Підтримуюча роль Ірану режимам, які були створені Америкою в Іраку та Афганістані!

Центральний інформаційний офіс
Друкарня

Через два дні після оприлюднення на сторінках американської газети «New York Times» звістки про отримання урядом Карзая фінансових засобів з Ірану, офіційний представник іранського Міністерства закордонних справ Рамін Мехманпараст учора заявив про те, що Іран: «Вчинив велику допомогу…

Заради підтримки у питанні стабілізації ситуації в Афганістані», а після того, як афганський президент визнав отримання фінансових засобів з Ірану, пішли плітки про те,що призначення цих коштів полягає в «підкупі політиків, членів парламенту, старійшин афганських племен і щоб схилити рух Талібану».

 

Заяви іранського МЗС (Міністерство Закордонних Справ) не стільки розкривають якусь таємницю, а швидше намагаються «прикрасити» роль іранського режиму у підтримці тих режимів, які з самого початку були створені Америкою в Іраку та Афганістані, у матеріально-технічному, військовому, політичному та фінансовому планах. Вони також не стільки кажуть про щось нове, а швидше скеровані на прискорення «нормалізації» ірано- американських стосунків, і надання цьому оприлюднення, з тією метою, щоб роль Ірану сприяла американським інтересам в Афганістані та Іраку. Раніше ряд іранських лідерів вже заявляли про роль Ірану у підтримці американської окупації в Афганістані та Іраку. Одними з них були екс-міністр оборони Алі Шамхані; голова Ради по доцільності та екс-президент Ірану Алі Акбар Хашемі Рафсанджані; Мохаммад Алі Абтахі, колишній віце-президент, який заявив 15/01/2004., що «якщо б не підтримка Ірану, то Америка нізащо не змогла б так легко окупувати Афганістан та Ірак!». (Конференція арабських країн Перської затоки та виклики майбутнього).

Доповідь комісії Бейкера-Гамільтону, оприлюднений від 2008 року, закликав американську адміністрацію до позичання ірано- американського «співробітництва», щоб застосувати це до Афганістану, а потім до Іраку, що і відбувається сьогодні. Коли були проведені відкриті зустрічі по питанням безпеки поміж іранськими та американськими відповідальними особами, було заявлено, що метою цих зустрічей є «підтримання стабільності та безпеки в Іраку».Тоді відчутно було видно,як минаючі події були заради зменшення тиску на американську окупацію, що втілювалося за рахунок утворення Америкою корумпованого маріонетного режиму у Багдаді. Усе це, щоб витягти Америку з Іракського болота, за допомогою співробітництва у сфері безпеки, підпитуючи міжрелігійний розбрат з одного боку, втілення чого було покладено на Іранський режим, а також за допомогою утворення «пробудження» та участі «сунітів» у політичному процесі з іншого боку, що було покладено на сирійський режим…

Ми бачимо, як адміністрація Обами намагається вийти з Афганського болота, де з кожним днем ситуація все більше і більше напружується у зв’язку з інтенсивністю нанесення ударів тими, хто чинить опір. Тут Америка іде по допомогу до двох режимів – пакистанського та іранського, щоб зменшити тиск на американську окупацію та сприяти політичному процесу, який вона позначила як «національне перемир’я» або «мирне врегулювання». За допомогою чого Америка сподівалась обдурити афганський народ, змінивши формат свого володарювання з явної окупаційної військової присутності на домінування у політичній та економічній сферах, а також у сфері безпеки. Дострокова присутність компенсувалась би угодами у сфері безпеки, консультантами та тренерами з метою відновлення афганської армії та поліції. Так само Америка вчинили в Іраку, більше того, були здійснені кроки у формуванні «Національної ради» (Маджліс абна аш-Шура), аналогічно утворенню іракських «Комітетів пробудження» (Маджаліс ас-Сахва).

Роль Ірану протягом цього місяця стала більш помітною, що обумовлюється приєднанням Ірану, і це уперше, до так званої міжнародної контактної групи по Афганістану, конференція якої відбулась 18/10/2010р., де обговорювалось питання перехідного процесу. Спецпредставник США в Афганістані та Пакистані Річард Холбрук заявив, що «Іран повинен вплинути на процес мирного врегулювання ситуації в Афганістані», посилаючись на міжнародні зусилля по досягненню, як він висловився «стабільності в Афганістані»! Як річ, у межах американських інтересів і того, що веде до американського володарювання у регіоні та здійсненню своїх же інтересів, не входячи в виснажливий військовий, фінансовий та людський опір, а також щоб не підривався її міжнародний авторитет».

Усман Баххаш
Представник центрального інформаційного офісу ХТ          
№ H / 180028
Тел./Факс: 009611307594 Моб.: 009617172404
Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
Середа, 19 Зуль Када 1431г.х.
27/10/2010г.

Головне меню