Режим Рахмона у Таджикистані проголосив війну жіночому ісламському вбранню

Новини та коментарі
Друкарня

Новина: 27 січня 2017 року голова комітету по справам жінок та родини при уряді Республіки Таджикистан Ідігул Косімзода повідомила на прес-конференції, що очолюваний нею комітет періодично проводить рейди за участю правоохоронних органів, метою яких є виявлення "жінок, які носіть не національний таджицький одяг,а чужий нашій культурі”.

Також голова комітету звинуватила жінок, які носять хіджаб, у поширенні розпусти, заявивши: “Ми особисто бачили, що жінки і хіджабах займались звідництвом. Я це бачила на власні очі, і, чесно скажу, мені було дуже огидно”. "Коли жінки дотримуються чужих таджицькій культурі ідеалів, то для них розпуста теж стає нормою”, - додала вона.

Коментар: Режим Рахмона не приховує своєї відвертої ворожнечі проти бурного відродження Ісламу у Таджикистані. Ось вже біля двох десятків років влади рік за роком скидають маски у боротьбі з релігією, і тепер вони вже перейшли до відвертих ображань на адресу таджицьких жінок.

Варто зазначити, що Косімзода - не перший держслужбовець, який публічно атакував ісламське жіноче вбрання. Раніше колишній міністр освіти і разом з тим шурін президента Абдужаббор Рахмонзода у ході свого візиту до ліцею при Таджицькому національному університеті різко висловився на адресу учениць у хіджабах. “Виженіть батьків, які у хіджабі! Їх дітей також! Нехай ваших дітей навчають мулли, які наказали вам носити хіджаб. Чому ви не дотримуєтесь наших законів, але своїх дітей приводите до нас? Відправляйте тоді їх до Ірану“, — заявив тоді міністр.

Сам президент Рахмон, виступаючи 1 вересня 2010 року у таджицькому національному університеті перед студентами, заявив: “Спостерігаючи за молодими людьми, в основному — дівчатами та жінками, на вулицях столиці, я бачу, що деякі із них копіюють стиль одягу інших країн. Якщо ви любите стиль одягу іншої країни, то я вас відправлю туди”.

Невже вони всерйоз вважають Іслам – чужою релігією для народу Таджикистану? Який одяг насправді носили матері та бабусі нинішніх таджицьких жінок?
Для відповіді на ці питання варто прояснити наступне:

1) На сьогоднішній день населення Таджикистану складає більше 8 мільйонів осіб, 98% яких є мусульманами. Іслам йшов у землі Центральної Азії (включаючи Таджикистан) разом з походом відомого полководця Кутєйби ібн Мусліма у 7 сторіччі за григоріанським календарем. З тих самих пір і до сьогодні народи даного регіону були мусульманами і не зреклися ісламських цінностей навіть після окупації з боку царської Росії, а потім і протягом 70 років безбожної тиранії СРСР.

2) А що стосується одягу таджицьких жінок, то він завжди представляв собою ісламське вбрання. “Довгі сукні вільного крою щиколотки, і з довгими рукавами до кистей. А головне вбрання складалось з довгої хустки, що покривала волоси та опускалася до ліктів”, - описує одяг таджицьких жінок відомий радянський етнограф Ольга Сухарєва у своїй книзі “Костюми народів Середньої Азії“, опублікованій у 1979 році.

Отож, заяви Ідігул Косімзода про те, що хіджаб суперечить традиціям таджицького народу – абсолютно не відповідають дійсності. Навпаки, вона намагається викривити та спаплюжити історію народу, запроваджуючи чужі для нас секуляристські думки та одяг невіруючих.

Таким чином , сьогодні у Таджикистані відбувається цілеспрямована боротьба проти носіння шаріатського жіночого вбрання. Це відбувається шляхом брехливої націоналістичної пропаганди та переслідування жінок, які дотримуються. Режим Рахмона намагається вплинути на громадську думку, бажає, щоб народ змирився із залишенням законів Ісламу.

Всевишній Аллах сказав:

يُرِيدُونَ أَنْ يُطْفِئُوا نُورَ اللَّهِ بِأَفْوَاهِهِمْ وَيَأْبَى اللَّهُ إِلَّا أَنْ يُتِمَّ نُورَهُ وَلَوْ كَرِهَ الْكَافِرُونَ

«Вони хочуть загасити світло Аллаха своїми вустами. Проте Аллах не допустить цього і завершить поширення Свого світла, навіть якщо не ненависно невіруючим» (9:32).


Умар Фарсий
Спеціально для Центрального інформаційного офісу Хізб ут-Тахрір
15.03.2017

Головне меню