Тими, хто програв на референдумі знову стали мусульмани!

Новини та коментарі
Друкарня

 

З ім’ям Аллаха – Милостивого і Милосердного

 

Новина: За даними інформагентств, стали відомі результати референдуму про внесення 18 поправок до конституції Туреччини.

Коментар: Стали відомі результати референдуму, очікуваного протягом декількох місяців. За підсумками голосування, 51,4% проголосували за і 48,6% – проти. Згідно з цими результатами, в Туреччині передбачається перехід від парламентської форми правління (проект Англії) до президентської форми (проект Америки). Безсумнівно, цей референдум є найбільш значущою подією після переходу до республіканської системі 29 жовтня 1923 року. Фактором, що робить цю подію значущею, є прийняття Туреччиною президентської системи, нав’язаної Америкою, замість парламентської, нав’язаної Англією. В результаті цього англійці втратили ще одну важливу політичну нішу після втрати армії, судової системи і поліції. Але все ж, як здається, цей результат не задовольняє уряд Туреччини, оскільки він чекав отримати 55% голосів. Уряд збентежений тим, що два великих міста – Анкара і Стамбул – проголосували проти, адже починаючи з 2002 року «Партії Справедливості та Розвитку» (ПСР) вдавалося отримувати бажаний для них результат в цих двох містах на всіх виборах до сьогоднішнього дня.

Попередній аналіз результатів референдуму показує, що в той час, як уряд заявляв, що підсумки референдуму – це їх «велика перемога», «Республіканська народна партія» (РНП) стверджувала, що результати виборів були сфальсифіковані і що реальний результат був на користь сил, виступаючих проти реформ. Також посипалося безліч заперечень з боку ОБСЄ і деяких європейських країн, оскільки результати голосування розлютили, в першу чергу, Англію, а потім – і інші країни Європи. Тепер Європа усвідомлює, що Туреччина вислизнули з її рук і стала ближче до Америки.

Крім того, велася активна агітаційна кампанія між ПСР, що представляє позицію за поправки, і РНП, що представляє позицію проти них. ПСР мобілізувала всі державні ресурси, щоб задовольнити Америку, а РНП доклала всі зусилля, щоб задовольнити Англію. Обидві сторони з повною серйозністю підійшли до референдуму як до «питання життя і смерті». Цілком ймовірно, Америка буде задоволена виконаною роботою ПСР (і до того ж Трамп вже зв’язувався з Ердоганом, щоб привітати його з успіхом), в той час як британці були незадоволені некомпетентністю РНП. Але, незважаючи на невдоволення Англії, РНП вдалося отримати чималу кількість голосів під час референдуму. Звичайно, Англія не буде задоволена цим результатом і, можливо, спробує зробити деякі кроки по дестабілізації уряду. У цьому плані у Британії є безліч трюків, які вона може використовувати. В першу чергу, Англія може спробувати провести деякі маніпуляції в галузі економіки, що грає важливу роль для більшості людей, для того, щоб дестабілізувати ситуацію. Або ж вона може розіграти карту «тероризму», щоб поширити страх і невпевненість серед людей. Цілком ймовірно, Великобританія захоче розіграти всі можливі політичні карти до президентських і парламентських виборів 2019 року. Можливо, Англія використовуватиме всі свої козирі, щоб з усіх боків чинити тиск на Туреччину, яка ще більше стала залежати від Америки. Інакше кажучи, що Англія, що Америка – вони обидві будуть продовжувати боротьбу за вплив в Туреччині. Поки одна з них буде робити все можливе, щоб повернути свій вплив, друга буде захищати свої інтереси.

Але, як це відбувається завжди, мусульмани будуть тими, хто страждатимуть через ці політичні конфлікти. Неугодні нашому Творцю закони будуть продовжувати втілюватися в країні. Знову в ролі законодавця буде виступати людина. Ідея «свободи», що суперечить Ісламу, залишиться в Туреччині. США, в першу чергу, а потім – Англія, Росія, окупаційна влада сіоністів і інші імперіалістичні держави будуть продовжувати різанину мусульман. Ця нова система використовуватиме весь свій потенціал, щоб запобігти встановленню Халіфату за методом пророцтва. Президентська система, так само, як і парламентська, не зможе захищати честь, життя і майно мусульман, оскільки для безбожних імперіалістичних держав немає іншої святості, крім своїх інтересів і режимів. Але найголовніше – те, що, крім усього сказаного, чума під назвою «демократія», на яку спираються обидві ці імперіалістичні країни, буде продовжувати отруювати уми і життя людей. Іншими словами, не дивлячись на зміну форми правління, «світська демократична система», яка є джерелом всієї нестабільності, залишилася. Навіть це само по собі означає величезну втрату для мусульман.

Таким чином, зміна системи правління на президентську не несе істотних змін для мусульман. В результаті цим референдумом здійснили обмін «шила на мило». Як і раніше, після кожних виборів в програші опиняються мусульмани.

Спеціально для радіо Центрального інформаційного офісу Хізб ут-Тахрір
Йилмаз Челік

 

Головне меню