Завершальне відео конференції «Мусульманська молодь – піонери істинного розвитку»

Туніс
Друкарня

Зі світанку Ісламу у молоді була велика роль у його відродженні. Іслам був стверджений їх плечами та силою, оскільки вони швидше за усіх відповіли на заклик Мухаммада ﷺ.

Вони були вихідцями школи Дар уль-Аркам, який зробив свій дім місцем обітниці Пророка ﷺ протягом тринадцяти років. А йому було усього лише дванадцять років! Вони наразились на тортури та муки, але це не послабило їх. Вони усвідомили, що їх ступінь у Аллаха буде зростати згідно до того, що вони зробили, і згідно до того, скільки вони жертвували. Вони виконали свій обов’язок найкращим чином… Пророк ﷺ радився з ними у важливих питаннях та приймав їх думку. Пророк ﷺ прийняв думку аль-Хабаба ібн аль-Мунзіра у битві при Бадрі та прийняв думку молоді у тому, щоб вийти та зустріти багатобожників за межами міста у битві при Ухуді. Та молодь була першим поколінням, яке понесло прапор заклику та казало істину, і їх руками Аллах здійснив велику перемогу – встановив Ісламську державу та поширив Іслам у якості послання світла, величі та благородства.

Хто забуде Мусъаба ібн Умайра – першого посла в Ісламі?! Він продав ближнє життя та купив наступне, віддав перевагу вічним благам над тимчасовими, залишив розкішне життя у джахілії та жив суворим життям та життям позбавлень після того, як мати позбавила його грошей та розкоші через те, що він обернувся в Іслам. Абдуллах ібн Масъуд був бідним та працюючим за наймом хлопчиком, який пас овець та боявся пройти біля мекканської шляхти. Але він став піднесеним за допомогою Ісламу, першим кинув їм виклик істиною та відкрито без страху читав перед ними Коран. Тальхе ібн Убайдуллаху було шістнадцять років, але він був одним із найповажніших арабів в Ісламі. Він захищав Пророка ﷺ у день Ухуду від невіруючих та прикривав його собою та руками від стріл так, що у нього навіть був паралізований палець. Абдуллах ібн Аббас – перо цієї Умми, тлумач Корану, факіх (правовід) своєї епохи та імам тлумачення Корану, якому було лише тринадцять років, коли помер Пророк ﷺ. Незважаючи на це, він передав від Пророка ﷺ тисячу шістсот шістдесят хадісов! Мухаммад аль-Касім, який завоював Сінд, коли йому біло сімнадцять років, був одним із головних військових керівників свого часу. Мухаммад аль-Фатіх, який завоював Константинополь, – йому було двадцять три роки, і він хотів бути тим, про кого Пророк ﷺ сказав: «І який же чудовий той ватажок, який завоює його, і яке ж чудове те військо, що завоює його!». Імам аш-Шафіі вивчив напам’ять Коран, коли йому було сім років, а Муватта ібн Малік – коли йому було десять років. Він став шейхом імамів, коли йому було чотирнадцять років.

Неможна забувати перше покоління мусульманської молоді із числа наших сестер, як, наприклад, мати правовірних Аішу, у якої помер чоловік – Пророк ﷺ усього людства, коли їй було вісімнадцять років. Вона була одним із найбільших передавачів хадісів, з нею радились сподвижники… Асма бінт Абу Бакр, яка ризикувала собою під час хіджри Пророка ﷺ... Фатіма бінт аль-Хаттаб, яка не побоялась сказати істину своєму брату Умару ібн аль-Хаттабу, незважаючи на його владу та силу, і це стало причиною його звернення в Іслам.

Це – крапля у морі прикладів тих юнаків та дівчат, у яких клич «Аллах великий!» був їх гаслом, джихад – їх шляхом, а смерть на шляху Аллаха – найвищою метою. Вони поширювали Іслам у різноманітних куточках землі та правили на ній… І як ми, мусульмани, сьогодні потребуємо пізнання ролі молоді! Вона є опорою Ісламської Умми та таємницею її розвитку. Вона – носій ісламського стягу и прапору і ватажок цього руху.

Де ви, о молодь, сьогодні відносно цього?! Ви зайняті справами Умми, її турботами та думаєте, як її піднести, або ви зайняті дрібницями, впадаючи у гріхи, і ми бачимо вас там, де заборонив Аллах, і не можемо знайти там, де наказав Аллах?! До чого ви прагнете, хто для вас зразок для наслідування і якою є мета вашого життя?!

О ісламська молодь… Справжній успіх не полягає у багатстві, вроді або владі, або у розкішному житті, як стверджують деякі. Ні, клянусь Аллахом. Критерієм успіху та справжньої перемоги є входження до Раю. Подивіться на перше покоління ісламської молоді як на вищий приклад для наслідування та наслідуйте їх. Будьте подібні їм у стійкості, кажіть істину, подібно їм, будьте сміливими у наданні допомоги істині та її прихильникам. Працюйте та старайтеся для того, щоб зайняти справжню позицію для піднесення ц продовжити розвиток Умми. Старайтеся доки Аллах не встановить вашими руками Ісламську Державу – другий Праведний Халіфат за методом пророцтва. І це легко для Аллаха.

فَمَنْ زُحْزِحَ عَنِ النَّارِ وَأُدْخِلَ الْجَنَّةَ فَقَدْ فَازَ وَمَا الْحَيَاةُ الدُّنْيَا إِلاَّ مَتَاعُ الْغُرُورِ

«Хто буде віддалений від Вогню та введений до Раю, той набуде успіху, а земне життя – усього лише насолода спокусою» (3:185).


Мусліма (Умму Сухайб аш-Шамій)

Відеоогляд

Головне меню