Військовий переворот в Гвінеї

Відповіді на питання
Друкарня

بسم الله الرحمن الرحيم

Питання: Військова рада Гвінеї заявила про те, що завтра, у вівторок 14.09.2021, вона проведе низку зустрічей з політичними силами, представниками громадянського населення і гірничодобувними компаніями в межах підготовки нового уряду в країні... (darelhilal.com за 12.09.2021).

Столиця Гвінеї м. Конакрі у неділю ввечері 05.09.2021 стала свідком військового перевороту під керівництвом полковника сил спеціального призначення Мамаді Думбуя, який заявив по телебаченню про арешт президента країни Альфи Конде, про розпуск парламенту і уряду, при призупинення дії конституції і про зачинення кордонів. Хто ж стоїть за переворотом? Чи має він зв’язок з боротьбою крупних держав за вплив в Гвінеї?

Відповідь:

Для того, щоб дати вірну відповідь на це питання, спочатку розглянемо наступне:

1. Командуючий переворотом, полковник Мамаді Думбуя, по офіційному каналу Гвінеї після перевороту ввечері 05.09.2021 заявив: «Ми вирішили розпустити державні інститути і уряд, закрити сухопутні і повітряні кордони і звернутись до тих, хто зацікавлений в тому, щоб усе це запрацювало знов в нормальному режимі». Також він заявив : «Військовим — залишались в казармах!.. Уряд винен в погіршені умов життя в країні, у зловживанні правосуддям, в придушенні громадян, в неповазі до демократії, в політизації адміністративних питань, в глибокій бідності і корупції».

Далі він заявив: «Ми прийняли рішення заарештувати президента Альфу Конде», — який досяг 83-річного віку. Він заявив про заміну губернаторів провінцій на військових. Наступного дня лідер перевороту пообіцяв по телебаченню, що «буде зібраний новий уряд національної єдності для перехідного процесу», не вказавши, як довго цей процес буде тривати. Він викликав до себе міністрів і крупних чиновників із уряду і провів з ними засідання, пригрозивши тим із них, хто не з’явиться, що порахує їх відмову як «повстання проти національного зібрання і демократії» — так сили спеціального призначення себе назвали. Солдати сил спеціального призначення доставили державних чиновників на військову базу столиці Гвінеї без надання їм якої-небудь поваги.

Мамаді Думбуя заявив: «Ми більше не будемо довіряти жодному політику, а будемо довіряти народу». Також він заявив: «Ми сядемо усі разом, щоб написати нову конституцію, яка буде враховувати нашу реальність і яка буде здатна вирішити наші проблеми». Усе це вказує на його бажання правити країною одноосібно і після перехідного періоду.

2. Зробило іще крок назад і згадаємо події, що відбувались у кінці 2008 р., коли група військових під керівництвом капітана Муси Камари об’явила про переворот через чотири години після смерті президента республіки Гвінея генерала Лансана Конте. Тоді ця група військових заявила: «Ми не маємо наміру залишатись при владі більше двох років, поки не будуть проведені вибори президента в кінці 2010 р.». Ми вже згадували детально про ці події у відповіді на питання від 26.12.2008, в якій ясно дали зрозуміти, що за тим переворотом стояла Америка,і в майбутньому наші слова підтвердились.

І дійсно, в 2010 р. в Гвінеї були проведені президентські вибори, на яких перемогу отримав Альфа Конде, який був супротивником уряду генерала Лансана Конте — агента Франції. Відомо, що Альфа Конде був «історичним опозиціонером, що послідовно виступав проти усіх змінюючих один одного урядів Гвінеї з миті набуття нею незалежності в 1958 р., за щоб був витіснений в Європу. Окрім того, він був засуджений до смерті в Гвінеї, поки сам не прийшов в ній до влади у 2010 р.» (aljazeera.net за 24.10.2015).

Він вважався визволителем гвінейців від поневолення, в якому ті перебували при правлінні французьких агентів при владі. Коли ж солдати, лояльні Америці, здійснили переворот в країні у 2008 р., то цього разу до нових людей при владі Альфа Конде раптом почав ставитись помірковано, більше того, навіть просив їх провести президентські вибори в Гвінеї, як вони і обіцяли. Вибори відбулись, і Альфа Конде на них переміг. Через 5 років, в 2015 р.,він був обраний на другий строк, який повинен був закінчитись в кінці 2020 р., після чого у нього не буде права балотуватись на третій президентський строк.

Знаючи про це, він провів в 2019 р. всенародний референдум про внесення поправок в конституцію, згідно яким він отримував право балотуватись на третій строк. І ось на виборах 2020 р. він знов перемагає на тлі протестів опозиції проти референдуму, а також звинувачень в фальсифікаціях. В грудні 2020 р. Конституційний суд виніс рішення,яке підтверджує перемогу Конде над його конкурентами, які подавали скарги. Він був упевнений в собі і в народній підтримці, тому вважав, що ніхто не зможе здійснити переворот проти нього, оскільки армія, в тому числі, знаходилась на його стороні.

3. Потім трапився переворот проти нього 05.09.2021, в результаті якого Альфа Конде був заарештований... Реакція на це як на міжнародному так і на регіональному рівнях була різною що вказує на те, хто власне стоїть за переворотом.

• Америка жорстко відреагувала на цей військовий переворот. В заяві, опублікованої Держдепартаментом США, від його офіційного представника Едварда Прайса лунало наступне: «США засуджують захоплення влади військовими в Гвінеї і те, що трапилось вночі у неділю в її столиці Конакрі. Насильство і будь-які дії, що порушують конституцію, призведуть тільки до зменшення шансів Гвінеї на мир, стабільність і процвітання». Далі він додав: «Події, які трапились в столиці Гвінеї Конакрі, можуть обмежити можливості США та інших міжнародних компаній в Гвінеї допомогти цій країні, хоча ми прагнемо згуртувати народ Гвінеї і допомогти йому добитись кращого майбутнього». Також він заявив: «Ми настирливо закликаємо сторони конфлікту в Гвінеї поважати конституцію і відмовитись від насильства, повернувшись до дотримання закону. Ми повторюємо про необхідність національного діалогу для пошуку мирного і демократичного шляху розвитку Гвінеї» (офіційний сайт державного департаменту, «Рейтерз» за 06.09.2021).

Заява Америки ясно демонструє те, що нещодавній переворот в Гвінеї не був в інтересах США, на відміну від перевороту в 2008 р., реакція на який у Америки була дуже скудною і позбавленою засуджень. У той рік Америка заявила так: «Ми працюємо з нашими партнерами в цьому регіоні, з іншими державами і з Африканським союзом для того, щоб спонукати державні інститути Гвінеї вжити усіх необхідних засобів для мирної передачі влади і утвердження демократії в Гвінеї». Ті слова явно відрізнялись від нещодавніх, тому що були сказані в інтересах путчистів 2008 р. Сьогодні ж Америка різко засудила цей переворот, розцінивши його як насильство, за яке Америка обіцяє зменшити підтримку Гвінеї, вимагає повернутись до дотриманню конституції, до поваги демократії і головуванню закону, а не головуванню військових.

• У свою чергу французьке міністерство закордонних справ видало щодо цього дуже скудну заяву, яка нагадує, швидше, порожню розмову: «Париж приєднується до заклику Економічної спільноти західноафриканських країн по засудженню силового захвату влади і так само вимагає повернутись до конституційному режиму» («AFP» за 06.09.2021). Франції довелось якось зверхньо засудити події в Гвінеї, тому що міжнародна спільнота їх засуджує. Але Франція зробила це дуже слабко. Вона не почала вимагати звільнити президента Конде і повернути владу у його руки, як і не стала погрожувати путчистам якимись санкціями. Вона не стала займати тієї активної позиції, яку займала у відношенні перевороту в Малі проти її агента президента Ібрагіма Кейта, якому вона одразу ж почала вимагати повернути президентські повноваження. Тоді вона вкрай різко засудила переворот в Малі, і кабінет президента Франції заявив: «Президент Франції Макрон стежить за ситуацією і засуджує спробу повстання».

Міністр закордонних справ Франції Ле Дріан тоді заявив: «Франція рішуче засуджує цей серйозний інцидент». Ми вже розповідали детальним чином про переворот в Малі у відповіді на питання від 01.09.2020. Проте аналогічний переворот в Гвінеї не викликав засудження президента Франції, як і не викликав предметного обговорення міністерства закордонних справ. Франція лише заявила, що приєднує свій голос до економічної групи західноафриканських країн, а це вказує на те, що вона не збирається напряму обговорювати нещодавній переворот в Гвінеї. Схоже на те, що вона управляє цією безсильною економічною групою! Усе це говорить про те, що Франція стоїть зам нещодавнім переворотом в Гвінеї.

• Якщо ми ознайомимось з біографією лідера нещодавнього перевороту, то зрозуміємо, що за цим чоловіком стоїть Франція. Як передається у французьких газетах, лідер перевороту Мамаді Думбуя народився в 1980 р., навчався і тренирувався третирувався в військовому училищі м. Сомюр, що на заході Франції, отримавши диплом вищого військового училища. Він заслужив довіру французьких офіцерів і досяг звання капрала, після чого примкнув до іноземному легіону Франції, заснованому 10 березня 1831 р. В складі іноземного легіону Думбуя брав участь в декількох місіях французької армії в самих різних країнах, показавши себе щирим захисником інтересів Франції. Через 15 років він повернувся в Гвінею і був призначений командуючим силами військ спеціального призначення у 2018 р., а через рік, у 2019 р., отримав звання полковника.

З минулого року почали надходити повідомлення про те, що полковник проявляє честолюбство і бажає за рахунок міністерства оборони підсилити свій вплив на спецвійська, які очолює. У травні минулого року вже доходили слухи про те, що полковник готує переворот, але уряд відкинув їх. Швидше усього, то були не спроби перевороту, а його прохання відокремити спецвійська від підкорення міністерству оборони, через що у президента Конде чи уряду не було достатніх підстав підозрювати його. Відсутність змови не дало можливості президенту підозрювати полковника у зраді. І той залишився в своєму званні при своєму місці, так і не зумівши відокремити спецвійська від підкорення міністерству оборони і зробити їх незалежним органом, за допомогою якого він би міг добитись бажаного.

4. Військовий переворот призвів до підвищення цін на алюміній на світовому ринку. Останній раз така висока ціна на алюміній була зафіксована 10 років назад. Вона зросла через побоювання припинення поставок із Гвінеї, яка вважається найбільшим у світі поставщиком бокситів — сировини для виробництва алюмінію. Лідер перевороту спробував заспокоїти іноземні компанії і інвесторів, заявивши, що нові лідери Конакрі будуть дотримуватись своїх зобов’язань перед ними, і ці компанії зможуть далі спокійно продовжувати свою діяльність в країні. «Військова Рада під головуванням полковника Мамаді Думбуя зустрінеться з головами партій і лідерами релігійних груп у наступний вівторок. У середу він зустрінеться з громадськими організаціями і дипломатичними представництвами.

У четвер він зустрінеться з головами гірничодобувних компаній, працюючих в Гвінеї, а потім з асоціаціями роботодавців. Гвінея є однією із найбільш багатих країн по запасам бокситів, із яких виробляється алюміній. Також в Гвінеї винайдені поклади залізної руди, золота і алмази,але у той же час Гвінея — одна із найбідніших кран світу. Переворот в Гвінеї призвів до підвищення цін на алюміній на глобальному ринку до такої міри, якої не бачили вже давно. Через це Військова Рада одразу ж поквапилась заспокоїти іноземні компанії в Гвінеї в тому, що добування покладів в країні не буде зупинена і усі договори з іноземними компаніям будуть поважатись...» (darelhilal.com за 12.09.2021).

5. Усім відомо, що ці кампанії відверто грабують корисні копалини Гвінеї і нічого із них не залишають місцевому населенню, яке страждає від бідності, позбавлене засобів до існування і якісного медичного обслуговування. Гвінея вважається однією із найбагатших країн по запасам природних копалин, але її жителі — найбідніші люди на землі! Абсолютна більшість жителів Гвінеї — мусульмани. Ця країна була колонією Франції, а потім отримала видиму незалежність у 1958 р. Проте вплив Франції в Гвінеї нікуди не дівся. Країна, її армія, її маріонетковий уряд, штучна зібрана політична верхівка — усе це було підкорено Франції. Франція залишалась контролювати економіку Гвінеї. Французька просвіта була домінуючою в цій країні. Але ось прийшла Америка і витіснила французький вплив звідти, зайнявши місце Франції і поширила свій вплив, після чого взялась сама грабувати Гвінею.

Мета західних капіталістичних держав полягає в тому, щоб колонізувати увесь світ, включаючи Африку. Колонізаторів зовсім не хвилює ідейний і матеріальний розвиток їх колоній, як і проблеми місцевого населення. Колонізатори знаходять серед місцевих тих, хто готовий їм вірно служити, і приводять їх до влади в колонії або до високих посад в місцевій армії, щоб ті потім допомагали своїм хазяям грабувати країну і позбавляли колонізаторів від необхідності постійно направляти свої армії для придушення невдоволення в колоніях. Колонізаторам набагато легше підкупити кого треба і розставити своїх агентів в уряді і в вищих чинах армії, аніж своїми силами підтримувати вплив в колоніях. Відповідно, коли новий колонізатор знаходить агентів у владі чи в армії або приводить їх туди, то отримує можливість здійснити переворот, встановивши своїх агентів у керма держави, щоб потім за допомогою їх сприяння поширити вплив в країні і розпочати розграбування її ресурсів.

Крупні держави будуть продовжувати боротись між собою за можливість колонізувати слабкі країни, особливо в Африці. Люди ніяк не зможуть позбутись від зла колонізаторів, поки Іслам не повернеться до правлінню після встановлення Праведного Халіфату за методом пророцтва в одній чи декількох ісламських землях одночасно. Коли Халіфат буде встановлений, то він розіб’є колонізаторів і звільнить усі країни від ярма колоніалізму, повернувши їх багатства в руки місцевих жителів, розподіляючи його між ними по справедливості і ведучи їх до розвитку.

وَيَوْمَئِذٍ يَفْرَحُ الْمُؤْمِنُونَ ‎﴿٤﴾‏ بِنَصْرِ اللَّهِ ۚ يَنصُرُ مَن يَشَاءُ ۖ وَهُوَ الْعَزِيزُ الرَّحِيمُ

«В той день віруючі зрадіють допомозі Аллаха. Він допомагає, кому побажає. Він — Могутній, Милосердний» (30:5).

 

6 Сафара 1443 р.х.
13.09.2021 р.

Головне меню