Реформи Сальмана та нова епоха

Новини та коментарі
Друкарня

Новина: Саудівска Аравія — чи тривають арешти згідно амбіційним проектам Ібн Сальмана? (сайт «Deutsche Welle», 12.11.2017).

Коментар:

У контексті триваючих реформ всередині КСА почались арешти емірів, міністрів та відповідальних чиновників. Тим самим всередині країни починається нова епоха, яку вже називають «Королівством Сальмана» або «Четвертою Саудією». Події які відбуваються, ясно вказують на те, що майбутня держава буде корінним чином відрізнятись від минулої. З цією метою король Сальман призначив свого сина Мухаммада ібн Сальмана головою комітету по боротьбі з корупцією, після чого почались арешти, що уперше зачепили емірів першого ешелону влади із самої правлячої династії Саудів, а також міністрів, чиновників та бізнесменів, які володіють величезними капіталами.

Але сам наслідний принц Ібн Сальман недалеко пішов від тих, кого він арештовує, тому що у минулому році, наприклад, він купив яхту вартістю у 550 млн. доларів, незважаючи на політику жорсткої економії у країні, через яку були підвищені податки, урізані зарплатні, підняті ціни, відмінено багато проектів та зачинена низка кампаній, як заявила про це англійська преса.

Одночасно з арештами фізичних осіб заморожуються і їх рахунки, тому що наслідний принц має потребу у величезних засобах для реалізації грандіозних проектів,зв’язаних з його амбіційним економічним планом під назвою «Бачення-2030», що опирається на інвестиційний фонд з капіталом у 2500 млрд. доларів. Із числа найбільш видатних проектів цього плану — побудова міста «Найум» («Місто майбутнього»), яке саме по собі обійдеться у 500 млрд. доларів, фінансувати яке у більшій мірі повинні будуть приватні інвестори.

Звідси виникає питання: як наслідний принц зможе реалізувати дані проекти, у той час як фінансові резерви упали до відмітки нижче 500 млрд. доларів, до чого додаються іще і нещодавні арешти володарів величезних капіталів?

Зрозуміло, корупція у КСА досягає сотень млрд. доларів, більша частина із яких осідає в Європі, Америці та безіменних офшорах. Що ж стосується конфіскованих грошей,джерела яких знаходяться всередині КСА, то їх сума оцінюється у 100 млрд. доларів («Deutsche Villa», 12.11.2017).

Проте проблема полягає у тому, що боротьба з корупцією виглядає вельми вибірковою і більше схожа на зведення рахунків, аніж на спроби зміцнити довіру інвесторів, місцевих та закордонних бізнесменів, необхідних для реалізації майбутніх проектів. Інвестиційний клімат, заснований на вибірковості та відсутності незалежної політики та судової системи, відлякує інвесторів. Деякі говорять, що наслідний принц та його прибічники із числа деяких емірів та бізнесменів самі по собі мають достатню кількість фінансових джерел, достатніх для реалізації запланованих реформ, які включають у себе жорстку економію, припинення урядових субсидій для товарів та послуг, ріст податків на додачу до продажу частини велетенської кампанії «Aramco» на глобальних біржах. Усе це так, але самих грошей не досить для реалізації стійких проектів, які б самі по собі стали локомотивом, що веде до всебічного розвитку, який би перерозподілив джерела прибутків всередині країни та перетворив королівство у «помірковану державу» з процвітаючою економікою, заснованої на плюралізмі та рівних можливостях.

Ідейна скерованість Сальмана іще у бутність його еміром (губернатором) Ер-Ріяду була зрозуміла: він прагне до ліберальності та світськості. Сальман прагне до якоїсь ісламської світськості або, як говорять деякі його прибічники, до «мазхабу серединності, поміркованості». Тому не дивно, що заяви Сальмана наповнені аятами із Корану та и хадісами Пророка ﷺ з метою підкріплення своїх ліберальних поглядів. Така спрямованість Сальмана спостерігається на протязі усієї історії його правління, починаючи з більш нижчих чинів, починаючі з опіки над ліберальними журналістами у пресі та у ЗМІ з метою відкриту країну для ліберальних ідей і штовхнути її на вершину капіталізму, світськості та демократії в обійми Америки, і закінчуючи успадкуванням таких ідей його дітьми, особливо — сином Мухаммадом. Америка та Сальман знайшли рішення, вигідне обом сторонам: Мухаммад ібн Сальман стане тим, хто ввергне країну в американську оману.

Справжні реформи в економічній, соціальній та політичній сферах не будуть досягнуті, доки не стануть базуватися на Ісламі, тобто поки не буде встановлена Ісламська держава Халіфат за методом пророцтва, яка втілить Іслам в усіх сферах життя. Усі повинні розуміти, що поступовість (тадаррудж) у справі встановлення Халіфату — це ніщо інше, як поступовість на шляху до віддаленню до Ісламу, розтрата сил мусульман, а також їх грошей та часу даремно. Невже мусульмани не зрозуміють цього?

وَمَن يَبْتَغِ غَيْرَ الْإِسْلَامِ دِينًا فَلَن يُقْبَلَ مِنْهُ وَهُوَ فِي الْآخِرَةِ مِنَ الْخَاسِرِينَ

«Від того, хто шукає іншої релігії окрім Ісламу, це ніколи не буде прийнято, і в Останньому житті він опиниться серед тих, хто зазнав збитку» (3:85).

Спеціально для радіо Центрального інформаційного офісу Хізб ут-Тахрір
Амджад Саліх
27 Сафара 1439 р.х.
16.11.2017

Головне меню