Зазіхання на невинних мусульман — заборонене. ХізбуІран несе усю відповідальність за перетворення «ад-Дахія» у мішень зазіхань

Прес-релізи ЦІО
Друкарня

 

Знов південний пригород Бейруту наразився на теракт, влаштований за допомогою машини, начиненої вибухівкою, у центрі жилого кварталу. Вибух призвів до поранення більш ніж п'ятдесяти осіб, більшість з них мирні громадяни, що знаходилися у власних будинках або на робочих місцях. Це другий за рахунком теракт після того, як квартал “ад-Дахія” наразився на ракетний удар “град ” у травні цього року. Не кажучи вже про ракети, які було випущено з північних районів міста аль-Бік'а.

Незважаючи на сторони, що організували ці вибухи, ми хочемо звернути увагу і зазначити, що те, що сталося є недопустимим (мункар) згідно з шаріатом. Ці вибухи є одним з гріхів (заборонених справ) з тієї причини, що спричиняють смерть ні в чому неповинних чоловіків, жінок і дітей. Адже Всевишній Аллах заборонив проливати їх кров, завдавати їм поранення або завдавати шкоди. Всевишній Аллах говорить:

وَلا تَقْتُلُوا النَّفْسَ الَّتِي حَرَّمَ اللَّهُ إِلا بِالْحَقِّ

«Не вбивайте душу, вбивати яку Аллах заборонив, якщо тільки у вас немає на це права. Якщо хтось вбитий несправедливо» (17:33).

Посланець Аллаха ﷺ сказав:

كُلُّ الْمُسْلِمِ عَلَى الْمُسْلِمِ حَرَامٌ دَمُهُ وَمَالُهُ وَعِرْضُهُ

«Для кожного мусульманина недоторкані життя, майно і честь іншого мусульманина!».

Також сказав:

لا ضرَرَ ولا ضِرارَ، مَنْ ضارَّ ضَرَّه اللهُ، وَمَنْ شَاقَّ شَقَّ اللهُ عَلَيْه

«Не завдавайте шкоди ні собі, ні іншим. Хто ж стане шкодити, тому зашкодить Аллах. Хто ж стане доставляти неприємностей, тому Аллах доставить неприємностей ”.

Якщо припустити, що організатори цього вибуху і виконавці цього теракту вчинили своє злодіяння під приводом того, що центр ХізбуІран, який надає допомогу тирану Сирії і вбиває разом з ним жителів Сирії, розташовується у кварталі “ад-Дахія”, а значить і жителі кварталу “ад-Дахія” є послідовниками ХізбуІран. У свою чергу ми кажемо їм, що Всевишній Аллах заборонив карати людей за злодіяння, скоєне іншими людьми. Всевишній Аллах говорить:

وَلا تَكْسِبُ كُلُّ نَفْسٍ إِلا عَلَيْهَا وَلا تَزِرُ وَازِرَةٌ وِزْرَ أُخْرَى

«Кожна душа здобуває гріхи лише у шкоду самій собі. Жодна душа не понесе чужого тягаря» (06:164).

وَلا يَجْرِمَنَّكُمْ شَنَآنُ قَوْمٍ عَلَى أَلا تَعْدِلُوا اعْدِلُوا هُوَ أَقْرَبُ لِلتَّقْوَى وَاتَّقُوا اللَّهَ إِنَّ اللَّهَ خَبِيرٌ بِمَا تَعْمَلُونَ

«І нехай ненависть людей не підштовхне вас до несправедливості. Будьте справедливі, адже це ближче до богобоязливості. Бійтесь Аллаха, адже Аллах відає про те, що ви робите» (05:08).

Більш того, неприпустимо вважати послідовником ХізбуІран кожну людину, що живе в кварталі “ад-Дахія” або кожного шиїта. Не кажучи вже про те, що коли ХізбуІран вирішив надати допомогу тирану і спрямувати в Сирію бойовиків, він не радився з жителями кварталу “ад-Дахія”. Зі свого боку ми ніколи не погодимося з тим, що Іран і його партія (ХізбуІран) представляють усіх шиїтів у Лівані і за його межами. Ми віримо, що настане той день, коли викриються їх відхилення перед обдуреними ними і їх політикою людьми, які знов повернуться до проблем своєї общини і її прагненням, які визначив для них Іслам.

У зв'язку з подією, що сталася, ми покладаємо на ХізбуІран і його лідерів усю відповідальність за ці теракти. Оскільки з першого дню надання ними допомоги тирану і відправлення бойовиків для вбивства сирійців, варто було очікувати реваншистські відповідні реакції, які торкнуться районів, що значаться за ними. Тому жителям ад-Дахія і аль-Біка, а також інших постраждалих регіонів, варто знати, що головним і найбільшим винуватцем усіх цих злодіянь є той, хто втягнув їх синів у братовбивчу війну в Сирії, хоча раніше вони спрямовували свою зброю у бік справжнього ворога (Ізраїлю). Нехай висловлять свій протест проти того, хто вчинив з ними несправедливо і скоїв беззаконня у відношенні них і їх братів. Адже Посланець Аллаха ﷺ говорить:

    وَالَّذِي نَفْسُ مُحَمَّدٍ بِيَدِهِ، لَتَأْمُرُنَّ بِالْمَعْرُوفِ، وَلَتَنْهَوُنَّ عَنِ الْمُنْكَرِ، وَلَتَأْخُذَنَّ عَلَى يَدَيِ الظَّالِمِ، وَلَتَأْطُرُنَّهُ عَلَى الْحَقِّ أَطْرًا، أَوْ لَيَضْرِبَنَّ اللَّهُ قُلُوبَ بَعْضِكُمْ عَلَى بَعْضٍ

«Присягаюсь Тим, у чиїй длані моя душа! Ви обов'язково повинні наказувати схвалюване і обов'язково повинні забороняти засуджуване. Ви обов'язково повинні взяти беззаконника за руку і повернути його до істини цілком. Інакше Аллах спрямує ваші серця одне проти одного».

 


Ахмад аль-Касас

Голова інформаційного відділу Хізб ут-Тахрір у Лівані
 

Головне меню