Америка бажає придати новий імпульс українській кризі, а не допомогти українському народові

Новини та коментарі
Друкарня

Новина:

У п’ятницю 26 грудня у ЗМІ з’явилася інформація про те, що Укртансінспекція спрямувала листи автомобільним перевізникам та власникам автобусних станцій з вимогою припинити з 26 грудня продаж квитків і перевезення пасажирів на автобусних маршрутах, що з’єднують материкову частину України з територією Автономної Республіки Крим у зв’язку із загостренням ситуації в Криму.

Варто згадати, що дане рішення надійшло незабаром після того, як державна адміністрація залізничного транспорту України «Укрзалізниця» припинила усі пасажирські та вантажні перевезення між материковою частиною України та Кримом.

http://zn.ua/UKRAINE/ukraina-zakryla-avtobusnoe-soobschenie-s-krymom-162890_.html

Коментар:

Дані події не слід розглядати у відриві від того, що відбувається навколо української кризи на протязі останніх кількох тижнів.

Так, 2 грудня був утверджений склад уряду прем’єр-міністра Арсенія Яценюка, у якому 3 міністерських портфелі дісталися іноземцям, які отримали освіту в США. Один з міністрів, Наталя Яресько, працювала у держдепартаменті США у початку 90-х.

18-го грудня президент США Барак Обама підписав закон №5859 «Про підтримку свободи в Україні», який передбачає технічну та військову допомогу Україні і розширення санкцій проти російського військового та енергетичного секторів.

За день до цього помічник держсекретаря США Вікторія Нуланд заявила, що в адміністрації США очікують, що МВФ та Всесвітній Банк, так само як і інші міжнародні донори збільшать розмір фінансової допомоги Україні.

19-го грудня Барак Обама підписав указ про нові санкції, а саме про блокування активів фізичних та юридичних осіб, які ведуть бізнес у Криму.

23-грудня Верховна Рада України конституційною більшістю проголосувала за відмову від позаблокового статусу України.

Загальновідомо, що відмова від позаблокового статусу пов’язана з бажанням подати заявку на вступ у НАТО. І хоча генеральний секретар альянсу Йєнс Столтенберг доволі стримано прокоментував відмову від позаблокового статусу Україною заявивши, що Україні слід у першу чергу провести реформи і вирішити територіальні суперечки, а також те, що альянс не буде проявляти ініціативу в цьому, дана відмова викликала хворобливу реакцію російських офіційних осіб.

З 24 грудня почалося масове відключення електроенергії у багатьох містах і районах Криму.

І ось з 26 по 28 грудня з’явилося повідомлення про припинення вантажного та пасажирського залізничного та автомобільного повідомлення.

Також варто згадати, що 26 грудня у ЗМІ з’явилася інформація про те, що Міжнародна платіжна система Visa у виконання вищезгаданих санкцій прийняла рішення відключити російські банки, які діють на території Криму від своїх сервісів.

На тлі майбутніх зимових погодних умов блокування електрозабезпечення і транспортного повідомлення Криму Україною є вкрай болісним для нової кримської влади, яка передрікала чудове життя для мешканців Криму у складі РФ.

Силове відкриття сухопутного коридору вздовж північного узбережжя Азовського моря, про який говорили ще влітку і восени - неможливе, оскільки російська економіка на тлі санкцій та низьких цін на нафту не витримає наслідків відкритого військового вторгнення військ РФ на материкову частину України.

Варто відзначити, що дані рішучі і провокуючі кроки українського уряду не можуть у світлі вищевикладеного робитися без утвердження і узгодження цих кроків з американською стороною.

Очевидно, що подібними кроками США бажають надати українській кризі новий імпульс, адже їх стратегічний інтерес – це створення тривалої нестабільності коло кордонів своїх суперників – Європи і Росії. Цим Америка займається ще з часів приходу до влади в Україні В.Ющенко на початку 2005 р.

Так, можливо США, досягнувши достатнього ослаблення Європи та Росії у результаті даної кризи, вирішили покласти їй кінець, вимусивши Росію повернутися до дотримання міжнародних зобов’язань перед світовою спільнотою та Україною. Але це малоймовірно.

Що стосується української держави, то її трагедія полягає в тому, що Україна сьогодні не має фінансових можливостей, і що більш важливо, належної політичної волі для проведення незалежної політики із захисту суверенітету і територіальної цілісності, а опора на зовнішні сили і особливо на США вкрай сумнівна, адже саме ця країна є ініціатором практично всіх криз сучасності, у результаті яких була зруйнована не одна держава. Саме пошук зовнішньої опори на протязі всього існування України і небажання спиратися виключно на власні сили стали причиною нинішньої кризи.

Що стосується США, то вони не дбають про Україну і її народ, навпаки, народ України, її суверенітет, потенціал та ресурси є ніщо інше як інструмент у проведенні своєї політики з ослаблення Європи і Росії.


Спеціально для радіо Центрального інформаційного офісу Хізб ут-Тахрір
Голова Інформаційного офісу Хізб ут-Тахрір в Україні
Фазил Амзаєв
8 Рабі-аль-авваль 1436 р.х.
30.12.2014

Головне меню