Капіталізм – ідеальне середовище для поширення расизму

Британія
Друкарня

Усе більше і більше протестуючих виходять на вулиці, виражаючи своє невдоволення і розчарування, а також заявляючи на увесь світ, що вони більше не можуть терпіти систематичне пригноблення з боку расистів.

Огидний расизм американського суспільства проявляється знов, як і обговорюється по-англійські прихований систематичний расизм в Британії.

Крайня жорстокість поліції, економічне положення, трудова зайнятість населення і навіть статистика охорони здоров’я показують, що Америка, Європа і Великобританія досить несхожі по внутрішньому укладу країни. Необхідно зазначити, що ця несхожість часто базується на етнічній приналежності населення. Дійсно, так звані «етнічні меншості» несуть на собі основний тягар турбот пандемії коронавірусу, як у ролі жертв, так і у ролі ключових медичних працівників, які піддаються небезпечному ризику, щоб підтримувати життя населення.

На протязі багатьох сторіч Америка і капіталістичні держави Заходу експлуатували і піддавали дискримінації тих, кого управляюча еліта вважає нижчим класом, нижчим прошарком населення.

Створюються різноманітні приводи, щоб виправдатись перед рештою людей, чому нижчий клас можна вважати таким. Ідея расової переваги вигадана європейцями, щоб виправдати африканську работоргівлю. Метою капіталістів завжди була експлуатація праці, проте білі європейці та американці просували расистські ідеї, щоб відволікти себе від того факту, що вони теж усього лише раби капіталістичної еліти,хоча, згідно їх теорії, «білі раби» — більш високого класу, аніж африканці.

Пихатість завжди засуджувалось і осуджувалось Ісламом. У Корані розповідається про пихату зневагу Ібліса до Адаму, яка стало причиною його занепаду. Інші релігії і моральні філософії також засудили расизм і вказали на комплекс власної переваги його прибічників. Це у якійсь мірі виключило расизм як щось позитивне, проте досі залишається багато прибічників цієї ідеї. Нещодавно расизм став більш популярним, оскільки популістські лідери, впавши у відчай через крах капіталістичної економіки, розпалюють знов вогонь націоналізму і расизму, щоб заручитись підтримкою і утримати владу.

Трамп і подібні йому популістські лідери по усій Європі знають, що перетворити представників меншостей на цапів відбувало — це простий спосіб забезпечити собі підтримку електорату і відволікти людей від власного пригноблення. Суспільство розділено на дрібних прибічників цих популістів, незважаючи на їх власний пригноблений статус у дійсності і на явно пригноблену меншість, і усе це мотивується ненависними речами і діями популістських керівників. Це усе не має ані найменшого впливу на капіталістичну еліту, оскільки їм дійсно однаково, хто їх «раби», доти, поки ці самі «раби» продовжують дозволяти себе експлуатувати.

Руйнування символів білих капіталістів — очікуваний результат прихованого гніву, що утворився на протязі сторіч експлуатації рабів та їх пригноблення. Проте капіталісти розуміють, що це схоже на напірний клапан, який треба час від часу відкривати. Вони дозволяють проводити протести, щось руйнувати, щоб пригноблені общини могли пристосуватись до капіталістичної системи. Допускається навіть символічне змінення влади, але врешті решт капіталістична еліта та її корумпована система як і раніше експлуатують решту інших іще більше.

Мета більшості протестуючих — примусити почути їх голоси, щоб вони були враховані, а також щоб держава послухала і могла внести деякі змінення, щоб полегшити їх страждання. Змінення, безумовно, повинні бути зроблені, хоча б короткострокові, щоб усунути величезний дисбаланс у суспільстві. Проте протести рідко досягають реальних змін, окрім лише чисто символічних. Варто відзначити, що і це не рятує зіпсовану систему, яка є основою для експлуатації і пригноблення меншостей і не тільки.

Капіталістична система експлуатує людей будь-якими способами, тому що її світська основа примусили усіх повірити у те, що сильний завжди прав, а бажання більшості перевершує бажання меншості. Для сталості цієї системи представники капіталістичної еліти ділили трохи свого багатства з привілейованим середнім класом, щоб тримати порядок у нижчого класу, вигадуючи різноманітні причини, щоб виправдати соціальну нерівність.

Капіталістична ідеологія, заснована на світському фундаменті, буде продовжувати експлуатувати і пригноблювати людей доти, поки може це робити. Навіть якщо хтось із привілейованого середнього класу буде відчувати вину за те, що незаконно нажив свій статус і майно, навіть якщо хтось буде просити пробачення у людей нижчого класу, або якщо хтось поділиться невеликою кількістю свого багатства і влади, це не змінить ситуацію. Це не покладе край пригнобленню і дискримінації людей. Пригноблення просто перейде на інших людей, тому цей скажений цикл буде продовжуватись.

Мусульмани у Британії повинні знати про причини систематичного расизму на Заході. Також вони повинні знати, що Іслам вирішує цю та подібні проблеми в усьому світі. Припинення проявів расизму — похвальний вчинок. Проте ми не повинні обмежуватись цим. Коли ми знаємо, що корінь проблеми знаходиться набагато глибше, ми повинні прагнути викорінити цю проблему з усіма її витікаючими.

Іслам засуджує расизм, націоналізм і будь-яку дискримінацію по кольору шкіри та етнічній приналежності. Проте мало лише знати про це, це необхідно застосовувати і у житті, на практиці. В Ісламі є спосіб припинити расизм, побудувавши Халіфат на основі Пророцтва. Іслам застосовує практичні правила економіки, судової системи, соціальної системи і системи освіти, які не допускають піднесення одного класу над іншим, не визнають класовість як таку і не дозволяють популістам сіяти розбрат між людьми.

يَا أَيُّهَا النَّاسُ إِنَّا خَلَقْنَاكُم مِّن ذَكَرٍ وَأُنثَى وَجَعَلْنَاكُمْ شُعُوبًا وَقَبَائِلَ لِتَعَارَفُوا إِنَّ أَكْرَمَكُمْ عِندَ اللَّهِ أَتْقَاكُمْ إِنَّ اللَّهَ عَلِيمٌ خَبِيرٌ

«О, люди! Воістину, Ми створили вас із чоловіка і жінки і зробили вас народами і племенами,щоб ви пізнавали один одного, і найбільш вшанований перед Аллахом серед вас — найбільш богобоязливий. Воістину, Аллах — Знаючий, Відаючий» (49:13).

 

Яхья Нісбет
Медіа представник Хізб ут-Тахрір у Британії
№ 24/1441 х.
Понеділок, 17 Шавваля 1441 р.х.
08.06.2020 р.

Головне меню