Покращення образу мусульман на Заході

Новини та коментарі
Друкарня

Новина: «Образ мусульман у Північній Америці усе більше очорняється», — про це розповів доктор Бахджат Карні у статті під назвою «Про суть ісламської небезпеки», як повідомляє «Alittihad» 5 липня 2017.

«Образ мусульман, як це бачиться мені очами місцевого жителя, у більшості регіонів Північної Америки постійно очорняється, особливо в оточенні неграмотного населення. Такі люди не проводять відмінностей між «країнами з мусульманським населенням у своїй більшості» та мусульманами у цілому. Серед них присутній погляд на мусульман (особливо на молодь) як на «чужого», якого варто стерегтись».

Автор статті доктор Карні задається питанням: «У подібних обставинах хіба не варто було б різноманітним арабським організаціям, особливо таким, як Організація Ісламської співпраці (ОІС) та Ліга арабських держав (ЛАД), активізувати роз’яснювальну діяльність про образ мусульман на Заході? Чи у змозі вони донести протилежну картину про образ мусульман, де нема місця побоюванням за національну безпеку західних країн від мусульман у цілому? Що завадить їм акцентувати увагу при пошуку причин тих або інших проблем на політиці держав, а не на сповідуємій релігії громадян тієї країни? Чому вони не звертають уваги на небезпеку тенденції узагальнення усіх мусульман, особливо коли мова йде про мусульман, які проживають на території західних країн, лояльність яких не варто було б ставити під сумнів , а надавати їм усіляку підтримку?».

Коментар:

Основна думка статті зачіпає хвилююче усіх питання про необхідність покращити образ мусульман на Заході. Коментуючи цю думку, варто відзначити, що проблема ніяким чином не полягає у мусульманах.

1. Якщо усі мусульмани будуть настільки моральні, що уподібляться у цьому самому Пророку Мухаммаду ﷺ, про якого Всевишній Аллах сказав:

وَإِنَّكَ لَعَلى خُلُقٍ عَظِيمٍ

«Воістину, — ти володар великого нраву» (68:4), —

то західний світ , незважаючи на це, усе одно продовжить проявляти ненависть до мусульманам, тому що боротьба між істиною та брехнею неминуча . Всевишній Аллах говорить:

وَلَن تَرْضَى عَنكَ الْيَهُودُ وَلاَ النَّصَارَى حَتَّى تَتَّبِعَ مِلَّتَهُمْ

«Іудеї та християни не будуть задоволені тобою, доки ти не приймеш їх релігію» (2:120).

Невіруючі курайшити краще за усіх людей знали про високий нрав Пророка ﷺ, але, незважаючи на це, вони воювали з ним та утискали його . Звідси слідує, що як би ми не старалися зробити образ мусульман на Заході кращим, ми не досягнемо цього. Всевишній Аллах сказав:

إِلَّا كَبَاسِطِ كَفَّيْهِ إِلَى الْمَاءِ لِيَبْلُغَ فَاهُ وَمَا هُوَ بِبَالِغِهِ

«Вони подібні тому, хто простягає руки до води, щоб піднести її до рота, але не можуть зробити це» (13:16).

2. Усі ці звинувачення, які скеровані проти мусульман на Заході, якщо навіть і доводиться говорити про те, що за деякими злочинами в них насправді стоять мусульмани неправильні тому, що подібні дії продовжують залишатись індивідуальними і не можуть лягати плямою на усіх мусульман. Інакше склалась би така картина, коли усі мусульмани коїли б злочини або підтримували їх. Тоді чому Іслам та мусульмани у цілому повинні нести відповідальність за подібні дії? Відповідь полягає у тому, що наступним після розпаду СРСР був обраний Іслам, тому що Захід такий, що потребує у наявності ворога, навіть образного.

3. Вони стверджують, що за кожною дією повинна слідувати реакція у відповідь. Якщо Захід був настільки серйозний у подібних ствердженнях з реакцією у відповідь, тоді нехай він тепер терпить наслідки своїх дій. Нехай вони виведуть свої війська та військові бази з наших країн та припинять направляти своїх лідерів до мусульман, щоб ті нахабним чином грабували наші багатства, нафту та надбання. Нехай дадуть спокій нашим освітянським програмам і т.д.

Після розвалу Османського Халіфату положення мусульман на Заході погіршилось ,такі організації як ЛАД и ОІС (або країни, які входять у них поодинці), не у змозі змінити образ Ісламу та мусульман, який очорняється з кожним днем, навпаки, вони тільки погіршують це положення. Той, хто щиро бажає змінити образ Ісламу та мусульман, нехай веде діяльність по відновленню Другого Праведного Халіфату, заснованого на методі пророцтва, який понесе Іслам як вірне керівництво та світ усьому людству так само, як він був ниспосланий нашому Пророку ﷺ.

وَمَا أَرْسَلْنَاكَ إِلَّا رَحْمَةً لِّلْعَالَمِينَ

«Ми відправили тебе тільки як милість для світів» (21:107).


Спеціально для радіо Центрального інформаційного офісу Хізбут-Тахрір
Гассаналь-Касвані — Єрусалим
09.07.2017

Головне меню