Чи є протиріччя між двома текстами книги «Система правління в Ісламі»?

Відповіді на питання
Друкарня

Відповідь: Текст, який Ви згадали із книги «Держапарати Халіфату», також є у книзі «Система правління в Ісламі». Даний текст роз’яснює закон Шаріату відносно встановлення Халіфату в одній із країн.

У випадку, якщо країна у повній мірі відповідає чотирьом умовам, то завершальним етапом утворення Халіфату буде присяга, дана цією країною. І тут не враховується кількість тих, хто присягнув, навіть якщо у країні проживає менша частина ахлю аль-хальваль-акд (впливових людей) у цілому мусульманського світу. Іншими словами, якщо у вашій країні буде дана присяга халіфу, то встановлення Халіфату буде завершено, навіть якщо ця країна не представляє собою більшу частину Умми або більшу частину ахлю аль-хальваль-акд,оскільки встановлення Халіфату є фардом-кифая (колективним обов’язком), а ті, хто виконують цей обов’язок належним чином, є тими, хто виконав приписане. Решті ж залишається лише підкоритись і дати присягу на підкорення.

Що стосується тексту із книги «Система правління в Ісламі»: «Тим, хто взяв владу у свої руки, дозволяється висунути кандидата на пост халіфа із числа мусульман при умові, що він відповідає обов’язковим умовам халіфа. Потім зібравши ахлю аль-хальваль-акд цієї країни, або більшу їх частину, вони повинні запропонувати їм дати присягу даному кандидату у якості халіфа. І якщо ахлю аль-хальваль-акд зі своєї згоди і без примусу дадуть йому присягу (при умові, що він буде правити згідно з Кораном і Сунною), то Халіфат буде встановлений».

У даному випадку усе залежить від того, яким чином буде проходити встановлення Халіфату у тій чи іншій країні.

Тому треба розуміти, що перша тема відрізняється від другої.

Адже у першій темі дається відповідь на питання: під час обрання халіфа необхідна присяга від більшої частини ахлю аль-хальваль-акд Умми? Іншими словами, якщо у вашій країні буде відбуватись процес обрання халіфа, чи повинна більша частина арабських країн і решта мусульманських країн принести присягу, щоб завершився процес встановлення Халіфату? Наприклад, якщо Єгипет не присягне,чи означає це, що Халіфат не буде встановлений?

Відповіддю на ці питання буде наступне: якщо країна у повній мірі відповідає чотирьом умовам, а її присяга була дана чоловіку, який володіє обов’язковими умовами халіфа, то у такому випадку встановлення Халіфату буде правильним і законним. Після чого решта країн повинні присягнути Халіфату на підкорення і увійти у його склад.

У другій темі дається відповідь на питання: яким чином буде відбуватись сам процес встановлення Халіфату у вашій країні, адже у першій відповіді ми дізнались, що для встановлення Халіфату досить присяги в одній країні, навіть якщо решта країн не присягали?

Відповідь буде наступною: у тій чи іншій країні може трапитись так, що мусульмани чи володарі сили візьмуть владу у свої руки з метою встановлення правління Ісламу, поруч з цим скинувши правителя, правлячого законами невір’я. Далі, після того, як вони висунуть мусульманина на пост халіфа, необхідно звернутись до ахлю аль-хальваль-акд або більшої їх частини у самій країні, щоб вони присягнули кандидату. Якщо вони присягнуть йому як халіфу, то встановлення Халіфату буде завершено.

Звідси повинно бути зрозумілим, що обидва тексти доповнюють один одного, але ніяк не суперечать один одному.

 

 

25.02.2004

Головне меню