Трибічний союз Малі, Нігеру і Буркіна-Фасо

Глава держави Малі Ассімі Гоїта, генерал Нігера Абдурахаман Тіані та капітан Буркіна-Фасо Ібрагім Траоре на першому саміті Альянсу держав Сахеля (AES) у Ніамеї, Нігер, 6 липня, 2024 - REUTERS/МАХАМАДУ ХАМІДУ

Відповіді на питання
Друкарня

Відповідь на питання 

Питання:

Голови військових рад Буркіна-Фасо, Нігеру і Малі об’явили в суботу, 6 червня 2024 року, на саміті в Ніамеї, столице Нігеру, про підписання угоди про конфедерацію. Виникає питання: чи стоїть за цим об’явленням якась міжнародна сила? Якщо так, то яка? Або ж ця угода є самостійною дією цих країн? Дуже дякую.

Відповідь:

Щоб більш ясно зрозуміти відповідь на дане питання, необхідно розглянути наступні моменти: 

1. Ці три країни після переворотів, які відбулись в них в період з 2020 по 2023 рік, стали лояльними до Америки і діють за її вказівками. Ми вже роз’яснювали це у відповідях на питання від 1 вересня 2020 року про переворот в Малі під керівництвом Ассімі Гоіти, від 7 лютого 2023 року про переворот в Буркіна-Фасо під керівництвом Ібрагіма Траоре і від 15 серпня 2023 року про переворот в Нігері під керівництвом Абдурахмана Чіані. А також слід враховувати, що ці три країни є мусульманським країнами:

а) Малі — мусульманська країна, в яку Іслам прийшов в XI сторіччі, і з того часу є домінуючою релігією в Малі. Приблизно 90% населення — мусульмани, біля 5% — християни і біля 5% тих, які сповідують інші релігії. Столиця — Бамако.

б) Буркіна-Фасо — держава в Західній Африці, мусульманська країна. Згідно перепису населення від 2006 року, понад 60,5% населення — мусульмани, біля 23% — християни, решта дотримуються традиційних вірувань. Площа країни складає 274 200 км ², населення — 21 510 181 людей. Економіка в основному ґрунтується на сільському господарстві, найбільш значущим містом і столицею є Уагадугу.

в) Нігер — розташований в Західній Африці і отримав свою назву від річки Нігер, яка протікає по його території. Межує на півдні з Нігерією і Беніном, на заході з Буркіна-Фасо і Малі, на півночі з Алжиром і Лівією, а на сході з Чадом. Загальна площа Нігеру складає біля 1 270 000 км ². Нігер — мусульманська країна, де понад 99,3% населення — мусульмани. Іслам поширився на території сучасного Нігеру в XV сторіччі завдяки розширенню Сонгайського султанату на заході і впливу транссахарської торгівлі із Магрібу і Єгипту. Столиця — Ніамей.

Таким чином, перевороти, які відбулись в Малі, Нігері і Буркіна-Фасо в період з 2020 по 2023 рік, були здійснені за підтримкою Америки та в її інтересах. 

2. 16 вересня 2023 року ці три країни організували "Альянс держав Сахеля" з метою створення спільних сил оборони проти потенційної військової інтервенції проти Нігеру з боку ЕКОВАС. Голова Малі полковник Ассімі Гоіта, голова Нігеру генерал Абдурахман Тіані і голова Буркіна-Фасо капітан Ібрагім Траоре підписали у вересні 2023 року договір, про який міністр іноземних справ Малі Абдулла Діоп сказав, що він «об’єднає військові і економічні зусилля трьох країн».

Спільний договір, підписаний лідерами Малі, Буркіна-Фасо і Нігеру 16 вересня 2023 року, передбачає створення "Альянсу держав Сахеля", установчий договір якого складається із 17 статей. У першій статті утверджується його назва як «Пакт Ліптако-Гурма», і що «сторони, які домовляються, домовились про створення «Альянсу держав Сахеля» (скорочено «AES»)». Друга стаття гласить, що метою цього договору є «створення структури для організації колективної оборони і взаємодопомоги сторін, які домовляються». Шоста стаття установчого договору гласить, що «будь-яке зазіхання на суверенітет і територіальну цілісність одного із членів альянсу вважається агресією проти решти інших, що тягне за собою зобов’язання взаємодопомоги, включаючи використання озброєних сил для відновлення безпеки». Одинадцята стаття договору гласить, що «альянс відкритий для вступу будь-якої країни, яка розділяє з трьома країнами, які домовились, такі ж географічні, політичні, соціальні і культурні реалії і приймає цілі союзу». (Центр досліджень Аль-Джазіра, від 25 червня 2024 р.).

Із статей 6 і 11 цієї угоди, укладеної трьома країнами, ясно, що метою його створення є протистояти можливому іноземному військовому втручанню і надати військову підтримку будь-якій із трьох країн у випадку зовнішньої французької військової атаки, яку вона може здійснити за допомогою Економічної спільноти країн Західної Африки (ЕКОВАС). Друга ціль, як це видно із одинадцятої статті, - це створити внутрішній розкол серед країн-членів ЕКОВАС, заохочуючи їх приєднання до "Альянсу держав Сахеля".

3. 6 липня 2024 року Малі, Нігер і Буркіна-Фасо об’явили про створення конфедеративного союзу. Угода про конфедерацію, підписану цими трьома країнами 6 липня 2024 року в Ніамеї, столиці Нігеру, є продовженням угоди про «Альянс держав Сахеля», підписаної на першому засіданні. «Буркіна-Фасо, Малі і Нігер, розташовані в Сахельському регіоні Африки, об’явили в суботу про своє об’єднання в «Конфедерацію». Три країни в заключній заяві під час свого першого саміту в суботу в столиці Нігерії Ніамеї заявили, що їх лідери «вирішили зробити додатковий крок до більш глибокої інтеграції між державами-членами. Для цієї цілі уклали договір про Конфедерацію держав Сахеля" (Аль-Іттіхад, від 6 липня 2024 року).

4. Незважаючи на відсутність прямих заяв США, усе вказує на те, що Америка стоїть за створенням цими країнами "Конфедерації держав Сахеля". З одного боку, Америка хоче, щоб цей союз став захисним бар’єром для її маріонеток в цих країнах від санкцій ЕКОВАС, враховуючи, що ці три країни не мають виходу до морю, що ускладнює їм торгівлю. З іншого боку, Америка прагне створити союз, протиставляючи його ЕКОВАС, контрольований Францією і Великобританією. Створення конфедерації дійсно викликало бурю дискусій всередині ЕКОВАС, з’явились вимоги щодо проведення реформ, що видно із заяв президента Сенегалу. Тому, як ми бачимо, перехід країн із ЕКОВАС до "Конфедерації держав Сахеля" цілком ймовірний.

5. Таким чином, створення цієї конфедерації не є спонтанним, а ініційовано Америкою, щоб зберегти свої колонії і запобігти поверненню європейців, особливо Франції, до своїх колишніх колоній. Кроки, вжиті цими країнами перед створенням союзу, підтверджують це, в їх числі наступні:

а) Буркіна-Фасо і Нігер об’явили про вихід із Робочої групи "Сахельської групи п’яти " в листопаді 2023 року. Малі вийшла із цієї групи у травні 2022 року. «Буркіна-Фасо і Нігер об’явили в суботу про свій вихід із "Сахельської групи п’яти " через півтора роки після виходу Малі із цієї африканської організації. Згідно спільної заяви урядів Буркіна-Фасо і Нігеру, опублікованої офіційним інформаційним агентством Буркіна-Фасо говориться, що «рішення є суверенним і прийнято після глибокого аналізу групи та її діяльності». В заяві також говориться: «Група п’яти країн Сахеля не повинна служити іноземним інтересам у збиток інтересам народів Сахеля, не говорячи вже про згоду з диктатом будь-якої зовнішньої сили під видом оманливого партнерства, яке заперечує суверенні права наших народів і держав. Тому Буркіна-Фасо і Нігер взяли на себе відповідальність на вихід із цієї організації» (Анадолу, 3 грудня 2023 року). «Військова рада Малі у неділю об’явила про свій вихід із міжнародних озброєних сил Сахеля, створених в 2014 році для боротьби з джихадістами. Військова рада пояснила своє рішення про вихід тим, що Малі не було дозволено головувати в "Групі п’яти країн Сахеля", оскільки очікувалось, що Бамако повинен був провести конференцію лідерів цих країн — Мавританії, Чада, Буркіна-Фасо і Нігеру у лютому 2022 року, під приводом внутрішньої нестабільності в Малі, що пережила військовий переворот, внаслідок якого влада перейшла до військової ради» (Франс 24, від 16 травня 2022 року).

б) Малі, Нігер і Буркіна-Фасо об’явили про вихід із ЕКОВАС у січні 2024 року, щоб позбутись від впливу Франції і не допускати її військового втручання під приводом боротьби з тероризмом. «Малі, Буркіна-Фасо і Нігер у неділю прийняли рішення вийти із Економічної спільноти країн Західної Африки (ЕКОВАС). Про це говориться у спільній заяві трьох країн Сахеля, якими управляють військові ради і тимчасові перехідні уряди. В заяві говориться, що три країни вийдуть із ЕКОВАС, який складається із 15 членів, "якомога швидше". В ньому також говориться, що ЕКОВАС, яка звинувачується в "підкоренні іноземному впливу" і "зрадництві своїх принципів ", становить "загрозу" для цих трьох країн...» (Анадолу, від 28 січня 2024 року).

6. Усе це вказує на те, що ці три країни вийшли із усіх організацій, які знаходяться під впливом і керівництвом Франції, щоб позбутись від французького впливу. Малоймовірно, що ці країни самостійно пішли на такий крок без американської підтримки, швидше вони це зробили за американською вказівкою, як прелюдії до створенню конфедерації, яку Америка хоче використати для розділення і ослаблення ЕКОВАС і для підриву французького впливу в цих трьох значущих країнах з населенням більше 70 мільйонів людей і обширними ресурсами корисних копалин, які раніше експлуатувались французькими компаніями. Більше того, ця "конфедерація" і риторика її лідерів погрожують виведенням іще більшого числа країн з-під французького впливу в регіоні Сахеля, де уряди вкрай нестабільні через французьке колоніальне грабування, яке призвело до крайнього зубожіння, і через повсюдну корупцію серед правителів. Подібні умови вкрай привабливі для військових, з якими Америка взаємодіє через програми "боротьби з тероризмом", а також за допомогою навчання і військової підтримки. У цілому можна сказати, що жорстка позиція лідерів трьох країн проти Франції є найбільшою загрозою французькому впливу в регіоні, який був стабільним протягом десятиріч.

7. Таким чином, очевидно, що правителі в мусульманських країнах передають свої землі із рук одного колонізатора іншому. Вони, відвертаючись від Франції, яка грабувала багатства мусульман, звертаються до Америки, яка також буде грабувати ці багатства, залишаючи мусульман в бідності і зубожінні, як нібито мусульмани самі не здатні управляти своїми країнами. Хоча ця ситуація застосована до усіх мусульманським країн, в африканських країнах вона більш яскраво виражена. Зі збільшенням усвідомленості мусульман в своїй релігії і з розумінням того, що прихильність до неї є порятунком як в цьому світі, так і в подальшому, вони більше будуть прагнути до того, чим задоволений Аллах і їх ненависть до невірних-колонізаторів, які пожирають багатства їх країн, залишаючи їм тільки бідність і зубожіння, лише буде зростати. Це збільшує прагнення мусульман до утвердженню своєї релігії і відновленню ісламського образу життя за допомогою створення Ісламської Держави, яка об’єднає мусульман у другому Праведному Халіфаті за методом пророцтва. І в період епохи правління ми бачимо, з дозволу Аллаха, що мусульмани знаходяться на порозі створення Ісламської Держави, об’єднання ісламських країн і вигнання усіх колоніальних невірних держав зі своїх земель. Адже це не важко для Аллаха, як сказав Пророк (мир йому і благословення Аллаха) в хадісі, переданому Ахмадом від Хузейфи (нехай буде задоволений ним Аллах):

ثُمَّ تَكُونُ مُلْكاً جَبْرِيَّةً فَتَكُونُ مَا شَاءَ اللهُ أَنْ تَكُونَ ثُمَّ يَرْفَعُهَا إِذَا شَاءَ أَنْ يَرْفَعَهَا ثُمَّ تَكُونُ خِلَافَةً عَلَى مِنْهَاجِ النُّبُوَّةِ ثُمَّ سَكَتَ

«...Потім буде влада деспотизму, яка триватиме стільки, скільки побажає т Аллах, а потім Він усуне її, коли побажає. А потом буде Халіфат за методом пророцтва, а після цього він замовчав».

 

 

18 Мухаррам 1446 р.х.
24 липня 2024 р.