Хто несе відповідальність за жертви під час повеней та інших катастроф?

Прес-релізи ЦІО
Друкарня

Сильні дощі у країні призвели до повеней, у результаті яких, згідно із заявою загинуло 36 осіб, у той час як багато людей втратили житло, адже їх будинки було змито. Також повінь призвела до зруйнування транспортної інфраструктури у результаті розмиття багатьох мостів. Хізб ут-Тахрір у Східній Африці закликає усю громадськість взагалі, а зокрема мусульманську спільноту пожертвувати кошти постраждалим людям, як це рекомендовано Ісламом. Пророк ﷺ сказав:


مَنْ فَرَّجَ عَنْ مُسْلِمٍ كُرْبَةً فَرَّجَ اللَّهُ عَنْهُ بِهَا كُرْبَةً مِنْ كُرَبِ يَوْمِ الْقِيَامَةِ

«Того, хто позбавить мусульманина від смутку, Аллах позбавить від однієї з печалей Судного дня».

 

Повені ясно виявили провал систем інфраструктури у країні. Не дивлячись на доречність твердження про те, що повінь зруйнувала дороги, тим паче доречно також стверджувати, що більшість доріг у країні не було побудовано довготривалими і були недоступними не лише під час дощів, а й у решту часу. Більше того, деякі регіони взагалі не мають дорожньої мережі, не дивлячись на те, що уряд бере податки, достатні для їх побудування і удосконалення. З причини корупції місце якісних доріг постійно займають латки, які не можуть витримати жодного навантаження і навіть при маленькому дощі перетворюються у непрохідні ріки!

Зазвичай, коли відбуваються подібні події, вони розкривають істинну природу проблемної капіталістичної ідеології і її системи правління, яка не бачить пріоритетним інтереси суспільства. Положення, коли тисячі людей зіштовхуються з холодними погідними умовами, у той час як їх будинки зруйновані повінню, приводить у смуток. А у цей час члени парламенту, сенатори і правителі насолоджуються в готелях під приводом того, що вони розмірковують над тим, як правильно правити і звітувати уряд! Скільки разів депутати парламенту збільшували свої зарплати без будь-яких дискусій або консультації з суспільством? Дивовижно те, що під час останньої виборчої кампанії вони роз'їжджали по всій країні на гелікоптерах у пошуках голосів, а зараз лиш спостерігають за допомогою телевізорів за тим, як тонуть люди! Це і є істинна картина, що відображає реальність того, як капіталістичні їх лідери цінують лише свої життя і нехтують життями бідних.

Хізб ут-Тахрір, будучи ісламською групою, яка закликає до Ісламу у його правильному ідеологічному вигляді, вважає, що положення справ не досягло б подібних масштабів, якщо б уряд був би відповідальним і завчасно вдався б до відповідних заходів. Не дивлячись на те, що людство не у змозі запобігти подібним катастрофам, Аллах Всевишній наказав йому вдаватися до превентивних заходів і розробляти відповідні плани для зменшення наслідків подібних подій. Ці заходи не було вжито, не дивлячись на те, що департамент прогнозу погоди попереджував про сильні опади у багатьох частинах країни. Уряд проігнорував ці повідомлення і не вжив будь-яких заходів. Іслам, будучи ідеологією і всеосяжним способом життям встановлює, що відповідальність за дбання про суспільні інтереси лежить на уряді, а не на індивідах або приватних організаціях. Тому, на ісламській державі Халіфат лежить відповідальність за будування доріг і полегшення транспортних перевезень. Що стосується таких катастроф, як повені і землетруси, то ісламська держава використовує активи державної скарбниці (Байт-уль-Мал) для дбання про постраждалих людей і це є її відповідальністю перед громадськістю, а не виявом прихильності. Якщо ж в скарбниці немає активів, тоді Халіф (голова держави) буде вимушений обкласти визначеною кількістю податку заможних громадян для вирішення проблеми, що виникла. Це і є шлях, згідно з яким Халіфат буде піклуватися про інтереси своїх громадян, не дивлячись на їх релігію, колір шкіри і місце їх мешкання, адже він буде виконувати істинну ідеологію Іслам.
 
Шабані Мвалимі
Офіційний представник Хізб ут-Тахрір у Східній Африці.
Вівторок, 12 Джумад'іль Ахіри 1434
23 квітня 2013

Головне меню