Жителі Криму голосують за відокремлення від України та приєднання до Росії

Новини та коментарі
Друкарня

Новина:

На референдумі у Криму жителям півострову був запропонований вибір приєднатися до Росії або залишитись у складі України зі збільшенням суверенітету Кримської автономії. Після підрахунку 50 відсотків бюлетенів голова комісії Верховної ради Криму по проведенню референдуму Михайло Малишев повідомив, що 95% виборців проголосували за приєднання Криму до Росії. Російський депутат Жириновський сказав, “процес приєднання Криму може відбутися протягом трьох днів” - інформаційне агентство Інтерфакс. Після закриття виборчих дільниць Білий дім у черговий раз засудив це голосування і повідомив у своїй заяві: “Міжнародна спільнота ніколи не визнає результати плебісциту, що проводиться під загрозою насильства” (Associated Press, 16/03/2014). Прес-секретар Білого Дому Джей Карні засудив дії Росії, назвавши їх “небезпечними та такими, що дестабілізують”. Він також засудив Кремль за ескалацію кризи з причини військової окупації Криму два тижні назад та проведення “військових навчань на східних кордонах України”. Він попередив, що дії Кремля будуть “дорого коштувати”. (Guardian, 17/03/2014). Президент Росії Володимир Путін заявив, що референдум пройшов “у повній відповідності з міжнародним правом та уставом Організації Об’єднаних Націй”.

Коментар:

Доки три крупні сили ведуть суперечки стосовно високого відсотку тих, хто бажає відокремитись від України та приєднатися до Росії, ті шукають правове обґрунтування, на якому відбулись вибори. Багато хто з етнічних руських із жителів Криму у захваті від ідеї повернення на “історичну батьківщину”, у той час як прем’єр-міністр України заявив про невизнання виборів. Американські та європейські лідери розлючені щодо того, що Росія повністю ігнорує їх загрози про введення санкцій або можливе військове втручання, щоб зупинити будь-яке приєднання до Росії.

У той час як Росія у якості стимулятора запропонувала жителям Криму привабливий пакет фінансової допомоги, людина повинна замислитись про рівень життя у Росії та її безуспішну економіку, і це, до речі, те, на що намагались вказувати Путіну Сполучені Штати. Але, незважаючи на ці ризики, Путін чудово зрозумів ту велику перевагу, яку дає Крим Росії з точки зору його стратегічного розташування, нафтогазового проводу та плодючих земель. Таким чином, тон виборів з самого початку задавався щільною військовою присутністю у Криму, особливо у потрібних районах.

Усе ж основний акцент робиться на Росію та розуміння нею свого погляду заради здійснення сильної Росії, в якій будуть захищені стратегічне положення та життєво важливі трубопроводи від лап Європи та Америки. Для народу від цього буде користь, але з найбільш високим рівнем ризиків. На вулицях Кримського півострову ходили російські озброєні солдати, відкрито демонструючи силу та владу, яка виражає сьогодні зовнішню політику Росії. Народ же фактично увійшов у політичну гру, просто дивлячись на цю силу. Незважаючи на гучні обговорення з боку високопосадовців у світі, Путін відхилив їх шляхом вето у Раді Безпеки, стверджуючи, що жителі Криму мають право голосування, Путін зрозумів слабкість позицій Європи та Америки і діяв стосовно їх загроз як з нереальними загрозами, знаючи про те, що обидві ці крупні сили знаходяться у такому стані, який не дозволяє їм піти на військове втручання, а якщо і підуть, то будуть втягнуті у серйозні неприємності та ускладнення. Таким чином, Росія взяла ініціативу для того, щоб досягти своїх цілей та скористатись критичним періодом часу, особливо при різноманітних конфліктах в усьому світі. Так, Путін підкреслив, що вибори були повністю законними та приєднання Криму до Росії почнеться протягом трьох днів.

І, нарешті, вимоги Європи та США про те, що є законним, а що незаконним, це усього лише лякаючі вимоги. Ми ж є свідками їх численних злочинів проти людства та повного попрання ними суверенітету багатьох країн, включаючи Сирію, Центральноафриканську Республіку, Судан, Пакистан та інші країни.

Насправді сумно, що ми живемо у той час, коли найзвірячіші сили диктують нам: що законно та прийнятно, а що незаконно та неприйнятно. При цьому усе залежить від того, що поставлено на карту.


Для радіо Центрального інформаційного офісу Хізб ут-Тахрір
Умму Міхнад
19 Джумада аль-уля 1435
20/03/2014

Головне меню