Відданість повинна зберігатись у відношенні ідеології держави – носія цієї самої ідеології, а не партії та її лідерів

Новини та коментарі
Друкарня

Новина: сайт новин egynews.net за 25 липня 2016 р. повідомляє про те, що президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган у неділю оприлюднив число затриманих у контексті спроби перевороту, який нещодавно стався у країні.

Число затриманих досягло 13 тисяч 165 людей. Канал «RT», який віщає на англійській мові, передає слова Ердогана, що це число включає у себе 8.838 солдатів, 2.101 людей із судових органів, 1.485 прокурорів та чинів поліції, 52 чиновника та 689 громадянських осіб. Ердоган сказав у заяві для преси, що було зачинено 15 університетів, 934 школи, 35 закладів охорони здоров’я та 19 профсоюзів з конфіскацією усього майна через їх зв’язки з терористичним рухом Фетхуллаха Гюлена.

Коментар: не торкаючись теми того, хто стоїть за невдалим переворотом… За його організацією та форматом проведення приховується дещо більше, аніж рух Гюлена, який, по суті, «слугує людям», як біло прийнято говорити про його прибічниках. Кадрова «чистка» зачепила більшість державних сфер, зокрема – систему освіти, медицину, армію, правоохоронні органи, а також ЗМІ. Масштаби її великі.

Уявіть собі, скільки це родин, дітей затриманих офіцерів, солдатів, звільнених громадян! Скільки родин, дітей викладачів університетів, прокурорів, судій та решти затриманих! Уявіть собі, скільки залишилось студентів, позбавлених можливості продовжити своє навчання з причини вилучення ліцензій у навчальних закладів! Зачинення університетів та інститутів збентежило людей ; люди почали перебувати у пошуках якої-небудь альтернативи. Адже багато із тих, хто навчався, перебували на стадії закінчення шкіл та інститутів, як відразу двері навчальних закладів зачинились для цих студентів. Турецький уряд ці дні утворює могутню армію із числа тих, хто розлючений на нього і на його поведінку серед різноманітних прошарків населення. Уряд вважає, що тим самим вчиняє правильно. Президент Туреччини називає переворот, який провалився. Та ту можливість, яка дана йому, щоб позбутися від своїх ворогів, подарунком небес. Що це за уряд, в якому є дух помсти та прагнення очиститись від учорашніх союзників – синів одного і того ж суспільства і підданих однієї і тієї ж держави?! Прибічники Гюлена допомагали «Партії справедливості та розвитку» на двох виборах і допомогли їй прийти до влади і зберегти її у їх демократичних іграх.

Правляча у Туреччині партія у своїх справах сьогодні не виходить із ісламської ідеології. Більше того, вона не виходить із правильного та глибокого розуміння реальності суспільства та методу керування ним. Тріщина у суспільстві, яка утворює цей рух, взявшись здійснювати чистки, не загладиться швидко. Якщо Ердоган зможе очистити інститути держави від послідовників Гюлена, то почуття, якими вони володарюють у відношенні свого шейха та його руху, залишаться у їх серцях. Також почуття образи не зникнуть так легко, адже було конфісковано майно людей, а самі вони позбавились роботи. Після одного Гюлена прийде інший Гюлен. Мусульмани Туреччини зможуть об’єднатись, лише якщо вони будуть віддані Ісламу та його ідеології, якщо вони будуть розуміти свою доктрину та ті ідеї, які витікають із неї, і якщо вони будуть прагнути до того, щоб ці ідеї панували у суспільстві. Саме це – та діяльність, якою займається Хізб ут-Тахрір. Ця партія вивчила Іслам та зрозуміла його дуже добре, а потім прийняла низку ісламських думок і законів із прийнятих джерел і працює над їх втіленням у суспільстві та державі. Це вимагає від неї складного процесу, щоб чиста ісламська ідея почала взаємодіяти зі сторонньою та неправильною ідеєю. Незабаром, коли, з волі Аллаха, переможе чиста ідея, тоді зможе об’єднатись Ісламська Умма, і тоді вона зможе втілювати закони свого Господа і зможе присвятити себе поширенню цієї ідеології по усьому світу. Тоді не буде приводу для здійснення перевороту. Як може Умма здійснити переворот проти самої себе, проти своєї ідеології?! Вона віддана великій ідеології Ісламу та його держави, а не певному руху або певному шейху та керівнику руху, ким би він не був.


Написав для радіо Центрального інформаційного відділу Хізб ут-Тахрір Абу Яхъя Умар ібн Алі
23 Шавваля 1437 р.х.
28.07.2016

Головне меню