Небувале зростання цін в Йорданії

Відповіді на питання
Друкарня

بسم الله الرحمن الرحيم

Питання: Йорданію захлеснула хвиля високих цін, яка зачепила основні продукти харчування, такі як птахи, червоне м’ясо і інші товари.

З якою кризою ми стикнулись : з тією, яка мине через короткий час, або з тією, яка спричинить тиск на економіку країни в результаті її регіональних і міжнародних відносин? І наскільки вірні припущення про те, що причинами росту цін в Йорданії є коронавірус і російсько-українська війна?

Відповідь: При вивченні економічної ситуації в Йорданії з’ясовується наступне:

Перше. Основна причина росту цін в Йорданії полягає в тому, що держава відмовилась піклуватись про своїх громадян. У той час як Мертве море висихає через причину експлуатації євреями його вод і вод живлячої його річки Йордан через те, що євреї побудували уздовж західного берега моря промислові об’єкти медичного і мінерального напрямків, Йорданія зі свого боку моря вдовольняється побудовою дрібних підприємств, які не вирішують проблеми. Йорданія утримується від реальної розвідки нафти і газу в басейні Мертвого моря, хоча низка джерел стверджує, що під цим морем концентруються величезні запаси нафти і газу вищої якості. Державна казна Йорданії несе величезні збитки через те, що для забезпечення роботи електростанцій, інших підприємств і для населення вона імпортує газ у єврейського утворення. Замість цього Йорданія могла б напряму імпортувати нафту у країн Перської затоки. З іншого боку, Йорданія має кращий вихід, який полягає у розробці атомної промисловості, тому що має величезні поклади урану на своїй території. Проте, незважаючи на увесь галас, піднятий деякими дослідженнями в цій області, йорданський режим не змінюється. Якщо б він був щирим, то він міг би стати ведучим експортером електроенергії в усьому регіоні за рахунок колосальної атомної енергії, яку він міг би виробляти.

Друге. Коли жителі Йорданії почали частково покладатись на сонячну і вітрову енергію, щоб мати можливість оплачувати рахунки за комунальні послуги в своїх домах і фабриках, уряд Йорданії раптом побачив це і пригрозив ввести податок на сонце і повітря, щоб зупинити тенденцію користування громадянами безкоштовної енергії. «Експерти в області енергетики засудили дії уряду по обкладанню податками в два динара за кожен кіловат енергії, що добувається за допомогою сонячних панелей, які громадяни розміщують на своїх домах, тим більше, що ці панелі нічого не коштують державі і встановлюються за рахунок самих громадян» (Jo24, 03.03.2022).

Третє. Однією із причин нинішньої хвилі високих цін в Йорданіє є прив’язка йорданської економіки до капіталістичних держав. Саме американський долар є резервом Центрального банка Йорданії, який підтримує курс місцевого динара. Динар обертається разом з доларом вверх-вниз. Йорданія нездатна накопичити значний золотий запас і, опираючись на нього, звільнити свою економіку від залежності перед економікою США. Ця залежність дуже добре показала себе в ті дні, коли Америка після пандемії коронавірусу почала підвищувати відсоткову ставку (лихварство), хоча раніше це показник наближався до нулю. Це спонукало Центральний банк Йорданії також підвищити відсоткову ставку. «Центральний банк Йорданії підвищив відсоткові ставки по усім інструментам грошово-кредитної політики на 50 пунктів, починаючи з минулої неділі. Це рішення було винесено згідно з рішенням Федерального банку США, викликавши побоювання у боржників перед їх банками, а також у бізнесменів і в цілих секторах економіки. Усі вони бояться відсоткових ставок по кредитам, в т.ч. — по споживацьким кредитам» (alaraby.co.uk, 13.05.2022). Центральний банк Йорданії вчинив синхронно з Федеральним банком США. В ті дні цілий прошарок йорданців раптом виявив, що лихварські відсотки по попереднім кредитам в торгових банках зросли, а отож — і зросли суми боргу,які вони повинні погасити!

Четверте. До цього додається те, що держава утопила свій народ в кредитах, що збільшило глибину боргової ями, в яку упала Йорданія. «За останніми даними Центрального банку Йорданії, в кінці листопада минулого року державний борг Йорданії виріс на 2,32 млрд. доларів і дійшов до позначки в 35,35 млрд. динарів, тим самим склавши 110,3% від ВВП країни. Для порівняння, в кінці 2020 р. державний борг Йорданії дорівнював 33,03 млрд. динарів, що відповідало 106,5% ВВП країни» (alaraby.co.uk,16.04.2022). Переводячи в долари, державний борг Йорданії дорівнює приблизно 50 млрд. доларів. То був перерахований зовнішній і внутрішній борг Йорданії. Опираючись на відомості, які опублікувало те ж джерело, Йорданія щорічно з податків виплачує 2,7 млрд. доларів одних тільки відсотків (ріба), що є достатньою сумою, адже дорівнює 37% усіх податків, які Йорданія збирає зі своїх громадян. За повідомленням газети «The Independent Arab» від 01.12.2022 «йорданці скаржаться на неухильний ріст податків в останні роки, тому що віддають у виді податків велику частину своїх заплат і прибутку. Йорданці описують свою країну як найбільш податкообкладаєму в регіоні, оскільки відсоток податків на деякі товари і послуги в Йорданії, наприклад, на машини і паливо, перевищує 70%. В цілому, біля чверті усіх прибутків йорданців уходить на оплату податків.

Таким чином, стає ясно, що йорданський режим працює над тим, щоб позбавити йорданську економіку засобів, необхідних для економічного росту, віддаючи іноземним кредиторам прибуток населення в виді виплат по кредитам і відсоткам. Інститути економіки країни перебувають у стресі, жителі Йорданії усі більше втомлюються з кожним податком, який вони виплачують при купівлі чого-небудь, усе одно, будь то маленький податок чи великий. Усе тому, що податки, які виплачуються людьми, витрачаються марно і віддаються іноземним кредиторам, а самі громадяни Йорданії не отримують від виплачених податків ніякої користі. Пересічний йорданець не бачить, щоб податки, які він платить, йшли на покращення умов його життя. Для того, щоб увести від себе заслужений гнів йорданців, уряд країни звалює усю вину на сирійських біженців, нібито вони є причиною ослаблення економіки, ніби це вони перешкоджають її росту, проте усе це — лише виправдання і пил у вічі. Якщо б йорданська держава хотіла б отримати користь від сирійських біженців, то ті б зіграли значну роль в рості її економіки. Досить було б вчинити так, як вчинила з сирійськими біженцями Німеччина, яка адаптувала їх у своє суспільство і дала їм роботу, після чого ті швидко почали приносити їй прибуток. Йорданія ж зібрала майже усіх сирійських біженців в таборах у пустелі і утримує їх там роками як ув’язнених, які не можуть працювати і лише споживають ресурси.

П’яте. Наступна причина полягає втому, що основні засоби до існування в Йорданії режим передав в руки євреїв, оскільки імпортує у них воду:

1. «Йорданський чиновник заявив про те, що «Ізраїль» «дозволяє» Йорданії отримати 30 млн. квадратних метрів води щорічно згідно з мирним договором, підписаним між двома країнами в 1994 р.» («BBC», 09.07.2021). Рівень води в річці Йордан опустився до такої міри, що річка почала пересихати, і виною тому — позиція йорданського режиму, який дозволяє євреям красти воду із річки у її верхів’ях. У той же час йорданці можуть отримати воду із річки тільки по узгодженню з євреями, які дають її, коли хочуть і скільки хочуть. «Від «ізраїльського» чиновника передається, що йордансько-«ізраїльська» домовленість практично подвоїть кількість води, яку «Ізраїль» поставить Йорданії в цьому році в період з травня 2021 по травень 2022 р. «Ізраїль» вже постачає Йорданії 50 млн. кубометрів води, заявив «ізраїльський» чиновник» («BBC», 09.07.2021). Сума грошей, яку Йорданія платить євреям за право «імпорту» води, зазвичай тримається в секреті через безлад і явну корумпованість в цих операціях. Проте просочуються відомості про те, що ця сума грошей досягає 40 центів США за кубометр (aljazeera.net, 06.06.2011). Згідно сказаному, важкий доступ до води та її дорогожнеча стають однією із перешкод для росту економіки Йорданії, оскільки йорданський режим по суті здав себе і народ Йорданії на милість євреям, які качають для себе чисту воду, а йорданцям постачають воду сумнівної чистоти.

2. Йорданський режим навмисно зв’язав країну з поставками газу із єврейського утворення після того, як раніше отримував газ напряму від держав Перської затоки. Складається враження, що Йорданія чекала тієї миті, коли євреї виявлять природний газ в Східному Середземномор’ї, після чого одразу ж розірвала договори з державами Перської затоки про поставках газу і уклала цей договір з євреями. «Йордансько-«ізраїльська» домовленість про імпорт газу передбачає, що Йорданія буде отримувати біля 45 млрд. кубометрів газу на протязі 15 років, починаючи з січня 2020 р. Ця домовленість була оформлена на тлі підсилення політичної напруженості між «Ізраїлем» і Йорданією, а також народних і парламентських протестів щодо домовленості» («The Independent Arabic», 01.01.2020). Але, незважаючи на протест жителів Йорданії, незважаючи на зовнішнє напруження з «Ізраїлем», уряд Йорданії підписує цю угоду!

Шосте. З урахуванням вищевикладеного прояснюються істинні причини погіршення йорданської економіки, рівень безробіття в якій досяг 42% (independentarabia.com, 01.03.2019). Стає ясно, що економічні реформи залишаються на словах, особливо якщо урахувати, що корупція в уряді стає усе більшою через виток фінансів! Економічний занепад в Йорданії стабільний. Тому що саме на цьому за наказом Британії і США йорданський режим сконцентрував свою політику. Саме до такої політики ведуть усі вимоги МВФ на адресу Йорданії. Місцевий уряд не збирається зупиняти дану політку. Разом з тим крупні капіталістичні держави бояться того, що жителі Йорданії можуть підняти революцію, і тому систематично відправляють їм деяку гуманітарну допомогу, включаючи певні пожертвування з боку того ж МВФ для полегшення боргового тягаря, який несе на собі Йорданія. Наприклад, до таких видів допомоги можна віднести інцидент, коли Британія зібрала більше 60 країн і 450 фінансових закладів на міжнародну конференцію в Лондоні, присвячену питанню допомоги йорданській економіці. В цій конференції звичайно ж, брав участь і йорданський уряд з більшістю своїх міністрів (independentarabia.com, 01.03.2019). Проте усі ці види допомоги в ітозі були скеровані на те, щоб розмити проблему і не дати народу Йорданії підняти повстання у боротьбі за свої права.

Сьоме. Причини, за якими ріст цін захлеснув Йорданію, ясні, і вони були вище викладені. Що ж стосується інших причин, що призводять до росту цін, про які говориться в ЗМІ, — коронавірус або російсько-українська війна, — то вони мають певний вплив на економіку і т.д., але не критичний, тому що з ними можна справитись (або хоча б ослабити їх тиск), якщо будуть вирішені головні причини економічної кризи за допомогою правильних дій у межах законів Шаріату. У протилежному випадку економічна ситуація в Йорданії буде погіршуватись, а ціни продовжать рости. Правду сказав Всевишній:

وَمَنْ أَعْرَضَ عَن ذِكْرِي فَإِنَّ لَهُ مَعِيشَةً ضَنكًا

«А хто відвернеться від Мого Нагадування, на того чекає тяжке життя» (20:124)

Ці проблеми будуть тривати і підсилюватись до тих пір, поки Умма не візьме свої справи у свої руки, поки вона не зв’яже своє серце з акидою Ісламу, поки вона не ухопиться за вервь Аллаха, поки вона не передасть правління над собою щирим мусульманам і поки вона не скине агентів невірних наддержав, які правлять нею. Після цього Умма зможе встановити Праведний Халіфат за методом пророцтва, і світ наповниться справедливістю і благоденством. Приниження буде замінено на велич, зубожіння — на благоденство, а покірність і залежність перед Заходом — на самостійність.

إِنَّ فِي ذَٰلِكَ لَذِكْرَىٰ لِمَن كَانَ لَهُ قَلْبٌ أَوْ أَلْقَى السَّمْعَ وَهُوَ شَهِيدٌ

«Воістину, в цьому міститься нагадування для тих, у кого є серце, хто прислухається і присутній при цьому» (50:37).

 

7 Зуль-када 1443 р.х.
06.06.2022 р.

Головне меню