Що стоїть за заколотом голови ПВК «Вагнер» в Росії?

Відповіді на питання
Друкарня

Питання: Голова ПВК «Вагнер» 24.06.2023 заявив про початок заколоту проти озброєних сил Російської Федерації, вимагаючи видачі міністра оборони і начальника Генерального штабу, після чого почав по суті військову операцію проти них.

Потім сили «Вагнера» вирушили на Москву. Президент Путін виступив з короткою промовою щодо цього, розцінивши дії «Вагнера» як зрадництво і удар в спину. Проте трохи пізніше заколот припинився зусиллями президента Білорусі Лукашенко, який домовився з головою ПВК «Вагнер» про те, що останній зупинить заколот і перебереться до Білорусі. Неочікуваний заколот «Вагнера» застав зненацька західні держави. Чим був викликаний цей заколот? Які його наслідки для Росії? Можливо, Захід, Америка і Україна доклали до цьому руку? Вибачаюсь за довге питання. Нехай Аллах воздасть Вам благом.

Відповідь: Для більш ясної відповіді на це питання давайте розглянемо події по порядку:

1. ПВК «Вагнер» — це російська напівдержавна охоронна організація, заснована в 2014 р. Її головою є мільярдер Євген Пригожин, відомий в Росії під прізвиськом «повар Путіна». Із самого прізвиська зрозуміло, що він наближений до президенту Росії. Прізвисько це закріпилось за ним тому, що Пригожин володіє рестораном, в якому готували їжу для Путіна. ПВК «Вагнер» укладає контракти з міністерством оборони Росії, це ж міністерство виділяє Пригожину свої військові табори для тренувань членів «Вагнера» і постачає їм озброєння. В обмін ПВК «Вагнер» виконує для Росії усю брудну роботу, надає охоронні місії і навіть вирішує економічні питання. Російське ПВК «Вагнер» дуже схоже з американським ПВК «Blackwater», сумно відомим своїми діями у складі американської армії в Іраку. Члени ПВК «Вагнер» не підлягають суду, не несуть ніякої відповідальності, через що спокійно займаються вбивствами, арештами, репресіями і тортурами, тому що в основі вони звикли діяти за кордоном, а не на території Росії. Проте, почавши війну в Україні, Росія незабаром звернулась за допомогою до «Вагнеру», і, звичайно, члени ПВК прибули до театру військових дій. Під час телевізійної зустрічі з правоохоронними органами 27.06.2023 Володимир Путін заявив:

«Утримання усієї групи «Вагнер» повністю забезпечувалось державою … Тільки з травня 22 року по травень 23 на грошове утримання і стимулюючі виплати держава заплатила компанії «Вагнер» 86 млрд. 262 млн. карбованців (більше 1 млрд. доларів)».

Тому голова ПВК «Вагнер» відчув себе сильним і здатним зробити усе, що він побажає, оскільки має багато зброї і грошей, командуючи при цьому десятками тисяч найманих солдатів, має симпатії серед руського народу, у цілому, він став сильним, і здатним шантажувати режим чи погрожувати йому. Здається, що Пригожина уразило марнославство через те, що він може роздобути найвищі пости … особливо якщо врахувати, що війська «Вагнера» також присутні в Сирії, Лівії, Малі і ЦАР.

2. ПВК «Вагнер» прославилось, коли вступило у війну в Україні на боці Росії, особливо в битві за місто Бахмут, на взяття якого пішли довгі місяці і який врешті решт ніхто, окрім «Вагнера», захопити не зміг. Ім’я Євгена Пригожина почало лунати в усіх новинах, особливо після того, як він почав критикувати міністра оборони Шойгу і начальника Генерального штабу Герасимова за недостатню поставку боєприпасів для його ПВК у війні проти ВСУ, зокрема в — в місті Бахмут. Він послідовно лаяв цих двох високих по статусу військових керівників, поки і зовсім не звинуватив їх у зрадництві національних інтересів, вимагаючи їх відставки з займаємих постів. Потім Пригожин звинуватив армію Росії в загибелі десятків тисяч руських людей в Україні і в здачі завойованих територій назад в руки ВСУ. Свої заяви, звинувачення і претензії він поширював по месенджеру «Телеграм». Потім прийшов час, і він почав критикувати саму війну, яку розв’язала Росія в Україні. За день до заколоту, а саме — 23.06.2023, він виступив з заявою в «Телеграмі», заявивши:

«Міністр оборони Росії бажав стати маршалом і отримати медаль «Героя Росії», тому наполягав на вторгненні в Україну».

Також він заявив:

«Неправда, що Україна планувала разом з НАТО напасти на Росію. Міністерство оборони обдурило президента Путіна і руських людей, пропагуючи, що Україна увійшла до союзу з НАТО для нападу на Росію».

Далі він:

«Озброєні сили Росії відступають на сході і півдні України в результаті контратаки ВСУ».

3. Вранці в суботу 24.06.2023 голова ПВК «Вагнер» заявив про те, що вій увійшов в штаб південного військового округу в м. Ростов, який представляє собою головний центр координації російського наступу на Україну, встановивши контроль над військовими об’єктами міста, а також над аеропортом. Потім в «Телеграмі» він заявив: «Ми в штабі. Зараз 7:30». Далі він заявив: «Військові об’єкти Ростова — під нашим контролем, в тому числі — аеропорт». «Величезні площі, завойовані в Україні, були втрачені, і багато солдатів були вбиті». Він знов виступив зі звинуваченнями на адресу російської армії за те, що та не говорить правду про реальне положення на фронті, заявивши: «Армія кожного дня витрачає по 1 тисячі солдатів», маючи на увазі не тільки вбитих, але й поранених, і зниклих без вісті, і дезертирів. Далі він заявив: «Начальник Генерального штабу Росії Валерій Герасимов втік, дізнавшись, що ми наближаємось до будівлі». Також він заявив: «Вони хотіли розпустити сили «Вагнера». Він об’явив про те, що його війська увійшли в прикордонне з Україною місто Ростов і тепер висуваються у бік Воронежа. Потім він заявив, що його люди вже в Липецькій області, тобто знаходяться приблизно в 500 км від Москви. Так вони і рухались до Москви, поки між ними і нею не залишилось 200 км. Тим не менш, увесь цей час він намагався уникати прямо звинувачувати в усьому президента Росії, щоб мати шлях для відступлення і нормалізації з ним відносин, так що вже після завершення заколоту 26.06.2023 в «Телеграмі» він заявив: «Ми йшли для демонстрації свого протесту, а не для скинення влади». Також він заявив: «Ми зупинились в ту мить, коли перший штурмовий загін, який підійшов на 200 км до Москви, розгорнув свою артилерію, зробив розвідку місцевості, і було очевидно, що в цю мить проллється багато крові. Тому ми порахували, що демонстрація того, що ми збирались зробити, вона достатня».

4. Усе ж таки його спроби уникнути звинувачень з боку Путіна не увінчались успіхом. Через декілька годин після початку заколоту президент Росії виступив з погрозою нанести удар по «Вагнеру», про що він і заявив в той же день по телебаченню:

«Звертаюсь і до тих, кого обманом и погрозами втягнули у злочинну авантюру, штовхнули на шлях тяжкого злочину — озброєного заколоту … Це удар в спину нашій країні і нашому народу… А те, з чим ми стикнулись — це саме зрадництво. Непомірні амбіції і особисті інтереси привели до зради. До зради і своїй країні, і своєму народу, і тій справі, за яку пліч-о-пліч з нашими частинами і підрозділами бились і гинули бійці і командири групи «Вагнер»… Усі, хто свідомо встав на шлях зрадництва, хто готував озброєний заколот, встав на шляху шантажу і терористичних методів, понесуть неминуче покарання, будуть відповідати і перед законом, і перед нашим народом… Озброєні Сили та інші державні органи отримали необхідні накази, додаткові заходи антитерористичного характеру вводяться зараз в Москві, Московській області, низці інших регіонів … Той, хто організував і готував військовий заколот, хто підняв зброю на бойових товаришів, — зрадили Росію. І будуть відповідати за це. А тих, кого намагаються втягнути у цей злочин, закликаю не робити рокову і трагічну, неповториму помилку, зробити єдиний правильний вибір — припинити участь в злочинних діях».

На ці слова Путіна голова ПВК «Вагнер» Євген Пригожин в «Телеграмі» відповів так:

«Щодо зради батьківщині президент помиляється. Ми — патріоти своєї вітчизни, ми воювали і воюємо. Ніхто не збирається за вимогою президента, ФСБ і іще кого-небудь прийти з повинною. Ми не хочемо, щоб країна жила далі в корупції, обмані і бюрократії». Також в той день один із лояльних «Вагнеру» каналів в «Телеграмі» під назвою «AP Wagner» навіть написав: «Пипа (Путін — ред.) зробив неправильний вибір. Тими гірше для нього. Скоро у нас буде новий президент» (24.06.2023, 10:40).

5. На тлі цих подій погіршились умови війни в Україні, і її ведення стало іще більш важким для Росії. Війна виснажує і підточує сили Росії, скорочує не тільки чисельність її чоловічого населення, але й економіку. Ми більше не чуємо про серйозні спроби просунення ВС Росії, тому що вона на нього вже попросту не здатна. Усе, що вона може, це тримати оборону. Більше того, вона ризикує відступити з деяких позицій. В цій ситуації заколот «Вагнера» міг бути смертельним для Росії, особливо для Путіна, який потрапив у пастку війни, від ісходу якої залежить його доля і доля його країни. В цю критичну мить президент Путін попросив свого білоруського колегу стати посередником у вирішенні ситуації і закінчити її миром. Адміністрація президента Білорусі потім заявила:

«Президент Лукашенко в деталях оповістив президента Росії про підсумки переговорів з керівництвом ПВК «Вагнер». Путін подякував йому за здійснену роботу».

Згідно договору, який Лукашенко уклав з Пригожиним, усьому ПВК «Вагнер» (і Пригожину — в тому числі) були надані гарантії безпеки в обмін припинення заколоту. Переговори проходили, звичайно, в координації з Путіним. Прес-секретар Кремля Дмитро Пєсков розкрив найбільш важливі пункти угод між президентами Путіним і Лукашенко, а саме: «Тим бійцям ПВК «Вагнер», які з самого початку відмовились брати участь в заколоті Пригожина, буде надана можливість укласти новий контракт з МО Росії… Члени ПВК «Вагнер» не будуть притягнуті до кримінальному переслідуванню … Члени ПВК «Вагнер» повернуться на свої бази … Ті, які не бажають повертатись на свої бази, будуть підписувати контракти з МО Росії… Проти Пригожина закривається кримінальна справа. Він емігрує в Білорусь» («RT», 25.06.2023). Ось так Путін зміг справитись с заколотом і врятувати Росію від значних втрат.

6. Складається враження, що голова «Вагнера» імпровізував свої дії і вважав так: «Якщо я доб’юсь успіху, то увійду до Москви. Зустрічаючи підтримку населення і армії, а держава не зможе нанести по мені удар і покінчити зі мною, після чого я зможу скинути Путіна і зайняти його місце». Очевидно, що у нього бракувало мужності іти до кінця. Он боявся поразки, і погрози Путіна за допомогою Лукашенко вплинули на нього. Одночасно він дозволив себе обдурити спокусливими пропозиціями Путіна про помилування і обіцянкою відпостити його в Білорусь. Швидше за усе, Пригожин віддав перевагу мирно капітулювати, аніж ризикувати. Услід за вищезгаданою домовленістю Пригожин в «Телеграмі» 25.06.2023 заявив:

«ПВК «Вагнер» хотіли розформувати. Ми вийшли 23-го червня на «Марш справедливості». За добу ми пройшли не доходячи 200 км до Москви. За цей час ми не пролили жодної краплі крові наших бійців. Зараз прийшла та мить, коли кров може пролитись. Тому, розуміючи усю відповідальність за те, що буде пролита руська кров з однієї із сторін, ми розгортаємо свої колони і уходимо у зворотному напрямку в польові табори згідно плану».

7. Таким чином Путін змін уникнути кризи, нехай і тимчасово. 26.06.2023, звертаючись по телебаченню до жителів своєї країни, він, зокрема, заявив:

«Озброєний заколот в будь-якому випадку був би придушений. Організатори заколоту, незважаючи на втрату адекватності, не могли цього не розуміти. Усі вони розуміли, в тому числі те, що пішли на злочинні дії, на розкол і послаблення країни, яка зараз протистоїть колосальній зовнішній загрозі, безпрецедентному тиску ззовні ... Проте організатори заколоту, зрадивши свою країну, свій народ, зрадили і тих, кого втягнули в злочин. Брехали їм, штовхали їх на смерть, під вогонь, на те, щоб стріляти в своїх. Саме такого ісходу — братовбивства — хотіли вороги Росії: і неонацисти в Києві, і їх західні покровителі, і різного роду націонал-зрадники... разом з тим ми знали і знаємо, що переважна більшість бійців і командирів групи «Вагнер» — це теж патріоти Росії, віддані своєму народу і державі. Вони довели це своєю мужністю на полі бою, звільнюючи Донбас і Новоросію. Їх спробували використати втемну проти своїх братів по зброї, з якими вони разом бились заради країни та її майбутнього... Дякую тим солдатам та командирам групи «Вагнер», які прийняли єдине правильне рішення — не пішли на братовбивче кровопролиття, зупинились біля останньої межі... Вдячний Президенту Білорусі Олександру Григоровичу Лукашенко за його зусилля і внесок в мирне вирішення ситуації. Але повторю, саме патріотичне налаштування громадян, консолідація усього російського суспільства зіграли в ці дні вирішальну роль».

Отож, заколот «Вагнера» реально загрожував російській державі, стряс діючий режим і вдарив по репутації і владі президента Путіна. Це, звичайно ж, позначилось на міжнародному положенні Росії, бо заколот виявив її внутрішню слабкість, позбавивши її стабільності.

8. Із тієї позиції, яку зайняв Захід, видно, що для нього заколот Пригожина став неочікуваним, але разом з тим Захід бажав би продовження заколоту. Саме тому усі західні країни різко звернули пильну увагу на заколот Пригожина, а чиновники західних країн взялись вести інтенсивні переговори між собою, обговорюючи те, що відбувається. У випадку успіху заколот міг найістотнішим чином вплинути на війну в Україні і перевернути ситуацію в Росії з ніг на голову. Тоді Захід міг би з легкістю і в стислий строк досягти бажаного в війні. Тоді Америка по суті розкрила свою позицію у відношенні того, що трапилось, а її президент Байден заявив:

«Захід не має відношення до заколоту «Вагнера» в Росії. Події в Росії — це частина конфлікту в боротьбі за владу».

Також він заявив: «Я наказав комітету національної безпеки уважно стежити за подіями в Росії». Так само держсекретар США Ентоні Блінкен заявив: «Ми іще не бачили останню главу цього заколоту. Але сама наявність когось в Росії, хто може кинути виклик владі Путіна, і прямо ставить під сумнів причини початку атаки на Україну, вже є дуже серйозною подією. Хоча заколот припинився так само швидко, як і почався, він усе одно завдав удару по престижу Путіна. Поточна криза в Росії викликає серйозні питання і демонструє наявність в режимі Путіна реальних тріщин» («CBS», «Reuters», 26.06.2023).

Представник державного департаменту США Метью Міллер заявив: «Озброєний заколот ПВК «Вагнер» є внутрішньою проблемою Росії, в якому ми не брали участь … У нас були канали зв’язку з руськими за допомогою американського посла в Москві в суботу під час заколоту сил «Вагнера». Це взагалі щось нове — бачити, як Євген Пригожин прямо ставить під сумнів обґрунтування війни в регіоні і заявляє про те, що вона була заснована на брехні» (alweeam.com.sa, «Reuters», 26.06.2023).

В свою чергу, міністри іноземних справ ЄС заявили: «Зірваний заколот в Росії в ці вихідні показав, що війна Москви в Україні викликає внутрішню нестабільність в самій Москві і підриває її військову міць». Верховний представник ЄС по іноземним справам і політиці безпеки Жозеп Боррель заявив: «В політичній системі Росії видніються слабкі місця, а її військова міць слабшає» (alweeam.com.sa, 26.06.2023).

Генеральний секретар НАТО Йенс Столтенберг заявив: «Події, якій відбулись в Росії, є її внутрішньою справою». Потім він додав: «Ми не бачимо ніяких вказівок на те, що Росія готова застосувати ядерну зброю» («Sky News», 26.06.2023).

9. Таким чином, американці і взагалі усі на Заході заявили про те, що не мають відношенні до заколоту Пригожина. Але як би вони не відмахувались, ми не здивуємось, якщо з’ясується, що вони підбурювали Пригожина до цьому, бажаючи, що він так чи інакше зробив дещо подібне. В іншому випадку важко уявити, щоб Пригожин повністю сам наважився на заколот, маючи в своєму розпорядженні найманців з кримінальним минулим. Пригожин в чомусь повинен був стати схожим на колишнього президента Росії Бориса Єльцина, який, заручившись підтримкою американців, наважився на державний переворот і зруйнував СРСР, що в майбутньому стало відомо. Щодо цього випадку газета «Washington Post» від 15.05.2023 опублікувала новину про те, що лідер ПВК «Вагнер» зустрічався в одній із африканських країн з деякими українськими представниками і був готовий надати Києву інформацію про російське озброєння в обмін на відступ ПСУ із Бахмуту. Газета заявила, що в своїй статті опирається на дані, які просочились із американської розвідки і на заяви неназваних офіційних осіб США і України. В «Телеграмі» Пригожин, звичайно ж, категорично спростував цю статтю, порахувавши її кумедною. Офіційний представник Кремля Дмитро Пєсков заявив, що «інформація, опублікована в «Washington Post», недостовірна» («France Press», 16.05.2023).

Проте, незважаючи на те, що Кремль заперечував подібну інформацію, Пригожин усе ж таки підняв проти нього заколот, почав критикувати війну Росії в Україні, повів нападки на міністра оборони Росії, звинувачуючи його в тому, що той вводить в оману президента Путіна. При цьому Пригожин чудово усвідомлює, що рішення атакувати Україну приймав не міністр оборони Росії, а сам Путін, про що свідчить зібрання представників усіх владних структур, яких закликав Путін за два дні до початку війни — 22 лютого 2022 р. Зібрання це транслювалось он-лайн на каналі «Russia Today». Усі бачили, що рішення приймає саме президент Путін, а не міністр оборони. Тому, виступаючи з нападками на міністра оборони за те, що була об’явлена війна, Пригожин автоматично знімав відповідальність з Путіна. Пригожин знав, що першим відповідальним за війну був Путін, але боявся про це відкрито заявити, побоюючись помсти Путіна. Тим не менш, Захід, і особливо — Америка, був цим задоволений. Не виключено, що американці і дійсно установили контакт з Пригожиним за допомогою українців або ж у їх присутності, підштовхнувши Пригожина до заколоту. Проте, побачивши погрози Путіна, Пригожин ніби пішов назад, втративши упевненість в собі, після чого віддав перевагу не ризикувати своєю головою і погодився на заслання до Білорусі.

10. Цей заколот вважається найсерйознішим за усю історію правління Путіна, починаючи з 1999 р. Не виключено, що в майбутньому нові люди будуть аналогічно підбурювані до заколотів. Правда полягає в тому, що лідер кримінального угрупування найманців зміг похитнути авторитет і владу Путіна! Це доводить, що Путін куди більш слабка особистість, аніж це демонструється. Він вже у пастці, бо скотився до того, що пішов на компроміси з заколотниками! Заколот, який трапився, дав ляпаса Путіну, похитнувши серед людей упевненість в ньому, в силі його влади і його держави … Насправді, невірні колонізаторські держави так і є, не тільки на Сході, але і на Заході: вони стоять на ногах тільки тому, що немає того, хто б їх перекинув! Швидше за усе, історія повторюється. Земля осяється Халіфатом знов, і він покінчить з владою сучасних аналогів Перської і Візантійської імперій! Росія і Захід змовлялись проти мусульман з давнього часу, продовжують це робити і сьогодні. Росія і Захід не уступають один одному в ступені зла при веденні війни проти Ісламу і мусульман. Аллах оберне в ніщо їх труди, зіштовхне їх між собою, підтримає Свою релігію і позбавить людство від зла цих злочинців.

إِنَّا لَنَنصُرُ رُسُلَنَا وَالَّذِينَ آمَنُوا فِي الْحَيَاةِ الدُّنْيَا وَيَوْمَ يَقُومُ الْأَشْهَادُ

«Воістину, Ми надамо допомогу Нашим посланцям і віруючим в мирському житті і в той день, коли предстануть свідки» (40:51).

 

13 Зуль-хіджа 1445 р.х.
01.07.2023 р.

Головне меню