Законні наркотики і наркотичні закони

Новини та коментарі
Друкарня

Новина:

Журнал «Штерн» (http://www.stern.de/) повідомляє, що у багатьох країнах існує дозвіл на популярну торгівлю так званими «дизайнерськими» наркотиками legal highs, які продаються через Інтернет під різними іменами, такими як «Трав’яний збір», «Ароматний чай», «Освіжувачі повітря для дому» або навіть «Солі для ванн», хоча насправді – це штучно вироблювані наркотичні речовини, метою застосування яких є галюцинації та одурманений стан. Виникає велике питання: яким чином уряди дозволяють оберт цих наркотиків і торгівлю ними?

Коментар:

Відомо, що капіталізм дивиться на будь-який товар через призму зиску, яка і визначає цінність речі. Ця цінність ґрунтується на прагненні до придбання і володіння річчю, незважаючи на суть її користі: чи поєднується вона з моральністю і здоров’ям. А з точки зору капіталізму наркотики становлять собою цінність, у якій мається користь поза залежністю від тієї порочності, яку приносять ці товари з гуманітарної точки зору.

Це те, що стосується розгляду питання з ідеологічної точки зору. Що ж стосується практичної сторони, то деякі держави прийняли спеціальні закони, пов’язані з розповсюдженням таких наркотиків, як опіум та героїн, і торгівлі ними. Таке рішення було прийняте через їх великий вплив на суспільство, а ще тому, що ці наркотики стали причиною певного матеріального збитку, втрати продуктивних робочих рук, а також підвищення матеріальних втрат людей, які вживають ці препарати.

З цієї причини деякі держави видали закони, які оберігають людей від вподобання до важких наркотиків через те, що ця залежність приводить до матеріальних втрат, роблячи користь від них у суспільстві негативною. Звідси і виник кримінальний закон, який карає за наркотичні речовини, забороняє певні конкретні види препаратів (з чітким їх описом). Однак у противагу цьому закону існує інший закон (про лікарняні препарати), який забороняє деякі речовини, дозволені Кримінальним кодексом, і дозволяє речовини, які в основі своїй – заборонені, спираючись на Кримінальний кодекс, але дозволені з медичної точки зору. Таким чином, ці відмінності слугують причиною пошуку правових лазівок, якими б могли скористатися дільці з виготовлення наркотиків для прикриття оберту цих наркотичних речовин законним чином під різними звичними іменами.

І хоча факти свідчать про серйозність цих речовин і про їх вплив на свідомість, нервову систему та психічний стан тих, хто їх застосовує, проте, правова тріщина між Кримінальним кодексом і законом про лікарняні препарати дала можливість дилерам просувати ці товари, які приносять їм величезний прибуток, хоча й існує усвідомлення цими людьми небезпеки цих препаратів для здоров’я. Однак для них це не становить загрози допоки справа приносить їм матеріальний прибуток разом із забезпеченням правового прикриття.

Деякі країни, такі як Нідерланди, дозволяють продаж марихуани в аптеках і вживання коноплі у певних кофейнях, які вважаються правовими оазисами для тих, хто вживає наркотики, що приносить матеріальний прибуток державі за рахунок податків. Окрім того, це забезпечує витрати держави у справі боротьби з контрабандистами. Також вважається, що цей закон ставить споживача перед власною відповідальністю за вживання препарату або за відмову від нього, залишаючи рішення цього питання на власний розсуд людини. Ця модель у справжній час досліджується урядом Німеччини, зокрема – Партією зелених, про деяких високих представників якої відомо, що вони самі вживають наркотики і курять марихуану в особистому житті і під куполом парламенту. Були проведені лабораторні дослідження, де було узято зразки з поверхонь робочих столів, туалетів та дверних ручок у будівлі німецького парламенту. Дослідження показали, що виявлено велику кількість залишків наркотичних речовин, таких як опіум та героїн, залишків ін’єкції в туалетах будівлі парламенту, призначених для депутатів.

Можливо, станеться збій у прийнятті закону про запобігання цьому порочному явищу і це може статися тому, що ті, хто приймає закони, самі бажають щоб ці речовини залишалися легально дозволеними.

Це явище вкрай та однозначно доводить велич Ісламу і його здатність позбавитися від усіх цих порочностей. Хадіс Посланця Аллаха ﷺ остаточно ставить крапку у цьому питанні: «Те, що п’янить у великій кількості, то й у малій (кількості) воно заборонене».. І цей закон розповсюджується на білого і чорного, шанованого і низького, і немає переваг або виключень ані для кого. Збільшення цих порочних явищ у суспільстві сприймається як крики про лихо, щоб мусульмани повернулися до порятунку людства від бруду гнилої капіталістичної системи.


Спеціально для радіо Центрального інформаційного офісу Хізб ут-Тахрір       
Сейф уль-Хак – Абу Фирас
23 Мухаррам 1436
16.11.2014

Головне меню