Візит Блінкена в Китай

Відповіді на питання
Друкарня

Питання: Міжнародна китайська телевізійна мережа «CGTN» 30.06.2023 опублікувала наступне: «Міністерство іноземних справ Китаю розкритикувало США за безвідповідальні заяви про двобічні відносини.

Раніше держсекретар США Ентоні Блінкен заявив в інтерв’ю, що США будуть продовжувати відстоювати свої інтереси і свої цінності, продовжувати робити і говорити про те, що може не подобатись Китаю, незалежно від розбіжностей між двома сторонами. МЗС Китаю заперечило проти цих заяв». Раніше, 23.06.2023, телеканал «Al Arabiya» передав наступне: «Очікується, що в найближчий час після візиту Блінкена Китай також офіційно відвідає міністр фінансів США Джанет Йеллен. Окрім того, Китай можуть відвідати міністр торгівлі США Джина Раймондо і спецпосланець президента США по клімату Джон Керрі. Можливо, що й голова КНР Сі Цзіньпін відвідає Сан-Франциско у листопаді для участі в саміті Азіатсько-Тихоокеанської економічної співпраці, де він може зустрітись з Байденом».

Очікувалось, що візит Блінкена 18–19 червня 2023 р. в Китай трохи заспокоїть відносини між Китаєм і США, а не створить нову напруженість … Може, візит Блінкена в Китай був непродуктивним або, взагалі, формальним? Буду вдячний за Вашу відповідь. Нехай винагородить Вас Аллах благом!

Відповідь: Розділимо нашу відповідь на декілька пунктів:

По-перше, трохи передісторії візиту Блінкена в Китай:

1 — Відносини між Америкою і Китам досить напружені, як мінімум, з часів торгової війни, об’явленої колишнім президентом США Дональдом Трампом. З того часу уряд США наклав різні обмеження на торгівлю і продукцію Китаю, ввів високі тарифи на деякі китайські товари і наклав санкції на китайські компанії, такі як «Huawei», та їх керівників. Уряд Байдена не відмовився від цієї політики. І тоді китайський уряд відповів аналогічною політикою. Тільки цього вже досить для створення напруженості у відносинах між двома країнами.

2 — Китай давно працює над тим, щоб стати незалежним в сфері технологій згідно з планом «Зроблено в Китаї-2025». Те, як американці вчинили з «Huawei» та іншими китайськими компаніями, створило напруженість, яка примусила Китай почати виробництво власних кремнієвих чипів. Аналітики США прогнозують, що Китай доб’ється незалежності в сфері виробництва чипів протягом п’яти-семи років. Усе це породжує конкуренцію, яка наближає зіткнення двох держав.

3 — Що стосується озброєння і безпеки, то у лютому у повітряний простір США був запущений за припущеннями китайський повітряний шар-шпигун. Хоча Китай заперечував звинувачення в шпигунстві, проте це стало причиною скасування візиту Блінкена в Пекін, який був запланований на той же місяць. Потім були маневри китайських бойових кораблів в Тайванській протоці. Америка відповіла маневрами свого есмінця в Тайванській протоці, демонструючи, що вважає Південно-Китайське море свобідною міжнародною зоною. Нещодавно китайський військовий літак підрізав американський літак, після чого атмосфера між двома країнами загострилась. Через ці причини Блінкен не відвідував Китай.

4 — Америка уклала декілька військових і оборонних угод, щоб іще більше утиснути Китай. Адміністрація Байдена вжила низку заходів в цьому напрямку. Сюди входять ініціативи, направлені на військову протидію Китаю, зокрема, трибічний оборонний альянс (AUKUS) з Австралією і Британією; Чотирибічний діалог з питань безпеки (QUAD) з Австралією, Індією і Японією; а також спроби розшити роль НАТО в Азії. Америка уклала договір з Філіппінами про використання п’яти додаткових військових баз, а загальна кількість американських баз в цій країні досягло дев’яти. І багато іншого …

По-друге, візит Блінкена в Китай не був формальністю, а мав декілька цілей:

1 — Спроба заспокоїти передуючу напруженість. В заяві державного департаменту США говориться, що ціль візиту — знов відкрити канали зв’язку між двома країнами, знайти взаєморозуміння і налагодити контакт між військовими, а також відкрити шлях для подальшої співпраці і зміцнення цієї співпраці між двома сторонами. Із заяви також слідує, що візит Блінкена досяг цілей, проте контакту між військовими двох країн добитись не вдалось.

2 — Газета «Asharq Al-Awsat» 19 червня 2023 року опублікувала: «Незважаючи на позитивну налаштованість китайського лідера, яки виразив вдоволення після 35-хвилинної зустрічі з Блінкеном, останній дав зрозуміти, що Пекін відмовляється знов відкривати військові канали зв’язку з Вашингтоном. При тому, що це питання є пріоритетним для адміністрації президента Джо Байдена і представляло собою одну із головних цілей візиту. Зустріч в Великій залі народних зібрань була ознакою того, що обидві країни не хочуть, щоб їх відносини переросли у відкриту ворожнечу, оскільки вони розуміють, що їх суперництво і дипломатичні зусилля пов’язані з величезними ризиками».

3 — Далі в газеті «Asharq Al-Awsat» говориться: «Після двох днів зустрічей з високопосадовими китайськими чиновниками Блінкен сказав, що Сполучені Штати поставили перед поїздкою конкретні цілі і досягли їх». Він зазначив, що «неодноразово» піднімав питання про військові контакти. «Абсолютно необхідно, щоб у нас були такі контакти <...>, і це те, над чим ми продовжимо працювати», — додав Блінкен. З 2021 року Китай відхилив більше десяти запитів міністерства оборони США (Пентагона) на проведення діалогів на високому рівні з китайською стороною. Проте Блінкен назвав свої минулі бесіди з високопосадовими китайськими чиновниками «відвертими і конструктивними» («Asharq Al-Awsat», 19.06.2023).

4 — Одним із головних невирішених питань залишається відновлення військових контактів між США і Китаєм. Відносини між високопосадовими військовими чиновниками двох країн залишаються замороженими. Два нещодавніх інциденти викликали немало побоювань щодо того, що напружені відносини можуть перерости в конфлікт. Нещодавно Китай відмовився від зустрічі міністра оборони США Ллойда Остіна і міністра оборони Китаю Лі Шанфу в Сінгапурі. Блінкен сказав, що, хоча він на своїх зустрічах «неодноразово» піднімав питання про необхідність встановлення таких каналів, проте «швидкого просунення не послідувало». «На дану мить Китай не дав згоду на це. Я думаю, що це проблема, над якою ми повинні продовжити працювати» — додав американський дипломат. Він також сказав: «Дуже важливо, щоб ми відновили ці канали» («CNN», 19.06.2023).

5 — Безперечно, візит Блінкена приніс деякий прогрес. Але, як він сказав, прогрес був незначним. Перед від’їздом із Китаю він заявив: «Відносини знаходяться в точці нестабільності, і обидві сторони усвідомили необхідність працювати над їх стабілізацією». Він зазначив: «Прогрес важкий. Він займе час. Це не результат одного візиту, однієї поїздки чи однієї розмови. Я сподіваюсь і очікую, що в майбутньому у нас буде краще спілкування і краще співробітництво». «Офіційні особи США зменшують ймовірність крупного прориву, але вони сподіваються, що візит Блінкена прокладе шлях до нових двобічних зустрічей, включаючи можливі поїздки міністра фінансів Джанет Йеллен і міністра торгівлі Джини Раймондо», — додав він. Є надія, що цей візит прокладе шлях до зустрічі Сі Цзіньпіна і Байдена в кінці року, («Reuters», 20.06.2023).

6 — Що стосується війни в Україні, «Al Jazeera» опублікувала наступне: «Блінкен схвалив пропозиції Китаю про постійний мир в Україні. За його словами, Китай підтвердив, що не надає ніякої підтримки Росії у війні з Україною. При цьому Блінкен побоюється «причетності до цьому китайських компаній» («Al Jazeera», 19.06.2023). Також Блінкен сказав: «Китай запевнив США та інші країни, що не буде надавати летальну допомогу Росії, і «ми не бачили ніяких доказів зворотного». Він зазначив, що запевняння Китаю відповідають неодноразовим заявам, зробленим в останні тижні» («CNN», 19.06.2023).

7 — По питанню Тайваню газета «Asharq Al-Awsat» опублікувала: «Китайський міністр підтвердив позицію своєї країни по тайванському питанню і у відношенні того, що Пекін вважає триваючим в останні роки зближенням між Вашингтоном і тайванською владою, що виходить від партії, яка підтримує незалежність цього острова. Згідно тому, що опублікувало міністерство іноземних справ Китаю, голова МЗС Цінь Ган сказав: «Тайванське питання лежить в основі головних інтересів Китаю, є найважливішим питанням в китайсько-американських відносинах і становить найбільшу небезпеку». Він також зазначив: «Китай закликає США дотримуватись принципу одного Китаю, тобто не встановлювати офіційні відносини з Тайванем і виконати своєї зобов’язання не підтримувати тайванських сепаратистів». Зі свого боку, завідувач Канцелярією Комісії ЦК КПК по іноземних справам Китаю Ван И запевнив держсекретаря США, що його країна не піде «на поступки» по Тайваню» («Asharq Al-Awsat», 19.06.2023). Зі свого боку, Блінкен сказав, що «його країна не підтримує незалежність Тайваню і очікує мирного рішення питання», зазначивши, що їх угода з Китаєм «заснована на пошуку мирного рішення буд-яких суперечок, пов’язаних з Тайванем, і ми підтримуємо один Китай» («Al Jazeera», 19.06.2023). Агентство «BBC» процитувало Блінкена, який заявив про зростаюче занепокоєння «провокаційними діями» Китаю в Тайванській протоці. Але він знов заявив, що Сполучені Штати не підтримують незалежність Тайваню. Він підкреслив, що якщо виникне криза через Тайвань, це, ймовірно, «приведе до економічної кризи, яка може зачепити увесь світ». Блінкен зазначив, що 50% комерційних контейнерних перевезень щоденно проходять через Тайванську протоку і що 70% напівпровідників виробляється на острові («BBC», 19.06.2023).

По-третє, про висновки:

1 — Позиція США по Тайваню не змінилась. США не визнали незалежність Тайваню, зазначивши, що офіційно незалежність Тайваню визнають біля 15 країн, включаючи Ватикан. Хоча Сполучені Штати не прийняли рішення офіційно визнати незалежність Тайваню, вони ставляться до Тайваню як до незалежної країни, про що свідчить наявність американського офісу в Тайбеє, який виконує функції американського посольства. Америка уклала оборонні угоди з Тайванем і надала йому передові види озброєнь та іншу допомогу. Вона заявляє про захист Тайваню у випадку військового нападу Китаю. Байден підтвердив це у травні минулого року. Президент США Джо Байден попередив, що «Китай грає з вогнем в тайванському питанні», і пообіцяв втрутитись військовим шляхом, щоб захистити острів, якщо він піддасться нападу («BBC», 23.05.2023).

2 — Цього візиту і його «результатів» недосить, щоб заспокоїти атмосферу між двома країнами, але він може відкрити двері для подальшого заспокоєння і для інших візитів. Як згадувалось у питанні: «Очікується, що в найближчий час після візиту Блінкена Китай також офіційно відвідає міністр фінансів США Джанет Йеллен. Окрім того, Китай можуть відвідати міністр торгівлі США Джина Раймондо і спецпосланець президента США по клімату Джон Керрі», — які відповідають за питання, що зв’язують Китай і США спільними інтересами. «Можливо, що і голова КНР Сі Цзіньпін відвідає Сан-Франциско у листопаді для участі в саміті Азіатсько-Тихоокеанської економічної співпраці, де він може зустрітись з Байденом». Проте це не означає, що напруженість обов’язково стихне і що сторони почнуть процес постійного перемир’я, оскільки їх інтереси сильно відрізняються.

Союзники Америки навколо Китаю, такі як Японія, Південна Корея і Філіппіни, а потім Тайвань — усе це не дозволить повністю прибрати напруженість, і у випадку необхідності будь-яка сторона знов може відкриті двері конфлікту

3 — Одна із найважливіших цілей цього візиту, яка не була досягнута, полягає в тому, що Америка хотіла відкрити канал зв’язку між китайськими і американськими військовими, ймовірно, для шпигунства. Як нібито в Китаї зрозуміли це і категорично відкинули налагодження подібних контактів. Ось що обурило Блінкена. Навіть якщо він не показував цього відкрито, але це простежувалось в його словах і висловлюваннях, як ми пояснили вище:

  • «Незважаючи на позитивну налаштованість китайського лідера, який виразив вдоволення після 35-хвилиної зустрічі з Блінкеном, останній дав зрозуміти, що Пекін відмовляється знов відкривати канали зв’язку з Вашингтоном при тому, що це питання є пріоритетним для адміністрації президента Джо Байдена і представляло собою одну і головних цілей візиту».

  • «Після двох днів зустрічей з високопосадовими китайськими чиновниками Блінкен сказав, що Сполучені Штати поставили перед поїздкою конкретні цілі і досягли їх». Він зазначив, що «неодноразово» піднімав питання про військові контакти. «Абсолютно необхідно, щоб у нас були такі контакти <...>, і це те, над чим ми продовжимо працювати».

  • Два нещодавні інциденти викликали немало побоювань щодо того, що напружені відносини можуть перерости в конфлікт. Нещодавно Китай відмовився від зустрічі міністра оборони США Ллойда Остіна і міністра оборони Китаю Лі Шанфу в Сінгапурі. Блінкен сказав, що хоча він на своїх зустрічах «неодноразово» піднімав питання про необхідність встановлення таких каналів, проте «швидкого просунення не відбулось». «На дану мить Китай не дав згоди на це. Я думаю, що це проблема, над якою ми повинні продовжити працювати», — додав американський дипломат. Він також сказав: «Дуже важливо, щоб ми відновили ці канали».

4 — Можливо, ці позиції Китаю так і залишились відкритим питанням для Блінкена. Він не зміг добитись військових контактів між двома країнами, і тому він говорив про те, що ми перерахували вище. На сайті «Saba» 29.06.2023 було опубліковано: «Xinhua News Agency» повідомило, що у відповідь на заяви держсекретаря США Ентоні Блінкена прес-секретар МЗС Китаю Мао Нін заявила: «Не секрет, що між США і Китаєм існують розбіжності». Вона додала: «Те, що Сполучені Штати сказали і зробили, порушує основні правила, які регулюють міжнародні відносини», — підкреслюючи заперечення Китаю».

Всевишній Аллах говорить:

وَكَذَٰلِكَ نُوَلِّي بَعۡضَ ٱلظَّٰلِمِينَ بَعۡضَۢا بِمَا كَانُواْ يَكۡسِبُونَ

«Так Ми дозволяємо одним беззаконникам правити іншими за те, що вони набувають» (6:129),

وَٱلۡكَٰفِرُونَ هُمُ ٱلظَّٰلِمُونَ

«А невіруючі є беззаконниками» (2:254).

 

15 Зуль-хіджа 1444 р.х.
03.07.2023 р.

Головне меню