити позиції для здійснення подальших нападок на «ізраїльські» позиції з території Сирії». Офіційний представник також заявив в інтерв’ю пресі, що озброєні сили Ірану готувались до запуску «смертоносних безпилотників» по території «Ізраїлю» («DeutscheWelle», 24.08.2019).

Такі дії «Ізраїлю» представляють собою пряме і публічне військову переслідування іранських військ. Якщо Іран відповість тим же, то між ним та «Ізраїлем» почнеться однозначна війна. Проте, незважаючи на те, що іранські солдати загинули під час «ізраїльских» нападів, Америка не бажає, щоб Іран вступав у війну з євреями, бо ця війна втягне за собою і саму Америку. Тому Іран досі не відповідає на «ізраїльські» авіаудари, незважаючи на усі втрати. «Сирійська обсерваторія підтвердила, що у ході «ізраїльского» рейду поруч з Дамаском було вбито два солдати «Хізбалли» і троє іранців» («Alarabiya.net», 25.08.2019).

В Іраку з початку серпня 2019 р. єврейське утворення взялось наносити авіаудари по складам боєприпасів іранців та іранських спеціалістів на території військових баз «Хашад Шаабі» (народних ополченців/найманців). Ці удари вважаються крупним актом агресії єврейського утворення проти Ірану. Подібною атакою був рейд сіоністів 12.08.2019 на базу «Сакр», до півдня від Багдаду, яка належить «Хашад Шаабі». Рейд вважається третім за останні тижні. Також варто врахувати авіаудар по військовому табору «Шухада» в іракській провінції Салахуддін. Цей табір теж належить «Хашад Шаабі».

Таким чином видно, що єврейське утворення наносить систематичні, прямі удари по військовим складам іранських військ і по спеціалістам. «Посилаючись на заяву співробітника поліції у провінції Салахуддін, агентство «AFP» заявило, що після авіаудару були знайдені вбиті члени «ХашадШаабі». Також поранення отримали дві військових іранських інженери, які знаходились на території табору» («Arab48», 12.08.2019).

Потім, 25.08.2019, був нанесений авіаудар поруч з м. Каім в Іраку по території другого військового табору і військовим машинам. Щоб послабити виниклу ситуацію, Ірак повідомив лише про декілька жертв, а Іран і зовсім відмовчався, не повідомивши ані про які втрати. Разом з тим, ясно, що єврейське утворення ставить такими діями під питання саму присутність Ірану в Іраку та Сирії.

По-третє. Враховуючи вищевикладене, ми робимо наступні висновки:

1. Іран оскорбив Британію, заарештувавши її судно у Перській затоці і дошкуляючи іншим її судам, що штовхає Британію до війни з Іраном, вмішуючи у неї Америку. У цьому випадку Британія, звичайно ж, вступить у війну, щоб помститися Ірану, через що не відхиляється від колишньої риторики у розмові з Іраном і виступає проти тону Америки, вираженого у заяві міністра оборони США: «Виступаючи у Королівському Об’єднаному інституті оборонних досліджень, Марк Еспер — міністр оборони США — заявив: «Здається, що Іран повільно наближається до переговорів, а отож, ми можемо сподіватись на те, що ця тенденція збережеться». Пізніше на прес-конференції, відповідаючи на питання про те, на що він опирався у своїх висловлюваннях, Еспер заявив, що такі висновки «на тлі деяких коментарів іранців після конференції G7» — конференції крупних промислових держав». (Рейтерз, 06.09.2019).

Британія люто виступила проти такого м’якого тону США. «У п’ятницю міністр оборони Британії, виступаючи на спільній прес-конференції з Еспером, заявив, що Британія завжди готова надати допомогу США для переговорів з Іраном при умові, що можна буде досягнути з ним угоди. Проте він підкреслив про необхідність судити про Іран згідно його вчинкам і заявам» («Рейтерз», 06.09.2019).

Таким чином, Британія опинилась у центрі гострої кризи, пов’язаної з Іраном, у неї опинилась можливість розпалити війну з Іраном, для чого вона вирішила об’єднатись з єврейською державою... так що як підсумок євреїв підсилились 24 серпня у Сирії і 25 серпня в Іраку і Лівані після того, як 22.07.2019 Іран захопив британське судно у Перській затоці. Такі швидкі дії «Ізраїлю» вказують на координацію відносин з Британією, а тому нескладно сказати, що Британія штовхає «Ізраїль» до війни з Іраном та його прибічниками у регіоні, для чого вони стимулює сили євреїв, які спонукають їх до ведення війни.

2. Єврейська держава насправді побоюється озброєних сил Ірану і бажає розпалити війну проти нього з дорученням Америки. Проте «Ізраїль» помітив деяку м’якість Америки у відношенні Ірану і небажання з ним воювати. Окрім того, здається, що за офіційними погрозами Америки на адресу Ірану приховуються зовсім інші мотиви, пов’язані з Перською затокою: Америка хоче сколихнути Європу і примусити її переживати за свої морські судна, принизивши її руками Ірану, особливо Британію, щоб примусити їх і надалі слідувати політиці США...

Другий мотив полягає у тому, щоб шантажувати вже самі держави Перської затоки і вимагати у них гроші під захистом від іранської загрози. Підігріваючи пристрасті у Перській затоці, Америка зовсім не бажає війни з Іраном, що підтверджується діями Америки на його адресу. Так 20.06.2019 Іран збив американський БПЛА, і Америка нишком вирішила це питання, після чого заявила про те, що війні з Іраном і скиненню його правлячого режиму не бувати... Більше того, кожного разу, як розпаляється криза відносин з Іраном, Америка наполягає на переговорах з ним! Також варто у цьому зв’язку іще раз процитувати слова міністра оборони США відносно Ірану: «Здається, що Іран повільно наближається до переговорів, а отож, ми можемо сподіватись на те, що ця тенденція збережеться» («Рейтерз», 06.09.2019).

Позиція Америки відносно Ірану стала іще більш очевидною після того, як деякі ЗМІ заявили про ймовірну зустріч Трампа з Рухані у кулуарах засідань Генеральної Асамблеї ООН в Нью-Йорку, де вони обговорили питання про санкції та взаємовідносини, так що деякі видання назвали їх розмову «угодою»... Джерела говорять, що Нетаньяху почав хвилюватись через ймовірність укладання договору між Америкою та Іраном, згідно якому Ірану дозволяється і надалі розвивати свою ядерну програму, а також з нього знімаються санкції. Прем’єр-міністра «Ізраїлю» турбує питання про те, щоб цей договір передбачав подальшу присутність Ірану у Сирії («Alarab», 09.09.2019).

По цій причині Нетаньяху також прибув з візитом у Сочі, щоб з’ясувати, яку позицію буде займати Росія у випадку конфронтації «Ізраїлю», якщо врахувати той факт, що у Росії є з останнім угоди. «Перш ніж вирушити у Сочі на зустріч з Путіним, Нетаньяху заявив: «Цей візит дуже важливий. Сьогодні ми працюємо на декількох майданчиках, в усі 360 градусів, для забезпечення безпеки «Ізраїлю», проти спроб Ірану атакувати нас. Ми приймаємо контрзаходи...» («aawsat.com», 12.09.2019).

3. Америка зрозуміла ступінь небезпеки британської політики, яка штовхає єврейське утворення до війни з Іраном та його прибічниками у регіоні. Шкода цієї війни торкнеться не лише Ірану та його прибічників, але й зачепить саме єврейське утворення. Також і Америка не зможе залишитись осторонь, поки «Ізраїль» воює...Тому Америка одразу ж відреагувала на події, які мали місце у Лівані та Іраку 25 серпня, а також днем раніше у Сирії. Спочатку Америка здійснила спроби зірвати ці плани, але коли дізналась про візит прем’єр-міністра «Ізраїлю» у Британію, то зрозуміла, що він буде зайнятий у Лондоні переважно військовим плануванням, бо Нетаньяху супроводжували голова Ради національної безпеки Меір Бен-Шабат, командуючий повітряно-військовими силами «Ізраїлю» Амікам Норкін і начальник оперативного відділу ЦАХАЛ генерал-майор Аарон Халева.

Спільне військові планування з Британією означає, що єврейському утворенню буде надана можливість використовувати військові бази Британії «Акротірі» і «Декелія» на Кіпрі або ж британські ВПС та ВМФ будуть з цих баз приховано допомагати «ізраїльським»  силам. Такий розвиток подій абсолютно не виключено через ляпаси, які наніс Іран Британії, як ми сказали вище... Коли Америка зрозуміла усе це, то одразу ж вирішила звести нанівець візит Нетаньяху у Лондон, відправивши свого міністра оборони для участі у засіданні з Нетаньяху і вивчення потреб у сфері безпеки єврейського утворення. Міністр оборони США погодився вислухати стурбованість Нетаньяху з приводу безпеки «Ізраїлю» від Ірану, що упевнити «Ізраїль» у його безпеці, яку США і у подальшому будуть оберігати від будь-яких загроз, аби-тільки «Ізраїль» відмовився від війни з Іраном, тим більше — у координації з «Британією».

По-четверте. Швидше усього, основною метою візиту Нетаньяху у Британію стало бажання розглянути кроки стратегії ескалації конфлікту проти Ірану без участі Америки... Очікується, що Британія продовжить підбурювати єврейське утворення до стратегії війни, при якій єврейське утворення буде опиратись на військові бази Британії на Кіпрі або дещо подібне, для чого йому будуть готові надати усіляку допомогу британські маріонетки у регіоні, особливо Йорданія та ОАЕ. У свою чергу, Америка продовжує примушувати Іран та його прибічників м’яко відповідати на «ізраїльські» нападки і не застосовувати силу, тобто поводити себе так само як і поводила себе «вісь опору» не одне десятиріччя: «Ми відповімо у той час і у тому місці, коли це буде доречно».

Максимум, що може дозволити Америка Ірану, це  провести деяку обмежену відповідну акцію для збереження обличчя... При цьому не варто забувати про дії Америки всередині «Ізраїлю» та про її вплив на «ізраїльську» армію з метою недопущення війни з Іраном, як це було у 2012 р. Тоді, згідно європейським джерелам, єврейське утворення проводило шпигунство за Іраном з метою нанесення по ньому удару, а Америка проводила шпигунство за єврейським утворенням з метою вивідати його плани проти Ірану і не допустити їх реалізації. Аналогічно обстоїть ситуація і сьогодні. По ідеї, у Америки у регіоні досить сил, щоб не допустити війни, яку бажає Британія, проте ситуація залишається дуже вибухонебезпечною, тому що «Ізраїль» спокушається Британією, яка обіцяє йому допомогу проти Ірану та його прибічників, у той час як в то як Америка намагається балансувати між сторонами, доки не переважить одна із них.

Що ж стосується візиту у Росію, то його мета відрізняється від мети візиту у Британію. Найважливішим візитом був візит у Британію, бо він був здійснений з метою координувати дії «Ізраїлю» з Британією на тлі жарких подій протистояння Ірану і недопущення втручання Америки у цей процес... Метою ж візиту у Росію стало бажання дізнатись позицію Росії з приводу присутності Ірану та його ракет у Сирії. Нетаньяху, щоб Росія спричинила «м’який» тиск на Іран, і той покинув Сирію або, як мінімум, віддалився від кордонів на відстань, достатню, щоб його балістичні ракети не долетіли до «Ізраїлю»... Візит у Росію не був здійснений для спільної координації дій проти Ірану, тому що Росія пов’язана з ним договорами, а тому не очікується, що вона буде координувати дії з єврейським утворенням проти Ірану.

По-п’яте. На завершення хочеться звернути увагу на те, як поводять себе нікчемні правителі мусульманських країн, як вони дозволяють невірним колонізаторам усе, що заманеться, так, що ті навіть не потребують дозволу місцевих правителів! Колонізатори втручаються у справи мусульман, розробляють для них свої плани і приймають рішення у своїх інтересах, нехтуючи на корні інтересами мусульман... Мусульмани — істинні хазяї своїх країн, але правда є такою, що якщо серед них з’являється якийсь джамаат чи партія, які бажають відкрити їм очі на правду, надати здорове рішення Шаріату їх проблемам і відновити ісламський образ життя методом встановлення Халіфату, то їх судять як порушників, звинувачують, катують і кидають у в’язниці...

Проте істина восторжествує, з дозволу Аллаха, і покінчить з брехнею.

وَسَيَعْلَمُ الَّذِينَ ظَلَمُوا أَيَّ مُنْقَلَبٍ يَنْقَلِبُونَ

«А те, які вчиняють несправедливо, скоро дізнаються, куди вони повернуться» (26:227),

إِنَّ فِي ذَٰلِكَ لَذِكْرَىٰ لِمَن كَانَ لَهُ قَلْبٌ أَوْ أَلْقَى السَّمْعَ وَهُوَ شَهِيدٌ

«Воістину, у цьому полягає нагадування для тих, у кого є серце, хто прислухається і присутній при цьому» (50:37).

 

14 Мухаррама 1441 р.х.
13.09.2019 р.

Головне меню