Озброєні зіткнення в Судані і як вони позначаються на політичній боротьбі

Відповіді на питання
Друкарня

Питання: Телемережа «Sky News Arabia» опублікувала на своєму сайті новину про те, що вранці у неділю 23 квітня 2023 року Америка евакуювала свої дипломатів із Судану.

«Вранці у неділю президент США Джо Байден об’явив про евакуацію американських дипломатів із Судану, де вже декілька днів спостерігаються запеклі зіткнення. «Сьогодні (у неділю) за моїм наказом американській військові провели операцію по виведенню урядових співробітників США із Хартуму», — говориться в заяві Байдена». Агентство новин «Arabi21» опублікувало на своєму сайті 23 квітня 2023 р. наступне: «Суданська армія не прокоментувала евакуацію американських дипломатів, але заявила в попередній заяві, що Сполучені Штати, Британія, Франція і Китай скоро розпочнуть евакуацію дипломатів та інших громадян із Хартуму, додавши, що вона «дуже розраховує на те, що ця операція почнеться негайно». Чи не вказує ця евакуація, що зіткнення будуть тривати? Як усе це можливо пояснити, особливо враховуючи, що і аль-Бурхан, і Хамідаті (між якими відбуваються зіткнення) — обидва є агентами Америки? Або ж один із них почав схилятись на бік Британії і Європи, що і викликало ці озброєні зіткнення? І чого добиваються сторони?

Відповідь: Для повної ясності необхідно переглянути події, які відбувались з миті прийняття Конституційної декларації і військового перевороту проти цієї декларації:

Перше: етап Конституційної декларації:

1 — Агенти Америки (Військова рада), як і агенти Британії і Європи (громадянські сили) прийняли так звану «Конституційну декларацію». Відповідний документ був підписаний між двома сторонами 17.08.2019. Потім, після підписання Джубської мирної угоди 03.10.2020, деякі строки, вказані в Декларації, були змінені, а саме — перехідній період збільшився до 51 місяця. До змінення строків оговорений перехідний період складав 30 місяців і повинен був завершитись у листопаді 2021 року. Ця декларація передбачає передачу військовими багатьох своїх повноважень на користь громадянських сил, що, звичайно ж, не влаштовує аль-Бурхана і Хамідаті. Тому за два місяці до спливання перехідного періоду, вказаного раніше в Декларації, було об’явлено припинення спроби державного перевороту. І хто був звинувачений в перевороті?! Один із військових, який повернувся із лікування усього п’ять днів назад! «Міністр оборони Судану генерал-лейтенант Ясін Ібрахім заявив про припинення спроби державного перевороту під керівництвом генерал-майора Абдель-Баки Бакраві разом з 22 іншими офіцерами різних рангів, сержантським складом і солдатами» («BBC», 21.09.2021).

2 — При уважному вивченні цієї спроби державного перевороту виявляється, що він був фальшивим з самого початку. «Керівник цієї спроби державного перевороту брав участь разом з аль-Бурханом у військових операціях в Бахр-ель-Джебеле і брав участь з Шамсуддіном Каббаши в військових операціях в Західному Дарфурі» («Arabi21», 22.09.2021). Ці двоє є головними фігурами в суданській армії і Суверенній раді. Тобто керівник спроби перевороту дуже близько до високопосадових американських агентів в суданській армії. Отож, неможна розглядати цю спробу перевороту справжньою. Швидше, вони разом розробили план з метою збереження влади в своїх руках і недопущення переходу влади до рук громадянських сил, як це оговорено в Конституційній декларації. «Вже вранці в понеділок після спроби перевороту суданська армія заарештувала прем’єр-міністра Абдуллаха Хамдука, більшість членів його уряду, а також багатьох офіційних осіб і працівників ЗМІ на тлі розмов про військовий переворот» («Al Jazeera», 25.10.2021). В адміністрації затриманого Хамдука заявили, що «те, що відбулось, представляє собою розрив Конституційної декларації і переворот проти досягнень революції» («Al Jazeera», 25.10.2021).

3 — Таким чином, стає ясно, що угода, укладена в 2019 році між громадянськими «Силами свободи і змін» і Військовою радою, була пасткою, розробленою військовими, а за ними — і Америкою. Вони добились того, щоб головування в Суверенній раді спочатку було у військових, а потім — у громадянських. Сили свободи і змін обманулись, думаючи, що вони отримають головування в Суверенній раді, тобто отримають владу по угоді через 21 місяць. І якщо б це відбулось, тоді британські і європейські агенти почали б глибоку реконструкцію влади, яка зачіпає керівництво і фінансування армії, що загрожувало б американському впливу в Судані. Тому Америка не могла допустити громадянських до влади в цій країні.

Потім серед людей почали поширюватись розмови про те, що переворот був організований аль-Бурханом і Хамідаті для знищення Конституційної декларації. І люди в Судані почали виходити на вулиці, хтось щиро, а хтось по наущенню громадянських сил. І так тривало дні і місяці.

Друге: етап Рамкової угоди:

Після викриття «спроби перевороту» і появи хвилювань на вулицях почався новий етап обману громадянських сил. Військові почали переговори з громадянськими, що привело до підписання 05.12.2022 Рамкової угоди. У відповіді на питання від 11.12.2022 ми писали: «У другій частині угоди сказано наступне: «Перехідний уряд передасть усю владу до рук громадянського уряду … у держави буде президент з почесними обов’язками … виконавча влада буде очолена громадянським прем’єр-міністром»… Далі в тексті говориться: «Армія дистанціюється від політики, від управління економікою, від комерційної і інвестиційної діяльності. Сили оперативної підтримки і сили озброєних організацій об’єднуються в одну армію згідно вимогам, у відношенні яких скоро буде складений договір, в якому буде оговорений процес інтеграції армії і демобілізації солдатів в рамках плану реформ в армії і в структурах безпеки …». Остаточне підписання угоди повинно було відбутись 06.04.2023, а формування громадянського уряду — 11.04.2023. Але тут події почали розгортатись наступним чином:

1 — В той день (06.04.2023), коли повинна була бути підписана перехідна конституція, а через 5 днів сформовано перехідний уряд (11.04.2023), помічник держсекретаря США по справам Африки Моллі зв’язалась по телефону з Хамідаті і представником політичного процесу Халідом Умаром Юсуфом. «Моллі зателефонувала голові Суверенної ради, командуючому Силами оперативної підтримки Хамідаті і представнику політичного процесу Халіду Умару через декілька днів після того, як вона зателефонувала голові Суверенної ради і командуючому армією аль-Бурхану» («Sudan Tribune», 06.04.2023).

2 — Портал «Arabic Post» опублікував 19.04.2023 з посиланням на американську газету «The New York Times» останню інформацію про перші години зіткнень, які почались 15.04.2023: «В п’ятницю ввечері, 14 квітня, відбулись переговори між аль-Бурханом і Хамідаті в присутності іноземних посланців. В ході переговорів були надані обіцянки і досягнуті поступки, перш ніж вони разом пообідали в домі одного із високопосадових військових».

3 — Після цього у суботу 15 квітня 2023 р. раптом спалахнули запеклі зіткнення між армією і Силами оперативної підтримки, що знов розбило надію на передачу влади громадянських особам, тобто пробританським силам. Таким чином, невпинна політична боротьба в Судані між проамериканськими військовими силами і пробританськими громадянськими силами раптом перемістилась в військову площину, де вже «конфліктують» аль-Бурхан и Хамідаті. У відповіді на питання від 19 березня 2023 року ми писали: «Військові сили в лиці аль-Бурхана і Хамідаті виконали план по відстрочці реалізації угоди під приводом відсутності консенсусу і неможливості злиття Сил оперативної підтримки і озброєних сил. Більше того, умови і атмосфера дозволяють внести змінення в угоду і позбавити громадянські сили якої-небудь реальної ваги у владі. Це те, що мав на увазі аль-Бурхан, сказавши, що «країна знаходиться на шляху встановлення громадянського правління, і цілком ймовірно, що незабаром буде сформований громадянський уряд» («Alittihad», 19.03.2023). Рамкова угода буде реалізована за умовами військових, а «незабаром» буде те, що сказав аль-Бурхан, і немає різниці, чи означає його «незабаром» довго чи швидко. Якщо ж їм не вдасться реалізувати цей план, тоді не виключено, що вони спробують анулювати Рамкову угоду, інсценуючи неможливість злиття Сил оперативної підтримки з армією через конфлікт аль-Бурхана і Хамідаті, тобто спробують анулювати конституційну декларацію новим способом».

4 — Опозиційні політичні сили почали закликати озброєні сили і Сили оперативної підтримки до припиненню бойових дій між двома сторонами. Незважаючи на те, що опозиція виступає проти озброєних сил і Сил оперативної підтримки, вона усе одно закликає їх до припинення бойових дій, забувши свої колишні політичні вимоги, а саме — усунути обидві сили із політичного життя країни і сформувати громадянський уряд. «В заяві Сил свободи і змін міститься заклик до Центральної ради, керівництву озброєних сил і Сил оперативної підтримки возобладати над мудрістю, негайно припинити військові зіткнення і повернутись за стіл переговорів, а також розглянути можливість мирного рішення невирішених питань» («Al Jazeera», 16.04.2023). На зміну опозиції прийшла інша опозиція. Тепер політична опозиція стала не опозиційною силою, а швидше, силою примирення між армійським керівництвом і штучною опозицією — командуванням Сил оперативної підтримки.

5 — В заяві Держдепартаменту США говориться: «Блінкен підкреслив нагальну необхідність припиненню вогню, щоб забезпечити доставку гуманітарної допомоги внаслідок бойових дій» («Sky News», 18.04.2023). Він хоче «припинення вогню», а не припинення бойових дій! Обидві сторони негайно відгукнулись на американську пропозицію. Армія об’явила через члена перехідного уряду Шамсуддіна Каббаши, що «Суверенна рада погодилась на 24-годинне припинення вогню, починаючи з вечора вівторка» («Al Arabiya», 18.04.2023). Сили оперативної підтримки погодились на перемир’я, до якого закликала Америка через держсекретаря Ентоні Блінкена. В заяві Сил оперативної підтримки говориться: «Ґрунтуючись на контакті з держсекретарем США паном Ентоні Блінкеном і зусиллях братських і дружніх країн, які закликали до припинення вогню, щоб відкрити безпечні коридори для проходу цивільних осіб та евакуації поранених, ми об’являємо своє схвалення на пропонуєме перемир’я строком в 24 години» («Alrakoba», 18.04.2023). Це доводить, що аль-Бурхан і Хамідаті слідують за американцями і без зволікання виконують веління Америки. І якщо б вона почала вимагати негайно припинити бойові дії, вони виконали б цю вимогу. Але Америка почала вимагати лише перемир’я на 24 години. Інакше кажучи, вона дала своє схвалення на продовження бойових дій.

6 — Саудівська газета «Asharq Al-Awsat» 19.04.2023 процитувала представника держдепартаменту США, який попросив не називати його ім’я: «Держдепартамент створив роботу групу по військовому конфлікту в Судані для нагляду за плануванням і управлінням міністерства, а також логістикою, пов’язаною з подіями в Судані». «Зараз ми зосереджені на досягненні негайного припинення вогню», — додав він. Потім представник Держдепу сказав: «Ми продовжуємо спричиняти тиск на озброєні сили і Сили оперативної підтримки, щоб вони встановили 24-годинне припинення вогню, і закликаємо обидві сторони забезпечити його дотримання усіма силами». Це підтверджує, що саме американці управляють конфліктом між двома сторонами, і вони не хочуть повністю припиняти його зараз, поки не доб’ються своїх цілей.

7 — В своїй заяві Байден сказав: «Сьогодні за моїм наказом американські військовослужбовці провели операцію по евакуації держслужбовців США із Хартума». Байден також подякував Джибуті, Ефіопії і Саудівській Аравії, високо оцінивши їх «критичну допомогу в успіху операції». Сили оперативної підтримки, одна із двох сторін конфлікту в Судані, об’явили раніше у неділю вранці про евакуацію американських дипломатів та їх родин із американського посольства в Хартумі за узгодженням з США. Пізніше телеканал «CNN» повідомив, що «усі американські дипломати і члени їх родин благополучно покидають Судан на американських військових літаках». Як було зазначено, «посольство США в Хартуме було закрите з від’їздом дипломатів» («Sky News Arabia», 23.04.2023). Портал «Arabi21» процитував на своєму сайті заяву президента США Джо Байдена про евакуацію і додав: «Суданська армія не прокоментувала евакуацію американських дипломатів, але заявила в попередній заяві, що Сполучені Штати, Британія, Франція і Китай скоро вдадуться до евакуації дипломатів та інших громадян із Хартуму, додавши, що вона «дуже розраховує на те, що ця операція почнеться негайно». Цей крок був зроблений для того, щоб створити картину ескалації конфлікту.

8 — Перемир’я в 72 години, об’явлене Америкою, почнеться у вівторок ввечері 25.04.2023: «В заяві Блінкена говориться: «Після інтенсивних переговорів, які тривали протягом останніх 48 годин, озброєні сили Судану і Сили оперативної підтримки домовились ввести загальнонаціональне 72-годинне припинення вогню, починаючи з півночі 24 квітня». Потім він додав: «В цей період Сполучені Штати закликають озброєні сили Судану і Сили оперативної підтримки негайно приступити до повному дотриманню режиму припинення вогню» («Al Jazeera», 25.04.2023).

При розгляді подій на етапі Рамкової угоди стає ясно, що Америка контролює перемир’я, управляє подіями і розпалює військовий конфлікт між двома своїми агентами. Зіткнення, які відбуваються сьогодні між суданською армією і Силами оперативної підтримки, різко переводять політичну боротьбу в Судані на нову арену — арену, створену Америкою для того, щоб віддалити британську і європейську агентуру від центру управління країною. Таким чином, Америка візьме під контроль усе управління Суданом. Її не хвилює ані кількість вбитих і поранених, ані руйнування країни і військових механізмів. Це останнє, про що думає Америка. Її хвилює лише те, як монополізувати Судан, щоб Британія і Європа не претендували на яку-небудь долю.

Третє: що стосується того, чи стоїть Британія і Європа за спробою Хамідаті скинути аль-Бурхана, то це малоймовірно. І на це є декілька аргументів:

1 — Агенти Америки в регіоні контактували з обома сторонами конфлікту. І якщо б Америка думала, що Хамідаті встав на сторону британців і європейців, вона б підштовхнула своїх агентів до підтримки озброєних сил Судану як законної національної військової структури і закликала б Сили оперативної підтримки вирішити питання своєї легітимності з офіційними озброєними силами, тобто позбавила б її легітимності. Саудівська Аравія підтримує контакт з обома сторонами. Канал «Al Jazeera» процитував міністра іноземних справ Єгипту, який заявив, що він контактував з двома сторонами в Судані — аль-Бурханом і Хамідаті.

2 — Держсекретар США поговорив з двома сторонами конфлікту і закликав їх до перемир’я. «Командуючий Силами оперативної підтримки Мухаммад Хамдан Дакло (Хамідаті) опублікував твіт: «Ми очікуємо подальших обговорень з держсекретарем США того, як краще за усе усунути ці порушення» («Al Jazeera», 18.04.2023). «Перемир’я було досягнуто після того, як держсекретар США зв’язався з командуючим армією Абдель Фаттахом аль-Бурханом і командуючим Силами оперативної підтримки Мухаммадом Хамданом Дакло (Хамідаті) і попросив їх про гуманітарне перемир’я» («Al Jazeera», 18.04.2023).

3 — Якщо б Сили оперативної підтримки наважились на переворот на користь європейців, тоді «Сили свободи і змін» були б на їх боці, тим більше, що вони вдень і вночі закликають до зміщенню військових і встановленню громадянського правління, тобто вони відкрито виступали проти армії і головнокомандуючого аль-Бурхана іще до початку нинішніх зіткнень. Проте «Сили свободи і змін» закликають до негайному припиненню вогню, тобто вони не схилились на бік Хамідаті, який невпинно повторює, що на цю війну його спонукав захист демократії. «Сили свободи і змін в Судані закликали керівництво армії і Сил оперативної підтримки негайно припинити військові зіткнення і повернутись за стіл переговорів» («Al Sharq», 16.04.2023).

Звідси видно, що проєвропейські сили в Судані були шоковані цими зіткненнями і не заявили про свою підтримку на користь однієї із сторін конфлікту. Тому немає ніяких причин говорити, що Хамідаті схилився на бік британців; швидше, він, як і аль-Бурхан, залишається агентом Америки.

Четверте: висновок — наступний:

1 — Зіткнення, які відбуваються сьогодні між суданською армією і Силами оперативної підтримки, повністю контролюються Америкою, яка віддає наказу почати зіткнення і віддає наказ укласти перемир’я. Мета усього цього полягає в тому, щоб різко перевести політичну боротьбу в Судані на нову арену. Арену, створену Америкою для того, щоб віддалити британську і європейську агентуру від центру управління країною. Таким чином, Америка візьме під контроль усе управління Суданом. Її не хвилює ані кількість вбитих і поранених, ані руйнування країни і військових механізмів.

2 — Америка хоче зберегти свій вплив в Судані, не зустрічаючи опору з боку Європи, як і було раніше. Американський вплив в Судані тривав біля тридцяти років, тобто усю епоху правління аль-Башира. І коли Америка захотіла позбутись від аль-Башира, вона привела до влади його ж вихованців, таких як Хамідаті, і тих, хто працював з ним, таких як аль-Бурхан. Коли пробританські люди в лиці «Сил свободи і змін» виступили проти проамериканських людей, останні вдались до обману, спочатку підписавши Конституційну декларацію, а потім — і Рамкову угоду.

3 — Що стосується питання: чи не могла Британія отримати доступ до одного із американських агентів, наприклад до Хамідаті, після чого і почались військові зіткнення? Ніяких ознак цього немає. Швидше, навпаки, тому що обидва чекають велінь від Америки, як ми пояснили вище.

4 — Тепер відносно того, скільки ці зіткнення будуть тривати і до чого призведуть. Як ми сказали вище, мета полягає в тому, щоб віддалити від влади агентів Британії в лиці «Сил свободи і змін». Навіть якщо це вже майже досягнуто, але колишні події з переворотом проти Конституційної декларації і викриття перед народом примушують Америку та її посібників цього разу в якійсь мірі затягнути конфлікт. Але зіткнення будуть проходити у вигляді нападів і відступлень, а не ґрунтовного наступу. І тому є декілька причин:

а) Якщо Америка побачить, що краще за усе укласти нову угоду між двома своїми агентами, аль-Бурханом і Хамідаті, вона зробить це, перекинувши рамкову угоду, укладену з проєвропейськими силами. І тоді проєвропейські цивільні сили перестануть становити загрозу проамериканським агентам, які і будуть малювати в Судані нову реальність.

б) Якщо не вдасться позбутись від проєвропейських сил, тоді Америка може легко піти на розділ Судану так само, як раніше вона відокремила Південний Судан. Західна частина Судану і Дарфур можуть відокремитись на чолі з Хамідаті, оскільки його контроль над цими районами більш ймовірний. Тим більше, що він контролює там видобуток золота.

в) Якщо сили, пов’язані з європейцями, почнуть підтримувати одного із американських агентів (наприклад, Хамідаті) з метою маневрування, тоді Америка може попросити цього агента відступити і погодитись з правлінням іншого американського агента. Таким чином вона буде контролювати військову ескалацію в Судані і завадить британським планам.

П’яте: агентів, як і їх західних хазяїв, не хвилюють життя і безпека людей. Вони прагнуть лише зайняти свої крісла в правлінні, щоб їх хазяї продовжили управляти країною. Вони почали зіткнення і навели жах на людей в останні десять днів Рамадану, тобто у той час, коли люди чекали свята. Вбивці-злочинці пролили кров, посіяли хаос, заперли людей в домах і зупинили їх роботу. І усе вони робили тільки заради догоджання ворогам Аллаха, Його Посланця ﷺ і віруючих. Народу Судану нічого не залишається, окрім як відкинути дві сторони боротьби — як агентів Америки, так і агентів Британії. Народ повинен скинути їх і надати нусру вірним синам Умми із партії «Хізб ут-Тахрір», які несуть проект створення Праведного Халіфату за методом пророцтва, наказують схвалюване і забороняють засуджуване, які врятують країну від іноземних агентів, піднімуть країну і захистять її від розділу. І тоді Аллах надасть Свою милість цьому народу.

وَٱلۡمُؤۡمِنُونَ وَٱلۡمُؤۡمِنَٰتُ بَعۡضُهُمۡ أَوۡلِيَآءُ بَعۡضٖۚ يَأۡمُرُونَ بِٱلۡمَعۡرُوفِ وَيَنۡهَوۡنَ عَنِ ٱلۡمُنكَرِ وَيُقِيمُونَ ٱلصَّلَوٰةَ وَيُؤۡتُونَ ٱلزَّكَوٰةَ وَيُطِيعُونَ ٱللَّهَ وَرَسُولَهُۥٓۚ أُوْلَٰٓئِكَ سَيَرۡحَمُهُمُ ٱللَّهُۗ إِنَّ ٱللَّهَ عَزِيزٌ حَكِيمٞ

«Віруючі чоловіки і жінки є помічниками і друзями один одному. Вони велять робити схвалюване і забороняють засуджуване, роблять намаз, виплачують закят, підкоряються Аллаху і Його Посланцю. Аллах змилостивиться над ними. Воістину, Аллах — Могутній, Мудрий» (9:71).

 

5 Шавваля 1444 р.х.
25.04.2023 р.

Головне меню