Електромагнітні хвилі

Відповіді на питання
Друкарня

Дії електромагнітних хвиль в атмосфері схожі на дії кораблів у морі. Таким чином, космос, моря та їм подібне з причини своєї природи не можуть бути у приватних руках, бо усе це є громадською власністю для усіх громадян.

Проте держава, компанії та індивіди можуть володіти водним транспортом, тому вони можуть володіти електромагнітними хвилями, але треба враховувати три моменти:

1) Під час використання електромагнітних хвиль не повинні встановлюватись спеціальні вишки чи спорудження на території громадської власності, наприклад, уздовж доріг.

2) Під час використання громадської власності інші громадяни не повинні позбавитись цієї можливості чи отримувати від цього шкоду. У випадку такої проблеми держава повинна взяти на себе регулювання даного процесу, щоб гарантувати кожному громадянину права використання громадською власністю. Тому на державі лежить зобов’язання по регулюванню маршрутів водного транспорту, будь то річки чи моря, як це робиться з рухом на дорогах. Дані процеси відносяться до турботи про справи людей. Посланець ﷺ сказав:

اَلْإِمَامُ رَاعٍ وَمَسْؤُولٌ عَنْ رَعِيَّتِهِ

«Імам є попечителем та відповідальним за своїх підданих» (Бухарі).

3) Під час використання громадської власності не повинна завдаватись шкода індивідам, державі і суспільству, у протилежному випадку забороняється її подальше використання, адже шаріатське правило гласить:

كُلُّ فَرْدٍ مِنْ أَفْرَادِ الْمُبَاحِ يُلْحِقُ ضَرَرًا يُمْنَعُ هَذَا الْفَرْدُ وَيَبْقَى سَاِئرُ الْمُبَاحِ عَلَى إِبَاحَتِهِ

«Якщо використання одного із мубахів буде завдавати шкоду, то на його використання лягає заборона. При цьому решта мубахів залишається дозволеними».

Тому володіння електромагнітними хвилями не повинно тягти за собою зведення на громадській власності спеціальних споруджень. Вони повинні бути зведені на території, якою володіють лише індивіди чи компанії. Отож:

— дозволяється володіти електромагнітними хвилями, але з дозволу держави, якщо при цьому інші громадяни не позбавляються можливості користуватись громадською власністю належним чином;

— держава повинна накласти заборону на використання електромагнітних хвиль, якщо бачить у цьому шкоду. Наприклад, якщо володіння такими хвилями буде використано у стежці за мусульманами.

Але повторюсь іще раз, якщо володіння електромагнітними хвилями вимагає встановлення спеціальних споруджень на громадській власності, то компаніям та індивідам повинно бути заборонено володіти подібними хвилями. І лише держава може їх використовувати.

 

7 Зуль-хіджа 1426 р.х.
07.01.2006 р.

Головне меню