Наслідки коронавірусу

Відповіді на питання
Друкарня

Питання: Уперше Китай заявив про коронавірус, який отримав поширення у м. Ухань, де ним були заражені десятки людей, 04.01.2020. Вірус був названий Covid-19.

Минув короткий час, і вірус поширився практично по усьому світу, внаслідок чого багато держав закрили свої кордони і заборонили людям без крайньої потреби з’являтись на вулицях, а потім були скасовані колективні і п’ятничні намази у мечетях... Окрім того, ця епідемія вдарила по світовій економіці, після чого Америка і Китай в’ялись взаємно звинувачувати один одного...

Так звідки взялась епідемія? Наскільки великим буде її фактичний вплив на світову економіку? Яким чином можна дійсно її здолати? І чи можна призупинити здійснення колективних і п’ятничних намазів з причини цієї епідемії?

Відповідь:

«Корона» — це ім’я вірус отримав від англійського слова «Crown» (корона), тому що при розгляді під електронним мікроскопом він нагадує ззовні корону. Уперше коронавірус був відкритий у 1960 р. і був названий «Coronaviridae». До сімейства цього вірусу відноситься вірус, який з’явився у кінці 2002/початку 2003 рр. у районі Гонконгу, отримавши назву «SARS».

Усього було відмічено 8437 випадків захворювання, із яких 813 закінчились летальним ісходом. У 2004 і 2005 рр. з’явились нові штами вірусів із сімейства «Coronaviridae», кожен наступний рік з’являючись знов і знов, особливо у 2012 і 2014 рр. Проте кожен попередній спалах обмежувався лише деякими країнами і зачіпав відносно небагато людей, як раптом на початку грудня 2019 р. у китайському м. Ухань з’явився новий вірус із цього ж сімейства, на 96% схожий з вірусом «SARS». Новий вірус отримав назву «Корона-2019», після чого назва була скорочена на «Covid-19» згідно року свого походження. Перші випадки зараження коронавірусом «Covid-19» були пов’язані з ринком морських і тваринних продуктів у м. Ухань, із якого вірус проник у низку сусідніх міст.

При дослідженні була виявлена схожість «Covid-19» з основним вірусом того ж сімейства на 96%, що вказує на вкрай високу ймовірність його походження від кажанів. Кількість захворілих у Китаї почало різко рости і досягло 81439, із яких більше 3000 загинуло. Потім вірус з’явився в Італії, Ірані, Іспанії, Франції і США... Увесь світ охопив страх перед швидкістю поширення «Covid-19» адже до 24.03.2020 підтверджена кількість захворілих досягла 404000 людей, із яких біля 20 тисяч загинуло... («DW», 25.03.2020). Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш заявив: «Епідемія «Covid-19» забере життя мільйонів людей, якщо ми не справимось з її поширенням» (19.03.2020)... По цій причині багато держав закрило школи і університети, заборонивши громадські зібрання, закликавши людей не виходити на вулиці і дотримуватись загального карантину аж до припинення колективних і п’ятничних намазів у мечетях...

Усі ці зібрання потребують послідовного розгляду:

Перше. Чи був цей вірус виведений штучно, або ж, як і решта усіх інших, він када Аллаха (рішенням Аллаха, в якому у людини немає вибору) людям за те, що набули їх руки?

Друге. Чи здатен капіталістичний світ вирішити цю проблему здравим чином? Яке рішення у такій ситуації пропонує Шаріат?

Третє. Який вплив спричиняє коронавірус на ціну нафти і світову економіку?

Четверте. Чи можна з причини цієї епідемії заборонити проведення колективних і п’ятничних намазів у мечетях?

I. Поширення цієї епідемії і те, що за нею стоїть.

1. Коронавірус почав поширюватись із Китаю. Міжнародні і медичні дослідження показали, що цей «Covid-19» поширюється від тварин до людини. У Китаї подібні захворювання традиційні і отримують поширення після вживання у їжу китайцями різноманітних тварин аж до самих огидних, тому що ці люди — язичники і не проводять ніякої різниці між м’ясом придатним у їжу і непридатним. Як ми сказали вище, міжнародні дослідження вказали на те, що епідемія коронавірусу почалась у китайському м. Ухань у провінції Хубей, яка вважається центром торгівлі цим огидним м’ясом.

Спочатку вірус поширився у Китаї, потім поширився в Ірані від китайців, працюючих у залізничній компанії, яка займається прокладанням залізниці сполучення через іранське місто Кум... Після цього Іран став епіцентром поширення коронавірусу на Близькому Сході. Подібним чином поширився вірус і в Італії, яка запросила до себе китайських інвесторів для розвитку інфраструктури... Міжнародні дослідження вказують на те, що такі провінції, як Ломбардія і Тоскана, стали свідками найбільшого поширення коронавірусу в Італії, і саме у цих провінціях йшла найбільша робота китайських інвесторів (з китайськими робочими). 21 лютого у провінції Ломбардія був зафіксований перший випадок зараження коронавірусом, після чого вона ж стала вважатись провінцією, яка найбільш постраждала від епідемії...

2. Америка обрушилась з нападками на Китай за його упущення у боротьбі з самого її початку, а також за допущену поразку у цьому. Прес-секретар міністерства закордонних справ Чжао Ли Цзянь різко відповів на цей випад, написавши 13.03.2020 на своїй сторінці у «Твіттері»:

«Можливо, це американська армія поширила коронавірус у китайському м. Ухань» (aawsat.com, 13.03.2020).

Потім американський президент повторив нападки на Китай, заявивши:

«Світ платить високу ціну за те, що Китай повільно надає відомості про новий коронавірус...» (euronews.com, 19.03.2020).

Трамп назвав коронавірус «китайським вірусом», написавши у себе у «Твіттері» 16.03.2020:

«США докладають посильну допомогу секторам, які понесли найбільші втрати від китайського вірусу, як, наприклад, сектору авіації».

На це прес-секретар міністра закордонних справ Китаю 17.03.2020 заявив:

«Існує коментар, який спотворює образ Китаю Ми дуже розгнівані і виражаємо свій різкий протест!» («RT», 18.03.2020).

Коли Китай почав поширювати звинувачення у тому, що США стоять за поширенням коронавірусу, офіційний Вашингтон викликав до себе китайського посла 13.03.2020, і представник держсекретаря США заявив: «Поширювати абсурдні теорії змови небезпечно. У благо китайського народу і усього світу ми хочемо попередити уряд Китаю, що не потерпимо подобного. Китай хоче відвести критику на свою адресу через свою провину у поширенні світової епідемії». Агентство «Сіньхуа» підтвердило, що заходи, «вжиті Пекіном, включаючи суворий карантин для мільйонів людей, надали світу «цінний час» для того, щоб підготуватись, про що свідчить міжнародна спільнота...» («RT», 15.03.2020).

3. Таким чином, між Америкою і Китаєм спалахнула словесна війна з причини їх поразки у відношенні коронавірусу «Covid-19». Кожен із них звинувачує іншого у тому, що саме друга сторона напряму повинна у поширенні коронавірусу. У принципі було б не дивно, якщо б Китай чи Америка дійсно стояли за штучним поширенням цього вірусу, проте після дослідження даного питання розумієш, що немає відчутних доказів, які б говорили, що Китай чи США штучно поширили вірус чи винайшли його, а потім поширили у країні-конкуренті. До цього висновку приходиш по двом явним причинам:

Перша причина полягає у тому, що обидві держави по вуха погрузли у цій епідемії!

До усього сказаного раніше, згідно останнім даним, у Китаї вже заражено 81272 людини, із яких 3273 померли. Ці цифри приводить Національний комітет по охороні здоров’я у Китаї... (youm7.com, 23.03.2020). Тому, якщо б Китай стояв за штучним поширенням коронавірусу, то він завчасно уберіг себе, як мінімум.

Згідно статистиці захворювань «CNN Health», у США від вірусу вже померло 704 людини і заражено іще 52976 (arabic.cnn.com, 25.03.2020). США зайняли третє місце у рейтингу поширення коронавірусу після Китаю та Італії... Згідно останнім вжитим заходам, третина американців у семи штатах повинні залишатись вдома, тому що Штати Луїзіана і Огайо у понеділок об’явили про поширення комендантської години (тобто заборони виходити на вулиці), примкнувши тим самим до аналогічних заходів, прийнятих у штатах Нью-Йорк, Каліфорнія, Іллінойс, Коннектикут і Нью-Джерсі (aljazeera.net, 23.03.2020). Тому, якщо б Америка стояла за штучним поширенням коронавірусу, то вона б завчасно уберегла себе, як мінімум.

Друга причина полягає у недостовірності слів про те, що це справа рук однієї із цих двох держав, тому що немає доказів про його штучне виведення у лабораторних умовах... По цьому приводу журнал «NatureMedicine» пише наступне: «Порівнюючи наявні дані про походження генома із відомих штамів коронавірусів, ми можемо сміливо стверджувати про те, що даний коронавірус виник природним шляхом». Також у журналі говориться: «Думка про природне виникнення вірусу підтверджується іще і даними про будову основного ланцюгу вірусу і його загальної молекулярної будови. Якщо б хтось хотів вивести даний вірус у лабораторних умовах, то ми б побачили це по будові його основного ланцюгу» (https://www.npr.org). Це ж саме відноситься і до усіх інших держав, будь то європейські держави, чи Росія, чи яка-небудь країна ісламського світу — усі вони наразились на те, на що наразились Китай і США...

Тому не залишається нічого іншого окрім того, що сказав Всевишній:

ظَهَرَالْفَسَادُفِيالْبَرِّوَالْبَحْرِبِمَاكَسَبَتْأَيْدِيالنَّاسِلِيُذِيقَهُمبَعْضَالَّذِيعَمِلُوالَعَلَّهُمْيَرْجِعُونَ

«Зло з’являється на суші і на морі з причини того, що коять людські руки, щоб вони вкусили частину того, що вони натворили, і щоб вони повернулись на прямий шлях» (30:41).

Усі ми знаємо, що витворяють капіталісти і ті, хто з ними схожий, яке зло вони поширюють по усьому світу. Їх не хвилює нічого, окрім власних інтересів і амбіцій... Уряди Америки, Китаю, Росії, європейських і інших держав є прямими винуватцями страждань своїх же народів і злочинцями проти людства. Саме вони віддавали і віддають накази про бомбардування мирних жителів ядерною зброєю, збідненим ураном і бомбами з напалмом. Вони у найдикий спосіб поневолили африканські племена і зробили їх об’єктами для випробування біохімічної зброї.

Колишні ганебно замовчувані війни проти червоношкірих індейців, злочини Китаю проти мусульман-уйгур, стогни яких чути за горизонтом, злочини Росії і Сербії проти мусульман Середньої Азії і Балкан, а тепер і Шаму — усе це триває. Ми по сьогоднішній день пожинаємо слідки злочинів Британії проти мусульман в Індії. Усі ці злочини підтверджують, що ці правителі, які стоять на чолі народів світу, є причиною страждання усього людства... саме так, як і сказав про це Всевишній у Корані:

فَأَصَابَهُمْسَيِّئَاتُمَاكَسَبُوا ۚوَالَّذِينَظَلَمُوامِنْهَـٰؤُلَاءِسَيُصِيبُهُمْسَيِّئَاتُمَاكَسَبُواوَمَاهُمبِمُعْجِزِينَ

«Нечестивців, які жили раніше, спіткало покарання за їх злодіяння. І несправедливих із цих людей, до кого Ми звертаємось тепер, уразить таке ж покарання за злодіяння, і вони не зможуть вислизнути від нього» (39:51).

II. Помилковий підхід капіталістів та до них подібних у вирішенні даної проблеми. Правильним є лише рішення Шаріату:

Капіталісти та до них подібні намагались побороти коронавірус трьома способами:

Перше, що вони вирішили — це приховати проблему як таку...

1. Доповіді по Китаю довели, що китайська влада спочатку приховувала від своїх громадян і від усього світу правду про ступінь небезпеки епідемії, знаючи при цьому про темпи її розширення іще до середини грудня 2019 р. Китайська влада вирішила тримати це у секреті і не зізнавались у тому, що трапилось до самого кінця 2019 р., коли уражених стало забагато. Американсько-китайський журналіст Шанг Вей Ванг виступив з підтвердженням того, що китайська влада аж до початку січня не закривала ринок по продажу морських і тваринних продуктів у м. Ухань, із якого почалось поширення епідемії.

Згідно доповіді було здійснено затримання 8 громадян за те, що вони поширювали інформацію про епідемію на самому її початку, після чого вони були звинувачені у порушенні закону про поширення непідтвердженої інформації. Потім журналіст підкреслив, що на місцевому рівні в Ухані влада продовжувала запевняти населення у тому, що усе під контролем, і виступили за проведення традиційного свята, наміченого на 18 січня, який відвідало біля 40 тмс. сімей (sabq.org, 01.02.2020).

2. Аналогічним чином китайські чиновники не стали попереджати населення усієї країни про початок епідемії аж до 31 грудня, коли офіційний Пекін на адресу Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВОЗ) заявив: «Хворобі можна запобігти і взяти під контроль», — а вже 23 січня влада повністю ізолювала м. Ухань, видавши наказ про заборону пересувань (masrawy.com, 23.03.2020).

Друге, що вони вирішили — це ввести карантин і часткову ізоляцію...

1. Офіційні представники сектора охорони здоров’я у США підтвердили у суботу восьмий випадок зараження новим видом коронавірусу, а міністерство оборони США заявило, що надасть притулок своїм громадянам, які повертаються з-за кордону, для яких по прибутті створять умови карантину... Місто Ухань та уся китайська провінція Хубей у центрі Китаю,де з’явився вірус, підлягає повному карантину (skynewsarabia.com, 12.02.2020).

2. В США губернатор штату Нью-Йорк Ендрю Куомо заявив: «Ми перебуваємо у стані карантину», — підтвердивши, що це «найжорсткіший захід, який ми можемо вжити». З введенням карантину у штатах Нью-Йорк, Каліфорнія, Нью-Джерсі і Ілліной з 85 млн. людей виявились зобов’язаними безвилазно перебувати у своїх домах за винятком покупок на ринку і коротких прогулянок («DW», 21.03.2020).

Третє, що вони вирішили — це, по суті, повністю заперти людей у своїх домах...

Сотні мільйонів людей по усьому світу опинились ізольованими у своїх домах у надії покласти край поширенню коронавірусу, у результаті якого по усьому світу загинуло більше 11 тис. людей. Це безпрецедентні в історії людства заходи буди вжиті у різній мірі різноманітними країнами світу.... більше 800 млн. людей і понад 30 держав були закликані залишатись у своїх домах в обов’язковому порядку, усе одно, будь прийнято це рішення згідно з заходами карантину по усьому світу, рекомендаціями чи введенням комендантського режиму, як про це заявляє агентство «Франс-Пресс»...

Влада Німеччини розглядає введення іще більш жорстких заходів для захисту життя населення, зобов’язуючи більшість із знаходиться у своїх домах... Італія із усіх європейських держав постраждала більше усіх від коронавірусу, втративши померлими 4 тисячі людей, є першою державою Європи, яка заявила про необхідність вводити карантинні заходи для усіх громадян з метою боротьби з поширенням коронавірусу. В Італії будуть зачинені усі парки і туристичні об’єкти вже у ці вихідні. Будуть накладені інші обмеження з метою підштовхнути італійців до самоізоляції у домах. Усі ці заходи були прийняті після того, як офіційна влада Італії заявила про смерть 627  людей від вірусу на протязі 24 годин, що стало рекордною цифрою з початку епідемії коронавірусу у світі («DW», 21.03.2020).

При вивченні усіх цих трьох способів боротьби з епідемією ми приходимо до висновку, що вони не вирішують проблеми, а лише прирікають економіки держав на одне потрясіння з іншим, які помножуються на саму епідемію, а також на відчай і безвихідь, які підсилюються у серцях людей, скарги яких у капіталістичних суспільствах ми чуємо...

На правильне рішення цієї проблеми вказує лише Шаріат Аллаха Всевишнього. Держава, в якій почалась епідемія, повинна приступити до боротьби з нею негайно, у самому початку її появи, і ізолювати усіх хворих, помістивши їх у заздалегідь підготовлене місце, а здорові громадяни в інших районах країни повинні і далі жити звичайним життям, продовжуючи займатись своєю роботою і виробництвом...

Приводить Імам Бухарі у своєму «Сахіх» від Усами ібн Зайда, що Пророк ﷺ сказав:

إِذَا سَمِعْتُمْ بِالطَّاعُونِ بِأَرْضٍ فَلَا تَدْخُلُوهَا وَإِذَا وَقَعَ بِأَرْضٍ وَأَنْتُمْ بِهَا فَلَا تَخْرُجُوا مِنْهَا

«Якщо ви почули, що у якійсь землі поширилась чума, то не входьте туди, а якщо ви вже там, то не покидайте її».

В іншому хадісі від Бухарі і Мусліма — ми приводимо ріваят Мусліма — передається від Усами ібн Зайда, що Посланець Аллаха ﷺ сказав:

الطَّاعُونُ رِجْزٌ أَوْ عَذَابٌ أُرْسِلَ عَلَى بَنِي إِسْرَائِيلَ أَوْ عَلَى مَنْ كَانَ قَبْلَكُمْ فَإِذَا سَمِعْتُمْ بِهِ بِأَرْضٍ فَلَا تَقْدَمُوا عَلَيْهِ وَإِذَا وَقَعَ بِأَرْضٍ وَأَنْتُمْ بِهَا فَلَا تَخْرُجُوا فِرَاراً مِنْهُ

«Чума — це покарання чи мука, ниспослана синам Ісраіля чи тим, хто був до них. Якщо ви почуєте, що вона з’явилась у якійсь землі, то не вступайте в неї, а якщо вона з’явилась на землі, на якій ви вже знаходитесь, то не покидайте її у втечі».

В іншій версії цього хадісу передається від Бухарі, від Аіші (р.а.), дружини Посланця Аллаха ﷺ: «Я спитала Посланця Аллаха ﷺ про чуму, і він мені сказав:

أَنَّهُ عَذَابٌ يَبْعَثُهُ اللَّهُ عَلَى مَنْ يَشَاءُ وَأَنَّ اللَّهَ جَعَلَهُ رَحْمَةً لِلْمُؤْمِنِينَ لَيْسَ مِنْ أَحَدٍ يَقَعُ الطَّاعُونُ فَيَمْكُثُ فِي بَلَدِهِ صَابِراً مُحْتَسِباً يَعْلَمُ أَنَّهُ لَا يُصِيبُهُ إِلَّا مَا كَتَبَ اللَّهُ لَهُ إِلَّا كَانَ لَهُ مِثْلُ أَجْرِ شَهِيدٍ

«Це покарання, яке Аллах посилає на кого хоче. Аллах зробив його милістю для віруючих. Хто б не потрапив (на територію поширення) чуми, нехай залишається на цій території, проявляючи терпіння і закликаючи себе до звіту. Нехай знає, що його торкнеться лише те, що предписав йому Аллах, і що він отримає нагороду шахіда».

Ось який вид карантину пропонує держава, яка була колись передовою на усій міжнародній арені — держава, цивілізацію якої заснував сам Посланець  Аллаха ﷺ, запроваджуючи Іслам найкращим чином. Ібн Хаджар у книзі «Фатх аль-Барі» передає, Умар (р.а.) висунувся у Шам, і коли він досяг (околиць Шаму), до нього прибула звістка, що там поширилась епідемія. Після цього Абдуррахман ібн Ауф оповістив Умара про те, що Посланець Аллаха ﷺ сказав:

إِذَا سَمِعْتُمْ بِهِ بِأَرْضٍ فَلَا تَقْدَمُوا عَلَيْهِ، وَإِذَا وَقَعَ بِأَرْضٍ وَأَنْتُمْ بِهَا فَلَا تَخْرُجُوا فِرَارًا مِنْهُ

«Якщо ви почули, що вона (епідемія) — у якійсь землі, то не вступайте в неї, а якщо опинились там, то не покидайте її у втечі».

Тоді Умар ібн аль-Хаттаб повернув назад... тобто після того, як Умар отримав новину про поширення чуми, він вирішив повернути мусульман назад.

Таким чином, Ісламська Держава обмежує територію, на якій спалахнула епідемія: ніхто туди не входить і ніхто звідти не виходить... Цим самим Ісламська Держава виконує свій шаріатський обов’язок по турботі про населення і забезпеченні йому безпеки. Одночасно Ісламська Держава вживає усі заходи по запобіганню спалахів інфекційних захворювань, а якщо вони усе ж таки трапились, то держава забезпечує безпеку людям шляхом надання їм безкоштовної медичної допомоги та усіх необхідних ліків, вона будує лікарні, медичні лабораторії та інше для вдоволення основних потреб своїх громадян на кшталт освіти і забезпечення безпеки...

Ось яке рішення буде правильним: необхідно ізолювати хворого у тій місцевості, де він живе, і огородити його від здорових, надавши йому турботу і безкоштовне лікування. Тим часом здорові люди продовжують вести звичайну соціально-економічну життєдіяльність, яка була до появи цієї хвороби в інших. Їх не запирають у домах, тому що інакше економіка буде іти на спад і послідує криза, за якою почнуться інші проблеми...

III. Вплив коронавірусу на вартість нафти, а потім — і на світову економіку:

Сучасна світова економіка впадає у рецесію і без усілякої епідемії... До чого у такому випадку приведе світову економіку повна чи часткова ізоляція усіх поспіль? Усі ці заходи приведуть лише до іще більшої рецесії світової економіки, якщо не взагалі до повного обвалу:

Коронавірус паралізував світову економіку і привів до падіння цін на нафту до дуже низьких показників. Це, у свою чергу, призвело до торгової війни між Росією і Саудівською Аравією, тому що Росія відмовилась знижувати темпи добування нафти заради підвищення цін на неї, адже російська економіка дуже сильно покладається на добування нафти. У зв’язку з цим Америка наказала Саудівській Аравії так само збільшити темпи по добуванню нафти і тим самим протистояти Росії. І ось 19.03.2020 президент США Дональд Трамп виступив з загрозою на адресу Росії, заявивши, що він «у зручний час втрутиться у цінову війну, яка спалахнула між Саудівською Аравією і Росією» (alhurra.com, 19.03.2020).

Опираючись на покровительство США, Саудівська Аравія почала цінову війну з Росією за частку світового ринку після того, як їх колишня угода про обмеження добування строком на три роки була розірвана. Це означає, що дві нафтодобувні країни взялись добувати нафту на усю потужність, у той час як по усьому світу різко спадає затребуваність в нафті з причини поширення коронавірусу так, що ціна на цю сировину впала до рекордно низького рівня, який спостерігався останній раз біля 20 років назад. Наприклад, барель нафти марки «Brent» опустився до рівня 28,75$.

Незважаючи на те, що Росія знає про зв’язок Саудівської Аравії з Америкою, «прес-секретар корпорації «Роснафта» в інтерв’ю Російському інформаційному агентству заявив: «Усі обсяги нафти, скорочені у декілька разів згідно продовженню угоди ОПЕК+, були швидко і повністю компенсовані над світовому ринку американським сланцем» («Reuters», 08.03.2020). Ось і усі дії, які вони змогли здійснити у цій обстановці. Саудівська Аравія пішла іще далі і загострила кризу відносин з Росією сильніше, відмовившись продовжувати з нею колишню угоду про скорочення добування на 2,1 млн. барелів на добу, прийнявши потім рішення про збільшення добування. «У понеділок ціни на нафту рухнули на третину, що явилось найбільшим падінням ціни за один день з часів війни у Перській затоці у 1991 г...

Таким чином, ціна на ф’ючерс на нафту за день скотилась на 22% і досягла позначки у 37,05$ за барель марки «Brent», а потім упала іще до 31%, склавши 31,02$ за барель марки «Brent», що є найбільш низьким показником з лютого 2016 р.» («Reuters», 09.03.2020). Дійшло до того, що Саудівська Аравія знизила ціни на нафту своїм клієнтам до 6$ за барель! Після цього Росія одумалась і почала шукати шлях до повернення до угоди ОПЕК+ і заявила про готовність до нового скорочення добування!

Світова економіка переживає сильне потрясіння внаслідок коронавірусу, після якого почало різке падіння цін на нафту. Якщо ця ситуація триватиме, то світова економіка опиниться на грані колапсу...

IV. Чи можна проводити колективні і п’ятничні намази у мечетях?

Під час поширення інфекційних захворювань колективні і п’ятничні намази не залишаються усіма. Ізолюються лише хворі. Їм не можна заходити у мечеті на колективні чи п’ятничні намази. Вживаються усі заходи санітарії для підтримання чистоти і гігієни, аж до ношення масок та іншого при необхідності... Здорові продовжують ходити на колективні і п’ятничні намази без призупинення їх діяльності, а якщо виникає необхідність, то біля мечетей повинні стояти медичні бригади для перевірки підозрюваних у захворюванні серед тих, хто молиться.

Такі заходи можна вживати, але без того, щоб через це скасовувалось проведення п’ятничного чи колективного намазу серед здорових мусульман. Докази Шаріату, які вказують на колективний і п’ятничний намази, не включають в себе постійне скасування проведення цих намазів. Окрім того, для проведення цих намазів не вимагається великої кількості людей, про що ми більш детально скажемо нижче... Виправдання (узр) для невідвідування цих намазів надається лише деяким мусульманам по причинам, які стосуються їх наступним чином:

1. Колективний намаз є фардом кіфая...

Колективний намаз є фардом кіфая, який повинен публічно виконуватись серед людей. Абу Дарда (р.а.) приводить від Посланця Аллаха ﷺ наступне:

مَا مِنْ ثَلَاثَةٍ فِي قَرْيَةٍ وَلَا بَدْوٍ لَا تُقَامُ فِيهِمْ الصَّلَاةُ إِلَّا قَدْ اسْتَحْوَذَ عَلَيْهِمْ الشَّيْطَانُ، عَلَيْكَ بِالْجَمَاعَةِ فَإِنَّمَا يَأْخُذُ الذِّئْبُ مِنَ الْغَنَمِ الْقَاصِيَةَ

«Якщо у поселенні або серед бедуїнів буде три чоловіка, і не стане серед них проводитись колективний намаз, то вони будуть надбанням Шайтана. Проводи колективну молитву, тому що вовк хапає вівцю, яка віддалилась» (приводить Абу Дауд з хорошим існадом).

Цей хадіс говорить про колективний намаз, який є фардом кіфая. Бувало так, що деякі мусульмани запізнювались на колективний намаз з Посланцем Аллаха ﷺ, і Посланець Аллаха ﷺ не карав їх, обмежуючись лише погрозою спалити їх дома. Приводить Імам Бухарі від Абу Хурайри, що Посланець Аллаха ﷺ сказав:

وَالَّذِي نَفْسِي بِيَدِهِ لَقَدْ هَمَمْتُ أَنْ آمُرَ بِحَطَبٍ فَيُحْطَبَ ثُمَّ آمُرَ بِالصَّلَاةِ فَيُؤَذَّنَ لَهَا ثُمَّ آمُرَ رَجُلاً فَيَؤُمَّ النَّاسَ ثُمَّ أُخَالِفَ إِلَى رِجَالٍ فَأُحَرِّقَ عَلَيْهِمْ بُيُوتَهُمْ وَالَّذِي نَفْسِي بِيَدِهِ لَوْ يَعْلَمُ أَحَدُهُمْ أَنَّهُ يَجِدُ عَرْقاً سَمِيناً أَوْ مِرْمَاتَيْنِ حَسَنَتَيْنِ لَشَهِدَ الْعِشَاءَ

«Клянусь Тим, у чиїй Руці моя душа! Було так, що я хотів наказати нарубати дров і закликати людей на намаз, призначивши кого-небудь імамом, а потім прийти до тих, хто не явився на намаз, і спалити їх дома дотла! Клянусь Тим, у чиїй длані знаходиться моя душа, якщо хто-небудь із них дізнався, що отримає тут кістку зі шматком жирного м’яса чи пару хороших овечих копит, він неодмінно явився б на нічний намаз!».

Суть сказаного полягає у тому, що якщо б колективний намаз був фардом айн для кожного мусульманина, то Посланець Аллаха ﷺ не залишив би їх без покарання і примусив прийти усіх, у даному випадку — на нічний намаз... Мінімальною кількістю для колективного намазу вважається один імам і двоє людей позаду нього згідно хадісу, переданому від Маліка ібн Хувейріса:

أَتَيْتُ النَّبِيَّ (ص) أَنَا وَصَاحِبٌ لِي فَلَمَّا أَرَدْنَا الْإِقْفَالَ مِنْ عِنْدِهِ قَالَ لَنَا إِذَا حَضَرَتْ الصَّلَاةُ فَأَذِّنَا ثُمَّ أَقِيمَا وَلْيَؤُمَّكُمَا أَكْبَرُكُمَا

«Я прийшов до Пророка ﷺ зі своїм другом, і коли ми вирішили повертатись назад, він ﷺ нам сказав: «Коли прийде час намазу, скликайте азан, проведіть намаз удвох, і нехай імамом із вас двох стане найстарший» (Муслім).

Обов’язок колективного намазу не уходить інакше, окрім як при наявності поважної, шаріатської причини (узр), про яку гласить текст Шаріату, як, наприклад, холодна чи проливна ніч, згідно хадісу, переданому Бухарі, що Посланець Аллаха сказав ﷺ:

كَانَ يَأْمُرُ مُؤَذِّناً يُؤَذِّنُ ثُمَّ يَقُولُ عَلَى إِثْرِهِ أَلَا صَلُّوا فِي الرِّحَالِ فِي اللَّيْلَةِ الْبَارِدَةِ أَوْ الْمَطِيرَةِ فِي السَّفَرِ

«Давав розпорядження муедзіну скликати азан, після якого говорив, щоб не проводили (колективний) намаз при подорожі у холодну ніч або при подорожі у дощову».

2. П’ятничний намаз — фард айн, обов’язковий для виконання кожним мусульманином, якщо той не має шаріатської виправдальної причини (узр), про що гласить багато доказів.

Сказав Всевишній:

إِذَا نُودِيَ لِلصَّلَاةِ مِن يَوْمِ الْجُمُعَةِ فَاسْعَوْا إِلَىٰ ذِكْرِ اللَّـهِ وَذَرُوا الْبَيْعَ

«Коли проголошують азан (заклик) на п’ятничну молитву, то скеровуйтесь поминати Аллаха старанно, залишивши торгівлю» (62:9).

Наказ у цьому аяті носить обов’язкову форму, на що вказує каріна заборони, а отож вимога, озвучена в аяті — рішуча Вивів Хакім у книзі «Мустадрак» із книг «Сахіх» Імамів Бухарі і Мусліма від Таріка ібн Шіхаба, від Абу Муси, що Пророк ﷺ сказав:

الْجُمُعَةُ حَقٌّ وَاجِبٌ عَلَى كُلِّ مُسْلِمٍ فِي جَمَاعَةٍ إِلَّا أَرْبَعَةٌ: عَبْدٌ مَمْلُوكٌ، أَوِ امْرَأَةٌ، أَوْ صَبِيٌّ، أَوْ مَرِيضٌ

«П’ятничний намаз — це право і обов’язок кожного мусульманина, окрім чотирьох: підлеглий раб, жінка, дитина і хворий».

Хакім сказав: «Цей хадіс достовірний згідно умовам обох шейхів (Бухарі і Мусліма)». П’ятничний намаз не обов’язковий для тих, хто відчуває страх, згідно переданому від Ібн Аббаса (р.а.), у якому Пророк ﷺ сказав:

مَنْ سَمِعَ النِّدَاءَ فَلَمْ يُجِبْهُ فَلَا صَلَاةَ لَهُ إلَّا مِنْ عُذْرٍ، قَالُوا: يَا رَسُولَ اللهِ وَمَا الْعُذْرُ؟ قَالَ: خَوْفٌ أَوْ مَرَضٌ

«Хто почув заклик і відповів на нього, у того немає намазу, окрім як при узрі». Його спитали: «О, Посланець,Аллаха! Що таке узр?». Він відповів: «Страх чи хвороба». (хадіс привів Байхакий у книзі «Сунан аль-Кубра»).

Таким образом, п’ятничний намаз обов’язковий для кожного мусульманина, окрім тих, про кого говорить текст Шаріату, що надає йому виняток... Ті ж, до кого не відноситься текст, що надає виняток, повинні іти на п’ятничний намаз згідно фарду айн. Такою є шаріатська причина (узр), на якій не будується кияс. Шаріатською причиною (узр) може служити лише те, про що говориться у шаріатському тексті, а кияс не застосовується у законах поклоніння (ібадат), тому що у ньому не міститься мотивації потому (іллят), необхідної для проведення кияса... Умовою дійсності проведення п’ятничного намазу є присутність групи мусульман. Сподвижники Пророка ﷺ одностайні (іджма) у тому, що п’ятничного намазу не може бути без присутності групи мусульман. Немає умови, яка б говорила про чітко фіксовану кількість людей у цій групі, а отож, досить такої кількості, яку можна назвати «джамаатом». Щоб п’ятничний намаз був дійсний, на ньому повинне бути присутнім джамаат мусульман, тому що п’ятничний намаз повинне неодмінно збирати людей згідно вище зачитаному хадісу від Таріка ібн Шіхаба, від Абу Муси, що Пророк ﷺ сказав:

الْجُمُعَةُ حَقٌّ وَاجِبٌ عَلَى كُلِّ مُسْلِمٍ فِي جَمَاعَةٍ إِلَّا أَرْبَعَةٌ: عَبْدٌ مَمْلُوكٌ، أَوِ امْرَأَةٌ، أَوْ صَبِيٌّ، أَوْ مَرِيضٌ

«П’ятничний намаз — це право і обов’язок кожного мусульманина, окрім чотирьох: підлеглий раб, жінка, дитина і хворий».

Одностайність сподвижників говорить про те, що необхідний джамаат, немає хадісу, в якому б обговорювалась певна кількість людей у цьому джамааті на п’ятничному намазі. Таким джамаатом може вважатись троє і більша кількість людей, тому що тільки двоє не можуть називатись (в арабській мові ) групою чи джамаатом. Таким чином, для дійсності п’ятничного намазу необхідна наявність джамаату як мінімум із трьох людей. Якщо буде менше трьох, то їх п’ятничний намаз недійсний і не може називатись п’ятничним намазом через відсутність групи людей.

Тому держава Халіфат не буде скасовувати п’ятничний чи колективний намази. Той, хто буде мати шаріатську причину (узр), не приходить, а решта приходять на ці намази. Тут виникає питання про існування ймовірності і припущення (занн) про те, що усі наражаються на зараження епідемією і немає можливості уберегтись від неї, які з заходи не вживались... Проте ймовірність подібного роду — слабка, особливо, якщо врахувати, що мінімальною необхідною кількістю людей для колективного намазу є двоє, а для п’ятничного — троє,а таку малу кількість людей, швидше усього, можна зібрати. Навіть якщо уявити ймовірність тотального, безконтрольного зараження, то воно стосується лише області, у якій це зараження дійсно є, і не більше. Тому до рішення даного питання треба підходити детальним чином і розуміти, з яким аманатом маєш справу. Якщо необхідна кількість присутніх на колективному чи п’ятничному намазі досягнута, то він не скасовується. Застосовуються усі застережливі заходи, проте застереження не означає відмову від фарда, а повинне бути застосоване для запобігання зараження.

Таким є найбільш вірне рішення (раджіх) у цьому питанні. Якщо держава закриває навіть мечеті, не спробувавши толком з’ясувати ймовірність поширення епідемії, щоб потім мати хоча б сильне припущення (занн), про яке ми сказали раніше, після чого забороняє людям відвідувати їх у п’ятницю і збиратись на колективні намази, то тим самим вона коїть великий гріх, адже зупиняє дію закону колективного і п’ятничного намазу.

І на завершення хочеться сказати, що дуже боляче бачити, як правителі мусульманських країн діють по прикладу невірних колонізаторів п’ядь у п’ядь, лікоть у лікоть, до такої міри, що якщо колонізаторські держави занепокоєні відсутністю методів лікування яких-небудь хвороби, то правителі мусульман теж поводять себе аналогічно. Якщо колонізаторські держави пропонують якесь рішення, нехай навіть неправильне, правителі мусульман вчиняють лише згідно цьому рішенню, нібито це нормально, коли ворог мусульман береться за їх лікування і охорону здоров’я!

Боляче бачити, як при появі коронавірусу серед мусульман їх економка приходить у стан стагнації до такої міри, що зупиняється усе громадське життя серед нас при тому, що в історії мусульман вже траплялись подібні події багато разів. Так бувало, що Ісламська Держава наражалась на епідемію чуми і при цьому вела війну з візантійцями у Шамі у 18р.х... У VI сторіччі по хіджрі Умма наразилась на епідемію під назвою «Шакфа», яку сьогодні називають «карбункулом». У те сторіччя вона поширилась від Шамі до Магрібу, а сьогодні вважається одним із видів захворювань шкіри, яке з’являється внаслідок зараження інфекцією бактерій стафілокока...

Також відомий випадок у 749 р.х., коли мусульман уразила т.з. «велика Чума» у Дамаску. Проте у усіх цих випадках мечеті не зачинялись, колективні і п’ятничні намази проводились, людей у їх домах не зачиняли, а ізолювались лише реально хворі, у той час як здорові громадяни продовжували вести джихад і працювати на землі... люди продовжували відвідувати мечеті, проводити намази і звертатись молитвами до Аллаху, прохаючи Його захистити їх від зла хвороби, не говорячи вже про виділення медикаментів хворим і догляді за ними... Такою є правда.

فَمَاذَا بَعْدَ الْحَقِّ إِلَّا الضَّلَالُ

«Що може бути за істиною, окрім омани?» (10:32).

 

 

8 Шабана 1441 р.х.
26.03.2020р.

Головне меню