Російсько-турецька «гра в літаки» - це всього лише хитрість заради відновлення союзу у блокаді Сирії

Новини та коментарі
Друкарня

Новина: МЗС Туреччини заявив про порушення 29 січня російським військовим літаком Су-34 повітряного простору країни, звинувативши при цьому Росію в ескалації напруженості.

«Літак Су-34, що належить ВКС РФ, порушив повітряний простір Туреччини в 11:46 за місцевим часом. До моменту порушення екіпаж літака був кілька разів попереджений російською та англійською мовами», - йдеться в заяві МЗС. Крім цього, у відомстві підкреслили, що відповідальність за наслідки подібних інцидентів цілком лежатиме на російській стороні.

Міністр закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу у своїй заяві сказав: «Російський літак ще один раз порушив наш повітряний простір. Це встановили не тільки ми, а й база НАТО в Іспанії». Також він повідомив про прагнення Анкари налагодити відносини з РФ: «Ми розглядаємо Росію не тільки як нашого сусіда, але і як важливого партнера. Ми виступаємо за те, щоб налагодити наші відносини, але це не можливо за участі тільки однієї зі сторін», - сказав Чавушоглу.

На наступний день президент Туреччини Реджеп Ердоган, заявив, що Росію «очікують наслідки», якщо вона продовжить порушувати турецький повітряний простір. Також він додав, що неодноразово і безуспішно намагається зв'язатися з президентом РФ Володимиром Путіним: «Я попросив главу МЗС Туреччини повідомити про моє бажання зустрітися з паном Путіним, але відповіді я поки не отримав», - заявив турецький президент (джерело - «Бі Бі Сі»).

Коментар: 24 листопада 2015 р Туреччина збила російський літак через порушення ним повітряного простору. Генштаб Туреччини з цього приводу зробив наступну заяву: «24 листопада 2015 року близько 9:20 два літака, чия приналежність не була встановлена, порушили повітряний простір Туреччини в провінції Хатай, незважаючи на те, що їм протягом п'яти хвилин було зроблено 10 попереджень. В результаті цього в рамках правил реагування на загрози 24 листопада 2015 о 09:24 проти порушників були задіяні два винищувачі F-16 турецьких ВПС, які перебували на патрулюванні в регіоні».

29 січня 2016 р МЗС Туреччини заявив про порушення в той самий день російським військовим літаком Су-34 повітряного простору країни і про те, що до моменту порушення екіпаж літака був кілька разів попереджений російською та англійською мовами.

Турецькі керівники так само, як і їхні російські колеги, були в подиві з приводу листопадового інциденту зі збитим літаком. Це був шок для обох сторін, адже вони прекрасно знали, що обидва вони є двома гравцями одного проекту в сирійському питанні. Навіщо ж їм бажати провалу цього проекту? Однак літак був збитий, і сталося це не з їхньої волі. Називайте це як хочете - «турецькі військові діяли в рамках правил реагування на загрози» або «реакція турецьких військових на бомбардування і блокаду росіянами ВВС вершини Туркман» або якось ще. Це не важливо. Важливим є те, що це сталося не з політичної волі турецького керівництва. Але сьогодні, через два місяці, в чому сенс заяв турецької влади про повторне порушення повітряного простору ідентичним літаком?

1) Перш за все, сенс полягає в тому, що російські й інші іноземні військові літаки вже зрешетили турецький повітряний простір до дірок. Туреччина, у свою чергу, мовчки спостерігає за цим.

2) Загрози Туреччини на адресу Росії через порушення повітряного простору, але при цьому її абсолютне мовчання з приводу того, як Росія змітає з лиця землі цілі міста, такі як Алеппо і Ідліб, вбиваючи безневинних дітей, ще раз доводить те, наскільки примітивно-націоналістичні погляди має Туреччина. Заяви президент Ердогана і прем'єра Давутоглу про «Умму» - абсолютно порожні. Де ж ці керівники з їх гаслами «Наш Алеппо! Наш Шам! Наш Ідліб!»? Від тих, хто навіть на адресу Росії, яка порушила їхній повітряний простір, нічого вагомого сказати не може, чи є хоч якась користь Алеппо, Шаму, Ідлібу або Уммі?

Варто зазначити, що заяви Туреччини про порушення повітряного простору прийшли відразу слідом за візитом віце-президента США Джо Байдена до Туреччини напередодні женевських переговорів. Це вказує на те, що Америка вимагає від Туреччини і Росії вирішити кризу, тому що вона має потребу в них обох в Сирії. Дана заява про порушення повітряного простору і такий за ним розвиток подій - закладання основи для вирішення штучної кризи, свого роду «каприз» і «кокетство» перед врегулюванням відносин між двома державами, які дотримуються американських вказівок. Часте «протягування оливкової гілки» від Туреччини до Росії, її рясні заяви про добру волю мають лише одну причину - бажання розпродати цінності і все те, що досягнуто сирійською революцією, на женевському прилавку, а неугодних революціонерів - «переконати» за допомогою Росії, що загрожує повною блокадою і масовими вбивствами в Сирії.

Глибоко засмучує те, що як турецький народ, так і мусульмани не помічають мізерну позицію Туреччини.
 

Махмуд Кар
Голова інформаційного офісу Хізб ут-Тахрір Туреччина
05 Джумада аль-уля 1437 х.
14.02.2016 р.

Головне меню