Насилля у відношенні жінок між мусульманами та капіталістами

Новини та коментарі
Друкарня

Новина:
 
Єменські теле-радіо ЗМІ повідомили 21 травня 2014 року новину про проведення семінару-діалогу, який відбувся у місті Сана. Організатором виступила асоціація незалежних жінок «Фавз» за співпраці з єменським проектом «відгукнися» з дослідження проблем застосування насилля у відношенні представниць жіночої статі, а також обговорення запропонованого законопроекту по криміналізації насилля у відношенні дівчаток і жінок. У семінарі взяла участь Гурія Машхур, міністр з прав людини, яка відзначила: «Необхідність розробки закону з криміналізації насилля у відношенні жінок і дівчаток на підставі висновків національного діалогу, правових інстанцій і міжнародного досвіду у цій області, щоб можна було внести його до нової конституції». Доктор Аммат ар-Раззак Хумад, міністр праці і соціального захисту, відзначила: «Важливість підтримки і висвітлення жіночих проблем, а також надання законопроекту з криміналізації насилля на даному етапі, коли йде розробка конституції. Оскільки це позначиться у подальшому на закони, політику і практичні програми».

Коментар:

Вимога прийняття закону про криміналізацію насилля у відношенні жінки у Ємені не є якимось новим явищем, навпаки, це результат багаторічної праці семінарів і практикумів у низці міст Ємену за участі немалої кількості жінок під егідою і фінансовою допомогою міжнародних організацій. Як наприклад асоціація «Відгук», яка фінансується американською організацією USAID, Міжнародна організація із захисту гідності та іншими міжнародними американськими та європейськими організаціями.

Однак тут не завадило б провести невелике порівняння між положенням насилля у відношенні жінок у Ємені та у Західних країнах. Абдул Малік ат-Таджи у своїй книзі «Західна жінка; промовляючі цифри і реальні факти» привів західні статистики, які змушують здригнутися нормальну людину. Приведемо малу частину з них.

У Британії більше 50% вбитих жінок були жертвами чоловіка або партнера. 25% жінок піддаються побиттю з боку своїх чоловіків або партнерів. Жан Луїс відзначає, що переважна більшість розлучень відбуваються через насилля у родині, здебільшого з причини вживання алкоголю і падіння морального рівню. У ході опиту за участі семи тисяч жінок, 28% респондентів заявили про те, що наражалися на агресію з боку своїх чоловіків. Згідно з іншим британським звітом існує явище, коли чоловік б’є свою дружину без усілякої виправдальної причини. Випадки подібного явища склали 77% у країні. Одна жінка зізналася, що її чоловік систематично бив її на протязі трьох з половиною років з початку її шлюбу. Якщо я говорила йому щось після побиття, то він знову починав бити мене, що змушувало мене мовчати. Гірше за те, він не обмежувався одним видом побиття, а практикував усі види побиття, від ляпасу до ударів кулаками, ногами і колінами, головою об стіну, не звертаючи уваги на те, по яких місцях тіла наносяться удари. Ситуація доходила до тушіння сигарет об її тіло, приковування наручниками і утримання її за зачиненими дверима на протязі тривалого часу. Джоан Джонкелр, керівник кампанії з протидії насиллю такого роду, говорить що на протязі останніх дванадцяти років кампанія надала допомогу тисячам жінок, які наразилися на фізичне насилля у родині. Усього було зібрано пожертвувань на суму 70 тисяч фунтів стерлінгів для організації і управління цими притулками. Перший такий центр був оснований у Манчестері 1971 року, потім подібні центри були основані по всіх областях і районах Британії, і сьогодні їх кількість складає 150 центрів.

В Іспанії доктор Саймонс Мор, розповідаючи про становище жінок на Заході, підтверджує, що наслідками ганебного ставлення до жінки буде ніщо інше, як соціальна руїна. Він каже: «Останні статистичні дані про умови жінок у західному світі показали, що вони відчувають найбільш нещасні періоди свого морального життя, не дивлячись на усю мішуру, яка оточує життя західної жінки, яка, за думкою деяких, набула свою свободу. Усе це свідчить про панування чоловічої половини людства, яка кинула її у прірву безладних статевих зв’язків замість піднесення її благородних почуттів через побудування добродійної родини.

Він додав, що існуючі соціальні дослідження на підставі особистих зізнань показали, що західна жінка не є ідеальною жінкою і не може бути такою. Її життя проходить у війні проти чоловіка за абсолютне звільнення від нього. Статистика проблем західної жінки свідчить про феноменальність цих проблем, які відчуває вона. Немає сумнівів у тому, що незахідна жінка також відчуває проблеми, але вони переважно мають інший характер та інший мотив. У 1990 році офіційно було зареєстровано 130 тисяч випадків, коли жінка постраждала від фізичного насилля. Причому іспанська поліція заявляє про те, що реальна цифра у десятки разів перевищує офіційну статистику. Іспанська поліція зареєструвала більше 500 випадків зґвалтування жінок лише в один рік і більше одного вбивства щоденно. За поточний рік вже загинуло 54 жінки від рук партнерів-чоловіків. В Іспанії щоденно можна почути як мінімум одне повідомлення про вбивство однієї жінки найвитонченішим чином від рук чоловіка, який мешкає з нею.

Що стосується Америки, лідера капіталістичного Заходу, то у 1997 році у США кожні три секунди мав місце випадок зґвалтування однієї жінки. Також, за офіційною статистикою 6 млн. американських жінок страждають від фізичного і психологічного насилля з боку чоловіків. 70% заміжніх жінок наражаються на жорстоке побиття, щорічно 4 тисячі жінок гинуть від рук своїх чоловіків чи партнерів.
Інші американські дослідження показали, що статистичні дані, які надаються у поліцію, удвічі перевищують ті дані, які публікуються у ЗМІ. Більша частина даних блокується від оприлюднення, щоб не вивести на чисту воду реальність несприятливого американського суспільства, особливо у відношенні жінки. Дані дослідження кажуть, що у 1981 році дослідники відзначили, що випадки насилля у родині займають 50-60% шлюбних відносин в Америці. Не дивлячись на те, що згідно з оцінкою цей відсоток  коливався між 25% та 35%.

Інше дослідження, проведене у 1980 році за участі 620 американських жінок показало, що 35% із них, як мінімум один раз отримували фізичні удари (наражалися на побиття) з боку своїх чоловіків.

Зі свого боку дослідниця за ім’ям Уокер відзначила з посиланням на своє дослідження, проведене у 1984 році, що американська жінка має велику практику фізичного насилля. Вона пояснила, що 41% жінок зізналися, що були жертвами фізичного насилля з боку своїх матерів і 44% з боку своїх батьків. Також вона відзначила, що 44% з них були свідками випадків фізичного насилля у відношенні їх матерів з боку їх батьків.

У 1985 році були вбиті 2928 осіб від рук членів родини. Якщо звернути увагу на жертви вбивства лише серед жінок, то третина з них загинули від рук своїх партнерів або чоловіків. Загалом чоловіки були винуватцями смерті 1984 жінок. У той час як співмешканці чи громадянські партнери склали тільки 10% вбивць жінок. Кажучи про статистику злочинців, скоюючих напад на жінок в Америці, то кожний третій і четвертий з них є чоловіком жертви.

Вірно, у Ємені відбуваються випадки насилля у відношенні жінки. Однак вони незрівнянні з тим становищем, у якому живе західна жінка. Невже після цього хтось бачить потребу в усуненні насилля від жінки? Жінка на Заході сьогодні потребує ідеології, яка своєю доктриною звільнила б її від обожнення людей і перевела б до покірності Всевишньому Аллахові – Господу людей. Вона потребує ідеології, яка їй своєю системою гарантувала б добробут і спокій, а також піднесла б її гідність,яка була принижена у темряві капіталістичної ідеології.

Проблема насилля у відношенні жінки на Заході стала наслідком капіталістичної ідеології, яка занизила статус жінки, перетворивши її на предмет задоволення для чоловіків на аукціоні. Між тим насилля у Ємені є наслідком віддалення від ідей та законів Ісламу відносно взаємовідносин з жінкою. Це віддалення можна вирішити шляхом повернення до ідей та законів Ісламу через виконання Ісламу у державі Халіфат, щоб життя жінки знов заквітнуло добробутом. Хай допоможе нам Аллах, побачити таких жінок, які будуть виховувати кращі покоління звитяжних моджахедів та великих особистостей, таких як Ум Сальма, Ум Уммар, аш-Шафаа, аль-Ханса та Хаула Бінт аль-Азвар тощо.


Для центрального інформаційного відділу Хізб ут-Тахрір
Шафік Хаміс
26 Раджаб 1435 рік
25/05/2014

Головне меню