Хто “увімкне” світло в Ємені?

Ємен
Друкарня

Єменська  щотижнева газета “Аль-Васат” від 15.05.2013 у номері 340 оприлюднила новину про зустріч Абд Раббо Мансур Хаді з посланцем президента Франції і директором департаменту Близького Сходу при МЗСі Франції Жаном Франсуа Жиро.

У ході зустрічі сторони обговорили можливість здійснення інвестиційної діяльності французькими компаніями в енергетичну галузь Ємену з використанням природного газу. При цьому зазначалося, що компанія “Тотал” буде виступати “економічним гарантом грошових інвестицій згідно з домовленостями між сторонами ”.

У щотижневій газеті “Іляф”, у номері 268 від 15.05.2013 було оприлюднено, з посиланням на англомовний сайт govconwire, наступне повідомлення: “Агентство США по міжнародному розвитку відмітило Ємен у списку країн по впровадженню чистої енергії на суму 400 мільйонів доларів, яке буде здійснюватися чотирма міжнародними компаніями. По заяві агентства договір буде укладено з країнами, які відчувають гостру необхідність, таких як Ірак, Афганістан, Пакистан, Судан, Ємен на п'ятирічний термін...”.

Революція, що відбулася у Ємені 26.09.1962, так і не змогла дати країні ефективну систему електропостачання, що, безумовно, не могло залишити західні країни в обличчі їх компаній осторонь від заповнення даної ніші. Але останні не поспішають будувати електростанції у благо єменського народу, їх мета — здійснення продаж самої електроенергії, що виробляється на їх власних електростанціях.

У недалекому минулому цей ринок повністю підконтрольний британським компаніям, але сьогодні їх тіснять американці, і Британія звернулася за допомогою до Франції.

Правлячий режим в Ємені не має ідеологічного бачення управління справами людей, і, відповідно, не у змозі забезпечити усі їх потреби, у тому числі і в електроенергії. Продовжуючи орендувати західні електростанції, вони немовби не бачать, що орендна плата за них вже у декілька разі перевищила суму, потрібну на будування самих електростанцій. Наступна помилка єменського режиму полягає в тому, що він пішов на поводу у озброєних груп, які вибрали метою своїх атак лінії електропередач і почав виконувати їх вимоги, замість того, щоб дати їм гідну відсіч і змусити їх припинити завдавати шкоди людям у життєво важливих речах. Більш того, цей поганий режим простягає руки для отримання прихованих і явних кредитів під відсотки — ріба, завуалювавши це тим, що “компанія “Тотал” буде виступати економічним гарантом того, що стосується грошових інвестицій згідно з домовленостями між сторонами”, з метою продовження поточного стану по отриманню електроенергії через угоди купівлі-продажу!!

Варто зазначити, що немає жодної різниці між французькою “Тотал” і Агентством США по міжнародному розвитку. І ті, та інші прибули в межах політичного порядку денного для боротьби за право продажу електроенергії, користуючись тим слабким станом, у якому знаходиться країна. Агентство США по міжнародному розвитку своєю діяльністю вже проникло у шість міністерств Єменської республіки: міністерство інформації і друку, охорони здоров'я, вакуфів, освіти і виховання, молоді і спорту, вищої освіти.  Міністерство енергетики стало сьомим за рахунком. Також варто зазначити активну участь даної організації у програмі по відновленню провінції Абьян після війни, розпаленої екс-президентом Ємену Саліхом у кінці травня 211 року.

Стосовно приїзду директора департаменту Близького Сходу у МІС Франції Жана Франсуа, у якості посланця президента Франції, для зустрічі з Абд Раббо Хаді, то варто зазначити, що зустріч, як вже і було зазначено вище, проходить у руслі опору впливові США, за проханням британського уряду. У той час як розмови американської адміністрації про чисту енергію, варто вважати не більш як відповіддю французькій компанії “Тотал”, яка пропонує виробництво електроенергії через газ, що не є екологічно чистим способом виробництва.

Підкреслимо, що компанія “Тотал”, яка висловила готовність інвестувати доволі великі суми, набула їх у результаті відкриття і розробки єменської нафти з 80-х років минулого сторіччя, окрім привілеїв на розробку газових родовищ і його експорту у Південну Корею, згідно з договором “Сі Сайт, підписаного колишнім президентом Ємену Саліхом, на суму «4$ замість 12$» за 1 MMBtu.

І незалежно від того, продовжать західні держави продаж електроенергії Ємену або побудують електростанції, не варто чекати у цьому блага. Що б не робив Захід для нас, це лише погіршить нашу залежність від них. Давши своїм містам електроенергію, запустивши в роботу свої заводи, використовуючи нашу нафту і газ, вони прийшли до нас для того, щоб посилити технологічний розрив між ними і нами.

Відсутність електроенергії у країні через 59 років після революції вказує на  те, що люди потребують зміни правлячого режиму, який не надав докорінних рішень проблем людей, що у черговий раз показує його недієздатність. І не дивлячись на усі наявні в країні можливості, ресурси і копалини, як нафта, газ, вітер і сонце, режим не доклав жодних зусиль для того, щоб отримати технології в обмін на продаж їм нафти і газу, для отримання електроенергії і будування станцій.

Як ми і зазначили, у Ємені присутні усі ресурси для виробництва електроенергії. Вони є громадською власністю. Відповідно, усе виробництво, що відбувається з їх використання прийме те ж положення. І споживач не буде платити за електроенергію, окрім собівартості будування електростанцій. І ось у такому випадку, відпаде необхідність у купівлі електроенергії, як це відбувається зараз. І навряд чи ми знайдемо людей, які наважаться завдати шкоди електростанціям і лініям електропередач. Якщо ж їх рука підніметься на це зло, то вони будуть покарані, у скільки б це не обійшлося державі.

Політика — це ніщо інше, як керування справами людей. Іслам встановив для нас закони, що регулюють усі сторони нашого життя, будь-то політика, економіка, соціальна сфера, зовнішньополітичний курс, освіта. І ми не маємо права вибору у прийнятті деяких із них, і залишанні інших. Виконання цілісного єдиного Ісламу є нашим обов'язком.

Всевишній говорить:

وَأَنِ احْكُمْ بَيْنَهُمْ بِمَا أَنْزَلَ اللَّهُ

“І суди між ними по тому, що ниспослав Аллах” (6:49).

Ми, у Ємені, почали пошук щастя і добробуту у віддаленні від ісламської ідеології, що дозволило б нам вирішити усі питання, що виникають у нашому житті. І, на жаль, ми потрапили у ту заборону, про яку попереджує нас Всевишній:

وَمَنْ أَعْرَضَ عَنْ ذِكْرِي فَإِنَّ لَهُ مَعِيشَةً ضَنْكًا

“І хто відвернеться від мого нагадування, то тому вузьке життя ” (20:124)

І не допоможе нам вибратися з цього нашого положення нічого, окрім відновлення ісламського образу життя і встановлення Праведного Халіфату, до чого прагне і над чим працює ХТ. Приєднуйтеся ж до нашої роботи.

Всевишній сказав:

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا اسْتَجِيبُوا لِلَّهِ وَلِلرَّسُولِ إِذَا دَعَاكُمْ لِمَا يُحْيِيكُمْ

“О ті, які увірували, дайте відповідь Аллаху і Його Пророку в тому, що вас оживить, коли вони закликають вас ” (8:24).

 

Інформаційний офіс ХТ, Ємен
№ H.T.Y. 152
П'ятниця, 14 Раджаб 1434 р.х.
24/05/2013

Головне меню