В конфлікті між суданською армією і Силами швидкого реагування кожен закріплюється в конкретних регіонах

Відповіді на питання
Друкарня

Питання: В останній два місяці, жовтень і листопад 2023 року, спостерігалось, що в конфлікті між суданською армією і Силами швидкого реагування (СШР) кожен закріплюється в конкретних регіонах. Армія зосереджується в Хартумі, а СШР — в Дарфурі.

Будь-які зіткнення в інших регіонах є вторинними і пов’язані з цими двома основними регіонами, як це відбулось з нападом СШР 15 грудня 2023 року на Вад-Медані, столицю штату Ель-Гезіра, коли в Хартумі армія почала їх тіснити. Чи передвіщає це нове розділення країни, наприклад відокремлення Дарфуру під керівництвом Сил швидкого реагування, як раніше відокремився Південний Судан?

Відповідь: Для повної ясності розіб’ємо відповідь на декілька пунктів:

Перший: раніше,у відповіді на питання від 25.04.2023, ми писали: «В суботу 15 квітня 2023 р. раптово спалахнули запеклі зіткнення між суданською армією і Силами швидкого реагування, що знов розбило надію на передачу влади цивільним особам, тобто пробританським силам». Ми пояснили, що у Америки є три варіанти кінця цього конфлікту:

  • Укласти нову угоду між своїми агентами, аль-Бурханом і Хамідаті, перекинувши Рамкову угоду, укладену з проєвропейськими силами.
  • Якщо не вдасться позбутись від проєвропейських сил, тоді Америка може легко піти на розділення Судану так само, як раніше вона відокремила Південний Судан.
  • Якщо сили, пов’язані з європейцями, почнуть підтримувати одного із американських агентів з метою маневрування, тоді Америка може попросити цього агента відступити і погодитись з правлінням іншого американського агента.

Другий: тепер переглянемо розвиток подій, щоб дійти до найбільш ймовірному варіанту із того, до чого може призвести конфлікт:

1 — Починаючи з цієї дати, тобто з 15 квітня 2023 року, конфлікт і усе, що з ним пов’язано, включаючи об’явлення перемир’я, відновлення зіткнень, переговори і встановлення контактів, почали обмежуватись двома проамериканськими силами: командуванням суданської армії і командуванням Сил швидкого реагування під контролем Америки та її саудівського агента, який відповідає за реалізацію американських вказівок. З’явилась нова платформа «Мінбар Джидда», через яку Америка управляє конфліктом. Мухаммад Хамдан Дагло (Хамідаті), підтвердив, що підкоряється американським вказівкам, заявивши, що він «перебуває в контакті з держсекретарем США Ентоні Блінкеном, щоб запобігти ескалації війни» («Asharq Al-Awsat», 02.05.2023). Таким чином, Америці вдалось віддалити Британію та її агента в особі Об’єднаних Арабських Еміратів від участі в управлінні конфліктом і тим, що з ним пов’язано. Раніше ж існував так званий «квартет», який складався із Америки та її агента Саудівської Аравії — з одного боку, і Британії та її агента ОАЕ — з іншого боку. До того ж Америка розв’язала конфлікт між двома своїми агентами, аль-Бурханом і Хамідаті, щоб позбутись від політичної опозиції, сформованої британськими агентами із «Сил за свободу і зміни» та інших об’єднань.

2 — Делегація суданської армії в Аддис-Абебі не брала участь у саміті, організованому пробританським президентом Кенії Уільямом Руто.

«В Аддис-Абебі проходить саміт Міжурядового органу по розвитку Східної Африки (IGAD) для обговорення суданської кризи. Делегація суданської армії, незважаючи на свою присутність в Аддис-Абебі, не брала участь в засіданнях саміту на знак протесту проти головування Кенії в чотирьохбічній комісії» («Sky News Arabia», 10.07.2023). Президент Кенії Руто запропонував відправити в Судан іноземні миротворчі сили, а також сприяти цивільній стороні в особі «Сил за свободу і зміни», перш ніж вона заслабне і повністю зникне, оскільки бойові дії між американськими агентами аль-Бурханом і Хамідаті паралізували її рухи і мислення. Аль-Бурхан виражає згоду з американсько-саудівським посередництвом і відкидає британське посередництво і втручання британських агентів, таких як президент Кенії або інші. Про це ж говорив генерал-лейтенант Ясір аль-Атта, звертаючись до своїх солдатів: «Будь-які іноземні миротворчі сили є ворожими». Он пригрозив Кенії, заявивши: «Залиште східно-африканські сили там, де вони є. Приведіть кенійську армію… Клянусь Богом, жоден із них не повернеться додому». Він також заявив, що «Кенію висунути цю ініціативу підштовхнула третя країна», не називаючи її імені («Reuters», 24.07.2023). Цією «третьою країною» є Британія. Міністр іноземних справ Кенії Сінг Оі відкинув заяву суданського генерал-лейтенанта, заявивши, що «звинувачення необґрунтовані», і додавши, що «постійний мир буде досягнутий тільки через участь цивільних сил в будь-якому посередницькому процесі».

3 — Аль-Бурхан упевнився, що внутрішня ситуація розвивається згідно американському плану, і уперше з миті початку бойових дій між суданською армією і Силами швидкого реагування почав свої зарубіжні візити. Він поїхав із Хартуму в Порт-Судан, зробивши це місто центром свого базування. Вже 30 серпня 2023 року він здійснив свій перший зарубіжний візит в Єгипет. Цей візит показав, що єгипетський режим підтримує суданську армію і аль-Бурхана на даному етапі. Канал «AlqaheraNews» опублікував заяву аль-Бурхана під час його візиту: «Цим візитом ми хочемо представити єгипетському керівництву правильну картину того, що відбувається, і проінформувати його про розвиток ситуації». Ас-Сісі і аль-Бурхан — це люди Америки. Потім відбулись інші візити. Здається, що аль-Бурхан прагне показати себе легітимним президентом Судану з усіма повноваженнями, а не головою тимчасової Суверенної ради.

4 — Конфлікт не буде вирішений швидко, а може зайняти час, тому що припускається обмежити його двома проамериканськими сторонами: командуванням суданської армії і командуванням Сил швидкого реагування. А кінець конфлікту повинен контролюватись Америкою шляхом розподілу ролей між цими двома сторонами. Таким чином, пробританська і проєвропейська опозиція залишиться паралізованою, як це було з миті початку конфлікту в середині квітня 2023 року, що ослабить її до мінімуму. Для повної ясності скажемо наступне:

а) Сили швидкого реагування 21.11.2023 захопили місто Ед-Даейн, столицю штату Східний Дарфур, а також без бою захопили там штаб командування 20-ї дивізії, коли воїнські частини відійшли від нього під приводом уникання зіткнення, що могло б завдати шкоди мирному населенню. В СШР заявили, що «їх перемоги відкривають широкі двері до справжньому світу і що штат Східний Дарфур разом з Ед-Даейном залишиться в безпеці під їх захистом» («Al Jazeera», 22.11.2023). Зазначимо, що Ед-Даейн є оплотом племені Різейгат, до якому належить Дагло (Хамідаті), командуючий СШР, і більшість його військових командирів. До цього СШР захопили місто Ньяла, столицю штату Південний Дарфур, місто Залінгей, столицю штату Центральний Дарфур, і місто Ель-Генейну, столицю штату Західний Дарфур. Залишилось тільки захопити місто Ель-Фашир, столицю штату Північний Дарфур і політичну і адміністративну столицю регіону Дарфур. Якщо СШР захоплять Ель-Фашир, вони завдадуть руйнівного удару по пробританським і проєвропейським силам, особливо по «Визвольному руху Судану» і «Руху за справедливість і рівність». Ці два рухи зайняли нейтральну позицію, знаючи, що конфлікт є штучним між американськими агентами — командуванням суданської армії і командуванням Сил швидкого реагування.

б) Конфлікт примусив регіональні озброєні рухи, які підписали Джубинську мирну угоду в Дарфурі, відчути загрозу. Тому на конференції 16.11.2023 року вони об’явили, що «відходять від нейтралітету і протистоять тому, що вони назвали «проектом по розділенню країни», який реалізується згуртуваннями СШР та іншими іноземними ополченцями і найманцями. Вони також заявили про свою участь в військових діях на усіх фронтах «без найменших коливань» («Le Monde», 16.11.2023). Ці рухи повні рішучості захистити Ель-Фашир, інакше вони зникнуть. Тим більше, що місто Ель-Фашир займає стратегічне положення, оскільки має вихід на Лівію, Чад і західні міста регіону Дарфур. До того ж, місто вважається столицею опозиційних озброєних рухів, які підписали Джубинську мирну угоду, примирились з режимом і брали участь в управлінні країною. В доповідях вказується, що ці рухи вивели із Омдурмана більшу частину капіталу тих, хто належав до племені Загава. Захоплення Ель-Фашира розпалить розбрат між арабськими племенами, які підтримують Сили швидкого реагування, і племенем Загава, яке підтримує місцеві озброєні рухи.

в) Щодо керівництва суданської армії, а саме — Абдель Фаттаха аль-Бурхана, то окрім контролю над північним і східним Суданом нещодавні сильні кампанії всередині Хартуму незабаром допоможуть вирішити проблеми всередині столиці на користь армії. «Суданська армія здійснила низку атак, авіаударів та артилерійських обстрілів по об’єктам і місцям скупчення Сил швидкого реагування в столиці і навколо неї, включаючи периметр бронетанкового корпусу, центрального ринку, околиці стадіону, вулиці Арда, району радіо і телебачення в Омдурмані, а також об’єктів в Північному Хартумі» («Independent arabia», 24.11.2023). Це означає, що суданська армія хоче вирішити питання і стати провідною силою в цих областях.

г) Міжурядовий орган по розвитку Східної Африки (IGAD) 10.12.2023 провів позачергове засідання в Джибуті, яке головує на нинішній сесії, за широкою участю представників Африканського Союзу, ООН і солідних країн Судану, а також Саудівської Аравії, Катару, Об’єднаних Арабських Еміратів, Сполучених Штатів Америки і Британії. «Голова Суверенної ради Судану генерал-лейтенант аль-Бурхан взяв участь в роботі саміту після того, як пропустив попередній саміт, який відбувся менше аніж через два місяці після початку кровопролитної війни. Командуючий Силами швидкого реагування генерал-лейтенант Дагло так само обговорив по телефону з головою саміту, президентом Джибуті Ісмаілом Гелле, результати засідання і бачення СШР по привішенню кризи. Згідно підсумкової заяви, члени IGAD змогли переконати аль-Бурхана і Дагло (Хамідаті) зустрітись напряму, а також взяти на себе зобов’язання негайно і беззаперечно припинити вогонь. За даними джерел «BBC», регіональна організація встановила максимальний період в два тижні для проведення зустрічі в Аддис-Абебі» («BBC Arabic», 10.12.2023).

5 — Аналізуючи вищевикладене, стає ясно, що за останній час відбулось три примітних події.

Перше: Сили швидкого реагування за короткий час взяли під контроль більшу частину Дарфуру, і залишилось тільки місто Ель-Фашир. Держава ж не чинила серйозного опору, що було видно по тому, як СШР захоплювали 20-ту дивізію суданської армії, дислокованої в місті Ед-Даейн, а також 16-ту дивізію в Ньялі, Південний Дарфур.

Друге: суданська армія провела сильну військову кампанію в Хартумі, Омдурмані та Північному Хартумі. Як наводилось вище, «суданська армія здійснила низку атак, авіаударів та артилерійських обстрілів по об’єктам і місцям скупчення Сил швидкого реагування в столиці» («Independent arabia», 24.11.2023). СШР відчули тиск в Хартумі, тому скерувались до Вад-Медані, щоб ослабити цей тиск, і конфлікт сконцентрувався там. «Сьогодні, в понеділок, четвертий день поспіль тривають бої між суданською армією і Силами швидкого реагування до сходу від міста Вад-Медані, столиці штату Ель-Гезіра в центрі країни… Офіційний представник суданських озброєних сил Набіль Абдуллах запевнив громадян, що ситуація у місті Вад-Медані стабільна» («Al Arabiya», 18.12.2023). Днем раніше «в заяві, зробленої на світанку у неділю, посольство США закликало Сили швидкого реагування «негайно зупинити наступ в штаті Ель-Гезіра і утриматись від нападу на Вад-Медані» («Al Arabiya», 17.12.2023). Це підтверджує вплив американського посольства на сторони конфлікту.

Третє: аль-Бурхан був присутнім на саміті IGAD. «Голова Суверенної ради Судану генерал-лейтенант аль-Бурхан взяв участь в роботі саміту після того, як пропустив попередній саміт, який відбувся менше аніж через два місяці після початку кровопролитної війни. Командуючий Силами швидкого реагування генерал-лейтенант Дагло так само обговорив по телефону з головою саміту, президентом Джибуті Ісмаілом Гелле, результати засідання і бачення СШР по вирішенню кризи» («BBC Arabic», 10.12.2023).

Усе це показує, що Америка готує підґрунтя для подальшого розділення країни. В Судані практично усе готово для цього, про що говорять навіть саме американці: «Постійний представник США при ООН Лінда Томас підтвердила, що вона підтримує Судан в його нинішній кризі, щоб доставити допомогу беззахисному цивільному населенню, зазначивши, виступаючи на конференції, що «неприйнятно, щоб прагнення до влади знов призвело до розділенню Судану» («Independent arabia», 20.11.2023). Але, незважаючи на усе це, малоймовірно, що Америка сьогодні добивається розділення. Швидше, вона лише готує атмосферу для розділення, коли цього вимагатимуть американські інтереси.

6 — Згідно поточним даним, швидше за усе, регіон Дарфур в даний час не буде відокремлений від Судану. Сили швидкого реагування хочуть очолити політичну опозицію проти режиму і працюють над стримуванням чи усуненням опозиції, лояльної Британії і європейцям. СШР стають головною стороною суданської політичної опозиції замість інших нинішніх політичних сил. Судячи з усього, справа рухається до цього. СШР на очах у суданської армії скерувались в Дарфур, щоб стати головною опозицією в країні. Можливо, у Америки в Судані буде два крила: політичне крило в особі СШР, яке володіє зброєю, щоб очолити опозицію, і військове крило в особі суданської армії. При цьому обидва крила будуть служити інтересам Америки. Що стосується того, чому СШР не позбавлена зброї, то це, швидше за усе, пов’язано з двома причинами.

Перша: необхідно стримати європейську опозицію, яка складається із британських агентів. Усунути її політично непросто, тому необхідно зробити це військовим шляхом.

Друга: СШР в Дарфурі повинні стати політичною опозицією, яка володіє зброєю, на випадок, якщо інтереси Америки вимагатимуть іще одного відокремлення після Південного Судану. Здається, час для цього відокремлення іще не прийшов... Швидше, зараз іде підготовка атмосфери до відокремленню.

7 — Нинішні бойові дії повністю контролюються Америкою та її агентами, готуючи атмосферу до новому розколу країни. Дорогі жителі Судану, зокрема — солдати та інші воюючі! Як ви можете воювати між собою в інтересах колонізатора?! Ви вбиваєте самих себе, руйнуєте свої дома і топчете свої ж цінності. Невже ви забули хадіс, наведений у Бухари від Ахнафа ібн Кайса, який сказав:

فَإِنِّي سَمِعْتُ رَسُولَ اللَّهِ ﷺ يَقُولُ: إذَا الْتَقَى الْمُسْلِمَانِ بِسَيْفَيْهِمَا فَالْقَاتِلُ وَالْمَقْتُولُ فِي النَّارِ قُلْتُ: يَا رَسُولَ اللهِ، هَذَا الْقَاتِلُ، فَمَا بَالُ الْمَقْتُولِ؟ قَالَ: إِنَّهُ كَانَ حَرِيصاً عَلَى قَتْلِ صَاحِبِهِ

«Я чув, як Посланець Аллаха ﷺ сказав: «Якщо два мусульманина зійдуться в бою, схрестивши свої мечі, то і той, хто вбив, і вбитий опиняться у Пеклі». Я спитав: «О, Посланець Аллаха, буде справедливо, якщо туди потрапить той, хто вбив, але чому ж і вбитий?!». Он відповів: «Адже і він хотів вбити свого товариша!».

Що ж буде, якщо ви б’єтесь в інтересах Америки та її прихвоснів?! Тоді на вас чекає іще гірша доля …

Дорогі жителі великого Судану! В вашій країні є мечеть Донгола — перша мечеть, побудована першими мусульманами в Судані. Судан був відкритий у часи правління Усмана (р.а.), який наказав валію Єгипту поширити світло Ісламу у цій війні. Він відправив військо на чолі з Абдуллахом ібн Абу ас-Сархом, який і відкрив ці землі в 31 році за хіджрою. Іслам поширився і наповнив увесь Судан від півночі до півдня, від сходу до заходу світлом. Так продовжувалось у часи усіх халіфів. Судан вступив у джихад проти англійців в 1896 році і продовжував битись до 1916 року, коли в Дарфурі пав шахідом герой Ісламської Умми Алі Динар. Це той вчений-муджахід, який побудував мечеть Мікат (місце збору паломників) в Медині чи Зуль Хуляйфа і вирив колодязі для паломників, які досі носять назву «Колодязі Алі».

Пряма англійська колонізація в Судані тривала протягом шістдесяти років, починаючи з британського вторгнення в 1896 році і до 1956 року. Потім відбулась косвенна політична і культурна колонізація, при якій поширювались капіталістичні цінності. Тепер же в Судані стикнулись старий і новий колонізатори в особі Англії і Америки. Остання готує підґрунтя, щоб в майбутньому розділити Судан, коли цього будуть вимагати її інтереси.

Дорогі брати в Судані! Хізб ут-Тахрір закликає докласти усіх зусиль до того, щоб зупинити це кровопролиття між суданською армією і Силами швидкого реагування, адже з обох сторін гинуть ваші діти, брати, близькі, родичі, сусіди і друзі. Безумовно, ви теж спостерігаєте жахи цієї війни. Так виправте ситуацію, поки не стало занадто пізно. Аллах говорить:

إِنَّ فِي ذَٰلِكَ لَذِكۡرَىٰ لِمَن كَانَ لَهُۥ قَلۡبٌ أَوۡ أَلۡقَى ٱلسَّمۡعَ وَهُوَ شَهِيدٞ

«Воістину, в цьому міститься нагадування для тих, у кого є серце, хто прислухається і присутній при цьому» (50:37).


6 Джумада аль-ахіра 1445 р.х.
19.12.2023 р.

Головне меню