Так, ми володіємо кращими ресурсами, але ми позбавлені кращої ідеології

Прес-релізи ЦІО
Друкарня

Виявлення покладів ніобію та інших рідких елементів, які оцінюються у 100 мільйонів доларів у регіоні Кваль на Південному березі, є гарною новиною. Це відкриття було зроблене Кортеком, який належить канадській компанії Pacific Wildcat Resources. Доречно згадати, що в області Маумба також у регіоні Кваль, вже веде діяльність австралійська компанія Base Titanium Limited. До кінця цього року ця компанія буде експортувати тисячі тон мінералу ільменіт. Окрім цього в Туркані британська компанія Tullow Company поспішає почати буріння свердловин для добування нафти. Усе це вказує на наявність у Кенії величезного багатства у вигляді природних ресурсів.

Однак, Хізб ут-Тахрір у Східній Африці вважає, що дані ресурси не принесуть користь звичайним громадянам через гріховну економічну ідеологію капіталізму і його порочну політику в області власності на ресурси і їх приватизацію. Західні капіталістичні країни, знаходячись під впливом порочної думки про “свободу придбань” і “ринкової торгівлі ” справляють вплив на африканські уряди з допомогою хабарів, щоб вони дозволили західним компаніям проводити наземну і морську розвідку покладів ресурсів. Після цього, дані компанії отримують ліцензії на добування мінералів і їх продаж, згідно з якими більша частина прибутку залишається в руках власників даних компаній. Тому, ґрунтуючись на подібну порочну політику, ми стверджуємо, що здобич корисних копалин у Кенії та Африці у цілому, ніколи не усуне бідність, яка продовжує стискати африканський континент.  

Це з одного боку. З іншого, засмучує стан, при якому голови урядів після того, як дозволили закордонним кампаніям грабувати громадські ресурси, нехтують своїми власними громадянами, які борсаються у бідності. Часто-густо, про здоров’я таких громадян, які страждають від забруднення, що виникає у результаті здобичі ресурсів, ніхто не піклується. Навпаки, їх кидають напризволяще як біженців, дома яких були зруйновані, а вони отримали незначну компенсацію за них. Таким є істинне обличчя капіталістичних лідерів, які нехтують своїм обов’язком турботи про громадські справи, одночасно збираючи податок з іноземних кампаній, які отримують від них ліцензії. Очевидно, що ці зібрані податки після неправомірно привласнюються цими лідерами.  

Хізб ут-Тахрір у Східній Африці підкреслює, що тільки ісламська економічна система дозволяє громадянам отримувати користь від багатства корисних копалин. Іслам заборонив свободу власності та встановив ясні види власності, якими є приватна, громадська та держава власність. Іслам заборонив приватизацію громадської власності та націоналізацію приватної. Також Іслам заборонив індивідам, кампаніям та різним групам узурпувати таку громадську власність як нафта, енергоносії та природні копалини. Іслам підкреслив, що уряд несе відповідальність за адміністрування прибутків від подібних ресурсів згідно до законів шаріату, щоб була гарантована користь для суспільства від них. Тому, ісламська ідеологія зі своєю економічною системою є єдиним правильним рішенням для усіх економічних проблем, починаючи від розподілення багатства і закінчуючи захистом громадської власності на кшталт природних копалин. Ця система від Творця Всесвіту, який повністю обізнаний про положення Своїх рабів.     

«Невже цього не буде знати Той, Хто створив, якщо Він Проникливий (або Добрий), Свідучий?» (67:14).

 

Шабані Мвалімі
Офіційний представник Хізб ут-Тахрір у Східній Африці

9 Шавваль 1434 р.х.
16/08/2013

 

Головне меню