Правителі мусульман — раби без влади

Новини та коментарі
Друкарня

Новина:

Катар відхилить ряд вимог, які пред’являються декількома арабськими країнами, тому що вони скеровані не на боротьбу з тероризмом, а на обмеження суверенітету країни.

Про це на прес-конференції у Римі заявив голова МЗС Катару Мухаммад ібн Абдуррахман Аль Тані, повідомляє «Reuters» 1 липня 2017.

«Список вимог повинен бути відхилений, а не прийнятий. Ми готові брати участь у діалозі, але при належних умовах», — заявив голова МЗС Катару. Він зазначив, що Катар також не збирається блокувати віщання телеканалу «Аль-Джазіра» та зачиняти турецьку військову базу на своїй території.

Ця заява була зроблена до завершення строку виконання 13 вимог. Нагадаємо, що 22 червня Кувейт на правах посередника передав Катару список із 13 вимог деяких країн регіону для відновлення розірваних нещодавно міждержавних стосунків. Серед іншого, від Дохі вимагають закриття телеканалу «Аль-Джазіра» та припинення дипломатичних відносин з Іраном. Також Катар повинен зачинити турецьку військову базу та припинити військову співпрацю з Анкарою.

При сприянні Вашингтона Кувейт не розірвав стосунки з Катаром і виступає у ролі посередника між сторонами конфлікту.

Для лідерів арабських країн ці вимоги не є предметом переговорів, і вони попередили, що у випадку відмови Катаром виконати ці вимоги ними буде вжито інші заходи.

При цьому Володимир Путін о суботі провів дві телефонні розмови, темами яких стала дипломатична криза навколо Катару. Спочатку Путін поговорив з королем Бахрейну, потім — з еміром Катару, слідує із повідомлень на сайті Кремля.

Як відомо, 5 червня Саудівська Аравія, Єгипет, Бахрейн та ОАЕ об’явили про розрив дипломатичних відносин з Катаром, звинувативши Доху у дестабілізації внутрішньополітичної ситуації в арабських країнах, а також у підтримці тероризму. До бойкоту пізніше приєднались Ємен, Мальдіви, Маврикій, Мавританія, Союз Коморських Островів.

Коментар:

Реальна причина кризи між Катаром та Саудівською Аравією та іншими арабськими країнами — це нова роль , продиктована Трампом королю Саудівської Аравії, в якій той повинен стати «королем» Перської затоки, виконувати політику Вашингтону і не допускати там росту впливу британських агентів, тому що Катар знаходиться під впливом Британії , яка дала йому завдання порушувати стабільність політики США та просувати політику Лондона у регіоні. А тому ескалація стосунків з Катаром не була чимось новим, у той час як за Ер-Ріядом у цьому конфлікті стоїть Вашингтон. Ймовірніше усього, рішення цього конфлікту обійдеться Катару у крупну суму грошей або у виді виконання 13 вимог, тому заяви голови МЗС ОАЕ Анвара Гаргаша відносно вимоги арабських країн є словами не голови ОАЕ, а його господ, адже рішення цього конфлікту буде можливим лише за наказами американських та британських хазяїв регіональних правителів-маріонеток.

Спеціально для радіо Центрального інформаційного офісу Хізб ут-Тахрір
Мухаммад Абдульмалік
08.07.2017

 

Головне меню