Британія викриває змову між Америкою та Іраном

Новини та коментарі
Друкарня

Новина: Британська «Бі-Бі-Сі» відала детальну статтю про таємну угоду між лідером «ісламської революції» 1979 року в Ірані аятолою Хомейні та департаментом президента США Джіммі Картером. У статті від 03.06.2016 наведені подробиці таємних переговорів між іранським лідером, бувшим на ту мить у вигнанні, та політичним керівництвом США щодо варіантів повернення Хомейні до Ірану. Нинішній президент Ірану аятола Алі Хаменеі обрушився з критикою на репортаж «Бі-Бі-Сі» щодо таємних контактів між США та аятолою Хомейні, назвавши його фальшивкою, і охарактеризував як «прояв ворожості з боку британців». Незважаючи на офіційне спростування з боку іранської влади, у статі присутня низка цікавих моментів, таких як лояльність іранського режиму до «великого сатани» та його уявні «незалежність» від США.

Коментар: Іранське втручання у Ліван, Ємен, Сирію та Ірак є очевидним доказом для багатьох політичних спостерігачів того, що Тегеран діє спільно з Вашингтоном та обслуговує американські інтереси. Тим не менш, недостатня кількість обнародуваних документів, до яких важко дістатися, усіляко приховує повну картину історії співпраці з «великим сатаною» (так Хомейні назвав США перед публікою), тому дослідникам у цій області необхідно вивчити багато кількість книг та публікацій для того, щоб зрозуміти ірано-американські стосунки останніх сорока років. Данна стаття «Бі-Бі-Сі» – це не лише своєчасне нагадування, але воно має і приховані мотиви.

«Краще, що може дати результат, на мій погляд, – це військовий переворот проти Бахтіяру (Шапур Бахтіяр – прем’єр-міністр шаха Пехлеві, приведений, згідно до статті, при підтримці ЦРУ до влади в Ірані переворотом 1953 г.), а потім – угоді між військовими та Хомейні, яка остаточно відсторонить шейха від влади», – писав 9 січня 1979 року заступник радника по національній безпеці США Девід Аарон своєму начальнику Збігнєву Бжезинському, говориться у статті, де також вказується, що Хомейні запевнив США про «відсутність припинення потоку нафти» після скинення шаха і підкреслив, що віддає перевагу співпраці з Америкою і що у нього нема жодної симпатії до «атеїстичного» Радянського Союзу.

Згідно статті, існувало побоювання, що іранські військові можуть вжити заходів по захисту конституції, у якій з усією визначеністю сказано, що конституційна монархія в Ірані вічна та не може бути скасована. Проте по прибутті Хомейні до Тегерану у 1979 р. американський посол в Ірані Уільям Салліван повідомив Вашингтону: «Здається, військові вирішили прийняти повернення Хомейні і готові співпрацювати з ісламським рухом, якщо будуть дотримуватись конституційні норми».

Ясно, що Америка спланувала «ісламську революцію» в Ірані, бо вона повністю гармонує з генеральним планом Бжезинського по використанню як сунітів, та і шиїтів у їх прагненні перемогти радянський Союз.

Тим не менш, характер іранського режиму не змінився і по сьогодні, а навпаки – Іран після ядерної угоди 2015 року став більш агресивним у підтримці інтересів США у регіоні: Тегеран підтримує Асада грошима та людьми у Сирії, а хоусітів – зброєю в Ємені та співпрацює з американцями, щоб контролювати сунітсько-шиїтські хвилювання проти уряду в Іраку. А тому виникає питання, чому «Бі-Бі-Сі» опублікувала статтю саме зараз?

Головне побоювання Британії полягає у тривалому наступі Ірану на країни Ради співпраці арабських країн Перської затоки та інші країни у регіоні, які перебувають під англійським впливом. Це також пояснює сильні дорікання Хаменеі на адресу «Бі-Бі-Сі».

Чотири десятиріччя минуло з миті іранської революції, у якій західній сили розіграли мусульман, як шиїтів та і сунітів. Пророк ﷺ сказав: «Віруючий не буде ужалений двічі з однієї і тої ж самої нори». Іранський режим залишав без допомоги мусульман вже багато разів. Явним доказом зрадництва режиму є його повна бездіяльність у наданні допомоги своїм шиїтським братам, які воюють проти американської окупації у Кербеле та Ен-Наджафе. Мусульманам Ірану вже давно пора покласти край режиму зла, який співпрацює з найголовнішим Шайтаном протягом вже досить тривалого часу.

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا اسْتَجِيبُوا لِلَّهِ وَلِلرَّسُولِ إِذَا دَعَاكُمْ لِمَا يُحْيِيكُمْ وَاعْلَمُوا أَنَّ اللَّهَ يَحُولُ بَيْنَ الْمَرْءِ وَقَلْبِهِ وَأَنَّهُ إِلَيْهِ تُحْشَرُونَ

«О ті, які увірували! Відповідайте Аллаху та Посланцю, коли він закликає вас до того, що дарує вам життя. Знайте, що Аллах опиняється між людиною та її серцем (може завадити людині досягти того, що їй угодно) і що ви будете зібрані до Нього» (08:24)

Спеціально для радіо Центрального інформаційного офісу Хізб ут-Тахрір
Абдульмаджід Бхатті
1 Рамадану 1437 х.
08.06.2016 р. 

Головне меню