«Федералізація» або американський «План Б»: що ж очікує Сирію?

Новини та коментарі
Друкарня

Новина: Сайт «arabi21.com» (агентство в Лондоні) повідомляє: після дебатів навколо заяви заступника міністра закордонних справ Росії Сергія Рябкова, зробленої два дні тому з приводу відсутності для його країни будь-яких перешкод щодо трансформації Сирії у федеративну державу, дану заяву прокоментувала заступник директора інформації і друку державного департаменту Росії Марія Захарова.

У середу Захарова заявила для преси інформагентства «Супутник», що «питання федералізації Сирії, на думку Москви, має вирішуватися самими сирійцями». Вона додала: «Наша позиція в даному випадку не зазнала жодних змін: державний лад в Сирії - це порядок внутрішньосирійського діалогу, обговорення, прийняття відповідних консенсусних рішень. Це, безумовно, та справа, якою повинні займатися самі сирійці». Вона зазначила, що «ведуться консультації з цього питання, але наша позиція зрозуміла: державний лад Сирії - в руках самих сирійців. Ми повторювали не раз, що бачимо майбутнє Сирії в демократичній державі, вільній і єдиній».

У понеділок Сергій Рябков заявив: «Сирія могла б стати федеративною державою, якщо така модель державного устрою буде влаштовувати всі сторони». Він додав: «Якщо в результаті переговорів, консультацій і дискусій щодо майбутнього державного ладу в Сирії вони прийдуть до думки, що саме така (федеративна) модель спрацює для виконання завдання збереження Сирії як єдиної, світської, незалежної і суверенної держави, хто буде заперечувати проти цього?".

Коментар: Безперервно слідують одна за одною заяви Америки і Росії з приводу державного ладу Сирії. Незважаючи на спроби просунути ідею розбіжностей між Росією і Америкою щодо системи, в якій вони повинні прийти до єдиної думки, як передбачається, в ході переговорів, обопільних заяв в засобах масової інформації між Міністерством закордонних справ Росії і Держдепартаментом Америки показують, що Росія крок за кроком слід порядку Америки. Коли Джон Керрі в своєму виступі перед Конгресом заявив про можливість поділу Сирії і про наявність «Плану Б», МЗС Росії заперечило йому. Міністр закордонних справ РФ Лавров заявив: «Немає ніякої альтернативи плану Росії і США щодо питання про припинення військових дій в Сирії, і не буде», - після чого заступник міністра закордонних справ РФ Рябков заявив: «Можливо, Сирія стане федеративною державою». Він також сказав: «Офіційний представник Держдепу США на питання: «Чому Америка була згодна з федералізацією в Іраку, але не згодна в Сирії?», - Заявив: «Слова держсекретаря США Джона Керрі вирвані з контексту. Державний департамент США заявив, що метою є єднання Сирії, а не розподіл на розрізнені групи, керовані керівництвом, обраним сирійцями (крім Башара Асада), що реагує на їхні потреби і відповідальним за них»». Джон Кербі, офіційний представник Держдепу США, додав: «Коли ми говоримо, що Сирія, в цілому, може бути під федеральним контролем, це не означає, що вона буде позбавлена суверенітету. Коли сирійський народ управляє і приймає рішення сам по собі, це відрізняється від реальності напівавтономних регіонів. Ми не хочемо, щоб це відбулося, це не є метою і «Планом Б». Мета полягає в єднанні Сирії, що може бути досягнуто за допомогою політичного процесу, який надасть, в результаті, права сирійському народові»(«Аль-Кудс аль-Арабі», 02.03.2016).

Це показує, що проект федералізації Сирії був узгоджений заздалегідь. Що ж стосується «Плану Б», незважаючи на відсутність оприлюднення його в деталях адміністрацією США, то ми спостерігаємо, що відбувається навколо Сирії, наприклад, підготовка до наземного вторгнення сухопутних військ арабських і інших країн під контролем Америки. Про це свідчать заяви Саудії - про готовність взяти участь у наземних операціях в Сирії, а також заява міністра закордонних справ Саудії Аделя аль-Джубейра, що ця ініціатива була прийнята на прохання Америки. Також на це вказує повторний візит короля Йорданії до Сполучених Штатів після першого його галасливого візиту (через те, що тоді Обама приділив королю всього лише кілька хвилин). Він знову вирушає на зустріч з Обамою на додаток до проведеної операції «по гарантуванню безпеки», в ході якої були арештовані кілька людей і убитий йорданський офіцер і ще семеро людей. Все це говорить про те, що Йорданія готується виконувати свою роль в американському проекті.

 

Спеціально для радіо Центрального інформаційного офісу Хізб ут-Тахрір
Абдуллах Махмуд
24 джумада аль-уля 1437
04.03.2016

Головне меню