Що стоїть за напруженістю в Україні і створеною провокацією?

Відповіді на питання
Друкарня

Питання: Президент України Петро Порошенко заявив, що Росія почала ворожі дії на адресу його країни в ту мить, коли прикордонники РФ затримали українські військові кораблі в Керченській протоці, яка з’єднує Чорне море з Азовським.

Про це він заявив в інтерв’ю американському каналу «Fox News», після чого додав: «Пане Путін! Це агресія і війна, а не жарт, інцидент чи конфлікт!» («Супутник AR», 12.12.2018). Російська сторона 25.11.2018 оповістила про те, що берегова охорона РФ затримала три військових українських кораблі, запевняючи, що останні порушили територіальні води Росії в Керченській потоці, яка з’єднує Чорне і Азовське моря на сході від півострову Крим. У зв’язку з чим Америка заявила про підсилення санкцій проти Росії і почала вимагати від Європи зробити те ж саме, але та відмовилась. Між українською і російською сторонами, як і раніше, зберігається напруженість. Що стоїть за цими подіями? Чому ситуація там знов погіршилась?

Відповідь: Розглянемо те, що трапилось, і події, які відбуваються, щоб дати ясну відповідь, з дозволу Аллаха:

1. У лютому 2014 р. Америка, Росія і Україна домовились про те, що Віктор Янукович, лояльний Росії, залишиться при владі в Україні. Але як тільки договір був укладений, в Україні одразу ж спалахнули безлади, що перетворились потім в озброєні дії, які примусили Януковича втікати в Росію. Було ясно, що Захід стояв за безладами. Росія зрозуміла, що Захід обманув її, що вона втрачає Україну у цілому. Тоді вона прийшла до руху і захопила Крим, а також мобілізувала своїх прибічників на Донбасі, і ті заявили про відокремлення цього регіону від України з подальшим створенням ДНР і ЛНР. Після цього Америка і Європа ввели санкції проти Росії і виключили її із складу G-8, що перетворилась на G-7.

2. Америка закликала до озброєнню України, але Європа відмовилась від цього кроку, бо знає, що озброєння України викличе напруженість відносин між Європою і Росією. Німеччина і Франція зв’язались з Росією з метою розрядити обстановку і знайти політичне рішення конфлікту, для чого врешті решт були підписані Мінські домовленості 06.02.2015 між цими трьома державами без участі Америки. Ми говорили вже про це у відповіді на питання за 21.02.2015: «Франція і Німеччина злякались, що дане змінення позиції Америки приведе до активізації російських військових дій в Україні, а потім це поставить Європу в незручне становище, якщо вона не стане на сторону України. Це може перерости у війну або в деякий озброєний конфлікт в Європі, що негативно позначиться на стані європейських держав, у той час як Америка залишиться в стороні і не піддасться ніякому впливу даного конфлікту. Саме це стало тією причиною, яка примусила Європу змінити свою догоджаючу Америці політику по відношенню до України і наважитись на зустріч з російським президентом для пошуку політичного рішення і попередження будь-якої ескалації між Європою і Росією. Так і трапилось. Голови головуючих держав Європи – Франції і Німеччини – обговорили ситуацію і дійшли до спільної згоди щодо цього питання 6 лютого 2015 року. І лише потім, 8 лютого 2015 року Меркель вирушила в Вашингтон, щоб оповістити Обаму про це, а зовсім не для того, щоб спитати його дозволу. Уперше Європа вирішила питання до отримання зеленого світла від Америки. Лідери трьох країн – Володимир Путін, Ангела Меркель і Франсуа Олланд – узгодили і прийняли план врегулювання 6 лютого 2015 року, і їм нічого не залишилось, окрім як тільки запросити українські сторони (президента і представників самопроголошених республік) для підписання цього плану. Потім Меркель вирушила в Вашингтон для того, щоб оповістити Обаму про це».

3. Таке ставлення не сподобалось Америці. Нехай навіть вона і ззовні виразила свою згоду з цим, проте не для ствердження такого політичного рішення, а навпаки, для його спустошення, для того, щоб позбавити його дієвої сили і врешті решт звести нанівець. В тій же відповіді на питання ми писали: «Позиція, яку зайняли Франція і Німеччина, сильно вплинула на Обаму і його адміністрацію, явившись причиною словесних перепалок на конференції в Мюнхені між Керрі і Меркель, особливо у зв’язку з заявами Америки щодо озброєння України, проти якого виступає Європа». Далі ми додали: «Очікується, що Америка створить низку проблем для того, щоб домовленість, підписана між у Європою і Росією, не була реалізована на практиці. У Америки є свої люди в Україні при тому, що президент Порошенко має тісні відносини з Європою, тим не менш, американський вплив на нього так само відчутний... Тому ми можемо спрогнозувати, що Америка буде розвивати події в одному із трьох напрямків або в усіх трьох: або Україна буде забезпечена сучасним озброєнням, або з нею будуть вестись консультації по входженню в НАТО, або деякі із прибічників Америки в Україні почнуть активно діяти. Потім договір між Європою і Росією буд зведений нанівець, тому що будь-який із цих трьох сценаріїв спровокує Росію і вплине на події,що врешті решт зруйнує домовленості »... Саме так і відбувається сьогодні: Америка прагне підірвати домовленості і загострити ситуацію...

4. Звідси тягнуться корені нещодавніх подій, коли Росія затримала три військових українських кораблі разом з моряками. По-видимому Україна спровокувала Росію. Україна могла піти на такий крок, тільки якщо Америка дала їй на те зелене світло. Російське інформаційне агентство «ТАСС» 25.11.2018 заявило: «Три військових українських кораблі увійшли в територіальні води Росії незаконним чином, здійснюючи небезпечні маневри». Після цього Україна попросила Захід втрутитись. В інтерв’ю німецькій газеті «Bild» український президент Петро Порошенко 29.11.2018 заявив: «Німеччина є для нас одним із найближчих союзників. Ми сподіваємось, що країни НАТО будуть готові відправити свої кораблі в Азовське море для надання допомоги Україні і забезпечення безпеки в цьому районі. Путін бажає окупувати Азовське море. Єдина мова, яку він розуміє, це єдність західного світу. Німеччина також повинна спитати саму себе, що зробить Путін потім,якщо ми не зупинимо його зараз?.. Нам неможна погоджуватись з агресивною політикою Росії. Спочатку Крим, потім схід України, а тепер він хоче і Азовське море. Путін хоче відродити стару Російську Імперію: спочатку він відняв Крим і Донбас, а потім захопить і усю Україну». Далі він заявив: «Меркель врятувала нашу країну в 2015 р. за допомогою переговорів, які вона провела в Мінську. Тому ми сподіваємось на захист у другий раз з боку союзних нам держав». Проте Німеччина відмовилась від військових дій. Канцлер Німеччини Ангела Меркель заявила: «У цих протистоянь немає військового рішення» («DPA», 29.11.2018). Після цього вона попросила Порошенко бути «зваженим», «зберігати спокій... викласти усі факти на стіл, щоб ми подивились, що взагалі відбувається», після чого домовились з Путіним обговорити це питання в Аргентині. Німеччина відмовилась вводити санкції проти Росії. Після наради зі своїм українським колегою Павлом Клімкіним в Італії на конференції міністрів іноземних справ ЄС 06.12.2018 міністр іноземних справ Німеччини Хайко Маас заявив: «Берлін не погодиться з введенням санкцій з боку ЄС на адресу Росії з причини конфлікту останньої з Україною до того часу, поки сторони продовжують здійснювати спроби залагодити цей конфлікт». Далі він додав: «В даний час я упевнений, що неправильно говорити про нові санкції, тому що здійснюються спроби знизити напруженість. З німецької сторони не може бути ніяких нових санкцій... Я не очікую, що всередині ЄС буде досягнутий консенсус по введенню нових санкцій»... («Рейтерз», 07.12.2018). Німеччина, як і багато інших держав Європи, усвідомлює небезпеку і шкоду, яка може спіткати Європу, якщо вона розпочне військові операції або підсилить санкції, бо подібні дії — це палка о двох кінцях не тільки з негативними наслідками для Росії, але і для самої Європи.

5. Своєю позицією Америка дає зрозуміти, що вона виступає за напруженість і підсилення санкцій. Трамп скасував зустріч зі своїм російським колегою Путіним, призначену під час конференції G-20 в Аргентині 30.11.2018, з причини невдоволення адміністрації Трампа тим, що відбувається з українськими кораблями. В інтерв’ю, яке дав Трамп журналістам, перш ніж попрямувати на зустріч з прем’єр-міністром Японії Сіндзо Абе в столиці Аргентини Буенос-Айресі, коментуючи затримання українських кораблів, він заявив: «Нам не подобається те, що відбувається, ми цим незадоволені, як і ніхто незадоволений...» («RT Online», 30.11.2018). Спецпосланець США по Україні Курт Волкер заявив 27.11.2018, що «Російське керівництво прагне нав’язати свій одноосібний контроль над місцевими портами, включаючи Маріуполь, позбавляючи решту інших можливості їх використання... Спроба Росії встановити контроль сама по собі викликає велике занепокоєння у США. Також він вказав, що Росія повинна дотримуватись підписаного нею договору з Україною в 2003 році про співпрацю у використанні Азовського моря і Керченської протоки... він не вважає, що Росія здійснить сухопутне вторгнення в Україну, а якщо це навіть і трапиться, то викличе у нього сильний подив...» («Ukrpress», 28.11.2018). Згідно договору, підписаному в 2003 р., Азовське море і Керченська протока є внутрішніми водами Росії і України. Радіо «Голос Америки» 06.12.2018 виступило з новиною про те, що «американський спецпосланець Курт Волкер планує відвідати Україну на протязі найближчих двох тижнів і вимагає від Росії відпустити на свободу українських моряків, вказуючи на те, що Росія повинна повернутись до співпраці з Україною в Керченській протоці і в Азовському морі на підґрунті двобічної домовленості, підписаної обома державами в 2003 р.». Як стає ясно із заяви, Америка не особо квапиться, а її спецпосланець в Україні так взагалі заявив, що відвідає її через пару тижнів! Це означає, що Америка не зацікавлена у вирішенні конфлікту, а хоче, щоб напруженість зберігалась.

6. Варто згадати іще одне: Америка наполягає на озброєнні України, постачанні їй боєприпасів і навчанні її армії. Спецпосланець США в Україні Курт Волкер в інтерв’ю німецькому агентству «Deutsche Welle» 29.11.2018 заявив, що «Київ і Вашингтон зв’язує між собою природна співпраця в сфері оборони... Його країна допомагає Україні організуватись, привести в порядок армію і побудувати українську державу, яка має сучасні, сильні засоби оборони». Тим самим посол США в Україні визнає, що його країна озброює Україну. Агентство «RT» 09.06.2018 пише: «Америка відправила 4 літаки в аеропорт м. Львов на Заході України, щоб звідти забезпечувати свої стратегічні бомбардувальники паливом в межах співпраці держав НАТО по забезпеченню безпеки в Східній Європі, як про це заявив Вашингтон. Разом з літаками прибуло 150 американських військових: члени екіпажу і обслуговуючий персонал. Інформаційне бюро ВВС США в Європі і Африці заявило, що «цей крок був зроблений з метою підсилити безпеку ость США в Східній Європі і підсилити військову співпрацю між членами НАТО та їх партнерами». Також одна із російських газет заявила, що «співпраця між Америкою і Україною неухильно росте з миті перевороту проти українського уряду в 2014 р. Україна почала отримувати американські броньовані автомобілі «Humvee», БПЛА, радари, обладнання, крупнокаліберні снайперські гвинтівки і ПТУРи за умовою, що ця зброя не буде застосована на Донбасі». Ясно видно, що Америка бажає напружити події, поставляючи Україні зброю і підбурюючи її провокувати Росію. Росія втягнулась в провокацію, як того бажала Америка, тим самим підтримуючи полум’я напруженості, через яку Америка знов може піднімати питання по Криму і Україні, коли побажає... Хочемо нагадати також сказане нами у відповіді на питання за 22.03.2014, після того, як Росія заявила 18.03.2014 про приєднання Криму, який раніше знаходився у складі України: «Україна залишиться бомбою уповільненої дії, готової вибухнути у потрібну мить, коли міжнародна чи регіональна ситуація почне змінюватись на користь Росії чи Заходу. В цю мить усі сторони звернуть свої погляди на Україну у цілому і спробують заволодіти нею згідно міжнародним обставинам того часу... Україна є підчерев’ям Росії, але і одночасно вратами в Європу».

7. Америка прихованим чином штовхає Україну провокувати Росію, спонукаючи Україну вимагати свої права по поверненню Криму і відновленню своєї влади на Донбасі,який потрапив під вплив Росії. Америка штовхає Україну захищати свої права в Азовському морі і Керченській протоці, що має стратегічне значення для обох сторін, тому що немає іншого морського проходу із Азовського моря в Чорне, окрім цієї протоки. Америка озброює Україну і тим самим підриває Мінські домовленості, зводячи нанівець договори, досягнуті між Європою і Росією, одночасно розпалюючи конфлікт... Європа, в свою чергу, хоче загасити конфлікт, тому що він працює проти неї. Тому ми бачимо, як Європа прагне знайти згоду з Росією, адже Європа сама бажає звільнитись з-під американської гегемонії, через що усе частіше лунають заклики створити європейську армію, за допомогою якої Європа могла б захиститись і від Росії, і від Америки... Америка, очевидно, розгнівана кроками Європи, що виразилось під час зустрічі французького президента Макрона з його американським колегою Трампом в Парижі 09.11.2018. Також на це вказує економічна війна, об’явлена Америкою Європі, заклик до скасуванню ЄС, взаємне невдоволення між американцями і європейцями на зустрічах членів НАТО і G-7 в минулому році і в цьому, спроби європейців кинути виклик американцям в рішенні деяких питань по Україні і т.д... Усе це спонукало Америку напружити ситуацію в Україні, яка відокремлює Європу від Росії.

8. Росія перебуває в критичному стані. Вона опинилась в тупику відносно української проблеми, як є для Росії доленосною. Якщо Росія втратить Україну, то обнажиться перед Заходом, а її столиця Москва підпаде під загрозу, особливо коли до цього вона втратила вплив в Східній Європі, яка виконувала роль стратегічного оборонного рубежу для Росії. Захід, і особливо — Америка, неодноразово обманював і зраджував Росію, коли умовив її погодитись з падінням берлінської стіни і віддати НДР у склад ФРГ, після чого Росія відмовилась і від Польщі, визнавши її незалежність, а потім визнавши незалежність і усіх інших держав Східної Європи... І ось Захід знов обманює Росію, цього разу вже в Україні, адже після того, як він уклав угоду з Росією в 2014 р. про те, що Янукович залишиться при владі, то тут же спонукав українців скинути його. Додайте до цьому обман Америкою Росії в Сирії: Америка штовхнула її воювати проти сирійського народу замість себе, і Росія взялась за це, сподіваючись, що в обмін на це Америка буде мовчати по Криму і Донбасу. Проте Америка ні в якому виді не визнала за Росією ані Крим, ані Донбас. Якщо б Росія була більш розумна, то нізащо б не влізла в Сирію, залишила б Америку самій там розбиратись і загрузнути в ній так само, як та загрузла в Афганістані...

Підсумок:

• В подіях, які трапились, є ознаки того, що Америка знаходиться неподалік від того, що спонукало на пересунення українських кораблів в Азовське море без усілякої координації цих дій з Росією... Тим самим Америка бажає напружити події, щоб потім використати їх в своїх інтересах у напрямку трьох політичних утворень: Росії, Європи і України... Америка бажає створити «напруженість», а не вирішити проблему, після чого це напруження повинно залишатись постійним!

• В цьому світі, як і раніше, панують капіталістичні, світські держави, а отож, огидні змови, волаючі злочини і утискання усіх видів триватимуть... Колонізаторські поняття як і раніше є головуючими при формування поведінки цих держав.

• Лише ідеологія великого Ісламу здатна врятувати світ від зла їх держав і їх штучно вироблених ідеологій, тому що Іслам був даний Творцем людини, а тільки Творець знає, в чому благо для Його створінь.

أَلَا يَعْلَمُ مَنْ خَلَقَ وَهُوَ اللَّطِيفُ الْخَبِيرُ

«Невже цього не буде знати Той, Хто створив, якщо Він — Проникливий (або Добрий), Відаючий?» (67:14).

Такою є істина, яка встановлює справедливість і поширює благо.

فَمَاذَا بَعْدَ الْحَقِّ إِلَّا الضَّلَالُ

«Що може бути за істиною, окрім омани?» (10:32),

إِنَّ فِي ذَلِكَ لَذِكْرَى لِمَنْ كَانَ لَهُ قَلْبٌ أَوْ أَلْقَى السَّمْعَ وَهُوَ شَهِيدٌ

«Воістину, в цьому міститься нагадування для тих, у кого є серце, хто прислухається і присутній при цьому» (50:37).

 

7 Рабі ус-сані 1440 р.х.
14.12.2018 р.

Головне меню